Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 18, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Europees Parlement heeft zijn toestemming gegeven aan het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Korea. Het gaat om de meest ambitieuze handelsovereenkomst uit de annalen van de Europese Unie. De nieuwe overeenkomst kan vanaf juli in werking treden. In het akkoord zijn ook maatregelen genomen om de Europese industrie te beschermen tegen een plotse toename van Zuid-Koreaanse import in kwetsbare sectoren zoals de autosector en de textielindustrie. Afspraak is dat beide partijen binnen een bestek van vijf jaar een einde maken aan bijna alle importtarieven. Ook verdwijnt een aanzienlijk deel van de non-tarifaire handelsbelemmeringen, zoals bepaalde regels en normen voor auto's, geneesmiddelen en elektronica. Onderzoek voorspelt dat de handel tussen de twee regio's tijdens de komende twintig jaar ruimschoots zal verdubbelen. De handel in goederen tussen Europa en Zuid-Korea was twee jaar geleden al meer dan 50 miljard euro waard.


Jeroen van der Veer, gewezen topman van het olieconcern Shell, wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Philips. Van der Veer volgt bij het elektronicaconcern begin april Jan-Michiel Hessels op. Hij kwam zeven jaar geleden aan het hoofd van Shell, tot hij twee jaar geleden terugtrad. Hessels was bijna twaalf jaar commissaris en de afgelopen drie jaar president-commissaris. Van der Veer zetelt bijna twee jaar in de raad van commissarissen van Philips en is ook commissaris bij Shell, bankverzekeraar ING en levensmiddelenproducent Unilever. De benoeming moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Die zullen daarover tijdens de jaarlijkse algemene vergadering eind maart moeten beslissen. Daar moet ook Frans van Houten als nieuwe bestuursvoorzitter worden aangesteld. Dan wordt ook Ron Wirahadiraksa als de nieuwe financiële directeur van het concern bekrachtigd.


Incheon International Airport in Seoul is door de Airports Council International (ACI) uitgeroepen tot de beste luchthaven van de wereld. Het is de zesde keer op rij dat Incheon de eerste plaats in de wacht sleept. De top vijf bestaat volledig uit Aziatische luchthavens. Op de tweede plaats staat de luchthaven van Singapore, gevolgd door Hongkong, Beijing en Shanghai Pudang. Volgens het onderzoek heeft Malta de beste luchthaven van Europa. In de andere regio's gaat de eerste plaats naar Kaapstad (Afrika), Cancun (Zuid-Amerika), Indianapolis (Noord-Amerika) en Dubai (Midden-Oosten). De grootste vooruitgang werd volgens het rapport geboekt door de Hongqiao-luchthaven in Shanghai. Er wordt aan toegevoegd dat de organisatie van grote evenementen vaak de belangrijkste reden zijn van verbeteringen, zoals Hongqiao te danken heeft aan de wereldtentoonstelling, maar ook kan opgemerkt worden in Kaapstad (wereldkampioenschap voetbal) en Vancouver (Olympische winterspelen).


Tot juni zullen in de Europese Unie geen invoertarieven meer geheven worden op bepaalde soorten graan. Op die manier wil Europa de prijs van het veevoeder drukken, om vooral aan de varkenshouders tegemoet te komen. De maatregel wordt toegepast op het graan van lage en middelmatige kwaliteit en op gerst. De invoerheffingen daarop bedragen respectievelijk 12 euro en 16 euro per ton en worden nu teruggebracht naar nul. Andere graansoorten genieten al enkele maanden van een verlaagde invoerheffing. Het ging daarbij om harde tarwe, zachte tarwe van hoge kwaliteit, maïs, rijst en gierst. Door de douanetarieven aan te passen, hoopt de Europese Unie de veevoederprijs, die nu al enkele maanden in stijgende lijn zit, af te remmen. Verwacht wordt dat de wereldwijde graanvoorraden dit jaar 62 miljoen ton lager zullen liggen dan vorig jaar.


De Russische oproerpolitie heeft een huiszoeking uitgevoerd bij Inteko, het bedrijf van Elena Batourina, de rijkste vrouw van Rusland. Een woordvoerder van de Russische politie verduidelijkte dat de huiszoeking kaderde in het gerechtelijk onderzoek naar een diefstal van 12,76 miljard roebel, ongeveer 318 miljoen euro, bij de Bank van Moskou. De gerechtelijke autoriteiten hebben in december een onderzoek geopend naar de Bank van Moskou, één van de grootste commerciële banken van Rusland, nadat ze een verdachte lening aan het adres van Elena Batourina op het spoor waren gekomen. De bank, die onder de controle staat van het stadsbestuur van Moskou, kende twee jaar geleden een lening van 12,76 miljard roebel toe aan een maatschappij die nog maar drie maanden bestond en een kapitaal had van 10.000 roebel. De onderzoekers vermoeden dat Batourina achter die maatschappij zat en dat de lening bedoeld was om Inteko van het bankroet te redden.


