Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 18, 2011

Artsen moeten voorzichtigheid in acht nemen bij sociale media

Sommige artsen posten onethische en onprofessionele content op Twitter. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan School of Medicine and Health Sciences aan de George Washington University. De onderzoekers voegen er aan toe dat deze resultaten een aanwijzing zijn dat er mogelijk een grotere controle nodig is op het gebruik van sociale media door geneesheren. Onderzoeksleider Katherine Chretien merkt op dat Twitter een belangrijk kanaal kan vormen voor geneeskunde, maar voegt er aan toe dat daar heel voorzichtig moet mee worden omgesprongen.

Uit een onderzoek van ruim vijfduizend tweets van 260 Amerikaanse geneesheren met minstens vijfhonderd volgelingen blijkt dat 3 procent van de berichten onprofessioneel waren. Daarbij wordt gewag gemaakt van grof taalgebruik, potentiële inbreuken tegen de privacy van de patiënten, seksueel getint materiaal en discriminatie. Nog eens 1 procent omvatte onbewezen claims voor producten die op de website van de betrokken te koop werden aangeboden of herhaaldelijke promoties voor specifieke geneesmiddelen.

Tien tweets over medische therapieën waren in tegenspraak met de gekende medische kennis of richtlijnen, waardoor de gezondheid van de patiënten volgens de onderzoekers mogelijk in het gedrang zou kunnen worden gebracht. Katherine Chretien merkt wel op dat Twitter een uitstekend kanaal zal zijn om gezondheidsinformatie te verspreiden en de kennis bij de bevolking over gezondheid op te voeren, maar merkt op dat men moet oppassen met persoonlijke berichten omdat men dan dreigt persoonlijke gezondheidsinformatie te lekken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home