Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 17, 2011

Baby's beseffen heel goed wat sociale dominantie is

Ook baby's hebben een besef van sociale dominantie en gebruiken relatief grootte als een maatstaf om te voorspellen welk individu als winnaar uit een conflict zal komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University en de University of California. Deze reacties suggereren volgens de onderzoekers dat mensen met een begrip van sociale dominantie en de relatie tot relatieve grootte, een associatie die zowel bij dieren als mensen kan worden aangetroffen, zijn geboren of in een bijzonder vroeg stadium hebben aangeleerd.

De onderzoekers stelden vast dat baby's tussen acht en zestien maanden gemiddeld 20 seconden bleven kijken naar een filmscène waarin een grotere persoon bij een botsing met een kleinere collega het onderspit bleek te delven, tegenover slechts 12 procent wanneer het struiser personage aan het verwachte langste eind trok. Eerder zoek had al uitgewezen dat de interesse van baby's langer gevat blijft wanneer ze door iets verrast worden.

"Het onderzoek toont aan dat baby's worden geboren met een bijzonder gesofistikeerde set van elementaire conceptuele bouwstenen om de wereld om hen heen te begrijpen en te leren kennen," merkt onderzoeksleider Lotte Thomsen op tegenover het webmagazine healthdaynews. "Die capaciteit is cruciaal om zich in de maatschappij te kunnen bewegen en uiteindelijk om te kunnen bloeien en overleven. Het lijkt er dan ook op dat de mens op een manier is geprogrammeerd die hem in staat stelt om de sociale relaties rond hem heen te begrijpen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home