Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 30, 2011

Consument opnieuw meer tevreden over retailbanken

De perceptie van de consument over retailbanken heeft een keerpunt bereikt. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau JD Power & Associates. Daarbij wordt opgemerkt dat voor de eerste keer in vier jaar weer een positievere houding wordt opgetekend. De onderzoekers stellen dat de klanttevredenheid over de Amerikaanse retailbanken een score van 75,2 procent laat optekenen. Dat is een stijging met 0,4 procent tegenover vorig jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat de tevredenheid over de rekeninginformatie, infrastructuur, probleemaanpak en productaanbod is gestegen tegenover vorig jaar. De tevredenheid over de account-activiteit is status-quo gebleven. "Vooral de tevredenheid over de persoonlijke interactie, het productaanbod en de account-informatie is gevoelig gestegen," voeren de onderzoekers aan. "Bovendien is ook de perceptie van de consument over de merknaam van de bank voor de eerste keer in drie jaar een positieve evolutie gekend."

De onderzoekers merken wel op dat de tevredenheid over de bankkosten gevoelig is gedaald tegenover vorig jaar. Nochtans geeft slechts 41 procent van de respondenten aan te moeten betalen voor bankdiensten, tegenover 53 procent vorig jaar. "De ontevredenheid blijkt vooral afkomstig te zijn van de wijzigingen in de kostenstructuur die werden doorgevoerd," merken de onderzoekers op. Wanneer de kostenstructuur wordt gewijzigd, blijkt de tevredenheid met gemiddeld 8,4 procent te dalen.

Labels:

Gezondheidsbewuste consument loopt vaak in marketing-val

Een naamsverandering voor een product is vaak voldoende om de percepties over de gezondheidswaarde en smaak van voedingswaren te veranderen en dus zijn consumptie te stimuleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of South Carolina. De onderzoekers merken op dat consumenten met een focus op gezonde voeding, door die naamsverandering er in praktijk vaak toe gebracht worden om onbewust ongezonde voeding te consumeren.

"Gezondheidsbewuste consumenten leren om aan de hand van benamingen producten te vermijden die ongezond zouden kunnen zijn," merkt onderzoeksleider Caglar Irmak, professor marketing aan de Univeristy of South Carolina, op tegenover het webmagazine Foodnavigator.com. "De benaming kan belangrijke informatie verstrekken over de voedingswaarde van een product. Een appel staat duidelijk voor gezonde voeding, terwijl taart wordt gelinkt aan ongezonde eetwaren. Maar in praktijk ligt die verdeling niet zo eenvoudig."

"Producenten maken van chips plots vegetarische aardappelschijfjes en frisdranken worden omgevormd tot water met een aroma," stipt Irmak nog aan. "Dat kan de consument vaak overtuigen van een meerwaarde op voedingsgebied." Uit het onderzoek bleek dat de naamsveranderingen er uiteindelijk toe leiden dat gezondheidsbewuste consumenten meer ongezonde voeding consumeren dan andere proefpersonen. Consumenten die geef focus leggen op de gezondheidswaarde, hadden immers geen aandacht voor de zogenaamde meerwaarde die werd gepropageerd.

Labels: , ,

Russische banken onderzoeken mogelijkheid islamitisch bankieren

De Russische banken VTB Group and Gazprombank overwegen om islamitisch bankieren aan te bieden. Daarmee zouden VTB Group en Gazprombank de eerste Russische financiële instellingen zijn die zich richten op halal-bankieren. Op die manier hopen de Russische banken investeerders uit het Midden-Oosten aan te trekken. De wereldwijde markt van het islambankieren heeft op dit ogenblik een omvang van 4,9 miljard dollar. De sector is voorlopig vooral geconcentreerd in het Midden-Oosten en Maleisië.

"VTB Group, de tweede grootste bank van Rusland, wil naar eigen zeggen dit jaar 200 miljoen dollar aantrekken met de verkoop van sukuk, obligaties die beantwoorden aan het islamitische verbod op intresten," voert de Russische krant The Moscow Times aan. "Gazprombank, de financiële tak van het gasconcern Gazprom, voert over islamitische investeringen met minstens tien Russische bedrijven en zou in september een onderhoud organiseren met investeerders uit het Midden-Oosten. Ook Gazprombank mikt op 100 miljoen dollar tot 200 miljoen dollar."

"Sinds begin dit jaar werden ongeveer 4,1 miljard dollar aan sukuk-obligaties verkocht," merkt de Russische krant nog op. "Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van de Arabische Golfstaten is echter van 2,3 miljard dollar tot 964 dollar teruggevallen. In Maleisië, de grootste sukuk-markt van de wereld, werd echter bijna een verdubbeling tot 3,7 miljard dollar opgetekend. Rusland zette in januari dit jaar een departement islamitische economie op.

Labels: , ,

Applicatie-markt blijft nog minstens vijf jaar groeien

Het succes van downloadbare smartphone-applicaties zal zich ook minstens de volgende vijf jaar verder blijven doorzetten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ABI Research. Daarbij wordt gesteld dat er over vijf jaar 44 miljard applicatie-downloads zullen worden geteld. Op dit ogenblik telt de AppStore van Apple ongeveer 350.000 applicaties, gevolgd door Android (330.000), OviStore van Nokia (54.000), AppWorld van Research In Motion (RIM) en Windows Marketplace (15.000).

"Indien de voorspellingen van ABI Research correct zijn, zullen de applicaties tenminste in de nabije toekomst blijven dan alternatieve toepassingen voor webbrowsers," stipt het online magazine Venturebeat.com aan. De onderzoekers merken op dat marktleider Apple nu al een grotere druk ondervindt van Android en Windows, die hun publiek zien aangroeien. De onderzoekers merken op dat ontwikkelaars en applicatie-winkels zich dan ook constant innovatief moeten opstellen om de belangstelling van de consument te houden.

Op dit ogenblik zouden ongeveer 15 miljard downloads zijn geteld. Apple kondigde in januari aan dat de AppStore inmiddels meer dan 10 miljard downloads heeft opgetekend. Android maakt gewag van ongeveer 4,2 miljard applicaties. "Dat zijn indrukwekkende cijfers," merkt Venturebeat.com nog op. "Men mag niet vergeten dat de AppStore en Android Market minder dan drie jaar operationeel zijn." De onderzoekers merken wel op dat inmiddels een aantal problemen zijn opgemerkt, waarbij gebruikers moeilijkheden ondervinden om geschikte applicaties te vinden.

Ook werden recent een aantal misleidende applicaties opgemerkt. Apple denkt er volgens de onderzoekers dan ook aan om zijn applicatie-ecosysteem aan te passen.

Labels: ,

Cricket stimuleert groeit online videomarkt India

De online videomarkt van India heeft tijdens de maanden februari en maart een opmerkelijke groei gekend. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. De stijging is volgens Joe Nguyen, vice-president Zuidoost-Azië bij ComScore, te danken aan de Cricket World Cup. Daarbij wordt erop gewezen dat tijdens de maand maart meer dan 37 miljoen videostreams werden bekeken op sportsites. Tijdens de maand januari was op diezelfde websites een niveau van 3,4 miljoen video's opgetekend.

"Online video werd tijdens de jongste editie van de Cricket World Cup een belangrijk beeldkanaal," stipt Joe Nguyen aan. "Die platformen bieden de consument immers de mogelijkheid om op het werk of thuis heel gebruiksvriendelijk wedstrijden te volgen of herhalingen te bekijken, waardoor ze onafgebroken deel kunnen uitmaken van het evenement. Naarmate de streaming-kwaliteit verbetert en breedband verder toegankelijk wordt gemaakt, mag worden verwacht dat online video een steeds groter belang krijgt in grote sportevenementen."

De websites van het internetbedrijf Google namen daarbij het grootste gedeelte van de streams voor hun rekening. In totaal kwam Google tijdens de maand aan 24,7 unieke videokijkers, waarbij een totaal van 814 miljoen video's werden bekeken. Google heeft zijn positie te danken aan dochterbedrijf YouTube, dat 99 procent van alle videotrafiek bij het internet vertegenwoordigde. Op de tweede plaats staat Facebook met 96 miljoen video's, gevolgd door Yahoo (36 miljoen video's), Metacafe (28 miljoen video's) en ESPN (27 miljoen video's). In totaal werden 32 miljoen kijkers geteld.

Labels: , , ,

Facebook vertegenwoordigt kwart online display-reclame

Het sociaal netwerk Facebook vertegenwoordigde tijdens het vierde kwartaal 25,8 procent van de totale Amerikaanse online display-reclame. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Tijdens het kwartaal voordien had Facebook een aandeel van 23,1 procent in de display-reclame op het Amerikaanse internet. De groei van Facebook ging volgens de onderzoekers vooral ten koste van Yahoo, dat zijn aandeel van 11 procent naar 9,7 procent zag terugvallen. Het aandeel van Fox Interactive Media viel van 3,8 procent op 2,4 procent terug.

Het aandeel van Microsoft viel terug van 5 procent naar 4,5 procent, terwijl Google een daling van 2,7 procent naar 2,4 procent liet optekenen. America Online (AOL) liet een lichte stijging van 2,4 procent naar 2,5 procent noteren. In totaal werden tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar op het Amerikaanse internet meer dan 1,3 triljoen reclame-impressies genoteerd. Dat is ongeveer status-quo tegenover het kwartaal voordien.

"De cijfers tonen de groeiende dominantie van Facebook op het gebied van display-reclame," merkt ComScore op. "Facebook kan immers terugvallen op een wereldwijd publiek van meer dan 500 miljoen internet-gebruikers. Bovendien tonen de gebruikers van Facebook ook een groter engagement dan op de grote webportals het geval is." Facebook onttroonde vorig jaar Yahoo als belangrijkste online platform voor display-reclame op de Amerikaanse markt.

Labels: , ,

Weinig enthousiasme voor geolocalisatie-marketing

De consument is niet erg enthousiast over het gebruik van geolocalisatie door marketeers. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau White Horse. De onderzoekers stellen dat de consument zich immers niet erg comfortabel voelt dat hij onderweg door marketeers kan worden gevolgd. Volgens White Horse wijst ongeveer 60 procent van de smarphone-bezitters om door geolocalisatie met reclame benaderd te worden. De consument is vaak van oordeel dat de reclames geen voordeel te bieden hebben en een inbreuk op de privacy vinden.

"Het is een kwestie van evenwicht," merkt Eric Anderson, vice-president marketing bij White Horse, op tegenover het webmagazine BizReport.com. "De consument is van mening dat hij te weinig in ruil krijgt voor het opgeven van zijn privacy. Marketeers vragen bij hun promotionele aanbiedingen vaak teveel inspanningen van de consument. Wanneer geolocalisatie alleen maar kortingen te bieden heeft, kan de geïnteresseerde anderzijds bij betere alternatieven terecht.

Er moeten volgens Anderson bij geolocalisatie vooral relevante connecties worden gelegd. "De consument moet de gelegenheid krijgen om als een vertrouwde adviseur voor zijn persoonlijke netwerken op te treden en daar zelf een meerwaarde kunnen uit puren," voert hij aan. De onderzoekers merken op dat de respondenten aangaven weinig financiële voordelen te zien in geolocalisatie. Slechts 6 procent tot 8 procent van de aanbiedingen zouden kortingen of beloningen hebben omvat.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Chrysler, de derde grootste autoproducent van de Verenigde Staten, is van plan om dit kwartaal zijn schuld van 7,53 miljard dollar bij de Amerikaanse en Canadese overheden terug te betalen. Daarmee wil Chrysler zich voorbereiden op een beursgang en een fusie met partner Fiat. De terugbetaling zal worden gefinancierd met geld van institutionele beleggers, die zowel leningen verstrekten als obligaties kochten. Chrysler moet de schulden terugbetalen vooraleer Fiat zijn belang in de Amerikaanse autobouwer kan optrekken van 30 procent naar 46 procent. Een terugkeer naar de beurs zou voor dit jaar of volgend jaar zijn. Volgens Sergio Marchionne, topman van Chrysler en Fiat, verhinderen de intresten op de schulden de Amerikaanse autobouwer terug aan te knopen met winst.


