Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 16, 2011

Nieuwsoverzicht

De beursgroepen NYSE Euronext en Deutsche Börse hebben een akkoord bereikt om te fuseren. Op die manier wordt de fusiegroep de grootste beursoperator ter wereld. De nieuwe entiteit komt voor 60 procent in handen van de aandeelhouders van Deutsche Börse en voor 40 procent in handen van de aandeelhouders van NYSE Euronext. De fusiegroep wordt ondergebracht in een Nederlandse holdingstructuur met twee hoofdzetels in New York en Frankfurt. Duncan Niederauer, de huidige topman van NYSE Euronext, wordt chief executive van de nieuwe groep. Reto Francioni, topman van Deutsche Börse, wordt voorzitter van de nieuwe entiteit. De fusie moet wel nog de goedkeuring krijgen van de aandeelhouders en van de verschillende concurrentieautoriteiten. Verwacht wordt dat de fusie tegen eind dit jaar wordt afgerond. NYSE Euronext baat de beurzen van New York, Brussel, Amsterdam, Lissabon en Parijs uit. Deutsche Börse is vooral actief op de beurs in Frankfurt.


Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft vorig kwartaal zijn resterende 5 miljoen aandelen in Bank of America verkocht. Dat blijkt uit documenten die Berkshire heeft ingediend bij de beursautoriteiten. Met de verkoop van die aandelen neemt Buffett een gevoelig verlies op zijn participatie, die hij bijna vier jaar geleden had aangekocht. Buffett was echter niet tevreden over de overname van Merrill Lynch door Bank of America in volle financiële crisis. Bank of America had volgens hem een gekke prijs betaald. De fusie tussen Bank of America en Merrill Lynch werd één dag voor het faillissement van Lehman Brothers aangekondigd. Berkshire Hathaway verkocht het voorbije kwartaal ook alle aandelen in de sportartikelenproducent Nike en de kabelmaatschappij Comcast.


Apple heeft, ondanks tegenkanting van diverse media, toch zijn langverwachte abonnenmentendienst voor pers, muziek en video onthuld van zijn onlinewinkel AppStore gelanceerd. Het technologiebedrijf laat de uitgevers nu wel de keuze om hun digitale abonnementen voor iPhone en iPad ook via andere kanalen te verkopen, zoals via hun eigen website. Apple-topman Steve Jobs zegt dat het bedrijf een eenvoudige filosofie hanteert. Wanneer Apple een nieuwe klant naar de App Store haalt, krijgt het een commissie van 30 procent. Wanneer de uitgever zelf een nieuwe of bestaande klant naar de App Store brengt, behoudt hij 100 procent van de inkomsten. De Europese krantenuitgevers maken zich al langer zorgen over de commissies die Apple wil heffen op de verkoop van kranten via zijn winkel iTunes. Apple wil de dienst vanaf april lanceren in Europa. De Europese uitgevers zeggen te betreuren dat een derde partij zich tussen de kranten en de lezers nestelt.


Over drie jaar mogen nieuwe bestelwagens en kleine vrachtwagens in Europa nog maar gemiddeld 175 gram per kilometer uitstoten. Tegen het einde van het decennium moet die uitstoot verder dalen naar 140 gram per kilometer. Het Europees Parlement stemde daarmee in met een compromisvoorstel dat in december werd afgesloten. Dat compromis zwakte de oorspronkelijke eisen af. Autoproducerende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Tsjechië vonden de oorspronkelijke normen te hoog. Nu mogen bestelwagens nog gemiddeld 230 gram per kilometer uitstoten. De normen gelden als een gemiddelde voor een vloot. Fabrikanten moeten een boete betalen van 95 euro per gram die de norm overschrijdt. Voor personenwagens gelden al strengere uitstootnormen. Maar vaak worden vervuilende terreinwagens ingeschreven als lichte bedrijfswagens.


De Zwitserse overheid stelt zich opnieuw iets soepeler op inzake het bankgeheim. Om tegemoet te komen aan de kritiek dat Zwitserland zich te strikt opstelde bij de hulp aan andere landen om belastingontduikers te vatten, werd er beslist dat er nu meer ondersteuning zal worden verleend aan het opsporen van overtreders. Op die manier wil Zwitserland vermijden opnieuw te belanden op de grijze of zwarte lijst van fiscale paradijzen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zwitserland stond al op de grijze lijst en om geschrapt te worden, sloot het land bilaterale belastingakkoorden met twee dozijn landen. Maar in een aantal van die akkoorden staat dat er pas informatie wordt vrijgegeven indien een land de naam, het adres en de bankgegevens van verdachten doorgeeft. De versoepeling houdt in dat ook andere identificatiegegevens kunnen worden gebruikt.


