Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 28, 2006

Man in de straat meest betrouwbaar

De man in de straat wordt door het publiek beschouwd als de meest betrouwbare informatiebron. Dat blijkt uit de recentste Trust Barometer van Edelman. Eerdere onderzoeken hadden academische experts en dokters nog op de eerste plaats gezet.

Het vertrouwen in de gewone man is in Europa toegenomen van 33 procent in 2003 tot 56 procent vorig jaar. In de Verenigde Staten werd er zelfs een stijging genoteerd van 20 procent naar 68 procent. Ook wordt de gewone werknemer overal als geloofwaardiger bestempeld als bedrijfsleiders. Alleen Azië vormt daarop een uitzondering.

Het vertrouwen in een bedrijf hangt vooral af van het land van herkomst, de industriele activiteit en het gedrag en communicatiebeleid van een bedrijf. Wereldwijd wordt Microsoft beschouwd als meest betrouwbare organisatie, gevolgd door locale bedrijven. Dat zijn onder meer Siemens (Duitsland), Samsung (Zuid-Korea) en Toyota (Japan).

Op mediagebied wordt het internet veel prominenter genoemd als belangrijkste bron van informatie, terwijl de rol van de televisie afneemt. Zo haalt 29 procent zijn informatie van de televisie, maar het internet stijgt tot 19 procent. Ook rapporten van analisten worden ook als een betrouwbare informatiebron beschouwd, evenals artikelen in bedrijfsbladen, vrienden en familie.

Economie in de media

Disney komt met een vervolg op Bambi, de succesfilm over een kleine ree uit 1942. Dit heeft de Amerikaanse entertainmentgigant vrijdag laten weten. Bambi II wordt op 7 februari uitgebracht op dvd. Volgens een communiqué van Walt Disney Co. bevat het vervolg evenveel „schoonheid, emotie, warmte en humor” als het klassieke origineel. In Bambi II staat de relatie van Bambi met zijn vader centraal. De moeder van Bambi wordt in de film uit 1942 gedood door jagers en hoewel Bambi daarna wordt begeleid door zijn vader, de Grote Prins, is de relatie tussen vader en zoon niet erg warm. Dat verandert in deel twee. Verscheidene andere figuren uit de originele Bambi, zoals het konijn Stampertje, komen ook in de vervolgfilm weer terug.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaat zijn eigen rampencentrum MIC verder optuigen. Zo krijgt het MIC meer mogelijkheden om vliegtuigen, vrachtwagens en communicatieapparatuur te huren, die snel inzetbaar zijn in rampgebieden in alle 25 EU-lidstaten en andere landen. Daarnaast komt er een verbeterd waarschuwingssysteem en een dagelijkse aanpassing van de website van het MIC, om lidstaten beter op de hoogte te houden van noodmaatregelen na rampen of grote calamiteiten. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt, na een analyse van de rampenbestrijding. De Europese Commissie speelt vaak een coördinerende rol bij de hulpverlening tussen lidstaten na bijvoorbeeld overstromingen, grote bosbranden of de orkanen in de Verenigde Staten.

Georgië heeft een overeenkomst gesloten met Iran over de levering van aardgas. Dat maakte de regering vrijdag bekend. De overeenkomst moet ertoe leiden dat de bevolking van de voormalige Sovjetrepubliek op zijn laatst maandag de verwarming weer aan kan doen. Een groot deel zit nog altijd zonder na twee aanslagen vorig weekeinde op een gasleiding tussen Rusland en Georgië. Georgië beschuldigde Rusland ervan achter de aanslagen te zitten. Moskou zou het kleine buurland zo willen dwingen de controle over gasleidingen op zijn grondgebied af te staan aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Een woordvoerder van Gazprom wees die beschuldigingen, geuit door president Saakasjvili, van de hand en waarschuwde Georgië de zaak niet te politiseren. De afgelopen week leverde Rusland weer gas aan Georgië via een pijpleiding die door Azerbeidzjan loopt. Dat was echter niet genoeg om de hele bevolking weer van gas te voorzien. Door de overeenkomst met Iran hoopt Georgië voor zijn energievoorziening voortaan minder afhankelijk te worden van Moskou.