Het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 15,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 20,3 miljard dollar. Het Amerikaanse concern, de grootste producent van consumentengoederen ter wereld, zegt echter af te rekenen te hebben met hogere prijzen van de grondstoffen. Daardoor moeten de jaarprognoses volgens het concern naar beneden worden bijgesteld. Procter & Gamble zegt wel te hopen de duurdere grondstoffen gedeeltelijk te kunnen opvangen door hogere verkoopprijzen voor de consumenten en besparingen.


Het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 10,65 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 69 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseerde Exxon Mobil het beste eerste kwartaal in acht jaar. De omzet steeg van 90,3 miljard euro naar 114 miljard euro. De oliemaatschappij kon naar eigen zeggen profiteren van de hogere prijzen voor ruwe olie en betere marges voor de raffinaderijen. Het Amerikaanse concern schroefde tijdens het eerste kwartaal de gemiddelde productie op tot 4,82 miljoen vaten per dag. Dat is te wijten aan het opstarten van een aantal nieuwe projecten, zoals West Qurna in Irak.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Royal Dutch Shell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de hogere prijzen voor gas en olie en aan de grotere marges in de raffinage-activiteiten. De productie daalde met 3 procent tot 3,504 miljoen vaten per dag. Die terugval is te wijten aan het verkopen van een aantal activiteiten, waaronder raffinaderijen en olievelden. De verkoop van onderdelen, verrekend met onder meer afschrijvingen, leverde per saldo een bate op van 637 miljoen dollar. De omzet steeg van 86 miljard dollar naar 109,9 miljard dollar.


De Russische petroleummaatschappijen voeren in mei geen petroleumproducten uit. Die zijn exclusief bestemd voor de binnenlandse markt, aangezien er op veel plaatsen tekorten zijn. Dat heeft Sergej Kudriatsjov, Russische vice-minister van energie, bekend gemaakt. Heel wat Russische regio's kampen met een tekort aan benzine. De Russische premier Vladimir Poetin heeft een onderzoek bevolen naar het benzinetekort. Volgens de Russische media is de schaarste te wijten aan de kunstmatig lage prijs aan de pompen, waarmee de overheid de inflatie wil bestrijden. Daardoor is het voor de oliemaatschappijen interessanter geworden te exporteren dan aan het binnenland te leveren, vooral omdat de olieprijzen op de internationale markten zijn gestegen.


Het Japanse elektronicaconcern Panasonic gaat de volgende twee jaar in totaal 17.000 banen schrappen. Het bedrijf wil daarmee terugkeren naar de winstcijfers die werden gerealiseerd voor de uitbraak van de financiële crisis. Eerder maakten lokale media melding van minstens 30.000 ontslagen. Bij de groep werken alles samen ongeveer 380.000 mensen. De ontslagen zijn voor een groot deel het gevolg van overlappingen die zijn ontstaan met de activiteiten van Sanyo Electric en Panasonic Electric, waarin Panasonic een belang van 80 procent heeft. Met de herstructurering zou een kost van 1,3 miljard euro zijn gemoeid. Dat moet echter leiden tot een kostenbesparing van 497 miljoen euro per jaar. Panasonic wil de integratie met Sanyo Electric en Panasonic Electric nog verder opdrijven.


Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 684 miljoen euro. Dat is een stijging met 8,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13,2 procent tot 9,42 miljard euro. In de agrarische divisie CropScience werd een omzetgroei met 16 procent tot 2,26 miljard dollar opgetekend. De farmaceutische tak Healthcare liet een omzetgroei met 7,7 procent tot 4,17 miljard euro optekenen. Bij de kunststofdivisie MaterialScience werd een groei met 21 procent tot 2,69 miljard euro genoteerd. Door de goede resultaten in de agrarische divisie heeft Bayer zijn winstverwachting voor het hele jaar opgetrokken.


Chad Hurley en Steve Chen, die zes jaar geleden de videosite YouTube oprichtten, hebben de bookmarksite Delicious van het internetbedrijf Yahoo overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Delicious biedt gebruikers de mogelijkheid om interessante webadressen op te slaan, te doorzoeken en te delen met andere gebruikers. Delicious werd acht jaar geleden als een hobbyproject gelanceerd, maar werd zes jaar geleden door Yahoo overgenomen. Het internetbedrijf maakte eind vorig jaar echter bekend een aantal activiteiten te willen afstoten. Hurley en Chen willen Delicious onderbrengen bij Avos, een nieuw webbedrijf dat het duo wil oprichten. Hurley en Chen leerden elkaar destijds kennen bij betalingsdienst PayPal.


Het Duitse softwareconcern SAP heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 403 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 21 procent tot 3,02 miljard euro. De omzet werd ondersteund door de overname van het Amerikaanse Sybase, maar dat had volgens het Duitse concern wel een negatieve impact op de winst. De software-activiteiten, die onder meer nieuwe licenties en onderhoud omvatten, lieten een groei met 20 procent tot 2,33 miljard euro optekenen. Het bedrijf liet nog opmerken te verwachten dat de doelstellingen voor het hele jaar zullen worden gehaald.


Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Deutsche Bank realiseert daarmee het tweede beste kwartaalresultaat uit zijn geschiedenis. Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, sprak dan ook van een succesvolle start van het jaar. Deutsche Bank dankt de sterke cijfers onder meer aan de divisie consumentenbankieren. Mee door de overname eind vorig jaar van Postbank explodeerde de winst in deze divisie met 431 procent tot 978 miljoen euro. De kwartaalomzet van Deutsche Bank steeg van 9 miljard naar 10,5 miljard euro.


Het Amerikaanse concern PepsiCo, producent van snacks en frisdranken, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,14 miljard dollar. Dat betekent een daling met ruim 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval heeft te maken met een aantal eenmalige onkosten. De omzet steeg met 27 procent tot 11,94 miljard dollar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met overnames, werd een omzetgroei met 5 procent opgetekend. PepsiCo herhaalde zijn verwachting dat de winst dit jaar met 7 procent tot 8 procent zal groeien. Het bedrijf zei daarbij rekening te houden met sterke stijgingen van de grondstoffenprijzen en de zwakke economische groei in de mature markten.


Het Russische gasconcern Gazprom heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 968 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 23,8 miljard euro. De winst steeg met bijna 25 procent tegenover het jaar voordien tot een recordniveau. De hogere winst was te danken aan de hogere gasprijzen, maar ook aan de verkoop van een belang in filiaal Novatek. Gazprom controleert een kwart van de wereldwijde gasreserves. De groep vertegenwoordigt ongeveer 8 procent van de Russische economie en levert 25 procent van alle aardgas in Europa. De omzet steeg met 20 procent tot 3.597 miljard roebel. In de voormalige Sovjet-republieken werd een groei met 45 procent tot 450 miljard roebel opgetekend. In Europa was er een daling van 1 procent tot 1,099 miljard roebel.


Banco Santander, de grootste bank van Spanje, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,11 miljard euro. Dat betekent een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank wees er echter wel op dat het winstniveau hoger lag dan tijdens de laatste twee kwartalen van vorig jaar. Zuid-Amerika blijft de belangrijkste winstpijler van Banco Santander. De winst van de Zuid-Amerikaanse divisie steeg met 27 procent tot 1,27 miljard dollar. Daarmee vertegenwoordigt de regio inmiddels 43 procent van de winst van het Spaanse concern. De prestaties in Zuid-Amerika werden echter uitgehold door de problemen op de Spaanse thuismarkt. De omzet van Banco Santander steeg met bijna 6 procent tot 10,85 miljard euro.


De Japanse autobouwer Toyota stapt in de ontwikkeling van een systeem om batterijen draadloos op te laden. Het concern heeft daarvoor een samenwerkingsverband afgesloten met het Amerikaanse bedrijf WiTricity. De Japanse autobouwer zal naar eigen zeggen ook deelnemen aan een kapitaalverhoging van WiTricity. Het doel van de samenwerking is de ontwikkeling van de technologie in een stroomversnelling te brengen, omdat de autobouwer ervan overtuigd is dat de toepassing geschikt is voor gebruik in wagens. Deze technologie zou opladen volgens Toyota zeer gebruiksvriendelijk maken omdat bestuurders hun voertuig enkel maar in de buurt van een lader hoeven te parkeren die thuis of bij een publieke parking staat. Toyota zegt de technologie zo snel mogelijk op de markt te brengen.


Het Brits-Nederlandse concern Unilever, producent van voedingsproducten en wasmiddelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,86 miljard euro. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de opkomende markten, in onder meer Azië. In de gevestigde markten van Europa en de Verenigde Staten ligt de groei veel lager. Het concern merkt op geconfronteerd te worden met stijgende grondstoffenprijzen, een zwak consumentenvertrouwen en een sterke concurrentie. Het bedrijf stelt wel in een aantal nieuwe markten sterke merken geïntroduceerd te hebben.


Meer Nieuws

Friday, April 29, 2011

Facebook en email eerste communicatiemiddel voor huismoeders

Het sociale netwerk Facebook en email zijn de dominante vormen van de online communicatie van huismoeders. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Lucid Marketing. Daarbij wordt opgemerkt dat 93 procent van de Amerikaanse huismoeders gebruik maken van Facebook, terwijl 91 procent via email communiceert. Daarna volgen de microbloggingsite Twitter (36 procent) en blogs (34 procent). Nog verder volgt het sociale netwerk MySpace (20 procent).

Er wordt aan toegevoegd dat 98 procent van de huismoeders minstens één keer per dag hun email controleren. Ook Facebook (84 procent) en nieuwssites (60 procent) worden vaak dagelijks geraadpleegd. De onderzoekers merken wel op dat 60 procent van de Amerikaanse huismoeders ook nog elke dag naar de telefoon grijpt. Lucid Marketing stelt verder dat 83 procent van de Amerikaanse huismoeders aangeeft door email nieuwe dingen te leren, gevolgd door Facebook (76 procent) en persoonlijke gesprekken (73 procent). Verder volgen blogs (66 procent) en televisie (65 procent).

Om nieuwe informatie te verspreiden wordt echter in eerste instantie beroep gedaan op persoonlijke gesprekken en email (84 procent). Bijna 80 procent maakt gebruik van de telefoon, gevolgd door Facebook (69 procent). De onderzoekers merken op dat huismoeders informatie in eerste instantie delen met hun partner (94 procent), gevolgd door bloedverwanten zoals een zus of een moeder en hun beste vrienden (90 procent). Daarna volgen vriendinnen (86 procent) en de tweede ouder (78 procent).

Labels: , , ,

Procedures online winkelen blijft consument storen

Retailers moeten de nodige aandacht blijven besteden aan hun online winkels. Dat zeggen onderzoekers van het bureau Plimus, dat tot de vaststelling kwam dat de Britse consument zich blijft storen aan de complexe procedures en gebrekkige transacties. Er wordt echter opgemerkt dat er gelukkig ook een positieve evolutie valt op te tekenen, aangezien de consument meer online aankopen doet dan vorig jaar. Indien de barrières voor een vlotte online winkelervaring zouden kunnen worden weggenomen, zouden de cijfers van verkoop op het internet volgens Plimus zelfs exponentieel kunnen groeien.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten dit jaar meer online winkelt dan vorig jaar. Volgens 66 procent is de gebruiksvriendelijkheid van de transactie-procedures de meest belangrijke factor. Er wordt aan toegevoegd dat 20 procent van de respondenten aangeeft dat lange en complexe bestelformulieren één van de redenen zijn om een online winkelkar achter te laten. Ook zegt 20 procent vaker online te zullen winkelen in de check-out eenvoudiger zou zijn.

"Het verminderen van de angst van de consument voor het maken van een online aankoop is essentieel voor de ervaring van het winkelen op het internet," merkt Charlie Born, vice-president marketing bij Plimus, op. "Er zijn ongetwijfeld een aantal andere factoren gemoeid bij de aankoopbeslissing, maar het wegnemen van onnodige stress en barrières zouden retailers kunnen helpen om een aankoop te laten afronden. Er moet dan ook een transactie worden gecreëerd waarbij de aankoop een naadloos onderdeel vormt van de content-ervaring."

Labels: ,

Consument stelt concrete vakantiebeslissingen uit

De consument begint wel te denken aan een zomervakantie, maar concrete plannen of boekingen worden uitgesteld. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau AdGenesis. Dat kan volgens de onderzoekers een negatieve impact hebben op de toeristische sector. Hoe langer de consumenten een beslissing uitstellen, hoe groter volgens AdGenesis de kans immers wordt dat een lange vakantie zal worden overgeslagen, vooral wanneer de benzineprijzen zouden blijven stijgen.