China mag dan de tweede economie ter wereld zijn geworden, het land telt nog altijd 150 miljoen armen onder zijn bevolking. Het nieuws dat China officieel Japan heeft voorbijgestoken als tweede economie ter wereld, is volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weliswaar belangrijk en een teken dat de Chinese economie de voorbije jaren een opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt, maar hij voegt er aan toe dat er tegelijkertijd nog altijd belangrijke domeinen zijn waar China nog een belangrijke achterstand heeft. Indien de norm van de Verenigde Naties van één dollar per dag per persoon wordt gebruikt, telt China volgens hem 150 miljoen armen. China telt meer dan 1,3 miljard inwoners. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt er nog steeds bijna tien keer lager dan in Japan.


De Amerikaanse iPhone-fabrikant Apple heeft bij een grote controle van zijn toeleveranciers kinderarbeid en het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen ontdekt. Bij de 127 gecontroleerde bedrijven werden volgens Apple 37 onregelmatigheden ontdekt. Bij tien toeleveranciers werden in totaal 91 minderjarige werknemers aangetroffen. Bij één producent werden 42 minderjarigen aangetroffen. De samenwerking met deze onderneming werd door Apple beëindigd, de anderen zijn erop gewezen dat ze beter moeten toezien op de leeftijd van hun werknemers. Bij één van de toeleveranciers werden ook 137 werknemers in slecht verluchte ruimtes blootgesteld aan gevaarlijke chemische stoffen, wat hun gezondheid schade toegebracht heeft. Apple heeft bij die toeleverancier naar eigen zeggen aangedrongen om de stof niet meer te gebruiken en de gebouwen beter te verluchten.


De Amerikaanse acteur Stephen Baldwin eist 4 miljoen dollar schadevergoeding van acteur Kevin Costner. Baldwin beweert dat hij op een verkeerd moment advies kreeg om zijn aandelen in de Costner Solution te verkopen. Na de ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon stelde Costner een toestel voor dat water en olie perfect kon scheiden. Het toestel was ontwikkeld voor de avonturenfilm Waterworld. British Petroleum toonde interesse voor de Costner Solution, waarvoor het bedrijf Ocean Therapie Solutions werd opgezet. Stephen Baldwin, die interesse toonde voor het maken van een documentaire over de olieramp, werd bij het project betrokken. Hij kocht 10 procent aandelen in het bedrijf en zijn partner Spyridon Contogouris 28 procent. Baldwin zegt nu advies gekregen te hebben om zijn aandelen te verkopen, net op het ogenblik dat British Petroleum met Ocean Therapie een contract had gesloten. Costner heeft naar eigen zeggen echter geen officiële rol binnen het bedrijf.


De Duitse autoconstructeur Daimler heeft de zestigjarige Christine Hohmann-Dennhardt in het bestuur van het concern opgenomen. Daarmee krijgt Daimler voor de eerste keer in zijn geschiedenis een vrouwelijke bestuurder. Hohmann-Dennhardt is een gewezen rechter bij het Duitse Grondwettelijk Hof en een voormalig minister in de regering van de deelstaat Hessen. Hohmann-Dennhardt zal bij het bestuur van de autoconstructeur een nieuwe functie invullen. De vrouw heeft de opdracht gekregen om te waken over de naleving van de wetten van de integriteit. De functie van Hohmann-Dennhardt bij het Duitse Grondwettelijk Hof liep eind januari dit jaar af. De benoeming van een vrouw door de automaker in Stuttgart valt samen met een maatschappelijk debat in Duitsland over het invoeren van vrouwenquota bij de Duitse bedrijven.


