Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 17, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetconcern Google heeft in zeven landen een online platform gelanceerd waarop mediabedrijven hun content kunnen verkopen. Het nieuwe Google One Pass werd in eerste instantie gelanceerd in Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Italië, Spanje en Duitsland. Google zou voor het nieuwe initiatief al een aantal akkoorden hebben afgesloten. In Frankrijk zou er worden samengewerkt met de Nouvel Observateur, terwijl in Duitsland akkoorden werden gesloten met Tomorrow Focus, Gruner & Jahr en Axel Springer. In Spanje zou er worden samengewerkt met Prisa en in de Verenigde Staten is er een akkoord met Rust Communications. Het nieuwe initiatief is een reactie op de mediadienst van de AppStore van Apple. Bij de AppStore moeten de media echter een commissieloon van 30 procent betalen, terwijl Google slechts 10 procent zou aanrekenen.


Londen is wereldwijd gezien de stad waar het meeste geld wordt uitgegeven tijdens het winkelen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de website Keldoo en het Britse Centre for Retail Research. Londen genereerde vorig jaar in totaal ruim 64 miljard pond aan de verkoop in de non-foodsector. Daarmee liet de Britse hoofdstad steden als Tokio, Parijs en New York ruim achter zich. Volgens Keldoo moet het succes van Londen gezocht worden in de kwaliteit en kwantiteit van de winkels, gecombineerd met de winst die wordt gegenereerd door de enorme massa's toeristen die de Britse hoofdstad bezoeken. In Londen zijn in totaal ruim 26.000 winkels gevestigd. Ook op het gebied van internetverkoop is Londen marktleider. Bedrijven uit de Britse hoofdstad genereerden bijna 10 miljard pond met verkoop op internet.


Passagiers van langeafstandsbussen of touringcars kunnen over twee jaar hun rechten overal in de Europese Unie laten gelden. Het Europees Parlement keurde heeft daarover een verordening goedgekeurd. Buspassagiers krijgen daardoor basisrechten, onder meer inzake informatie en klachtenregeling, compensatie bij vertraging, letsels of annulering en hulp aan personen met beperkte mobiliteit. Gelijkaardige rechten bestaan al langer voor het spoorvervoer en het luchtverkeer. De discussie over de wetgeving heeft lange tijd aangesleept. Onder druk van de lidstaten werd de wetgeving beperkt tot reizen van minstens 250 kilometer of meer. Ook voor busreizen die voor een aanzienlijk deel buiten het grondgebied van de Europese Unie gebeuren, kan de verplichte vergoeding wegvallen. De liberale fractie stelde dat de wetgeving onvoldoende was en onthield zich bij de stemming


Het IJslandse parlement heeft voor de derde en laatste keer ingestemd met het nieuwe akkoord dat de regering heeft bereikt met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden. Het gaat om al het geld dat is voorgeschoten om zeker 320.000 Britse en Nederlandse spaarders bij de ingestorte IJslandse internetspaarbank te compenseren. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro. De bank werd in oktober drie jaar geleden het slachtoffer van de financiële crisis. President Olafur Grimsonn van IJsland moet zijn handtekening nog wel onder het akkoord zetten. Hij weigerde een eerste akkoord te tekenen waarna het in een referendum aan de bevolking werd voorgelegd. In de volksraadpleging in maart stemde een meerderheid tegen. Daarna begonnen nieuwe onderhandelingen tussen de drie landen. Eind vorig jaar bereikten ze een nieuwe overeenkomst.


Na negen maanden van zeer moeizame onderhandelingen is de Franse farmagroep Sanofi-Aventis erin geslaagd het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme in te lijven. De overname werd nu echter goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven en zou tijdens het tweede kwartaal van dit jaar moeten zijn afgerond. Sanofi-Aventis maakte bekend 20,1 miljard dollar te betalen voor Genzyme. Bovenop de overnamesom volgen verdere betalingen die gekoppeld zijn aan het succes van de producten van Genzyme. De transactie is de tweede grootste overname uit de geschiedenis van de farmaciesector ooit. Bijna anderhalf jaar geleden werd Schering-Plough gekocht door Merck voor 47 miljard dollar. Genzyme wordt de specialist op het gebied van zeldzame aandoeningen binnen Sanofi-Aventis.