"Veel Amerikanen denken wel aan een zomervakantie, maar daar blijft het voorlopig bij," merken de onderzoekers op. Daarbij wordt aangevoerd dat tot nu toe 15 procent van de Amerikaanse consumenten al een zomervakantie hebben geboekt, maar 25 procent is nog niet zeker. Er wordt aan toegevoegd dat 20 procent al besloten heeft dat de zomervakantie dit jaar overgeslagen zal worden. Een groep van 40 procent tenslotte heeft wel vakantieplannen, maar heeft nog geen definitieve boeking gedaan.

Er wordt aan toegevoegd dat één op drie Amerikaanse consument dit jaar evenveel vakantie wil nemen dan vorig jaar. Even grote groepen zeggen van plan te zijn om minder of meer te reizen dan vorig jaar. "Maar indien de benzineprijzen blijven stijgen, zou een belangrijke groep er uiteindelijk kunnen van afzien om daadwerkelijk te boeken," stippen de onderzoekers aan. Er wordt wel opgemerkt dat jongeren dit jaar meer van plan zijn om te reizen dan ouderen, al wordt daarbij wellicht meer gebruik gemaakt van goedkopere formules.

Labels:

Amerikaanse bevolking steeds meer bezorgd om pensioen

De Amerikaanse actieve bevolking maakt zich steeds meer zorgen over zijn latere pensioen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Gallup. Daarbij wordt opgemerkt dat 53 procent van de actieve Amerikanen vreest onvoldoende financiële middelen te zullen hebben om op een comfortabele manier met pensioen te kunnen gaan. Negen jaar geleden maakte zich amper 32 procent van de ondervraagden zich bezorgd over zijn pensioen. Vorig jaar zei 48 procent wellicht onvoldoende financiële reserves te hebben voor zijn pensioen.

Gallup voert aan dat jonge Amerikanen het meest optimistisch zijn over hun later pensioen. In de leeftijdsgroep tussen achttien en dertig jaar zegt 57 procent te verwachten voldoende financiële middelen te zullen vergaren om comfortabel met pensioen te kunnen gaan. In deze groep verwachten ook weinig respondenten tijdens zijn pensioen op de sociale zekerheid te moeten rekenen. Dat betekent volgens Gallup dat deze leeftijdsgroep verwacht andere inkomstenbronnen te zullen opbouwen buiten de pensioenuitkering.

Opmerkelijk is echter dat de groep tussen vijftig en vijfenzestig jaar, die het dichtste bij zijn pensioen staat, zich optimistischer opstelt dan de tussengroep van dertig tot vijftig jaar. In de oudere categorie merken immers 18 procent meer respondenten op te verwachten voldoende financiële middelen te zullen hebben om comfortabel met pensioen te kunnen gaan. Opmerkelijk is ook 37 procent van de actieve Amerikanen zegt te verwachten pas na zijn 65ste op pensioen te zullen gaan. In het midden van de jaren negentig was dat slechts 12 procent.

Labels: ,

Britse bierverkoop blijft dalende lijn verder zetten

De bierconsumptie is in Groot-Brittannië tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de British Beer & Pub Association (BBPA). Er wordt aan toegevoegd dat tijdens dezelfde periode vorig jaar al een terugval met 8,8 procent - de grootste achteruitgang sinds het midden van het voorbije decennium - werd opgetekend. De organisatie voegt er aan toe dat de daling in de retailverkoop en in de pubsector een gelijkaardig patroon vertoont.

"De Britse biermarkt kampt al verscheidene jaren met problemen, want de consument wordt avontuurlijker in zijn drinkgedrag," aldus de Britse krant The Telegraph. "De terugval van de jongste jaren is echter uitzonderlijk. De economische crisis heeft een belangrijke impact gehad op het bestedingsbudget van de consument en er moet wellicht nog een lange weg worden afgelegd vooraleer de sector opnieuw op een belangrijke groei mag rekenen."

Er wordt op gewezen dat de vooruitzichten voor de Britse economie bijzonder zwak zijn, maar bovendien heeft de Britse regering een belastingverhoging van 7,2 procent aangekondigd, wat de druk op de verkoop later dit jaar nog zou kunnen verhogen. De Britse biersector meent toch enkele optimistische signalen te zien. "Het recente zomerse weersomstandigheden en een gunstige kalender van de vakantiedagen zouden mogelijk kunnen leiden tot een betere verkoop tijdens het tweede kwartaal," merkt de organisatie op.

Labels: ,

Consument legt zich neer bij korte levenscyclus smartphone

Een groot gedeelte van de smartphone-bezitters beseft dat de levensduur van zijn toestel bijzonder kort is. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Retrevo. Daarbij wordt opgemerkt dat 62 procent van de Amerikaanse consumenten er rekening mee houdt dat zijn huidige smartphone op dit ogenblik al is verouderd of achterhaald zal zijn wanneer zijn huidige contract met zijn provider afloopt, maar toch is er weinig enthousiasme om meer te betalen voor een snellere upgrade.

"Het voorbije jaar zijn vele smartphones krachtiger geworden of werden nieuwe toepassingen toegevoegd," stippen de onderzoekers aan. "Dat heeft ertoe geleid dat vele smartphones van vorig jaar hun nieuwe status al hebben verloren. Op één jaar tijd werden door de grote producenten meer dan honderdtwintig nieuwe smartphones op de markt gebracht. Tegen volgend jaar moeten er opnieuw nieuwe smartphones worden verwacht met betere displays, snellere processoren en andere nieuwe toepassingen."

Samsung was vorig jaar marktleider met het lanceren van nieuwe smartphones. De producent bracht meer dan dertig nieuwe toestellen op de markt. HTC Group volgde op de tweede plaats met meer dan twintig nieuwe modellen. RIM Blackberry, LG Electronics, Motorola en Nokia brachten tijdens die periode meer dan vijftien nieuwe types op de markt. De meeste Amerikaanse smartphone-contracten hebben een looptijd van twee jaar, maar toch zegt 66 procent van de consumenten niet bereid te zijn om een meerprijs te betalen voor een korter abonnement.

Labels: ,

Recordkwartaal voor verkoop mobiele telefoons

De wereldwijde markt voor mobiele telefoons is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 19,8 procent gegroeid tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau IDC, dat de winst vooral wijt aan de snelle groei van de smartphone-verkoop, vooral in opkomende markten. Maar ook de vorderingen van een aantal uitdagers van de traditionele marktleiders heeft volgens de onderzoekers een belangrijke bijdragen geleverd.

Uit het onderzoek blijkt dat tijdens het eerste kwartaal 371,8 miljoen mobiele telefoons zijn verscheept. De onderzoekers zeggen niet te verwachten dat de traditionele feature-phones zullen verdwijnen, aangezien er wereldwijd een grote vraag blijft naar deze toestellen. De populariteit van de smartphones - met vooral een groei in Asia-Pacific, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika - heeft volgens IDC echter voor een nieuw kwartaalrecord gezorgd.

Het rapport voegt er aan toe dat een aantal producenten een snellere groei hebben gekend dan het marktgemiddelde, wat tot een verlies aan marktaandeel heeft geleid voor een aantal grotere sectorgenoten. "De groei van bedrijven buiten de top vijf - zoals Micromax, TCL-Alcatel, Huawei en Research In Motion - toont aan dat er marktaandeel kan gewonnen worden," merken de onderzoekers op. Er wordt opgemerkt dat de groei tot het midden van het decennium grotendeels gedragen zal worden door de smartphones.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Een aantal Europese telecomoperatoren wil Google en andere online contentleveranciers laten betalen voor de grote hoeveelheid internetverkeer die ze veroorzaken op hun vaste en mobiele netwerken. Met een heffing gebaseerd op het volume dataverkeer, willen de telecomoperatoren een nieuwe inkomstenbron aanboren om de nodige investeringen te kunnen doen om hun netwerken te verbeteren. De bedrijven - onder leiding van het Franse France Télécom, het Spaanse Telefonica en het Britse Vodafone, worden geconfronteerd met een spectaculaire toename van dataverkeer - onder meer afkomstig van de videodienst Youtube van Google. Het internet zou weinig bereidheid tonen om te betalen voor het internetverkeer.


Het online veilingbedrijf Amazon.com heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 201 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 38 procent tot 9,86 miljard dollar. Op de Amerikaanse thuismarkt werd een omzetgroei met 45 procent opgetekend, maar bij de internationale activiteiten bleef de groei beperkt tot 27 procent. Dat was volgens Amazon.com vooral te wijten aan de natuurrampen in Japan, die de omzet met 5 procent zouden hebben doen afnemen. Amazon zegt zwaar te investeren in technologie-infrastructuur en distributiecentra om zijn groei te ondersteunen.


Het Amerikaanse concern Apple ontkent dat de locatiegegevens van de gebruikers van zijn populaire smartphone worden bijgehouden. Daarover was controverse ontstaan, nadat bleek dat de iPhone locatiegebonden gegevens bijhield en regelmatig opsloeg in de online winkel iTunes. Apple zegt die automatische backups nu te zullen verwijderen verwijderen en hoopt daarmee alle beschuldigingen over inbreuken op de privacy te ontlopen. Het bedrijf ontkent bovendien met klem dat er gebruik gemaakt werd van de locatiegegevens en zegt dat ook nooit te zullen doen. Ook werd opgemerkt dat het toestel enkel informatie bijhield van nabijgelegen gsm-masten en wifi-hotspots om snel een locatie te bepalen. Gebruikers zullen de functie in de toekomst ook volledig kunnen uitschakelen.


Whirlpool, de grootste witgoedfabrikant van de wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 169 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3 procent tot 4,4 miljard dollar. Whirlpool zegt op de Amerikaanse markt te kunnen profiteren hebben van belastingvoordelen voor fabrikanten van energiezuinige toestellen. Dat heeft er volgens het concern geleid tot een bescheiden verbetering op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt. In Azië en Latijns-Amerika werd echter een grotere stijging opgetekend. In Noord-Amerika zou de jaaromzet met 2 procent tot 3 procent moeten stijgen, maar in Latijns-Amerika wordt gewag gemaakt van 6 procent groei en in Azië van 8 procent.


De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn steun uitgesproken voor de Italiaan Mario Draghi als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB). De topfunctie bij de financiële instelling komt vrij door het vertrek van de Fransman Jean-Claude Trichet. Diens mandaat loopt in oktober van dit jaar af. Tijdens een top van de Europese Unie in juni valt waarschijnlijk het besluit over zijn opvolging. Eerder gold de Duitser Axel Weber, de topman bij de Bundesbank, als belangrijkste kandidaat om de baan van Trichet over te nemen, maar hij haakte eerder dit jaar af. Draghi, die sinds zes jaar de Italiaanse centrale bank leidt, lijkt nu de beste papieren te hebben.


De Nederlandse printerfabrikant Océ heeft tijdens de eerste maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 638 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Het nettoverlies daalde echter van 87 miljoen euro naar 6 miljoen euro. Océ, dat voor het grootste gedeelte in handen is van het Japanse concern Canon, heeft het wel over een uitdagend kwartaal, waarbij topman Rokus van Iperen erop wees dat de omzet in twee marktsegmenten is gedaalde. Lagere omzetten bij printrooms en veranderingen in het assortiment beïnvloeden naar eigen zeggen de omzet van cutsheet printers. Het bedrijf zal zich volgens Van Iperen dit jaar richten op groei van omzet, winst en cash.


Het Amerikaanse concern United Parcels (UPS), de grootste pakketbezorger ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 66 procent tot 885 miljoen dollar, terwijl het bedrijf volgens topman Scott Davis te kampen had met stijgende benzineprijzen en zware winterstormen. Met de zomer in zicht heeft het bedrijf er volgens Davis vertrouwen in dat de positieve trend aanhoudt. Davis denkt dit jaar een recordwinst neer te zetten, onder meer door een groeiend marktaandeel in ontwikkelingslanden. Het voorbije jaar bedroeg de nettowinst 3,5 miljard dollar.