Tom Cruise is de acteur die bioscopen in de Verenigde Staten vorig jaar het meeste geld opleverde. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling waarvan het Amerikaanse mediabedrijf Quigley de resultaten vrijdag op zijn website publiceerde. Het is al de zevende keer dat Cruise de lijst aanvoert, maar de eerste keer sinds 2001. Cruise, die vorig jaar te zien was in War of the Worlds, liet Johnny Depp (Charlie and the Chocolate Factory), Angelina Jolie en Brad Pitt (Mr. and Mrs. Smith) achter zich. De winnaar van 2004, Tom Hanks, staat tiende op de lijst, die sinds 1932 jaarlijks wordt samengesteld. Vince Vaughn, George Clooney, Will Smith, Reese Witherspoon en Adam Sandler completeren de toptien.

De omstreden film Brokeback Mountain van de Taiwanese regisseur Ang Lee mag niet in Chinese bioscopen worden vertoond. Censoren in de Volksrepubliek vinden de film, die handelt over twee cowboys die een homoseksuele relatie beginnen, te controversieel voor het Chinese publiek. Dat berichtte het Amerikaanse filmblad Daily Variety vrijdag. Brokeback Mountain won al vier Golden Globes en is tienmaal genomineerd voor een BAFTA, de belangrijkste Britse filmprijs. Ook is de rolprent favoriet bij de Academy Awards, die in maart worden uitgereikt en waarvoor de nominaties volgende week bekend worden gemaakt.

Google News, dat sinds donderdag ook Belgisch nieuws aanbiedt, heeft geen toestemming gevraagd aan de Belgische uitgeverijen en betaalt ook geen auteursrechten. De uitgeverijen vinden dat ongehoord en roepen de zoekgigant op om een financiële regeling te treffen. Voor de digitale reproductie van krantenartikels of audiovisueel nieuws moeten auteursrechten worden betaald en Google heeft de uitgeverijen daarvoor niet gecontacteerd, zegt Alex Fordyn, secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers (BVDU). De BVDU heeft een brief geschreven waarin Google wordt opgeroepen om een financiële regeling te treffen. Die brief moet eerst aan alle uitgeverijen ter goedkeuring worden voorgelegd. Nadien gaat de brief naar Google VS. Als er geen tegemoetkoming en compromis komt, zullen de Belgische uitgeverijen gerechtelijke stappen nemen.

Akkoord rond nieuwe Reach-richtlijnen

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een vergunningplicht voor ruim 100.000 chemische stoffen. De 25 betrokken landen hebben tot volgend jaar de tijd om aan die eisen te voldoen.

Naast de vergunningsplicht werd ook een overeenkomst gesloten voor het testen van enkele tienduizenden chemische stoffen op hun gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Het Reach-project (Registratie, Evaluatie en Authorisatie van Chemische Stoffen) zou verscheidene miljarden euro kosten.

Een eerder voorstel zou het bedrijfsleven echter nog meer geld hebben gekost, waarbij vooral kleine en middelgrote bedrijven zouden worden getroffen. Milieuverenigingen toonden zich ontgoocheld over de nieuwe versie. Ze hadden gehoopt dat bedrijven gevaarlijke stoffen zouden moeten vervangen.

De nieuwe maatregel verplicht de industrie ook niet langer om de testresultaten openbaar te maken. Het nieuwe voorstel moet nog door het Europese Parlement worden goedgekeurd.

Economie in de media (27/1)

De Duitse fabrikant van luxe sportwagens Porsche heeft in de eerste helft van zijn boekjaar 2005/2006 volgens voorlopige cijfers een nettowinst genoteerd van 167,5 miljoen euro. Dat is 13 procent meer dan in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Porsche vrijdag laten weten. De onderneming schrijft de verbetering van de winst toe aan hoge verkoopcijfers van haar modellen 911 en de Boxster. Beduidend minder goed liep de verkoop van de terreinwagen Cayenne. Die kromp met dik 12 procent. De omzet in het eerste halfjaar tot eind januari groeide met 15 procent aan tot 3,25 miljard euro. Porsche verkocht 41.750 wagens, wat neerkomt op een stijging van bijna 17 procent. Voor het hele boekjaar, dat eind juli afloopt, rekent Porsche op een afzet van ruim 90.000 auto's.

Op de beurzen is vrijdagmorgen grote beroering ontstaan bij de aandelen van de grote staalconcerns. Geruchten over een fusie dan wel een overname waar de grote ondernemingen bij betrokken zouden zijn, leidden tot forse koersstijgingen. Twee concerns werden uit de handel gehaald. De handel in de aandelen van het Europese staalconcern Arcelor werd stilgelegd. Dat gold ook voor de aandelen van de Indiase staalreus Mittal. De koers van Corus schoot omhoog met bijna 11 procent. Het Duitse ThyssenKrupp steeg met bijna 8 procent in koers. Een beurshandelaar in Londen zei dat volgens een gerucht Arcelor en Mittal gezamenlijk een overnamebod op Corus willen uitbrengen. Een ander gerucht wil dat Arcelor een deel van het Canadese Dofasco, dat het onlangs kocht, wil overdoen aan Mittal. Ook zou er een fusie in de maak zijn tussen Mittal en Arcelor.

