Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 19, 2011

Nieuwsoverzicht

Paul Otellini, de topman van chipfabrikant Intel, is benoemd tot adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama. Otellini zetelt voortaan in een speciale raad die Obama zal moeten adviseren over het versterken van de arbeidsmarkt en innovatie van de economie. Otellini wordt lid van de presidentiële Raad voor Banen en Competiviteit, die begin dit jaar werds opgezet. Het adviesorgaan wordt geleid door Jeffrey Immelt, de topman van het grote industriële concern General Electric. Andere leden van de raad zullen de komende weken bekend worden gemaakt. Obama had eerder ook een ontmoeting met verschillende kopstukken uit Silicon Valley, zoals Apple-topman Steve Jobs, Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, Google-topman Eric Schmidt en Twitter-topman Dick Costello. De groep sprak over het versterken van de Amerikaanse banenmarkt en de economie door middel van technologische innovatie.


De Russische autoconstructeur Sollers gaat een samenwerkingsverband aan met de Amerikaanse autobouwer Ford. Begin vorig jaar had Sollers nochtans een samenwerking aangekondigd met de Italiaanse groep Fiat, waarbij gestreefd werd naar een productie van een half miljoen wagens per jaar op de Russische markt. Sollers heeft nu echter aangekondigd dat de onderhandelingen met Fiat worden stopgezet. Nadien werd aangekondigd dat er een protocolakkoord werd getekend voor de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming met het Amerikaanse Ford. De gezamenlijke onderneming moet tegen eind dit jaar instaan voor de productie van Ford-wagens op de lijnen van fabrieken van de twee constructeurs in de streek van Sint-Petersburg in het noordwesten van Rusland en in Tatarstan.


De lidstaten van de Europese Unie hebben sinds het begin van de eeuw bijna 11 miljard euro aan staatssteun gerecupereerd omdat de steun niet in overeenstemming was met de Europese concurrentieregels. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Sinds het begin van het nieuwe millennium boog de Commissie zich over 2.375 gevallen van staatssteun. Daartussen bevonden zich ook 102 Belgische dossiers. In 146 zaken beval de Europese Commissie Commissie de terugbetaling van illegale steun voor een totaal bedrag van 12,7 miljard euro. Daarvan is volgens cijfers van de Europese Commissie intussen 10,9 miljard euro gerecupereerd. De resterende sommen vormen nog steeds onderwerp van procedures. Ook kon ongeveer 10 procent van de steun niet gerecupereerd worden wegens het faillissement van de steuntrekkers.


De Europese Commissie heeft België en twintig andere lidstaten van de Europese Unie op de vingers getikt omdat ze niet klaar zijn om mobiele satellietdiensten in te voeren. Drie jaar geleden raakten het Europees Parlement en de regeringen het erover eens dat tegen mei van dit jaar in alle lidstaten mobiele satellietdiensten moeten zijn ingevoerd. De Europese Commissie stelt echter vast dat eenentwintig lidstaten nog niet alle noodzakelijke regelgeving hebben goedgekeurd. Neelie Kroes, Europees Commissaris voor digitale zaken, heeft de betrokken lidstaten nu verzocht de resterende wettelijke onzekerheden, zoals licentierechten, dringend weg te nemen. Alle nodige uitvoeringsmaatregelen moeten nu volgens Kroes zonder verder uitstel worden goedgekeurd. De Europese Commissie selecteerde meer dan twintig maanden geleden Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited om de mobiele satellietdiensten aan te bieden. Ook aan hen worden extra inspanningen gevraagd.


Jamie Dimon, topman van zakenbank JPMorgan Chase, kreeg voor het voorbije jaar een bonus van 17 miljoen dollar. Dat is een vijfde meer dan het jaar voordien. Dimon heeft daarmee een grote voorsprong op zijn collega's. Lloyd Blankfein van Goldman Sachs ontving voor het afgelopen jaar een bonus van 12,6 miljoen dollar. Brian Moynihan van Bank of America kreeg een enveloppe van 9,1 miljoen dollar, ondanks een miljardenverlies van de bank. De toplui mogen hun aandelen wel pas binnen enkele jaren te gelde maken, wat hen moet aanzetten minder risico te nemen. Het vast loon van Dimon bedraagt 1 miljoen dollar. JPMorgan Chase is wel met afstand de best verdienende bank op Wall Street. Vorig jaar boekte de financiële groep een winst van 17,4 miljard dollar. Tijdens de financiële crisis lijfde de bank het failliete Bear Stearns en de spaarbank Washington Mutual in. JPMorgan Chase kon ook als enige verliezen vermijden.