Het Amerikaanse conglomeraat 3M heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordomzet gerealiseerd van 7,31 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 16 procent tot 1,08 miljard dollar. Het Amerikaanse concern, producent van onder meer kleefband en magneetbanden, liet vooral in Azië een grote stijging optekenen. Ondanks de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan, werd op de Aziatische markt een groei met 16 procent opgetekend. Wel verwacht het Amerikaanse concern dat de omzet op jaarbasis 1 procentpunt lager zal uitkomen als gevolg van de gebeurtenissen in Japan. Ook het resultaat staat daardoor volgens het concern onder druk.


Het aardgasbedrijf Wingas, een joint-venture van het Duitse Wintershall en het Russische Gazprom, wil de activiteiten op de Nederlandse markt uitbreiden en heeft daarom een handelskantoor geopend in Rijswijk. Wingas heeft in Nederland al een groot contract afgesloten met energieleverancier Eneco, dat voorziet in een levering gedurende achttien jaar tot een jaarlijks maximum van één miljard kubieke meter gas. De Duits-Russische onderneming heeft in het Duitse Jengum een opslagplaats van 1,2 miljard kubieke meter gas, die volgend jaar met een 15 kilometer lange pijpleiding wordt aangesloten op het Nederlandse net. Het gas onder de Nederlandse bodem raakt langzaam maar zeker op en Wingas kan in de behoefte voorzien met gas uit Rusland.


De Franse autoconstructeur Renault heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,43 miljard euro. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er het voorbije kwartaal een recordaantal bijna 693.000 wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 5,8 procent. Vooral Brazilië, Turkije en Rusland lieten een belangrijke groei optekenen. Het Franse autoconcern voegde er aan toe dat de natuurrampen in Japan op dit ogenblik nog geen effect hebben op de verwachtingen voor het hele jaar. Wel wordt opgemerkt dat de Japanse autosector door de rampen onder druk is komen te staan, wat de volgende maanden zou kunnen leiden tot een vertraging van de productie.


Een onderzoeksjury van de rechtbank in Chicago heeft Marc Boudier en Jean Charles Foucault, twee gewezen bestuurders van de vrachtdivisie van luchtvaartmaatschappij Air France, aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het maken van verboden prijsafspraken met een aantal sectorgenoten. Indien Boudier en Foucault schuldig worden bevonden, kunnen zij tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. De twee bestuurders zouden in het midden van het voorbije decennium met collega's van concurrerende bedrijven afspraken hebben gemaakt over de prijzen en toeslagen voor vrachtvervoer op Amerikaanse bestemmingen. Air France en zustermaatschappij KLM gaven drie jaar geleden al toe betrokken te zijn geweest bij de kartelvorming. Daarvoor kregen ze een boete van 350 miljoen euro opgelegd.


Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline (GsK) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,53 miljard pond. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet liep echter met 10 procent terug tot 6,59 miljard pond. Het Britse concern moest een halfjaar geleden van de Europese Commissie het geneesmiddel Avandia tegen suikerziekte uit de winkelrekken halen, omdat het product de kans op hartinfarcten en andere hartziekten zou kunnen vergroten. Het herpesgeneesmiddel Valtrex leed op zijn beurt onder sterke concurrentie van generieke geneesmiddelen. Ook de verkoop van griepvaccins viel zwaar terug ten opzichte van vorig jaar, toen de grieppandemie het Britse concern belangrijke inkomsten opleverde.


De Britse bank Barclays heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,66 miljard pond sterling. Dat betekent een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was vooral te wijten aan de daling van winstgevendheid bij het zakenbankieren. Bij de zakenbankdivisie Barclays Capital nam de winst met 15 procent af tot 3,28 miljard pond. Bij het consumentenbankieren werd daarentegen een verbeterd resultaat opgetekend, vooral dankzij een forse gevoelige daling van de kosten voor slechte leningen. Robert Diamond, chief executive van Barclays, maakte gewag van een goede start in een extern moeilijke omgeving.


De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux - het moederconcern van merken als Zanussi, Frigidaire en AEG - heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 457 miljoen Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 51,2 miljoen euro. De nettowinst werd nagenoeg gehalveerd tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde met 7 procent tot 23,4 miljard kroon. Vooral in Noord-Amerika ondervond Electrolux hinder van prijsdruk op de witgoedmarkt. Het bedrijf wordt ook geconfronteerd met de duurdere grondstoffen. Voor dit jaar verwacht het bedrijf 2 miljard kroon aan extra kosten voor grondstoffen. Om de hogere kosten op te vangen, zal Electrolux de prijzen verhogen en besparingen doorvoeren.


Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3 miljard dollar. Tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar bedroeg de nettowinst 2,1 miljard dollar. De stijging was vooral te danken aan de hogere olieprijzen. Die compenseerden een lagere productie en diverse onderbrekingen, waaronder een productiestop in Libië. De nettowinst steeg van 2,1 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2010 tot 3 miljard dollar. De verkoop van Amerikaanse onderdelen en een resterend belang in het Russisch Lukoil leverde het bedrijf in totaal 394 miljoen dollar op. De omzet steeg met 27 procent tot 58,25 miljard dollar.


Meer Nieuws

Thursday, April 28, 2011

Nieuw kanaal moet druk op Bosporus doen afnemen

Turkije gaat een nieuwe waterweg bouwen om de flessenhals van de Bosporus te omzeilen. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aangekondigd. Het Canal Istanbul zou de Zwarte Zee verbinden met de Zee van Marmara, die via de Dardanellen toegang biedt tot de Ageïsche Zee. Het kanaal krijgt een breedte van honderdvijftig meter en wordt vijfenveertig kilometer lang. De aanleg van het kanaal wordt volgens Erdogan het grootste infrastructuurproject van de eeuw.

Een exact traject van het kanaal werd niet bekend gemaakt. Het Canal Istanbul wordt volgens Erdogan een groter infrastructuurproject dan het Suez-Kanaal of het Panama-kanaal. Het kanaal zou een diepgang krijgen van ongeveer vijfentwintig meter en dagelijks ongeveer honderdzestig schepen kunnen opvangen. Het Canal Istanbul zou over twaalf jaar operationeel moeten zijn. De kosten van het project werden niet bekend gemaakt.

Erdogan voegde er aan toe dat het kanaal ervoor zal zorgen dat een bevolking van ruim twee miljoen mensen aan de oevers van de Bosporus beschermd zullen worden voor miljoenen tonnen gevaarlijke producten die jaarlijks door de dertig kilometer lange zeestraat worden vervoerd. "De grootste prioriteiten van het project zijn het beperken van de trafiek door de Bosporus en de bedreiging die daarmee voor de omgeving gepaard gaat," stipte Erdogan nog aan. De Bosporus is de nauwste zeestraat die door het internationale scheepvaartverkeer wordt gebruikt.

Labels: , , ,

Honolulu en Santa Fe ademenen zuiverste lucht van Verenigde Staten

Californische steden kennen de ergste luchtvervuiling van de Verenigde Staten. Honolulu en Santa Fe-Espanola in de staat New Mexico hebben daarentegen de minst vervuilde lucht van het hele land. Dat is de conclusie van een rapport van de American Lung Association. Er wordt aan toegevoegd dat Honolulu en Santa Fe-Espanola de enige twee Amerikaanse steden waren die het voorbije jaar op geen enkel ogenblik werden werden geconfronteerd met een luchtvervuiling die de veiligheidsnormen overschreed.

"Ongeveer 48 procent van de Amerikaanse bevolking woont in regio's met teveel smog, terwijl 20 procent in gebieden woont waar er teveel pieken met luchtvervuiling worden geteld," merken de onderzoekers op. "Een groep van 6 procent woont in regio's waarbij het hele jaar door een teveel aan stofdeeltjes in de lucht wordt opgetekend. Ongeveer 17 miljoen Amerikanen leven in gebieden waar de drie ongezonde factoren worden opgemerkt."

"Bij pieken in het smogniveau worden meer ziekenhuis-opnames opgetekend wegens longproblemen, hartaanvallen en beroertes," stipt Michael Jerrett, professor omgevingsgezondheid aan de School of Public Health van de University of California, aan. "Daarnaast heeft luchtvervuiling ook een impact op het geboortegewicht, diabetes, bloedsomloopziektes en een lagere levensverwachting in het algemeen." Tot de meest vervuilde steden behoren Los Angeles, Fresno en San Diego. Er wordt wel opgemerkt dat de situatie in de meeste steden de voorbije decennia is verbeterd.

Labels: , ,

Kennis over gezondheid vermijdt vroegtijdig overlijden

Een onvoldoende basiskennis over gezondheid kan fataal zijn voor mensen die een hartfalen doormaken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse Institute of Medicine. De onderzoekers merken op dat bijna één op vijf mensen met een hartfalen een gebrek aan fundamentele kennis over gezondheid heeft. Daardoor lopen ze volgens de onderzoekers een twee keer hoger risico om te overlijden.

"Het herstel na een hartfalen is een complex proces, waarbij geneesmiddelen en eventueel chirurgische ingrepen gepaard moeten gaan met een veranderende levensstijl," voert onderzoeker Pamela Peterson, arts aan het Denver Health Medical Center, aan tegenover het webmagazine HealthDay News. "Om de aandoening met succes te behandelen, moet zich patiënt zich voortdurend controleren. Hoewel hartfalen vaak tot hospitalisaties leidt, wordt het grootste gedeelte van de behandeling door de patiënt op een dagelijkse basis buiten het ziekenhuis gedaan."

"Om die taak aan te kunnen, is een voldoende basiskennis over gezondheid nodig," stipt Peterson nog aan. Uit het onderzoek bleek dat 17,5 procent van de patiënten niet over die basiskennis beschikten. Patiënten met een gebrekkige basiskennis bleken vooral een hogere leeftijd te hebben of uit een lagere socio-economische bevolkingscategorie te komen. Ook bleken de betrokken patiënten minder hoog opgeleid te zijn en ook andere ziektes te lijden, zoals diabetes, hoge bloeddruk of beroertes.

Uit het onderzoek bleek dat 17,6 procent van de groep met een beperkte basiskennis tijdens de opvolgingsperiode overleed, tegenover 6,3 procent in de groep met een voldoende kennis over gezondheid.

Labels: , ,

Consument zoekt vooral op Google naar antwoorden

De zoekmachine Google wordt door het grootste gedeelte van het publiek gebruikt om een antwoord te vinden op allerlei vragen. Dat is de conclusie van een Amerikaanse onderzoek van de website Ask.com. Daaruit blijkt dat 73 procent van de Amerikaanse internet-populatie beroep doet op Google om antwoorden te vinden op vragen en problemen. Op de tweede plaats staat Ask.com met 34 procent. Daarna volgen Yahoo Search (30 procent), Bing (26 procent) en Yahoo Answers (24 procent).

De andere online bestemming met een dubbelcijferige score voor het beantwoorden van vragen is Answers.com-WikiAnswers (19 procent). Wanneer echter naar specifieke antwoord-websites wordt gepolst, wordt door 53 procent van de respondenten Ask.com of AskJeeves genoemd. Google staat op de tweede plaats met een score van 44 procent, gevolgd door Yahoo Search (28 procent), Bing (21 procent) en Wikipedia (11 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van de respondenten antwoordsites relatief relevant beoordeelt. Een groep van 15 procent vindt antwoordsites weinig relevant, maar slechts 3 procent ziet er helemaal geen relevantie in. Een groot gedeelte van de respondenten geeft aan dat antwoordsites bepaalde tekortkomingen van traditionele zoekmachines kunnen opvangen. Volgens 32 procent moet er immers door de resultaten van zoekmachines moet worden gezocht om een bevredigend antwoord te vinden en 25 procent zegt dat daarvoor meerdere zoekmachines moeten worden gebruikt.

Labels: , , ,

Plastiek wordt belangrijker dan glas in verpakkingsindustrie

Plastiek flessen en vaten zullen tegen het midden van het decennium de snelste groei van de hele Europese verpakkingssector kennen en tegen het einde van het decennium een grotere industrie vormen dan glazen containers. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Pira International. Opgemerkt wordt dat het productievolume van plastiek flessen sinds het midden van het voorbije decennium jaarlijks met ongeveer 12 miljard eenheden is gestegen. Tegen het midden van het huidige decennium zou die groei toenemen tot 17 miljard eenheden.