De Japanse autofabrikant Honda roept wereldwijd bijna 700.000 wagens terug vanwege een mogelijk motordefect. Dat blijkt uit documenten die de autobouwer heeft overgemaakt aan het Japanse ministerie van het transport. Door een defect onderdeel zou de motor volgens Honda onmiddellijk na het starten kunnen stilvallen. In het ergste geval zou het ook moeilijk zijn om de auto opnieuw te starten. Het gaat vooral om modellen die in Azië verkocht zijn. In Europa zouden er geen eigenaars zijn getroffen. In Japan worden bijna 170.000 wagens teruggeroepen, daarbuiten gaat het om 525.000 wagens van de modellen Freed, Fit en City.Tot dusver zijn er volgens Honda ook geen ongevallen bekend die veroorzaakt werden door het defect. Tijdens de vorige herfst riep Honda 1,35 miljoen auto's terug naar de garage om een defect aan de koplamp te herstellen.


Eurostar, de hogesnelheidstrein die Groot-Brittannië met het Europese vasteland verbindt, profiteert van het aangekondigde huwelijk van de Britse prins William met Kate Middleton. Het aantal boekingen op en rond de dag van het huwelijk eind april is met 28 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Eurostar verwacht dat er duizenden mensen vanuit Europa naar Londen zullen reizen om William en Kate elkaar het jawoord te zien geven. Eurostar zegt een enorme toename gezien te hebben in boekingen vanuit België en Nederland, maar ook vanuit landen waar geen monarchie is, zoals Frankrijk en Duitsland. Het is volgens het bedrijf ook voor het eerst sinds het huwelijk van Charles en Diana dertig jaar geleden ook geleden dat er zo'n grote interesse werd opgemerkt in de Britse koninklijke familie. Volgens cijfers van Visit London, het toerismebureau van Londen, zullen ongeveer 1,1 miljoen mensen de Britse hoofdstad bezoeken voor het huwelijk.


De Australisch-Britse mijnbouwgroep BHP Billiton, heeft tijdens de zes maandan tot eind december vorig jaar een recordwinst van 10,52 miljard dollar geboekt. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de groeiende vraag in onder meer China en India en van de hoge prijzen voor grondstoffen zoals ijzererts, steenkool en koper. De omzet steeg met 39 procent tot ruim 34 miljard dollar. De groep, die drie mislukte overnames achter de rug heeft, wil de volgende vijf jaar tot 80 miljard dollar investeren in nieuwe projecten. BHP Billiton wil onder meer extra investeren in koperactiva en uraniummijnen in Australië en in kaliumprojecten in Canada. BHP Billiton gaat ook voor 10 miljard dollar eigen aandelen terugkopen. Voor het lopende jaar verwacht BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep van de wereld, dat de groei van de vraag weliswaar een vertraging zou kennen, maar toch nog positief zou blijven.


De Franse financiële groep BNP Paribas heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 1,55 miljard euro. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2,6 procent tot 10,32 miljard euro. BNP Paribas moest tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar verschillende lasten nemen op zijn retailactiviteiten en zakenbankdivisie, maar verwacht meer synergieen uit de overname van het Belgische Fortis. In de resultaten zit een afwaardering van 534 miljoen euro op een belang in de Franse verzekeraar AXA, wiens aandelenkoers regelmatig onder de boekwaarde noteert. Daarnaast stegen de reorganisatielasten tot 291 miljoen euro. Voorzieningen voor slechte leningen namen in het vierde kwartaal af met 34 procent tot 1,2 miljard euro door het aantrekken van de economie.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, is optimistischer gestemd over de economische groei van de Verenigde Staten. De bestuurders van de Federal Reserve verwachten dat de Amerikaanse economische groei dit jaar zal uitkomen tussen 3,4 procent en 3,9 procent. Tot nu toe gingen ze uit van een economische groei tussen 3,0 procent tot 3,6 procent. De werkloosheidsgraad zou volgens de Federal Reserve tijdens het slotkwartaal van dit jaar uitkomen op 8,8 procent tot 9 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar stond de werkloosheidsgraad op gemiddeld 9,6 procent. De volgende jaren zou de werkloosheidsgraad geleidelijk dalen, maar boven de Fed-doelstelling blijven van een volledige tewerkstelling over drie jaar. Op dat moment zal de werkloosheidsgraad naar verwachting nog tussen 6,8 procent en 7,2 procent liggen.



