Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 18, 2011

Faillissement dreigt voor Nederlandse hogesnelheidstrein

De Nederlandse Spoorwegen (NS) dreigen de hogesnelheidstrein kwijt te raken. High Speed Alliance (HSA), het bedrijf dat de supersnelle trein exploiteert, is immers zwaar verlieslatend. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Spoorwegen. Er zou rekening mee moeten gehouden worden dat High Speed Alliance volgend jaar failliet zou kunnen zijn. De aandeelhouders zouden dan samen 298 miljoen euro kwijt zijn. High Speed Alliance is voor 95 procent in handen van de Nederlandse Spoorwegen. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft het resterend pakket van 5 procent.

"Volgens de Nederlandse Spoorwegen zijn de financiƫle problemen te wijten aan een vergoeding van 166 miljoen euro die jaarlijks moet betaald worden," aldus de Nederlandse krant De Telegraaf. Reizigers zouden daarentegen weinig merken van de problemen. Na en faillissement blijft de trein immers nog een jaar rijden op kosten van de Nederlandse overheid, waarna een nieuw vervoersbedrijf in het project zou stappen.

Het Nederlandse ministerie van infrastructuur rekende erop dat de Nederlandse Spoorwegen op vijftien jaar tijd een bedrag van 2,5 miljard euro zouden betalen voor het gebruik van de hogesnelheidslijn. "Een nieuwe vervoerder zal dat bedrag vermoedelijk niet uittrekken," merkt De Telegraaf nog op. Melanie Schultz van Haegen, Nederlands minister van infrastructuur, meldde eerder dat getracht zou worden om tegen de zomer een oplossing te vinden voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn.

De problemen zouden onder meer te wijten zijn aan een gebrek aan reizigers op de verbinding tussen Amsterdam en Antwerpen. Vooral het traject tussen Amsterdam en Rotterdam zou weinig populair zijn. Het duurdere ticket zou de beperkte tijdwinst niet verantwoorden. De prijzen voor de verbinding werden onlangs daarom al eens verlaagd.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home