Er doen dit jaar elf renstallen mee aan de Formule 1. De Internationale Automobiel Federatie (FIA) maakte donderdag bekend dat ook Super Aguri een racelicentie krijgt voor het komende seizoen. Door de toelating van het Japanse team staan er voor het eerst sinds 2002 weer 22 auto's op de startgrid. In eerdere instantie werd het team nog een licentie geweigerd omdat het er in november niet op tijd in slaagde een borg van 48 miljoen dollar (41,1 miljoen euro) te betalen. Nadat het team aan alle financiële verplichtingen had voldaan en de goedkeuring kreeg van de tien andere renstallen, werd alsnog besloten om een vergunning af te geven. De laatste keer dat er een nieuw team in de Formule 1 kwam, was in 2002 toen Toyota zijn entree in de hoogste formuleklasse maakte.

Het Russische staatsconcern Gazprom blijft erop hameren dat Oekraïne aardgas steelt. Het buurland houdt dagelijks 80 miljoen kubieke meter gas achter dat bedoeld is voor afnemers in Europa. Die beschuldiging deed Gazprom, 's werelds grootste gasproducent, donderdag in een verklaring. Volgens de Russen heeft Oekraïne in de afgelopen week 326 miljoen kubieke meter gas gestolen. Gazprom zegt zich bijzonder veel zorgen te maken over de vermeende diefstal. "Bijna elke dag sturen we meer gas naar de grens van Rusland en Oekraïne, maar de tekorten bij de uiteindelijke leveringen in Europa lopen eveneens op. En er is meer en meer gas in Oekraïne," aldus Gazprom-baas Alexi Miller. Het Russische staatsconcern heeft Kiev al herhaaldelijk beschuldigd van diefstal van aardgas. Oekraïne ontkent de aantijgingen tot dusver in alle toonaarden. Aanhoudend streng winterweer zorgt voor een grote vraag naar gas in Oost-Europa.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors is over het afgelopen kwartaal nog dieper in de rode cijfers terechtgekomen. Het verlies over het vierde kwartaal nam toe van 99 miljoen dollar naar 4,8 miljard dollar. "Het afgelopen jaar is een van de moeilijkste jaren geweest in de geschiedenis van General Motors, vooral door de zwakke prestaties van het concern in Noord-Amerika," aldus GM-topman Rick Wagoner. Daar bedroeg het verlies in het laatste kwartaal 1,5 miljard dollar. De verkoop daalde in Noord-Amerika met 4 procent tot 4,52 miljoen wagens. Het bedrijf heeft veel last van concurrentie van vooral Aziatische merken en een dalende verkoop van de benzineslurpende sportieve terreinwagens SUV’s. General Motors verwacht dat de kosten bij de activiteiten in Noord-Amerika in 2006 structureel met 6 miljard dollar omlaag gaan.

India telt honderd miljardenbedrijven

India telt meer dan honderd bedrijven met een beurswaarde van meer dan één miljard dollar. Twee jaar geleden stegen amper vijftig Indische bedrijven boven die grens uit. Het grootste Indische bedrijf heeft nu een waarde van ruim 40 miljard dollar.

De Indische zakenkrant Business Standard voerde aan dat het land sinds deze week honderd bedrijven telt die een beurswaarde hebben van minstens één miljard dollar. De jongste drie weken kwamen zes nieuwe bedrijven de rangen van die superbedrijven vervoegen.

De waardestijging van de beursgenoteerde bedrijven toont nog eens aan dat India een hoge economische groei kent. In mei 2003 stond de index van de Bombay Stock Exchange (BSE) nog op 3.000 punten, maar wees deze week 9.650 punten aan.

De staatsoliemaatschappij ONGC heeft de grootste beurswaarde van alle Indische bedrijven. Zij is op dit ogenblik 40,1 miljard dollar waard. Drie jaar geleden was dat slechts een kwart.

Bono lanceert Product Red

Rockster Bono heeft een nieuw globaal merk, Product Red, gelanceerd. Een aandeel van de winsten die daarbij gemaakt worden, zullen geïnvesteerd worden in de strijd tegen aids en andere ziektes in Afrika. American Express, Gap, Converse en Giorgio Armani willen een aantal producten leveren - zoals t-shirts, schoenen, zonnebrillen en kredietkaarten - om onder het nieuwe merk op de markt te brengen.