Een aantal banken en hedgefondsen zijn medeplichtig aan de fraude die belegger Bernard Madoff heeft gepleegd. Dat heeft de veroordeelde fraudeur gezegd in een gesprek met de New York Times. Het is het eerste interview van Madoff sinds zijn arrestatie ruim twee jaar geleden. Madoff noemt geen namen van banken of hedgefondsen, maar er was bij de instellingen volgens hem duidelijk sprake van een willfull blindness. De betrokken instituten wilden volgens Madoff de discrepantie niet zien tussen de informatie die aan de toezichthouders werd verstrekt en de andere beschikbare gegevens. De grote institutionele beleggers hem volgens Madoff in de periode voor het uiteenvallen van de beleggingspyramide ongekend grote winsten gemaakt. De uitlatingen van Madoff zijn koren op de molen van getroffen particuliere beleggers, die civiele rechtzaken tegen banken en andere instellingen in voorbereiding hebben. Curator Irving Picard heeft al 10 miljard dollar aan claims gesteld.


Door het mislukken van de overnamegesprekken met verschillende externe partijen, dreigen bij het Nederlandse farmabedrijf MSD, het vroegere Organon, meer dan 2.000 banen te zullen verdwijnen. Op dit ogenblik werken er bij Organon in Oss nog 4.500 mensen. Het moederbedrijf Merck besloot afgelopen zomer de onderzoeksafdeling vanuit Nederland naar de Verenigde Staten te verhuizen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Ongeveer 1.000 hoogopgeleide onderzoekers zouden hierbij hun baan verliezen. Meteen kwam er druk van onder meer de raad van commissarissen en van de Nederlandse overheid om op zoek te gaan naar alternatieven. Een half jaar werden verschillende pistes onderzocht, maar het bedrijf concludeert nu dat er helaas geen haalbaar extern alternatief werd gevonden. De ondernemingsraad van MSD, de raad van commissarissen en de vakbonden reageren verontwaardigd op het bericht.


De Duitse autobouwer Daimler heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,7 miljard euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 2,6 miljard euro, te wijten aan een grote daling van de verkoop door de wereldwijde economische crisis. De verkoop steeg met 22 procent tot 1,9 miljoen wagens. De omzet steeg met 24 procent tot 97,8 miljard euro. Het bedrijf maakte bekend over het voorbije jaar opnieuw een dividend te zullen uitkeren. Dieter Zetsche, topman van Daimler, merkt op dat het autoconcern het voorbije jaar een schitterende comeback heeft gemaakt. Voor het lopende jaar verwacht Daimler opnieuw een winstgroei. Daimler verwacht dat de wereldwijde vraag naar voertuigen dit jaar verder zal groeien, maar er zou wel een vertraging worden opgemerkt tegenover vorig jaar. De groep verwacht 5 procent tot 7 procent groei voor de automarkt, waarbij de Chinese markt een sleutelrol zal spelen.


Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 34,2 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 26,2 miljard euro. De winst werd in belangrijke mate gedragen door de verkoop van het resterende belang van Nestlé in Alcon, producent van lenzenvloeistof, aan Novartis. Die verkoop leverde een boekwinst op van 24,5 miljard frank. De omzet steeg met 6,2 procent tot 109,7 miljard frank. Het bedrijf zegt dat alle divisies een groei konden realiseren, met 8,5 procent voor dranken, 4,5 procent voor water, 6,6 procent voor zuivel, 6,7 procent voor de medicinale producten, 2,6 procent voor kruidenierswaren, 7 procent voor zoetwaren en 4,9 procent voor petfood. Voor dit jaar verwacht Nestlé een autonome groei van 5 procent tot 6 procent. Het bedrijf zegt erop te vertrouwen de onzekerheden, waaronder de sterk schommelende grondstofprijzen, dit jaar het hoofd te kunnen bieden.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 3,62 miljard euro. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er werd een winst geboekt van 162 miljoen euro, tegenover een verlies van 60 miljoen euro tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. AkzoNobel, de grootste verfproducent ter wereld, stelt geprofiteerd te kunnen hebben van een goed herstel van de vraag. Het bedrijf had wel last van de stijgende grondstofprijzen, vooral tijdens de tweede helft van vorig jaar. AkzoNobel verwacht ook dit jaar een verdere toename van de prijzen, maar zegt er vertrouwen in te hebben dat die stijgingen zullen kunnen worden gecompenseerd. Voor dit jaar streeft het bedrijf verder naar een groei van meer dan 5 procent van zowel de omzet als het bedrijfsresultaat.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home