Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 19, 2011

Windenergie heeft ook mogelijkheden in autosector

Twee Duitsers hebben in Australiƫ een autotrip van vijfduizend kilometer grotendeels kunnen afleggen op basis van windenergie. De rit vormde de eerste grote test voor het prototype van hun Wind Explorer, dat werk op basis van elektriciteit uit een lithium-accu. Televisie-presentator Dirk Gion en ingenieur Stefan Simmerer hoopten met de actie aan te tonen dat het nu al mogelijk is om veel kilometers af te leggen dankzij de wind. De tocht duurde in totaal achttien dagen.

De twee Duitsers lieten hun auto, gemaakt van koolstofvezel en fietsbanden, tijdens de nacht opladen aan de hand van een mobiele windturbine. In een aantal gevallen werd bij het opwekken van energie ook gebruik gemaakt van een vlieger. Een aantal keer was de wind te veel gaan liggen en werd de auto aangesloten op het elektriciteitsnet bij campings en wasserettes. Uiteindelijk konden Gion en Simmerer 2.480 kilometer afleggen dankzij een windturbine, tegen 480 kilometer met een vlieger en 2.100 kilometer op basis van het elektriciteitsnet.

"Doordat we elektriciteit moesten aftappen, hebben we ongeveer tien Australische dollar extra moeten betalen," aldus Gion, die er wel aan toevoegde dat de auto nog niet klaar is voor praktisch gebruik. Hij voegde er echter aan toe te hopen dat binnen de volgende tien jaar een grote ontwikkeling zal kunnen worden opgemerkt op het gebied van windaangedreven wagens. Dat vertrouwen baseert Gion op het feit dat de tweehonderd kilogram wegende auto snelheden kon bereiken van negentig kilometer per uur en onderweg temperaturen tussen de nul en de zestig graden kon weerstaan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home