In het rapport wordt opgemerkt dat pet-flessen de voorbije jaar de sterkste groei in de sector van drankenverpakkingen heeft laten optekenen en in vele toepassingen glazen flessen, kartonverpakkingen en drankenblikken hebben vervangen. Vooral voor frisdranken, bronwaters en melk zal plastiek volgens het rapport steeds meer in de plaats komen van glazen flessen, terwijl ook bij voedingsproducten ook een duidelijke overstap van glas naar plastiek zou opgemerkt worden.

Plastiek heeft volgens het rapport verscheidene voordelen. "Plastiek is doorschijnend, onbreekbaar, licht en recycleerbaar," merkt Pira International op. "Bovendien heeft plastiek ook een flexibel design." Er wordt aan toegevoegd dat de productie van plastiek flessen ook goedkoper is dan de andere alternatieven. Volgens Pira International zullen technologische ontwikkelingen een belangrijke rol spelen in de verdere groei van de sector, waarbij mogelijkheden zouden worden gecreëerd voor meer gesofisticeerde en duurdere producten.

Labels: , ,

Lancering Endeavour één van laatste economische hoogdagen Space Coast

De lancering van de spaceshuttle Endeavour zorgt voor een nieuwe toeristisch hoogtepunt voor de zogenaamde Space Coast van de Amerikaanse staat Florida, maar vestigt ook opnieuw de aandacht aan de problemen die de regio mogelijk voor de boeg heeft wanneer de spaceshuttles definitief uit dienst worden genomen. Endeavour is de voorlaatste missie die met de spaceshuttles zal worden uitgevoerd. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en zijn gezin zullen de lancering bijwonen.

"De lancering zorgt voor een piek in het ruimtevaart-toerisme," geeft Rob Varley, hoofd van de lokale toeristische dienst, toe tegenover het persbureau Associated Press. "Nu het shuttle-programma op zijn einde loopt, beseft iedereen dat er nog maar twee kansen zijn om een lancering bij te wonen." De lancering krijgt ook bijzonder aandacht omdat Mark Kelly bevelvoerder van Endeavour zal zijn. Kelly is de echtgenoot van het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords, die in januari het slachtoffer werd van een aanslag. Giffords zou de lancering vanuit een private locatie op Cape Canaveral bijwonen.

Volgens Varney worden voor de lancering van Endeavour 700.000 mensen verwacht. Dat zou in de buurt komen van de lanceringen van de maanmissies van het Apollo-programma in de jaren zestig en zeventig. De lancering dreigt echter ook één van de laatste economische impulsen voor de regio te worden. De Space Coast lijdt immers nog altijd onder de vastgoedcrisis in de staat Florida en onderaannemers van de Amerikaanse ruimtevaart hebben al duizenden banen geschrapt. De werkloosheid in de regio bedraagt 11 procent. Vele winkels en villa's in de regio staan leeg.

Een shuttle-lancering levert de Space Coast ongeveer 5 miljoen dollar aan economische activiteit op. Met de grote belangstelling zou dat voor Endeavour kunnen oplopen tot 15 miljoen dollar.

Labels: , , , ,

Indonenisch tijgergebied bedreigd door aanleg autostrades

De Indonesische regering verleent binnenkort zijn goedkeuring voor de aanleg van verschillende autostrades door een natuurpark dat één van de weinige leefbare populaties van wilde tijgers herbergt. Dat zegt de organisatie Save the Tigers. De organisatie wijst erop dat de Indonesische regering enkele maanden geleden nochtans een internationale overeenkomst heeft ondertekend met de belofte alles in het werk te zullen zetten om de tijgerpopulatie tegen uitroeiing te beschermen.

"Wereldwijd worden er nog ongeveer 3.500 wilde tijgers geteld," merkt het persbureau Associated Press op. "Het natuurpark Kerinci Seblat op het eiland Sumatra telt 190 tijgers. Dat is meer dan China, Vietnam, Nepal, Laos en Cambodja samen." Volgens Mahendra Shrestha, zegsman van Save the Tigers moet al het mogelijke gedaan worden om de aanleg van de autostrades tegen te houden. De aanleg zou volgens hem desastreus zijn voor één van de belangrijkste tijger-biotopen in Azië.

De organisatie zegt dat de aanleg van de autostrades het gebied toegankelijk zou maken voor de bevolking en voor illegale houtkap, maar bovendien broedgebieden en tijgercorridors afsnijden en kwetsbare ecosystemen vernielen. Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van bosbouw stelt dat er alleen nog maar een voorstel is ingediend, maar natuurorganisaties zeggen te vrezen dat lokale autoriteiten de plannen proberen door te drukken.

Lokale autoriteiten voeren echter aan dat de aanleg van de wegen nodig is als evacuatie-routes in geval van grote incidenten, zoals een vulkaanuitbarsting, aardbeving, overstroming of andere natuurrampen.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Finse telecombedrijf Nokia wil nog dit jaar 4.000 banen schrappen en 3.000 banen uitbesteden aan automatiseerder Accenture. Dat heeft het Finse bedrijf bekend gemaakt. De maatregelen volgen op de strategiewijzigingen die de nieuwe topman Stephen Elop heeft aangekondigd. Elop maakte in februari een intensieve samenwerking bekend met softwaregigant Microsoft om de concurrentie aan te gaan met Apple en Google op de smartphonemarkt. Daarnaast wil het bedrijf de kosten terugdringen. De banen zullen vooral verdwijnen in Denemarken, Finland en Groot-Brittannië. Het ontwikkelen van Symbian-software, het huidige besturingssysteem van Nokia op mobiele telefoons, wordt voortaan uitbesteed aan Accenture.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,9 miljard dollar. Dat betekent een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 13 procent tot 586 miljoen dollar. Het orderboek kende een lichte groei van 321 miljard dollar tot 329 miljard dollar. Jim McNerney, chief executive van Boeing, merkt op dat de vliegtuigbouwer het jaar goed is gestart. Hij wees er ook op dat dit jaar bijzonder belangrijk wordt voor de onderneming. Normaal gesproken moeten dit jaar de leveringen starten van de door veel vertragingen geplaagde Dreamliner en ook van de de nieuwe versie van de jumbojet.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 5,37 miljard dollar. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling is grotendeels een gevolg van de massale verkoop van olievelden, die nodig was om de schade te betalen die werd aangericht door het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in de Golf van Mexico. In totaal heeft British Petroleum al voor meer dan 24 miljard dollar aan activa van de hand gedaan. De groep wil voor nog eens 6 miljard dollar aan belangen in olievelden verkopen. De oliewinning in de Golf van Mexico, waar British Petroleum voor de ramp ongeveer 400.000 vaten per dag oppompte, is ook nog niet hervat.


Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljard euro. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met ruim 30 procent tot 37,5 miljard euro. Voor het eerst in de geschiedenis verkocht Volkswagen meer dan twee miljoen wagens in één kwartaal. Het automerk Volkswagen verdubbelde zijn bedrijfswinst tot 1,06 miljard euro. Audi liet eveneens een verdubbeling tot 1,12 miljard euro optekenen. Bij Seat en Bentley konden de operationele verliezen worden teruggedrongen. Volkswagen zegt ervan uit te gaan dit jaar de omzet en operationele winst van vorig jaar te kunnen overtreffen.


De kernreactor in Tsjernobyl, die vijfentwintig jaar geleden een meltdown kende, zal een nieuwe stalen sarcofaag krijgen. De internationale gemeenschap heeft beslist om daarvoor een totaalbedrag van 550 miljoen euro uit te trekken. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj hoopt echter op extra steun, want de totale kost voor de sarcofaag wordt immers op 740 miljoen euro geschat. De sarcofaag moet de nucleaire straling voor de volgende honderd jaar tegenhouden. In de eerste sarcofaag - die acht maanden na de kernramp in Tsjernobyl rond de ontplofte kernreactor werd gebouwd - zitten immers verschillende gaten en scheuren. De Europese Unie draagt 110 miljoen bij voor projecten rond Tsjernobyl.


Het verdrag dat het vrije verkeer van personen in de lidstaten van de Schengenzone regelt, moet worden aangepast. Door de uitzonderlijke omstandigheden moet een tijdelijke herinvoering van de grenscontrole mogelijk zijn. Dat hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn Italiaanse collega Silvio Berlusconi gezegd. Vele vluchtelingen uit Noord-Afrika trekken via Italië naar Frankrijk. De Franse president, die onder toenemende electorale druk staat van het extreemrechtse Front National, wilde eerst een aparte deal sluiten met Berlusconi vooraleer de voorstellen te bespreken met de Europese collega's. Sarkozy en Berlusconi hebben daarover een brief opgesteld voor Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.


De 1.210 rijkste mensen ter wereld waren vorig jaar samen 4.500 miljard dollar waard. Dat bedrag ligt hoger dan voor het uitbreken van de economische crisis. Dat blijkt uit gegevens van het Committee for the Abolition of Third World Debt (CADTM). Twee jaar geleden was het bezit van de rijkste personen teruggevallen tot 3.500 miljard dollar. De organisatie berekende dat de vijfhonderd rijkste mensen meer kapitaal hebben dan de 416 miljoen armste. Er wordt daarbij opgemerkt dat 925 miljoen mensen dagelijks honger lijden. Het comité pleit dan ook voor een jaarlijkse taks op het bezit van de allerrijksten. Het volstaat volgens de organisatie om een jaarlijkse taks van 2 procent te heffen op het patrimonium van de 1.011 dollarmiljardairs om in de basisbehoeften van de planeet te voorzien.


In de Indiase stad Mumbai heeft de fabriek van het concern Godrej & Boyce zijn deuren gesloten. De fabriek was wereldwijd de laatste locatie waar nog schrijfmachines werden geproduceerd. De fabriek maakte tot voor kort nog enkele duizenden machines per jaar. De vraag is echter ingezakt omdat moderne communicatiemiddelen als computers en smartphones ook derdewereldlanden veroveren. Het bedrijf heeft nog ongeveer 500 machines in voorraad, die men hoopt te kunnen verkopen aan de Indiase overheid. De moderne schrijfmachine werd aan het begin van de achttiende eeuw ontwikkeld. Vele tientallen jaren lang waren de apparaten een vast onderdeel van kantoorwerkplekken.


De consumentenprijzen in Duitsland lagen tijdens de maand april gemiddeld 2,4 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Daarmee heeft de Duitse economie het hoogste inflatieniveau in tweeënhalf jaar bereikt. De prijsstijging was opnieuw het gevolg van vooral de hoge olieprijzen. De inflatie ligt momenteel in Duitsland hoger dan het doel van de Europese Centrale Bank om de stijging van de consumentenprijzen net onder 2 procent te houden. In reactie op de stijgende inflatiedruk in de eurozone verhoogde de Europese Centrale Bank begin april haar belangrijkste rentevoet, die sinds mei twee jaar geleden op het historische dieptepunt van 1 procent stond, naar 1,25 procent.


De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson wil het Zwitserse Synthes, producent van medische instrumenten, overnemen voor een bedrag van 21,3 miljard dollar in cash en aandelen. De raden van bestuur van beide bedrijven hebben al groen licht gegeven voor de transactie. Ook Hansjörg Wyss, de oprichter en grootaandeelhouder van Synthes, is akkoord met de fusie. Beide bedrijven gaan er van uit dat de deal in de eerste helft van volgend kan worden afgesloten. De transactie komt niet als een verrassing. Synthes had de voorbije periode bericht over de gesprekken. De transactie wordt de grootste overname uit de geschiedenis van Johnson & Johnson. Synthes is gespecialiseerd in implantaten en chirurgisch materiaal.


Het Zweedse bedrijf Volvo Trucks, producent van vrachtwagens, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,2 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 471 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werd een winst van 1,7 miljard kroon geboekt. De omzet steeg 22 procent tot 71,7 miljard kroon. Leif Johansson, topman van Volvo Trucks, wees naar de wereldwijd stijgende vraag naar vrachtwagens als belangrijkste grond voor de positieve cijfers. Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenbouwer ter wereld, tekende vooral een grote groei op in de groeimarkten Brazilië, China en India.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Amerikaanse Congres opgeroepen een einde te maken aan de belastingvrijstellingen en subsidies voor de oliesector. Op die manier zou volgens hem 4 miljard dollar kunnen worden uitgespaard. Dat geld zou volgens Obama moeten dienen voor de ontwikkeling van duurzame energie. Het initiatief is een onderdeel van de campagne van de Amerikaanse president voor de presidentsverkiezingen van eind volgend jaar. De president vreest dat het ongenoegen over de hoge brandstofprijzen hem stemmen zal kosten. De republikeinse oppositieleider John Boehner had onlangs laten uitschijnen dat hij bereid was te praten over een aanpak van de subsidies aan de grote oliemaatschappijen.


Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft in een officiële verklaring gewaarschuwd voor diefstal van persoonlijke gegevens nadat het PlayStation Network onlangs gehackt bleek te zijn. Sony vreest dat hackers door een aanval persoonlijke gegevens van de bezitters van PlayStation hebben bemachtigd. Het zou onder meer gaan om de naam, adres, geboortedatum en Playstation-wachtwoord van de gebruikers. Sony acht het minder waarschijnlijk dat opgeslagen creditcardgegevens zijn gestolen, maar sluit het probleem evenmin uit. Sony rondt momenteel, samen met een externe partner die direct na de hackaanval werd ingeschakeld, het onderzoek naar de aanval af.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van Japan verlaagd. Het ratingbureau vreest dat de kosten die gepaard gaan met de zware aardbeving en tsunami een zware impact zullen hebben op de financiën van de Aziatische archipel. Voorlopig wordt de kredietrating van Japan nog wel behouden, maar een verlaging in de nabije toekomst wordt niet onmogelijk geacht. In januari had het ratingbureau de betrouwbaarheid van de Japanse schulden al teruggeschroefd. Op dit ogenblik wordt verwacht dat Japan de volgende twee jaar met een begrotingstekort van 3,7 procent zal worden geconfronteerd. Indien dat tekort groter blijkt uit te vallen, zal er volgens het ratingbureau worden ingegrepen.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 318 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 256 miljoen dollar. De kwartaalomzet van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij steeg met 13 procent tot 7,75 miljard dollar.De verliezen zijn te wijten aan de hoge brandstofprijzen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij wil de hoge brandstofkosten nu doorberekenen op elke vlucht. Dat is volgens Richard Anderson, topman van de luchtvaartmaatschappij, de enige manier om de resultaten te verbeteren. Het eerste kwartaal is in de luchtvaart traditioneel de minst rendabele periode van het jaar.


Meer Nieuws

Wednesday, April 27, 2011

Westen Verenigde Staten vreest grote waterschaarste

Door de klimaatverandering zal de waterschaarste in het westen van de Verenigde Staten verder doen toenemen, waardoor miljoenen inwoners van de regio in problemen zouden kunnen komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken. Opgemerkt wordt dat de klimaatverandering het debiet in een aantal van de grootste riviergebieden van het westen van de Verenigde Staten deze eeuw met 20 procent zou kunnen doen afnemen.

Deze rivieren garanderen de waterbevoorrading in acht Amerikaanse staten. Het gaat onder meer om de Colorado, de Rio Grande en de San Joaquin. Volgens het rapport zou het debiet van die stromen met 8 procent tot 20 procent kunnen dalen. Het westen en zuidwesten behoren tot de snelst groeiende regio's van de Verenigde Staten. Ken Salazar, Amerikaans minister van binnenlandse zaken, noemt het water de levensbron van de regio en merkte op dat het tekort een grote impact zou kunnen hebben op het gebied.

Nevada, Arizona en Texas, drie van de meest droge staten op het Amerikaanse continent, behoren ook tot de snelstgroeiende gebieden van de Verenigde Staten. "De klimaatverandering zal een directe impact hebben op de watervoorraden, die op dit ogenblik al onder zware druk staan door de grote vraag vanuit de drinkwater-voorziening, irrigatie van landbouwgronden, het genereren van elektriciteit, visserij en toerisme," stipte Salazar aan.

Labels: , ,

Gelukkigste staten kennen meeste zelfmoorden

De gelukkigste staten hebben tegelijkertijd ook het hoogste zelfmoordcijfer. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Federal Reserve Bank of San Francisco. Onderzoeksleider Mary Daly merkt op dat het eigen geluksgevoel de belangrijkste bescherming biedt tegenover zelfmoord, maar het geluksniveau van de directe omgeving vertegenwoordigt volgens haar een risicofactor. Het persoonlijke ongeluksgevoel kan immers het ergste aanvoelen wanneer men omgeven is door anderen die relatief tevreden zijn met hun leven.

"Uit eerder onderzoek is gebleken dat in Europa de landen met het hoogste welvaartniveau ook het hoogste zelfmoordcijfer hebben," merkt het webmagazine HealthDay News op. "Maar tussen de Europese landen zijn er ook grote verschillen in taal, cultuur en erfgoed. Het was dan ook de vraag of die vreemde paradox zich ook zou handhaven in de Verenigde Staten, waar een groot gedeelte van de bevolking dezelfde cultuur en taal kent. Het onderzoek van Mary Daly bevestigt echter dat dit fenomeen ook bij de Amerikaanse bevolking kan worden opgetekend."

De onderzoekers wijzen er daarbij op dat Hawaii op het gebied van tevredenheid de tweede hoogste score van de hele Verenigde Staten heeft, maar ook op het gebied van zelfmoorden de vijfde plaats bekleedt. Anderzijds staat New Jersey op het gebied van tevredenheid slechts op een 47ste plaats, maar dat geldt ook voor het zelfmoordcijfer. "Het geluksgevoel is relatief," voeren de onderzoekers aan. "Mensen met meer geld dan de gemiddelde bevolking voelen zich immers arm wanneer ze tussen nog rijkere mensen wonen. Dat geldt wellicht ook voor het geluksgevoel."

Er zijn wel uitzonderingen op de trend. Louisiana heeft de grootste tevredenheid van de hele Verenigde Staten, maar komt op het gebied van zelfmoord slechts op de 40ste plaats. Anderzijds staat California op het gebied van tevredenheid slechts op een 46ste plaats, maar heeft wel het vierde hoogste zelfmoordcijfer van de hele Verenigde Staten. In het algemeen gaat de paradox volgens de onderzoekers echter wel op.

Labels: ,

Amerikaanse vastgoedsector is een kopersmarkt

Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking dat de economische omstandigheden op dit ogenblik de aankoop van een woning zouden moeten stimuleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Gallup. De Amerikaanse vastgoedsector wordt volgens Gallup op dit ogenblik dan ook bestempeld als een kopersmarkt. De onderzoekers voegen er aan toe dat mannen duidelijk meer vertrouwen hebben in de vastgoedmarkt dan vrouwen. Steeds meer Amerikanen raken ervan overtuigd dat de vastgoedprijzen volgend jaar opnieuw zullen stijgen.

Uit het onderzoek van Gallup blijkt dat 69 procent van de Amerikanen aangeeft dat de markt op dit ogenblik gunstig ligt voor de aankoop van een woning. Uit eerdere onderzoeken van het bureau kan afgeleid worden dat de Amerikaanse consumenten ook tegen het midden van het voorbije decennium een voordelige markt meenden te ontwaren, toen de prijzen een stijgende curve vertoonden en financiering van vastgoed relatief toegankelijk was. Die situatie begon echter kort nadien te veranderen, waarbij vele consumenten beseften dat er een vastgoed-zeepbel werd gecreëerd.

Gallup stelt dat 74 procent van de mannen aangeeft dat de Amerikaanse vastgoedmarkt zich in een goede periode bevindt voor de aankoop van een woning. Bij de Amerikaanse vrouwen is daar echtere slechts 64 procent het mee eens. Ook wordt opgemerkt dat bij inkomens van minstens 75.000 dollar per jaar 86 procent overtuigd is van een goede markt, tegenover 73 procent in de inkomenscategorie tussen 30.000 dollar en 75.000 dollar en 50 procent in de categorie met een inkomen van minder dan 30.000 dollar.

Labels: ,

Rusland moet meer investeren in intellectuele klasse

Rusland kan alleen een innovatieve koers varen indien de sociale structuur wordt aangepast, zodat de intellectuele klasse niet langer een onbeschermde demografie blijft. Dat heeft Andrei Klepach, Russisch onderminister van economische ontwikkeling, gezegd in een gesprek met de Russische zakenkrant Vedomosti. Hij merkte daarbij op dat de grote sociale ongelijkheid in Rusland niet alleen een sociale, maar ook een economische factor vormt.

"Indien Rusland een economie wil creëren waar intellectuele arbeid waarde heeft, moeten de inkomsten in het onderwijs, wetenschap en gezondheidszorg worden opgedreven," stipte Klepach aan. "De weddes in de culturele sector liggen op ongeveer 50 procent tot 55 procent van het Russische gemiddelde. In het onderwijs en de gezondheidssector zit men op een niveau van ongeveer 60 procent. Dat betekent dat demografieën die intellectuele diensten en innovatie zouden moeten leveren, grotendeels onbeschermd blijven."

"De Russische economie kan nooit innovatief worden indien het intellectuele cluster bij definitie met armoede wordt geconfronteerd," merkte de onderminister nog op. "In het conservatieve ontwikkelingsmodel van de economie zal daar ook niets aan veranderen. Het model op basis van de natuurlijke rijkdommen zal op lange termijn niet meer dan een economische groei met 3 procent per jaar met zich meebrengen, waardoor niet meer dan 30 procent tot 35 procent van de populatie tot de middenklasse gerekend zal kunnen worden en de intellectuele klasse zal daar niet bij horen."

Het innovatieve model veronderstelt volgens Klepach daarentegen een jaarlijkse groei met 4 procent tot 5 procent gedurende de volgende twintig jaar. Dan zal er volgens hem over twee decennia een middenklasse zijn ontstaan die 40 procent tot 50 procent van de totale bevolking zal omvatten.

Labels: ,

Gedrukte media zullen overheidsgelden nodig hebben

De digitale revolutie heeft vele voordelen opgeleverd aan de persvrijheid, maar heeft de mediasector ook voor belangrijke uitdagingen gesteld. Dat zegt Aidan White, gewezen secretaris-generaal van de International Federation of Journalists, in een interview met het webmagazine Euractiv.com. Vooral de migratie van reclame naar het internet en de convergentie van geschreven en audiovisuele media hebben de traditionele mediasector volgens White compleet overweldigd.

"Die evoluties hebben ertoe geleid dat de winstgevendheid van de media, vooral de krantensector, zwaar in het gedrang is komen," voert White aan. "De krantenoplages zitten al enkele jaren in een constant dalende lijn. Het lijdt dan ook geen enkele twijfel dat de sector een overgangsperiode doormaakt. Die overgang gaat echter gepaard met de sluiting van honderden of zelfs duizenden titels in Europa en Noord-Amerika, met talloze ontslagen en een grotere freelance-activiteit tot gevolg."

Dat heeft volgens White geleid tot een belangrijke kwaliteitsverlies, een grotere sensatiezucht en een oppervlakkige verslaggeving van complexe onderwerpen. "Er moet dan ook de vraag gesteld worden of de privésector nog langer het pluralisme en de betrouwbaarheid in de informatie kan leveren, die noodzakelijk zijn voor de democratie," stipt Aidan White nog aan. "Dat maakt de openbare steun aan de media noodzakelijker dan ooit voordien. Er moet dan ook aanvaard worden dat de journalistiek een essentieel openbaar goed is."

White voegt er echter aan toe dat de media en journalisten zich heel terughoudend opstellen tegenover de mogelijkheid om uit openbare fondsen te worden betaald. "Die perceptie moet echter veranderen," merkt hij op. "Men moet beseffen dat er niets verkeerd is met subsidies." White geeft wel toe dat dit een gevaar zou kunnen vormen voor de redactionele onafhankelijkheid, maar er moet volgens hem onderzocht worden op welke manier daarvoor de nodige garanties kunnen worden voorzien.

Labels: , ,

Ook internet krijgt een lentegevoel

De lente laat zich ook voelen op het internet. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore over het Amerikaanse internetgebruik. Daarbij wordt opgemerkt dat natuursites tijdens de maand maart bijna 20 miljoen bezoekers lieten optekenen. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover de maand februari. Daarmee vormden natuursites de snelstgroeiende categorie van het hele Amerikaanse internet.

Ook de online reissector liet volgens ComScore tijdens de maand maart een opmerkelijke groei optekenen. "Verscheidene subcategorieën van de online reiscategorie rangschikten zich bij de snelste groeiende internet-activiteiten," merken de onderzoekers op. "Websites rond reisinformatie lieten meer dan 61,4 miljoen bezoekers optekenen. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover de maand februari."