Bono benadrukte bij de lancering dat Product Red een commercieel project is en geen liefdadigheid. Het initiatief moet volgens de U2-frontman steunen op de merkervaring en de commerciële kracht van de zakelijke partners. Hij voegde er aan toe dat honderden bedrijven Red-producten op de markt zouden kunnen brengen. De betrokken bedrijven hopen hun klantenbestand te kunnen uitbreiden en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Product Red werd gelanceerd in de marge van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Maar Bono waarschuwde dat de wereld de strijd tegen aids dreigt te verliezen. Geraamd wordt immers dat elke dag 6.500 Afrikanen sterven aan de ziekte, terwijl tegelijkertijd 9.000 andere worden geïnfecteerd. Project Red wil samenwerken met The Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria (FATM). Dat heeft tot nu toe 4,7 miljard dollar verzameld, maar amper 5 miljoen dollar zou daarbij afkomstig zijn van zakelijke sponsors.

Indien Product Red een succes wordt, kan het FATM rekenen op een belangrijke en onophoudelijke inkomstenbron. American Express wil één procent van de betalingen die met de (Britse) Red Amex-kaart gebeuren, naar het initiatief laten afvloeien. Kledijketen Gap wil een reeks t-shirts van Afrikaanse makelij in de Amerikaanse en Britse winkels krijgen.

Converse, dochter van Nike, wil een exclusieve schoen op de markt brengen, terwijl Giorgio Armani start met een eigen zonnebril-ontwerp, maar ook denkt aan kledij, parfum en juwelen. Gemiddeld zouden de Red-partners beloofd hebben ongeveer veertig procent van hun winsten naar het FATM te laten afvloeien. De bedrijven in kwestie tekenden een contract van vijf jaar.

John Hayes, marketing-directeur bij American Express, noemde Product Red de juiste keuze. "Traditionele liefdadigheidsmodellen kunnen dit probleem niet oplossen," merkte hij op. "Dit is een geëngageerde zakelijkheid die zowel de aandeelhouders als de wereldgemeenschap ten goede zal komen. Bono zelf benadrukte dat hij niet door de betrokken bedrijven gebruikt werd om hun imago op te poetsen.

Hebben Grieken weinig oog voor Parthenon-schatten?

Griekenland doet te weinig inspanningen om de schatten van het Parthenon te bewaren. Dat is de mening van de Britse archeologe Dorothy King, die ze vertolkt in haar boek 'The Elgin Marbles'. King stipt dan ook aan dat Groot-Brittannië de beruchte Elgin Marbles beter niet teruggeeft aan Griekenland.

Griekenland heeft volgens King een bedenkelijke faam op het gebied van zijn kunstbeheer. "Het grootste gedeelte van de Parthenon-kunst wordt niet tentoon gesteld en wordt zelfs niet op een degelijke manier bewaard," stipte ze aan. "In plaats van de Elgin Marbles op te eisen, zou Griekenland er beter aan doen om zorg te dragen voor de schatten die het land in bezit heeft."

Er heerst tussen Griekenland en Groot-Brittannië al bijna tweehonderd jaar onenigheid over de uiteindelijke bestemming van de Elgin Marbles. De collectie beelden van het Parthenon werd in de negentiende eeuw door de Britse ambassadeur Lord Elgin verkocht aan het British Museum. De Grieken stellen dat Elgin dankzij het omkopen van de Ottomaanse autoriteiten destijds de Acropolis kon plunderen. Archeologen die betrokken zijn bij de restauratie van het Parthenon, stellen dat Elgin grote schade heeft toegebracht aan de Griekse tempel.

Sinds zijn onafhankelijkheid in 1832 heeft Griekenland geregeld geëist dat de Elgin Marbles terug zouden keren naar hun oorspronkelijke locatie. Ook in Groot-Brittannië gaan er stemmen op om de kunstschat terug te schenken, maar King verzet zich zelfs tegen het uitlenen van de schat voor een tentoonstelling. "Dan komt de collectie nooit meer naar Groot-Brittannië terug," voerde ze aan.

King ontkent ook dat de weigering van Groot-Brittannië een arrogant overblijfsel is van zijn koloniaal verleden. "De collectie wordt goed bewaard en is in het British Museum voor iedereen gratis te bezichtigen," benadrukte ze. "De schatten van het Parthenon in Athene verkeren daarentegen in slechte conditie, vervallen steeds verder en zijn alleen toegankelijk voor specialisten." Dit laatste wordt door de Griekse autoriteiten met stelligheid ontkent.