De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 149 miljoen euro. Dat is een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met bijna 8 procent tot 3,52 miljard euro. In totaal liet de Nederlandse maatschappij het voorbije jaar 16,4 miljard reizigerskilometers optekenen. Dat is een lichte toename tegenover het jaar voordien. Ondanks de verbeterde resultaten zegt Bert Meerstadt, topman van de Nederlandse Spoorwegen, met gemengde gevoelens terug te kijken op het afgelopen jaar. In de winterse omstandigheden aan het begin en eind van vorig jaar heeft de maatschappij volgens hem aan de klanten niet de dienstverlening geboden die verwacht mocht worden. Ook het uitvallen van de nieuwe Sprinter-treinen was volgens Meerstadt een onaangename verrassing.


De centrale bank van China heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de inflatie, aangewakkerd door de boom in de vastgoedsector, te beteugelen. De Chinese banken moeten voortaan meer reserves aanleggen. Het is al de tweede keer dit jaar dat een dergelijke maatregel wordt doorgevoerd. Begin februari trok de centrale bank al eens de interestvoet op en eind vorig jaar werd de rente al twee keer verhoogd. De reserves die Chinese banken moeten aanhouden, werden vorig jaar al zes keer opgetrokken. China vreest voor een zeepbel in de vastgoedsector. De grote economische groei van meer dan 10 procent en overvloed aan liquiditeiten in China, maken dat er volop wordt gebouwd en geïnvesteerd in vastgoed. De kredieten in China bereikten het afgelopen jaar een recordhoogte. Ook de prijzen van huizen blijven stijgen. De inflatie piekte in januari op 4,9 procent en analisten verwachten dat dit niveau de komende maanden niet zal dalen.


De Mexicaanse autobouwer Mastretta profiteert van de commotie die is ontstaan door de denigrerende opmerkingen van het Britse televisieprogramma Top Gear over Mexica en het automerk. De website van Mastretta werd op slag overrompeld door bezoekers en ook de fabriek noteerde een toename van geïnteresseerden. Maar ook de verkoopcijfers stegen. General manager Carlos Mastretta zegt al verscheidene akkoorden te hebben gesloten met verdelers in Europa. Ook in Brazilië en Chili zouden gesprekken zijn opgestart en er zouden ook orders binnen komen uit de Verenigde Staten. Mastretta zal over anderhalve maand zelfs zijn wagens op de Britse markt introduceren. In Mexico kent het merk al meer dan twintig jaar een uitstekende verkoop. Mastretta ontwerpt er onder meer de voertuigen voor het openbaar vervoer. Maar ook daar zou Top Gear voor een hernieuwde belangstelling hebben gezorgd.


Luchtvaartmaatschappijen mogen mindervaliden met medische apparatuur niet weigeren. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris voor transport, bevestigd. Volgens Kallas mogen alleen veiligheidsredenen een motief zijn voor eventuele uitsluitingen. Gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit mogen volgens Kallas niet simpelweg worden geweigerd omdat ze bijvoorbeeld beademingsapparatuur meenemen. Critici van de luchtvaartmaatschappijen stellen dat bewegingsvrijheid een groot goed is van de Europese Unie en dus moet gewaarborgd worden, maar dat geldt volgens hen ook voor gehandicapten. Er wordt aan toegevoegd dat de meeste luchtvaartmaatschappijen zich aan een ongelijke behandeling schuldig maken. Opgemerkt wordt dat gehandicapten vaak pas op de dag van vertrek te horen krijgen dat er voor hen geen plaats is.


Voor de allereerste keer zijn er wereldwijd meer smartphones verkocht dan personal computers. Uit een onderzoek van het bureau IDC blijkt dat er tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar 100,0 miljoen smartphones werden verkocht. Dat is een stijging met 87 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Bij de computers werd een stijging met 3 procent tot 91,1 miljoen exemplaren genoteerd. Analist Ramon Llamas wijst er echter op dat de twee bovenstaande trends niet noodzakelijk gerelateerd zijn. Smartphones en computers dienen volgens Llamas immers verschillende doelen en de meeste consumenten hebben beide toestellen nodig. De computer-verkopen staan echter wel in toenemende mate onder druk van tabletcomputers, vooral van de iPad van Apple. Smartphoneverkopen kennen door de dalende prijzen een groeiende populariteit. Ook de populariteit van Google’s besturingssysteem Android draagt bij aan de stijgende verkoopcijfers.