Nederland, België en Luxemburg gaan waarschijnlijk proberen om samen een nieuwe zetel bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen. De drie landen hopen dan ook een uitnodiging te bemachtigen voor de G20, de top van de grootste economieën in de wereld. Het overleg tussen de Benelux-landen is nog niet afgerond. Volgens de bron zal het binnen enkele maanden zijn beslag krijgen. Nederland houdt ook nog de mogelijkheid achter de hand om samen met Noorwegen, Zweden en Denemarken om een zetel te strijden. Nederland en België hebben nu nog elk een post bij het Internationaal Monetair Fonds, maar Europa moet twee van zijn acht zetels inleveren. Er zou een speciaal Benelux-overleg zijn gepland op het hoogste diplomatieke niveau, waarna de ministers van financiën het akkoord moeten bezegelen.


Het bruto binnenlandse product van de eurozone is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gegroeid tegenover de drie maanden voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Economen waren eerder uitgegaan van een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis. Ook tijdens het derde kwartaal werd een groei met 0,3 procent opgetekend. In vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien kende de economie in het laatste kwartaal een groei van 2 procent. Hier werd gerekend op een groei van 2,1 procent. De Europese cijfers weerspiegelen de tragere groei die Duitsland (0,4 procent) en Frankrijk (0,3 procent) presenteerden. Voor Duitsland was rekening gehouden met een groei van 0,5 procent, terwijl voor Frankrijk een stijging met 0,6 procent was verwacht. Over het hele jaar steeg de economie in de eurozone met 1,7 procent.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 16,13 miljard euro. Dat is een stijging met bijna 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 37 procent tot 1,445 miljard euro. De resultaten werden onder meer gestuwd door de aankoop van de Mexicaanse bieractiviteiten van Femsa. Zonder overnames groeide de winst met 19,7 procent. In totaal verkocht Heineken het voorbije jaar 145,9 miljoen hectoliter bier. Heineken maakte bekend dat de hogere prijzen voor grondstoffen aan de eindgebruiker zullen moeten worden doorgerekend. Heineken verwacht dit jaar meer bier te zullen verkopen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In Europa legt de Nederlandse brouwer de focus op volume en waarde en wordt er meer geïnvesteerd in marketing en innovatie.


De Indiase staalproducent Tata Steel heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 10,03 miljard roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 222 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 4,72 miljard roepies. De kwartaalomzet steeg met 11 procent tot 6,5 miljard dollar. De omzet van Tata Steel Europa kende een groei van 7 procent tot 4,01 miljard dollar. Karl-Ulrich Köhler, topman van de Europese divisie, zei dat de resultaten van de Europese activiteiten waren beïnvloed door hogere grondstoffenprijzen en seizoensfactoren. Volgens hem zal het bedrijf de voortdurend uitdagende marktomstandigheden met hernieuwde en versnelde kracht tegemoettreden. In januari dit jaar tekende Tata Steel met de Japanse staalgigant Nippon Steel nog een samenwerkingsovereenkomst voor de productie van staalplaten voor auto's in India.


Een Chinees bedrijf heeft een opdracht gekregen om een nieuwe luchthaven te bouwen in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Met het project is een investering gemoeid van 900 miljoen euro. Het gaat om een dochtermaatschappij van China Communications Constructions Company (CCCC). Het Chinese bedrijf moet een landingsbaan aanleggen die lang genoeg is voor de superjumbo Airbus A380. Verder komen er een passagiersterminal, een hangar, een verkeerstoren en alle andere faciliteiten die bij een moderne luchthaven horen. Het project moet Khartoem internationaal beter op de kaart zetten en zal de Chinese overheid ook de impact van het conglomeraat in Soedan vergroten. Soedan is de zesde grootste leverancier van olie aan China. Er is China dan ook veel aan gelegen om de verhoudingen met het Afrikaanse land warm te houden.


De Duitse sportartikelenproducent Puma heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 623 miljoen euro. Dat is een stijging met 28,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met 2,6 procent tot 41,1 miljoen euro. Over het hele jaar werd een recordomzet gerealiseerd van 2,71 miljard euro. Dat is een stijging met bijna 11 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van bijna 80 miljoen euro naar 202,2 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde onder meer van het wereldkampioenschap voetbal. Puma sponsorde op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika zeven landenteams. Puma, na Nike en Adidas de derde grootste fabrikant van sportartikelen ter wereld, zegt positief gestemd te zijn over de groei van de omzet en winst dit jaar. Puma mikt tegen het midden van het decennium op een omzet van 4 miljard euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home