Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 15, 2011

Rusland moet nationalisering bedrijven mogelijk maken

De Russische regering moet de mogelijkheid hebben om bedrijven in een aantal specifiek omstandigheden te nationaliseren. Dat heeft het Russische parlementslid Sergei Mironov, lid van de partij Just Russia, gezegd. In Rusland is gestart met een grote privatisering, waarbij staatsbedrijven gedeeltelijk worden verkocht. Wanneer bedrijven echter duidelijk aantonen dat ze er niet in slagen efficiënt te werken, moet de Russische overheid volgens Mironov de mogelijkheid hebben om tot een onteigening over te gaan.

Mironov verwees daarbij onder meer naar het mijnbedrijf Raspadskaya, dat het toneel was van een zwaar mijnongeval. Maar ook Domodedovo Airport, die het slachtoffer werd van een terroristische aanslag, zou volgens hem in aanmerking moeten komen voor een nationalisatie. Mironov diende samen met zijn partijgenoot Alexander Burkov een wetsvoorstel in om de eigendom van maatschappelijk inefficiëntie eigenaars te confisceren. Dat moet volgens hen wel gebeuren met een financiële compensatie.

Mironov en Burkov stelden voor om in uitzonderlijke omstandigheden een nationalisatie mogelijk te maken. Hij verwees daarbij onder meer naar het risico op massale ontslagen in een fabriekstad, vertragingen in betalingen en loonbeperkingen van meer dan 10 procent. Ook bij problemen rond veiligheid en leefmilieu of bankroet zou volgens hen moeten kunnen worden ingegrepen. Een vraag voor confiscatie zou van de federale of lokale overheden, maar ook van de vakbonden moeten kunnen komen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home