Eenzelfde trend werd ook opgetekend bij de online autoverhuur, waar een groei met 9 procent tot 6 miljoen unieke bezoekers werd genoteerd. Datzelfde geldt ook voor de doe-het-zelf sector, waar een stijging met 10 procent tot 49 miljoen bezoekers werd gemeld. ComScore merkt verder op dat Yahoo met 179,5 miljoen bezoekers tijdens de maand maart de belangrijkste online bestemming was, gevolgd door Google-sites (176,8 miljoen) en Microsoft-sites (176,4 miljoen). Nieuwkomers in de top vijftig waren FoxNews.com (41ste), Time Warner (49ste) en Buzz Media (50ste).

Labels: ,

Stadsvogels hebben grotere hersenen dan landelijke soorten

Stadsvogels hebben naar verhouding grotere hersenen dan landelijke soortgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Evolutionary Biology Centre in het Zweedse Uppsala en het Donana Biological Station in het Spaanse Sevilla. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat stadsvogels - zoals mezen, kraaien, winterkoninkjes en boomklevers - tot soorten behoren met relatief grote hersenen in vergelijking met hun lichaam.

"De onderzoekers veronderstellen dat de grotere hersenen de vogels toelaten zich gemakkelijker aan te passen aan de wisselende omstandigheden in het stedelijk gebied," aldus BBC News. Soorten zoals de geelgors, rietgors, grasmus en de bonte vliegenvanger blijken daarentegen de stadsomgeving te mijden. Er zijn echter ook uitzonderingen, waarbij boerenzwaluwen en witte kwikstaarten werden aangetroffen in ecologische enclaves binnen de stad."

"Het moderne stadscentrum is voor de meeste soorten een nieuwe en vaak harde omgeving en de mogelijkheid om een gevarieerd dieet te hanteren, nieuwe fouragering-technieken aan te nemen en ongewone nestplaatsen te ontwikkelen kan een cruciaal voordeel zijn," merkt onderzoeksleider Alexei Maklakov op. Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat grotere hersenen vogels en zoogdieren toelaten zich gemakkelijker aan te passen aan gewijzigde omstandigheden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 530 miljoen dollar. Dat is een daling met 3 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het Amerikaanse concern steeg met 3 procent tot 10,63 miljard dollar. Lockheed Martin heeft bepaalde activiteiten afgestoten en banen geschrapt, waarmee ingespeeld wordt op de verwachte militaire bezuinigingen van de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse president Barack Obama wil ongeveer 400 miljard dollar bezuinigen op de veiligheidsuitgaven. Die besparingen vormen een onderdeel van een totaal bezuinigingspakket van 4 biljoen dollar.


Het Franse zuivelconcern Lactalis heeft een bod uitgebracht op zijn Italiaanse sectorgenoot Parmalat, ondanks de wens van de Italiaanse regering om strategische ondernemingen in eigen land te houden.
Een maand geleden maakte Lacatalis bekend een belang van 29 procent te hebben opgebouwd in Parmalat, waarmee het veruit de grootste aandeelhouder was geworden van het Italiaanse concern. Lactalis zou een budget van bijna 3,4 miljard euro hebben om Parmalat geheel in te lijven en wil de beursnotering van de beoogde overnameprooi in Milaan behouden. De Italiaanse regering zou echter graag zien dat ondernemingen uit eigen land Parmalat onder hun hoede zouden nemen. Daarbij werd gerekend op de banken Intesa Sanpaolo, UniCredit en de zuivelbedrijven Granarolo en Ferrero.


De Zwitserse bank UBS heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,8 miljard Zwitserse frank. Dat is een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten bedroegen 22,3 miljard Zwitserse frank, tegenover 7,1 miljard frank tijdens het vierde kwartaal vorig jaar. De divisie vermogensbeheer registreerde de grootste nettogeldstroom in vier jaar tijd. Oswald Grübel, topman van UBS, merkte op tevreden te zijn met de resultaten, gezien de activiteit op de markten tijdens het eerste kwartaal. Hij stelde in het bijzonder verheugd te zijn over de stijging van de geldstromen, die volgens Grübel de terugkeer van het vertrouwen van de klanten bevestigt.


De Amerikaanse autoconstructeur Ford heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,55 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseert Ford zijn beste resultaat in dertien jaar tijd, dankzij een sterke verkoop op de Amerikaanse markt en een stijgende vraag naar milieuvriendelijke wagens. De aardbeving in Japan zou slechts een beperkte invloed gehad hebben op de productie van Ford. Volgens financieel directeur Lewis Booth bedroeg het productieverlies in Azië maximaal 14.000 exemplaren. Vooruitkijkend stelt Ford dat de verdere resultaten dit jaar wellicht niet zo sterk zullen zijn als in het eerste kwartaal, vanwege stijgende grondstofprijzen en investeringen voor groei op de lange termijn.


Het Amerikaanse technologieconcern Apple is door twee klanten voor de rechter gedaagd. De klagers Vikram Ajjampur en William Devito stellen dat Apple zich schuldig heeft gemaakt aan schending van privacywetgeving en computerfraude. De klagers nemen het niet dat Apple de locaties van zijn gebruikers buiten hun wil bijhoudt. Twee Britse onderzoekers publiceerden eerder een studie waaruit blijkt dat de iPhone en de iPad op geregelde tijdstippen in een verborgen document bijhouden waar de gebruikers zich bevinden. Ajjampur en Devito willen het bedrijf dwingen om de inbreuken stop te zetten. De klagers hopen volgens hun raadsman dat ook andere gebruikers zich zouden aansluiten bij de klacht.


Door stijgende voedselprijzen in de wereld dreigen tientallen miljoenen mensen in Azië in extreme armoede terecht te komen. Dat is de conclusie van een rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). De binnenlandse inflatie van voedselprijzen in Aziatische ontwikkelingslanden bedroeg volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank begin dit jaar 10 procent. Ongeveer 64 miljoen mensen dreigen volgens de onderzoekers in extreme armoede te belanden, als er niet wordt ingegrepen en de inflatie aanhoudt. In combinatie met de hoge olieprijs zijn de stijgende voedselprijzen een ernstige tegenslag voor de economieën van ontwikkelingslanden in Azië. Die krabbelden na de wereldwijde economische crisis van drie jaar geleden juist snel weer op.


Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus, de grondlegger van het microkrediet, heeft zich niet schuldig gemaakt aan verduistering van ontwikkelingsgeld. Dat heeft de regering van Bangladesh bekend gemaakt. Een Noorse documentaire had Yunus er in december vorig jaar van beschuldigd 96 miljoen dollar te hebben verduisterd. De Noorse regering had dat geld aan de Grameen Bank van Yunus voor microkredieten gegeven, maar de nobelprijswinnaar zou de sommen hebben doorgesluisd naar andere delen van het bedrijf. Een Noors onderzoek had Yunus eerder ook al vrijgepleit. Eerder dit jaar werd Yunus door de centrale bank van Bangladesh ontslagen omdat hij te oud zou zijn. Yunus vocht dat ontslag - dat volgens velen politiek is ingegeven - tevergeefs aan.


Het Chinese Minmetals trekt zich terug uit de strijd om de Australische kopermijnbouwer Equinox. De groep kan naar eigen zeggen niet op tegen het royale tegenbod van het Canadese Barrick Gold. De Chinese groep had eerder een bod van 6,3 miljard Canadese dollar gedaan op Equinox, maar Barrick Gold diende nadien een bod van 7,3 miljard Canadese in. Volgens Andrew Michelmore, topman van Minmetals, is het niet verantwoord om het bod van Barrick te overtreffen. Tegen deze prijs zou volgens Michelmore aandeelhouderswaarde worden vernietigd. Michelmore stelt dat Minmetals daarom zijn pijlen op andere opportuniteiten zal richten. Met de overname van Equinox wil Barrick profiteren van de snel stijgende vraag naar koper uit China en ander opkomende markten.


Het Franse concern Air Liquide, de grootste fabrikant van industriële gassen ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de divisie gas en diensten, de belangrijkste activiteit van Air Liquide, steeg met 15,4 procent tot 3,18 miljard euro. Daarmee realiseert de divisie zijn hoogste omzet uit de geschiedenis. Het Franse concern zegt te kunnen profiteren van de stijgende vraag uit opkomende economieën. De verkoop in Azië steeg met meer dan een derde. De aardbeving en tsunami in Japan en de onrust in het Midden-Oosten hadden volgens het concern slechts een beperkte impact. Ook het orderboek voor het tweede kwartaal goed is gevuld.


De Nederlandse verzekeraar Aegon verkoopt zijn levensverzekeringsdivisie Transamerica Reinsurance aan de Franse herverzekeraar Scor. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 1,4 miljard dollar. Aegon wil die inkomsten gebruiken om de ontvangen staatssteun af te lossen. Aegon was al een tijd op zoek naar een mogelijke koper voor de levensverzekeringsactiviteiten. Door de overname wordt Scor naar eigen zeggen de tweede grootste herverzekeraar in levensverzekeringen van de Verenigde Staten. Aegon ontving drie jaar geleden steun van de Nederlandse regering en moet daarvan nog 1,125 miljard euro terugbetalen. Tegen juli van dit jaar wil Aegon die steun helemaal terugbetaald hebben.


Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft twee eigen tabletcomputers voorgesteld die de concurrentie moeten aangaan met de iPad van de Amerikaanse marktleider Apple. De twee toestellen zouden in de herfst in de winkels moeten liggen. De beide tablets draaien op het Android-besturingssysteem van Google. Sony zal ook een aantal online producten verkopen voor de tabletcomputer. Gebruikers zullen onder meer muziek, video's en digitale boeken kunnen downloaden. Er zijn ook games beschikbaar die oorspronkelijk werden ontwikkeld voor de PlayStation. Sony speelde jarenlang een hoofdrol in draagbare media. Maar na het succes van de walkman en de discman heeft het Japanse bedrijf de strijd verloren met de iPod, de muziekspeler van Apple. De tablet moet daar verandering in brengen.


De Amerikaanse actrice Angelina Jolie wordt het gezicht van een exclusieve printcampagne voor het modehuis Louis Vuitton. Met het contract zou een bedrag zijn gemoeid van 10 miljoen dollar. De deal met het modehuis zou volgens waarnemers mogelijke de meest lucratieve overeenkomst kunnen zijn die Angelina Jolie ooit werd aangeboden. De campagne zal vanaf volgende zomer in de magazines te zien zijn. De foto's worden gemaakt door de bekende fotografe Annie Leibovitz. De Amerikaanse actrice werkte ook al samen met het modemerk St. John. Bij Louis Vuitton volgt ze onder meer collega's zoals Jennifer Lopez en Madonna op.


De reeks zelfmoorden bij werknemers van de Franse telecomreus France Télécom heeft een dramatisch hoogtepunt bereikt. Een werknemer stak zichzelf in brand op de parking van een vestiging van de groep nabij Bourdeaux. De zevenenvijftige jarige man kon niet worden gered. In een mededeling stelde France Télécom diep getroffen te zijn door het overlijden van het personeelslid. Volgens de vakbonden toont de zelfmoord aan dat bij France Télécom nog lang niet alle problemen zijn opgelost. Op het einde van het voorbije decennium werd France Télécom getroffen door een golf van zelfmoorden. De vakbonden wezen naar onmenselijke arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf. Volgens de vakbonden pleegden de voorbije drie jaar meer dan 60 personeelsleden zelfmoord.


De Duitse sportartikelenproducent Puma heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 773 miljoen euro. Dat betekent een stijging met ruim 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 7 procent tot 77,7 miljoen euro. Puma stelt dat de groei in belangrijke mate te danken is aan de goede prestaties op de Amerikaanse en Aziatische markten en een sterke vraag naar het golfmerk Cobra. Puma voegde er aan toe vast van plan te zijn om dit jaar voor het eerst meer dan 3 miljard euro omzet te boeken. Als die doelstelling wordt gehaald, zal een omzetstijging met minstens 10 procent moeten worden gerealiseerd. Vorig jaar werd een omzet van 2,7 miljard euro geboekt.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 40 procent tot 10,52 miljard dollar. Die groei is volgens het concern gedeeltelijk te danken aan een aantal overnames vorig jaar op de Amerikaanse markt. Wereldwijd werd een volumegroep met 6 procent opgetekend. In Noord-Amerika werd een stijging met 2 procent gemeld. Het Amerikaanse concern merkt op dat de nettowinst wel een negatieve impact heeft ondervonden van verloren omzet in Japan, als gevolg van de aardbeving en tsunami.