King voert echter aan dat de Grieken er een politiek item van hebben gemaakt, wat ze volgens haar beter niet hadden gedaan. Ze heeft het daarbij over een Grieks nationalisme en een symbool van Griekse superioriteit. "Maar de wereld is multicultureel geworden," aldus nog de Britse archeologe.

Plutoniumproductie kan opgespoord worden

Amerikaanse wetenschappers testen een nieuwe technologie die hen zou kunnen helpen ontdekken of een land bezig is met het heimelijk verschuiven van plutonium voor economische doeleinden naar militaire doelstellingen. Dat zou volgens de onderzoekers de volgende decennia kunnen bijdragen in de strijd tegen het verspreiden van atoombom-technologie, terwijl tegelijkertijd nucleaire toepassingen voor energie-doeleinden zouden kunnen verder gezet worden.

De wetenschappers geven echter toe dat de technologie nog in een testfaze verkeert en dus niet kan gebruikt worden om de Iraanse ambities op nucleair gebied te controleren. Bovendien zou de nieuwe ontwikkeling niet toegepast kunnen worden in landen die atoominspecties weigeren of hun reactoren verborgen houden.

Op dit ogenblik voert het International Atomic Energy Agency (IAEA) controles uit aan de hand van de hoeveelheid uranium die gebruikt wordt, de totale tijd die de reactor in gebruik is en de hoeveelheid energie die hij aflevert. Maar het is voor kerncentrales volgens de onderzoekers mogelijk om meer plutonium te produceren dan de IAEA kan optekenen. De nieuwe technologie is ontwikkeld in het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië.

De wetenschappers stellen dat het mogelijk is om de hoeveelheid geproduceerd plutonium te controleren aan de hand van de temperatuurverschil in het water dat aan de reactor wordt toegevoegd en dat weer wordt afgevoerd. Indien die resultaten niet kloppen met de gegevens van het IAEA, moet er volgens hen geconcludeerd worden dat er iets ongewoon is gebeurd en dat er een extra hoeveelheid plutonium is geproduceerd.

Daarover werden tests uitgevoerd in de kerncentrale van San Onofre in San Clemente (Californië). Ook in Frankrijk en Brazilië zou dergelijke technologie worden uitgetest. Maar om efficiënt te kunnen zijn, moet de detectie-apparatuur in de onmiddellijke omgeving van een kernreactor worden opgesteld. Landen die daarvoor geen toelating geven of in het geheim een reactor bouwen, kunnen dan ook niet gecontroleerd worden. Hetzelfde geldt voor de productie van atoombommen op basis van verrijkt uranium in plaats van op plutonium.

Zakenlui hoeven geen telefoon in het vliegtuig

De meerderheid van de zakenreizigers is niet gelukkig met het feit dat ze binnen de Europese Unie voortaan aan boord van een vliegtuig de mogelijkheid hebben om van mobiele telefonie gebruik te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van KRC Research. De zakenlui stellen immers dat de technologie de rust wegneemt waarvan ze tijdens een vliegtuigreis konden genieten.

Uit het onderzoek bleek volgens de krant De Telegraaf dat de meerderheid van de zakenlui meer dan ongelukkig is met het mobiel telefoneren aan boord van het vliegtuig. Ze tonen zelfs een duidelijke afkeer van het nieuwe aanbod en voeren aan dat ze genoten van de relatieve rust die ze tijdens een vliegtuigreis genoten.

Het meest ergeren zakenreizigers zich volgens KRC Research echter aan de uitgebreide veiligheidscontroles en de vertragingen. Ook medepassagiers die steeds meer handbagage meezeulen vormen een groeiende bron van ergernis, net zoals huilende baby's.

Daarnaast bleken zakenreizigers graag van een zakenreis gebruik te maken om een ontspanningsperiode in te lassen, want 85 procent van de ondervraagden gaf toe minstens één keer per jaar een zakenreis te combineren met enkele vrije dagen. Daarnaast stipte 47 procent daarvan dat ook gezinsleden en vrienden voor het vakantiegedeelte van die reis het gezelschap kwamen vervoegen.

Reizen naar het Midden-Oosten zijn bij de Europese zakenlui volgens de onderzoekers het minst geliefd, maar ook Afrika en Latijns-Amerika blijken weinig gegeerde bestemmingen te zijn.

Internaut onwetend over Google-strategie?