De rechtbank in Alkmaar heeft het Nederlandse bedrijf Heddes Bouwgroep failliet verklaard. Daardoor dreigen 325 banen verloren te gaan. Heddes Bouwgroep had eerder nog gemeld op korte termijn uitstel van betaling te willen aanvragen. Kees van Iwaarden, topman van Heddes, ging naar eigen zeggen echter tot een faillissementsaanvraag over omdat hij de onzekerheid bij een uitstel van betaling ongewenst vindt voor zowel medewerkers, leveranciers als onderaannemers. Van Iwaarden zegt mogelijkheden te zien voor een doorstart van het bedrijf in afgeslankte vorm. De financiële problemen bij Heddes Bouwgroep ontstonden toen huisbankier Deutsche Bank Nederland weigerde het bedrijf van meer kredietruimte te voorzien. De bank waagde zich hier niet aan kredietverlening door een conflict tussen Heddes en de gemeente Hoorn, die een schadeclaim van 10 miljoen euro heeft lopen tegen het bedrijf.


Het Amerikaanse chemieconcern LyondellBasell heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 874 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies geboekt van 850 miljoen dollar, toen het concern een gerechtelijk akkoord had lopen. De omzet steeg met 20 procent tot 10,6 miljard dollar. Het chemieconcern zegt wel het voorbije jaar last gehad te hebben van hogere grondstoffenprijzen in Auropa. Vooral koolwaterstof werd duurder. Ook had het bedrijf last van lagere volumes en marges bij onder meer polyolefine, dat onder meer in plastic wordt verwerkt. LyondellBasell wist de hogere kosten op andere producten echter door te berekenen aan de afnemers. LyondellBasell zei ook dat de verkoopprijzen van chemicaliën en polyolefine momenteel worden aangepast aan hogere kosten voor nafta, een bijproduct uit de destillatie van ruwe olie.


De Amerikaanse chemiegroep DuPont heeft de aanmeldingstermijn voor het bod op zijn Deense branchegenoot Danisco verlengd. De reden daarvoor is dat toezichthouders meer tijd nodig hebben om de effecten van de beoogde transactie op de chemiesector te onderzoeken. DuPont maakte bekend dat de aanmeldingstermijn tot begin april wordt verlengd. DuPont bracht tijdens de eerste helft van de maand januari van dit jaar een bod uit van 5,8 miljard dollar op Danisco. Sindsdien is ongeveer 5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal aan de Amerikanen aangeboden. DuPont wil het bod gestand doen bij aanmelding van 90 procent, maar heeft al aangegeven eventueel te zakken naar 80 procent. Steeds meer aandeelhouders van Danisco keren zich tegen het bod. Er wordt opgemerkt dat DuPont de waarde van hun bedrijf onderschat.


De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) heeft bijna alle aandelen van de Nederlandse vaccinproducent Crucell in bezit. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt bij het aflopen van de aanmeldingsperiode. Bij het verstrijken van die deadline bezat de Amerikaanse groep iets meer dan 95 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van Crucell. De kandidaat-overnemer zal eerstdaags aangeven of het overnamebod gestand zal worden gedaan. Het Amerikaanse bedrijf wil Crucell overnemen voor een bedrag van 1,75 miljard euro. Een aantal belangrijke aandeelhouders van Crucell hadden zich oorspronkelijk tegen het overnamebod verzet omdat ze ervan uitgingen dat het Nederlandse bedrijf meer waard was dan de biedingsprijs. De Van Herk Groep, met een belang van 11,9 procent de tweede grootste aandeelhouder van Crucell, wijzigde uiteindelijk echter zijn standpunt en bracht zijn aandelen aan.


Het uitgeefconcern Reed Elsevier heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,06 miljard pond sterling. Dat betekende een minieme daling tegenover het jaar voordien, toen een omzet van 6,05 miljard pond sterling werd opgetekend. De winst bleef status-quo op 1,28 miljard pond. Erik Engstrom, topman van Reed Elsevier, zegt dat de marktomstandigheden tijdens het voorbije jaar stilaan zijn verbeterd. Hij voegde er aan toe dat de meeste markten van Reed Elsevier op dit ogenblik op zijn minst stabiel zijn. Over het algemeen verwacht hij een geleidelijk herstel en een aanhoudende verbetering van de prestaties. Daarbij wordt voor de Elsevier-divisie een matige omzetgroei verwacht, maar in de verzekeringstak van divisie LexisNexis Risk Solutions wordt een grotere vooruitgang in het vooruitzicht gesteld, net zoals voor Reed Business Informations. Voor Reed Exhibitions spreekt het bedrijf van een bemoedigende outlook.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home