Rekruteerder Randstad heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 3,89 miljard euro. Dat is een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met 52 procent tot 161,5 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 14 procent tot 14,2 miljard euro opgetekend. Ben Noteboom, bestuursvoorzitter van Randstad, merkt dat het uitzendconcern zijn positie in veel belangrijke markten heeft verbeterd. Alleen op de Nederlandse thuismarkt staat het bedrijf onder druk. In een diensteneconomie zoals Nederland komt de vraag naar werk immers altijd wat later op gang. In Duitsland, waar fabrieken meer voor de export produceren, is het herstel het verst gevorderd. Ook in Noord-Amerika, Spanje en Italië werd naar eigen zeggen marktaandeel gewonnen. Ook Frankrijk begon in de tweede helft van het jaar vaart te krijgen.


De Japanse luchtvaartmaatschappij Skymark Airlines heeft een contract getekend voor de aankoop van vier exemplaren van de Airbus A380. Daarmee is Skymark Airlines de eerste Japanse luchtvaartmaatschappij die de superjumbo van Airbus aankoopt. Door het nieuwe contract stijgt het orderboek voor de superjumbo tot 244 exemplaren. Skymark Airlines was tot nu toe uitsluitend als budgetvlieger actief op de binnenlandse Japanse markt. Met de Airbus A380 wil de maatschappij echter ook Europese luchthavens aan zijn bestemmingen toevoegen. Ook wil de maatschappij uitbreiden naar de markt van de zakenvluchten. Daarbij zou het bedrijf tickets aan de helft van de gangbare prijzen aanbieden. Londen wordt over drie jaar de eerste continentale bestemming van Skymark Airlines. Eén jaar later volgt Frankfurt en over zes jaar zou de maatschappij ook op Parijs vliegen.


De Amerikaanse financiële regulatoren bereiden sancties voor tegen veertien grote banken omdat er kritische gebreken en tekortkomingen zijn vastgesteld bij de procedures die ze toepasten bij het in beslag nemen van woningen tijdens de vastgoedcrisis. Dat heeft John Walsh, hoofd van het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), gezegd tegenover de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat. Walsh preciseerde wel dat het slechts bij een klein aantal inbeslagnames fout was gelopen. De Amerikaanse regering legt de laatste hand aan de sancties en een reeks maatregelen die een herhaling van de misbruiken moeten voorkomen. Walsh wees erop dat de financiële instellingen onvoldoende maatregelen hebben genomen om controle uit te oefenen over derde partijen die bij de inbeslagnames waren betrokken. Hij stelde daarbij dat daarbij kostenefficiëntie de voorkeur kreeg op kwaliteit en accuraatheid.


Het Franse gerecht heeft op vraag van het Russische parket beslag laten leggen op twee jachten van de Russische miljardair Boris Berezovski. De jachten waren aangemeerd in de haven van Antibes aan de Azurenkust. Het Russische parket zegt 358 miljoen euro buitenlandse activa van Berezovski te willen recupereren. De Russische procureur-generaal Iouri Tschaika zegt dat er een plan is uitgewerkt om die gelden terug naar Rusland te halen. De zakenman Berezovski, die rijk geworden is tijdens de regeerperiode van de gewezen Russische president Boris Jeltsin, woont al jaren in Londen. Hij is een verwoed tegenstander van de Russische premier Vladimir Poetin. Berezovski is in Rusland al enkele keren veroordeeld voor het verduisteren van geld. Het Russische gerecht vraagt zijn uitlevering, maar de Britse regering weigert op dat verzoek in te gaan. Berezovski kreeg acht jaar geleden politiek asiel in Groot-Brittannië.