Meer dan driekwart van de internetgebruikers zijn er zich niet van bewust dat Google persoonlijke informatie over de individuele gebruiker noteert en opslaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Ponemon Institute. Ook in de Verenigde Staten laait de discussie rond de privacy-bescherming van de internaut hoog op.

"Google werkt met een cookie dat in 2038 vervalt," stipt het magazine The Register aan. "Daarbij wordt het IP-adres van de gebruiker genoteerd. Maar recent is men ook begonnen met de het noteren van de zoekgeschiedenis van de individuele internaut, samen met zijn e-mail, online winkelgedrag en sociale contacten."

The Register merkt op dat Google in het verleden beloofd heeft om zijne-maildienst niet te koppelen aan zijn zoekmachine, maar dat uiteindelijk wel blijkt te doen. Dat kadert volgens het magazine blijkbaar in de strategie van Google-topman Eric Schmidt, die benadrukt heeft te streven naar de creatie van een Google 'that knows more about you'.

"Het komt er voor Google nu op aan om enige zuiverheid te scheppen over de manier waarop het gegevens opslaat," aldus nog The Register. "Maar misschien hoopt het bedrijf dat de consument zich daarover niet al te veel zorgen maakt?"

Het onderzoek van het Ponemon Institute bracht echter naar voor dat 56 procent van de ondervraagden van oordeel was dat Google die informatie niet aan de autoriteiten zou mogen verstrekken. Bovendien vond amper 14 procent vond het toelaatbaar dat Google in criminele dossiers informatie zou verstrekken aan de speurders.

Iran blokkeert BBC-nieuwssite

De Perzische BBC-website is door de Iraanse overheid geblokkeerd. Er zou daarvoor volgens het Britse nieuwsorgaan geen enkele reden zijn voor opgegeven, maar er werd aan toegevoegd dat met de Iraanse autoriteiten zou onderhandeld worden over het heractiveren van de site.

De BBC stelde dat de trafiek naar zijn Perzische website de jongste dagen opmerkelijk was afgenomen. Er werd aan toegevoegd dat vele Iraniërs door het blokkeren van de website een vertrouwde nieuwsbron zijn kwijtgeraakt. De Perzische website van de BBC is trouwens één van de meest populaire niet-Engelstalige websites en genereert ongeveer dertig miljoen pagina-impressies per maand, waarvan de helft afkomstig is uit Iran.

De Engelse en Perzische radioprogramma's van de BBC World Service zouden wel normaal ontvangen worden, net zoals de Engelstalige internationale online BBC-nieuwsservice. Het was voor de BBC niet duidelijk op haar website permanent zou geblokkeerd worden, maar volgens correspondenten is het stilleggen van websites in Iran een routine geworden.

De BBC zou al wel e-mails gekregen hebben van talloze Iraniërs, waarbij gevraagd werd naar hulpmiddelen om de filters te omzeilen, zodat verboden websites toch toegankelijk blijken.

Thursday, January 26, 2006

Economie in de media

Een internationaal team astronomen heeft de tot nu toe kleinste 'aarde' buiten ons zonnestelsel ontdekt. De nieuwe planeet heeft vijf keer de massa van onze aarde. De Australische actrice Nicole Kidman is benoemd tot ambassadrice van het VN-fonds voor de ontwikkeling van vrouwen Unifem. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Kidman gaat Unifem helpen bij de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en tegen vrouwenmishandeling, aldus het fonds van de Verenigde Naties in een verklaring. De 38-jarige actrice speelde vorig jaar een tolk bij de volkerenorganisatie in de film The Interpreter van Sydney Pollack.

De planeet is ongeveer 25.000 lichtjaren verwijderd en bevindt zich dicht bij het centrum van de Melkweg. Door de koude temperaturen op de planeet is het onwaarschijnlijk dat er leven wordt aangetroffen, meldde de Britse omroep BBC woensdagavond. De ontdekking van OGLE-2005-BLG-390Lb is beschreven in het Britse vakblad Nature. De planeet draait een keer in ongeveer tien jaar om zijn zon, een Rode Dwerg die kleiner en koeler is dan onze zon.

De Amerikaanse president Bush voelt weinig voor het verlenen van overheidshulp om de verlieslijdende Amerikaanse autoindustrie uit het slop te halen. "General Motors en Ford kunnen beter een product ontwikkelen dat relevant is, in plaats van naar Washington te kijken voor hulp met hun torenhoge pensioenverplichtingen," aldus Bush. De president zei dat er met de top van GM en Ford gesproken is over een gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe brandstoftechnologieën. Over eventuele financiële noodhulp door de Amerikaanse regering is niet gesproken, aldus Bush. In 1979 schoot de Amerikaanse president Carter de autobouwer Chrysler te hulp met een gegarandeerde aflossing van 1,5 miljard dollar om een dreigend faillissement te voorkomen.

