Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 19, 2011

Grote samenlevingsgroepen oorzaak van uniek stemgeluid

Personen met een uniek stemgeluid hebben hun talent waarschijnlijk te danken aan de sociale omgeving van hun voorouders. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Californië. Opgemerkt wordt dat de voorouders van mensen met een bijzondere stem wellicht in relatief grote groepen leefden, waardoor ze een meer uniek stemgeluid dienden te ontwikkelen om op te vallen tussen alle andere stemmen.

"Hoe groter de groep, hoe meer inspanningen men moet doen om zich te onderscheiden," benadrukt onderzoeksleider Kimberly Pollard. "Wanneer men elke dag dag met dezelfde drie mensen omgaat, hoeft men zich niet te kleden zoals Lady Gaga om op te vallen. Maar in een groep van vijftig, honderd of tweehonderd mensen zou dat wel kunnen helpen.” De wetenschappers kwamen tot hun theorie over de evolutie van stemmen door een experiment met knaagdieren die in sociale groepen van verschillende groottes leven.

De onderzoekers registreerden daarbij de angstkreet van individuele exemplaren die werden gevangen. Uit het onderzoek bleek dat knaagdieren uit grote levensgemeenschappen over het algemeen een meer uniek stemgeluid hebben dan knaagdieren uit een kleiner sociaal verband. Volgens de onderzoekers is die conclusie waarschijnlijk ook van toepassing op mensen. "De verschillen in stemmen bij knaagdieren kan men vergelijken met de verschillende stemmen van mensen," merkte Pollard op. "Elke kreet van een dier heeft zijn eigen vocale stempel."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home