Karl-Theodor zu Guttenberg, Duits minister van defensie en mogelijke opvolger van bondskanselier Angela Merkel, wordt beschuldigd van plagiaat. De beschuldiging is afkomstig van Andreas Fischer-Lescano, die van plan was om de doctoraat-thesis van Guttenberg, die twee jaar geleden in boekvorm verscheen, te recenseren. De hoogleraar vond naar eigen zeggen in de tekst parallellen met andere documenten, zonder de gebruikelijke bronvermelding. De universiteit van Bayreuth, waar de minister vier jaar geleden promoveerde, heeft een onderzoek ingesteld naar de beschuldiging. Indien het plagiaat wordt aangetoond, zou Guttenberg zijn doctoraatstitel kunnen verliezen. Guttenberg kreeg de onderscheiding summa cum laude voor zijn onderzoek naar grondwetten in de Europese Unie en de Verenigde Staten. De minister ontkent de aantijgingen.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips wil naar eigen zeggen tot het midden van het decennium voor 2 miljard euro investeren in groene innovaties. Het voorbije jaar haalde het bedrijf zijn doelstelling van 1 miljard euro aan duurzame investeringen. Daarmee liep het elektronicaconcern twee jaar voor op de eigen planning. Het voorbije jaar kwam volgens het Nederlandse concern 38 procent van de omzet uit duurzame producten. Het jaar voordien bedroeg het aandeel van de duurzame sector 31 procent. Rudy Provoost, voorzitter van de duurzaamheidscommissie van Philips en verantwoordelijke voor de lichtdivisie van het concern, stelt dat de onderneming duurzaamheid als een belangrijke aandrijver voor de groei bestempeld. Duurzaamheid vormt volgens Provoost ook een integraal onderdeel van de dna-structuur van het concern.


De Chinese autogroep Byd heeft de prijzen van vijf van zijn best verkopende modellen drastisch verlaagd. In sommige gevallen zouden de prijzen met 20 procent worden verlaagd. Die maatregel zou volgens analisten tot een felle prijzenoorlog in het goedkopere segment van de Chinese automarkt kunnen leiden. Volgens Byd zijn de prijsverlagingen echter bedoeld om marktaandeel te winnen. Analisten zien de stap als het antwoord van het bedrijf op de zwakke autoverkopen van de voorbije maanden. In januari daalden de verkopen van Byd met 15 procent, terwijl de Chinese automarkt in totaal met ruim 16 procent groeide. Byd brengt vooral goedkope auto's op de markt. Verwacht wordt dat de andere Chinese producenten met de stuntprijzen zullen meegaan. De Amerikaanse miljardair Warren Buffett is één van de belangrijkste aandeelhouders van Byd.


De Franse automatiseerder Capgemini heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 280 miljoen euro. Het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 178 miljoen euro. De omzet steeg met 3,9 procent tot 8,7 miljard euro. Tijdens het vierde kwartaal werd een omzetgroei met 16,2 procent opgetekend, maar een gedeelte van 10,5 procent was afkomstig van de overname van het Braziliaanse CPM Braxis. Het orderboek steeg met 9 procent tot 9,86 miljoen dollar. Voor het lopende jaar verwacht het Franse concern een omzetgroei met 9 procent tot 10 procent. Paul Hermelin, chief executive van Capgemini, stelt dat er duidelijk sprake is van een herstel in de sector, ook al gaat dat maar geleidelijk. Het bedrijf tekende onlangs een informatica-contract met Tube Lines van Transport for London voor een bedrag van 10,4 miljoen pond.


De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 169 miljoen euro. Tijdens het jaar voordien werd een winst geboekt van 132 miljoen euro. De omzet steeg met ruim 2 procent tot 1,18 miljard euro. In totaal ontving de Nederlandse luchthaven vorig jaar 45,2 miljoen passagiers. Dat betekent een stijging met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. De winstgroei werd vooral gerealiseerd door de gestegen uitgaven in de winkels en het groter aantal passagiers. Daarmee konden de kosten van de IJslandse aswolk in april van vorig jaar en het strenge winterweer worden opgevangen. Per reiziger steeg de gemiddelde besteding met bijna 5 procent tot 15,84 euro. Passagiers spendeerden vooral meer aan luxegoederen zoals sieraden en mode en in de horeca. Dat geldt vooral voor reizigers uit Azië en Oost-Europa. De IJslandse aswolk en het strenge winterweer kostten Schiphol 20 miljoen euro.


Het Franse olieconcern Total verkoopt zijn belang van bijna 50 procent in zijn Spaanse branchegenoot Cepsa aan International Petroleum Investment Company (IPIC) uit Abu Dhabi. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,7 miljard euro. Staatsinvesteringsmaatschappij IPIC heeft al ruim 47 procent van de aandelen van de Spaanse oliemaatschappij in handen. Cepsa produceert ongeveer 55.000 vaten olie per dag en heeft ongeveer 1.750 tankstations in Spanje. De transactie vormt een onderdeel van de strategie van Total om de raffinaderijactiviteiten in Europa te ontmantelen. De totale waarde van Cepsa wordt geraamd op 7,5 miljard euro. IPIC stapte op het einde van de jaren negentig in het Spaanse olieconcern en nam twee jaar geleden een belang van 36 procent in Cepsa over van de Spaanse Banco Santander.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home