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai heeft vorig jaar een recordwinst geboekt. De omzet ging echter voor het eerst in zeven jaar omlaag, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. Netto verdiende Hyundai 2,32 biljoen won (2 miljard euro), een stijging van 32,6 procent ten opzichte van 2004. De omzet kwam uit op 27,38 biljoen won (23,5 miljard euro), wat 0,3 procent lager was dan het voorgaande jaar. De verkoopdaling hing samen met valuta-effecten, de stijgende olieprijs en hogere grondstofprijzen.

Een rechtbank in Zuid-Korea heeft donderdag de Amerikaanse bedrijven Dow Chemical en Monsanto veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan ongeveer 6800 Zuid-Koreanen die in de oorlog in Vietnam in aanraking kwamen met het ontbladeringsmiddel Agent Orange. De bedrijven moeten schadevergoedingen betalen die variëren van 6200 dollar (5300 dollar) tot ongeveer het zesvoudige van dat bedrag. Dow Chemical en Monsanto zijn veroordeeld omdat ze Agent Orange hebben vervaardigd. Het Amerikaanse leger zette het ontbladeringsmiddel op grote schaal in de oorlog in Vietnam in. Veel Vietnamezen liepen daardoor gruwelijke verminkingen op. Ook Zuid-Koreaanse militairen kwamen in aanraking met Agent Orange. Het Aziatische land stuurde tussen 1965 en 1973 ongeveer 300.000 militairen naar Vietnam om tegen de communisten te vechten. De Amerikaanse regering heeft nooit over schadevergoedingen willen praten. Zeven chemische bedrijven, waaronder Dow Chemical Company en Monsanto, keerden in 1984 in een eerdere rechtszaak wel 180 miljoen dollar uit aan gedupeerden.

Het Russische olieconcern Lukoil heeft in Rusland de grootste olie- en gasvondst gedaan van de laatste tien jaar. Het veld ligt in het noordelijke deel van de Kaspische Zee en zou naar schatting 600 miljoen vaten (van 159 liter) ruwe olie bevatten en 1,2 miljard kubieke meter aardgas. Lukoil maakte dit woensdag bekend. Voor de ontdekking bedroegen de olie- en gasreserves van Lukoil, naar eigen zeggen, meer dan twintig miljard vaten. Dat is de op een na grootste voorraad ter wereld.

Te weinig aandacht voor online veiligheid

Bij de aanschaf van een computer wordt er weliswaar nagedacht over de installatie van beveiligingsprogramma's, maar nadien wordt er niet meer naar omgekeken. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Millward Brown. Pas wanneer er problemen ontstaan, lijkt men volgens het rapport de veiligheid weer als een prioriteit te beschouwen.

Uit de enquête bleek dat de veiligheid van het indernet voor de meeste mensengeen onderwerp is waar men dagelijks bij stilstaat. "Er is een duidelijke discrepantie tussen de houding en het geclaimd gedrag," aldus de onderzoekers. "Men zegt wel het belang van de internetveiligheid te onderkennen, maar in het dagelijks gebruik houdt men relatief weinig rekening met mogelijke risicovolle situaties."

De belangrijkste fouten zijn het achterlaten van privacygevoelige informatie zoals creditcardgegevens op een onbeveiligde website, het openen van gevaarlijke e-mailberichten en attachments en het gebruik van één wachtwoord of één e-mailadres voor meerdere gebruiksdoeleinden op internet.

Verder stelden de ondervraagden dat ze internet voldoende veilig vinden om financiële transacties uit te voeren, waardoor onveilige handelingen ernstiger gevolgen kunnen hebben dan een traag werkende computer of het ontvangen van veel ongewenste e-mail.

Bedrijven zijn meer bekommerd over internetveiligheid, al stellen de onderzoekers vast dat eenderde van de geïnterviewde werknemers en bedrijfseigenaren zich geen zorgen maakt over online veiligheid. "Dat is een bijzonder hoog cijfer," benadrukken de onderzoekers.

Ongeveer tien procent van de ondervraagden stipte aan wel eens geconfronteerd te zijn met ernstige vormen van internetmisbruik zoals oplichting, fraude met kredietkaarten en manipulatie van bedrijfsgegevens. Heel dikwijls wordt ook geen aangifte gedaan.