Meer Nieuws

Tuesday, April 26, 2011

HSBC Holdings trekt zich terug uit Russische retailbankieren

Amper twee jaar na de opening van een eerste retailzetel in Rusland en de belofte van een agressieve groei op de Russische markt, heeft de Britse bank HSBC Holdings beslist om op zijn stappen terug te keren. Huseyin Ozkaya, chief executive van HSBC Russia, geeft toe dat het onmogelijk is gebleken om de concurrentie aan te gaan met Russische grootbanken zoals Vneshtorgbank (VTB) of Sberbank. De Britse bank zei zijn Russische retailactiviteiten met onmiddellijke ingang stop te zetten en de bestaande accounts volgens de contractuele voorwaarden af te sluiten.

"Het is duidelijk dat de grootste mogelijkheden voor HSBC Holdings op de Russische markt liggen bij bedrijven en institutionele cliënten," merkt Ozkaya op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Daarom werd besloten om de retailactiviteiten stop te zetten en de private investeringsbank te beperken tot een verkoopkantoor." De Russische krant voegt er aan toe dat er al maanden werd gespeculeerd over het vertrek van de internationale grootbank.

HSBC Holdings is de tweede grootbank die zich uit de Russische markt terugtrekt. Barclays, dat ongeveer 400.000 Russische klanten had opgebouwd, kondigde in februari al aan zijn retailactiviteiten te verkopen. "Spelers zoals Vneshtorgbank of Sberbank, die zich de voorbije tijd agressiever op de markt hebben opgesteld, beschikken over bijna ongelimiteerde kapitaalreserves, waardoor ze een concurrentieel voordeel hebben tegenover privéconcurrenten," merkt The Moscow Times nog op. Staatsbanken controleren ongeveer 60 procent van de Russische markt.

Labels: , ,

People meest populaire magazine bij Amerikaanse rijken

Rijke consumenten houden er onverwachte leesgewoonten op na. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau GfK bij Amerikaanse gezinnen met een jaarinkomen van minstens 250.000 dollar. De meest gelezen publicatie bij de Amerikaanse welgestelde consumenten is het magazine People, dat door 26 procent van de rijkere Amerikanen wordt gelezen. Op de tweede plaatst staat echter The Costco Connection, het magazine van de goedkope Amerikaanse retailketen Costco. Volgens het onderzoek wordt Costco Connection door 26 procent van de Amerikaanse rijkere gezinnen gelezen.

Op de derde plaats staat National Geographic (17 procent), gevolgd door Better Homes & Gardens (17 procent), Time (16 procent), het seniorenmagazine AARP The Magazine (15 procent), Consumer Reports (12 procent), Sports Illustrated (11 procent), In Style (11 procent) en Readers Digest (10 procent). Zelf zeggen de Amerikaanse rijken de grootste voorkeur te hebben voor The New Yorker (57 procent), gevolgd door Wine Spectator (48 procent), National Geographic (45 procent), The Economist (44 procent), Architectural Digest (39 procent), Southern Living (38 procent), Conde Nast Traveller (38 procent), GQ (34 procent) en Consumer Reports (31 procent).

"De onderzoekers merken echter op dat de meeste leestijd wordt besteed aan het magazine Forbes," aldus het magazine Adweek. "In totaal wordt aan de lectuur van Forbes 59 minuten besteed, gevolgd door The Economist (57 minuten), Money (55 minuten), Golf Digest (55 minuten), Fortune (52 minuten), Consumer Reports (51 minuten), Men's Health (50 minuten), National Geografic (50 minuten) en Bloomberg Businessweek (49 minuten). Adweek merkt op dat alleen Consumer Reports en National Geographic de top tien van de drie verschillende lijsten halen.

Labels: , ,

Rusland werkt nog met oude online reclameregels

Een vernieuwde aanpak heeft de doorklik-ratio's van online reclame opnieuw kunnen stimuleren, maar Rusland vormt daarin een opvallende uitzondering. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat slechts 10 procent van de Russische online populatie op display-reclames klikt, maar bovendien is deze groep volgens ComScore ook niet respresentatief voor de totale Russische internet-bevolking.

"De doorklik-ratio's van online reclame zijn de voorbije jaren gevoelig gedaald, wat adverteerders heeft aangezet om een nieuwe aanpak uit te werken," voert het webmagazine Bizreport.com aan. "Relevante en contextuele reclame lijkt bij het publiek aan te slaan, maar in Rusland is dat vreemd genoeg niet het geval." Er wordt aan toegevoegd dat slechts 2 procent van de Russische online populatie frequent op reclames doorklikt, terwijl 3 procent een gematigd click-gedrag zou vertonen.

ComScore merkt wel op dat adverteerders wereldwijd inmiddels beseffen dat doorklik-ratio's niet het belangrijkste resultaat van online campagnes zijn, maar dat vooral moet worden gekeken naar interesse of engagement. "Russische bedrijven en adverteerders blijven echter de nadruk leggen op de doorklik-ratio's," voert het onderzoeksbureau aan. "Indien de digitale media in Rusland zijn terechte gedeelte van de reclame-bestedingen wil krijgen, zal er van die enge benadering moeten worden afgestapt."

Labels: , ,

Voedselveiligheid moet wereldwijd worden opgevolgd

Het versnelde tempo van de globalisering heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verplicht om voor de volgende jaren een geïntegreerd plan voor voedselveiligheid uit te werken. Daarbij wordt opgemerkt dat de toenemende uitdagingen van de globalisering de middelen voor inspectie en kwaliteitscontroles van de Amerikaanse voedselautoriteit overschrijden, waardoor er in de toekomst naar eigen zeggen zal moeten gericht op preventie, waarbij bedreigingen moeten worden proberen afgewend vooraleer ze realiteit zijn geworden.

"Het gebrek aan middelen om de voedselveiligheid te controleren, verhoogt volgens de Amerikaanse voedselautoriteit het risico voor de consument van jaar tot jaar," aldus het online magazine Foodnavigator.com. "Daarbij wordt gesteld dat de Amerikaanse grens het laatste controlepunt voor voedselveiligheid moet zijn, in plaats van de eerste verdedigingslijn tegen onveilige importproducten." Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar in de Verenigde Staten 20 miljoen invoerstromen van voeding, apparaten, geneesmiddelen en cosmetica werden opgetekend.

De import van voeding in de Verenigde Staten is op tien jaar tijd verdrievoudigd. Om de veiligheid te garanderen, moet er volgens de voedselautoriteit meer informatie kunnen worden verzameld over de logistieke keten en moet de controle worden verspreid over de hele levenscyclus van de producten. De Amerikaanse voedselautoriteit merkt op dat er ook de nodige regelgeving moet komen op het gebied van de verantwoordelijkheid van bedrijven om risico's te identificeren, te controleren en tegen te gaan.

Labels: ,

Minimumloon Venezuela wordt met 25 procent verhoogd

Het Venezolaanse minimumloon zal met meer dan 25 procent worden opgedreven. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez aangekondigd. Begin mei zal volgens Chavez een verhoging van 15 procent worden doorgevoerd. Begin september zal nog eens een verhoging met 10 procent worden toegekend. Daardoor zal het minimumloon in Venezuela tegen het einde van dit jaar 360 dollar per maand bedragen. Een aantal sectoren hadden echter een grotere verhoging gevraagd, rekening houdend met een inflatiegraad van 27 procent.

Hugo Chavez, die quasi zeker volgend jaar zal deelnemen aan de Venezolaanse presidentsverkiezingen, beloofde meer winsten uit de oliesector te zullen besteden aan sociale investeringen. "De verhoging van het minimumloon zal een effect hebben op miljoenen Venezolanen," aldus het persbureau Reuters. "Chavez wees er ook op dat de lonen sinds zijn aantreden elf jaar geleden elk jaar zijn gestegen. In Venezuela is er volgens hem geen sprake van beperkingen van lonen en pensioenen of het verhogen van de pensioenleeftijd."

Chavez voegde er aan toe dat het minimumloon ook zal aangevuld worden met voedselbonnen. Hij verwees ook naar een onderzoek van het bureau Gallup, waarin gemeld werd dat Venezuela één van de hoogste welzijns-niveaus van de hele wereld heeft. De stijgende olieprijzen hebben de inkomsten van Venezuela gevoelig opgedreven, maar het land wordt geconfronteerd met één van de hoogste inflatieniveaus van heel Latijns-Amerika.

De communistische partij van Venezuela, de belangrijkste bondgenoot van de socialistische partij van Chavez, had een verhoging van het minimumloon van 40 procent geëist.

Labels: , ,

Russische innovatiecentrum Skolkovo te weinig gekend

Het Russische innovatiecentrum Skolkovo moet wereldwijd een grotere bekendheid krijgen. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd tegenover het online televisiekanaal Dozhd. Medvedev voerde daarbij aan dat het management van de Skolkovo Foundation en het Russische ministerie van onderwijs en wetenschap meer inspanningen moeten doen om de belangrijkheid en het potentieel van Skolkovo, het nieuw technologiecentrum in de omgeving van Moskou, in eigen land en de internationale gemeenschap duidelijk te maken.

Medvedev verweest onder meer naar een onderzoek van het bureau Vtsiom, dat aanvoerde dat slechts 32 procent van de Russen een duidelijk beeld heeft van Skolkovo. Bovendien bestempelt slechts 2,6 procent van de Russische bevolking het technologiecentrum als een mogelijke concurrent voor het Amerikaanse Silicon Valley. "Skolkovo is het project dat centraal moet staan in de modernisering van de maatschappij en er moet bij de bevolking dan ook een groter bewustzijn over het innovatiecentrum worden gecreëerd," aldus Medvedev.

De Russische president noemde het ook noodzakelijk dat Skolkovo ook gepromoot wordt in het buitenland, waar het project nog veel minder bekend is. Hij voegde er aan toe zelf nochtans ervaren te hebben dat voor Skolkovo in het buitenland grote interesse en enthousiasme kan worden gewekt. Craig Barrett, mede-voorzitter van de Skolkovo Foundation en voormalig bestuursvoorzitter van Intel, voerde aan dat de bekendheid van Skolkovo veel groter zou kunnen zijn indien het project voldoende promotiefondsen ter beschikking zou krijgen.

Labels: , ,

Ferrari op één jaar tijd 19 procent uitstootarmer

Van alle superwagens heeft het Italiaanse merk Ferrari de grootste vooruitgang geboekt op het gebied van uitstootreductie. Dat merkt Viknesh Vijayenthiran, hoofdredacteur van het online magazin Greencarreports.com, op. Het wagenpark van Ferrari liet tijdens het voorbije jaar een gemiddelde uitstoot van 326 gram koolstofdioxide per kilometer optekenen. Dat is een daling met 46 gram tegenover het jaar voordien. Met een besparing van 12 procent op de uitstoot laat Ferrari concurrenten zoals Aston Martin (0,6 procent), Lamborghini (1,5 procent) en Bentley (1,9 procent) ver achter is.

"Over de hele wereld worden overheden onder druk van het publiek om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen," merkt Vijayenthiran op. "Daarbij wordt niet zelden in de eerste plaats de autosector geviseerd. In de Verenigde Staten wordt over vijf jaar een maximumverbruik van 34,1 mijl per gallon ingevoerd, terwijl de Europese regeringen werken aan een limiet op de uitstoot van koolstofdioxide. Die maatregelen zouden een desastreuze impact kunnen hebben op de constructeurs van superwagens."

Die toekomstvisie heeft Ferrari volgens Vijayenthiran zo bezorgd gemaakt, dat het Italiaanse automerk zowel zijn commerciële als sportieve divisie aan het werk heeft gezet om het verbruik en de emissies van de motoren gevoelig terug te schroeven. "Dat heeft ertoe geleid dat er een hybride prototype werd ontwikkeld, naast onderzoek in biobrandstoffen en de implementering van energie-efficiëntere transmissiesytemen en injectietechnologieën."

Met een uitstoot van 301 gram per kilometer is de Ferrari California het meest milieuvriendelijke model uit de vloot van de Italiaanse autoconstructeur.

Labels: , , ,