Minolta verkoopt camera-afdeling

Het Japanse fotobedrijf Konica Minolta trekt zich terug uit de cameramarkt. Dat heeft de directie zelf bekend gemaakt. Konica Minolta voert aan dat de cameramarkt veel te concurrentieel is geworden. Het bedrijf zou tegen volgend jaar ook 3.700 banen willen schrappen.

Het Japanse fotobedrijf ontstond in 2003 uit de fusie van Konica en Minolta, maar boekte vorig jaar een verlies van 408 miljoen dollar. De herstructurering omvat ook het afstoten van de activiteiten op het gebied van kleurenfilm en fotopapier. De productie daarvan wordt gradueel afgebouwd en zou in het voorjaar van 2007 volledig moeten stilvallen.

De afdeling digitale camera's wordt verkocht aan Sony. Konica Minolta wil zich richten op kopieerapparaten en medische beeldvorming. De koerswijziging van het Japanse bedrijf tekent de wijzigingen die de sector op die ogenblik ondergaat. Nikon maakte eerder al bekend zich uit de markt van de klassieke camera's terug te trekken. Ook Eastman Kodak stipte aan dat de digitale sector in de toekomst de voornaamde pijler van de activiteiten zou worden.

Mexico geeft computers voor wapens

Bewoners van Mexico City kunnen hun wapens inruilen tegen een computer. Met die maatregel hoopt het stadsbestuur de criminaliteit in het zestiende district tegen te gaan.

Vele Mexicanen hebben thuis een vuurwapen, maar dat geeft volgens de autoriteiten dikwijls aanleiding tot famiale drama's. De stad kent echter ook een hoge graad van criminaliteit, met een quasi eindeloze reeks ontvoeringen, roofovervallen en achtervolgingen.

In andere wijken van de Mexicaanse hoofdstad - die achttien miljoen inwoners telt - kon de bevolking eerder al wapens inleveren tegen groenten. In totaal werden 150 computers ter beschikking gesteld.

Bank bekijkt holocaust-verleden

De Dresdner Bank is van dichtbij betrokken geweest bij de bouw van het concentratiekamp Auschwitz. Die betrokkenheid van de bank - nu dochter van het verzekeringsconcern Allianz AG - werd duidelijk door historisch onderzoek waartoe de bank zelf opdracht heeft gegeven.

De Dresdner Bank had in de oorlogsperiode een belang van 26 procent in het bouwconcern Huta, dat twee van de crematoria in Auschwitz heeft gebouwd, samen met barakken en ontluisinrichtingen. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat vanaf 1910 hoge functionarissen van de Dresdner Bank zitting hadden in het hoogste toezichthoudende orgaan van Huta. Dat liep ook door tijdens het nazibewind.

De historici konden voor hun onderzoek gebruik kunnen maken van de eigen archieven van de bank. Herbert Walter, de topman van de bank, stelde dat het onderzoek een zeer kritisch licht werpt op de geschiedenis van de bank. "Wij moeten die verantwoordelijkheid onder ogen zien," benadrukte hij.

Wifi-technologie weinig gebruikt?

Er wordt nog altijd bijzonder weinig gebruik gemaakt van de wifi-mogelijkheden van laptops. Dat moet althans blijken uit een Brits onderzoek van het elektronicabedrijf Toshiba. In hotels zou slechts elf procent van de gasten zijn laptop gebruiken om op het internet te gaan. In treinen daalde dat zelfs tot zeven procent en in café's tot drie procent.

Het publiek is volgens Toshiba blijkbaar niet voldoende op de hoogte van de aanwezigheid van wifi-hotspots. Zo stelde vijftien procent van de ondervraagden dat er niet genoeg hotspots waren om de technologie te gebruiken. Maar twintig procent gaf ook toe niet te weten hoe ze de draadloze technologie moesten toepassen en een kwart van de ondervraagden wil niet betalen om gebruik te maken van de hotspots.

Opvallend is dat bijna negentig procent benadrukte dat draadloze technologie hen verplicht om langer te werken. De meerderheid meende dat hun laptops voor één of twee uur extra werk per week zorgen, maar twintig procent maakte gewag van tien extra uren. Bijna één op vijf vreesde dat de wifi-technologie niet voldoende beveiligd is en dat ze er daarom geen gebruik van maken.

Laptops blijken wel steeds meer gebruikt de worden als multimedia-apparatuur. Bijna tachtig procent van de laptop-bezitters zou zijn toestel gebruiken voor het downloaden en opslaan van muziek, foto's en video.