Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 28, 2006

Hebben Grieken weinig oog voor Parthenon-schatten?

Griekenland doet te weinig inspanningen om de schatten van het Parthenon te bewaren. Dat is de mening van de Britse archeologe Dorothy King, die ze vertolkt in haar boek 'The Elgin Marbles'. King stipt dan ook aan dat Groot-Brittannië de beruchte Elgin Marbles beter niet teruggeeft aan Griekenland.

Griekenland heeft volgens King een bedenkelijke faam op het gebied van zijn kunstbeheer. "Het grootste gedeelte van de Parthenon-kunst wordt niet tentoon gesteld en wordt zelfs niet op een degelijke manier bewaard," stipte ze aan. "In plaats van de Elgin Marbles op te eisen, zou Griekenland er beter aan doen om zorg te dragen voor de schatten die het land in bezit heeft."

Er heerst tussen Griekenland en Groot-Brittannië al bijna tweehonderd jaar onenigheid over de uiteindelijke bestemming van de Elgin Marbles. De collectie beelden van het Parthenon werd in de negentiende eeuw door de Britse ambassadeur Lord Elgin verkocht aan het British Museum. De Grieken stellen dat Elgin dankzij het omkopen van de Ottomaanse autoriteiten destijds de Acropolis kon plunderen. Archeologen die betrokken zijn bij de restauratie van het Parthenon, stellen dat Elgin grote schade heeft toegebracht aan de Griekse tempel.

Sinds zijn onafhankelijkheid in 1832 heeft Griekenland geregeld geëist dat de Elgin Marbles terug zouden keren naar hun oorspronkelijke locatie. Ook in Groot-Brittannië gaan er stemmen op om de kunstschat terug te schenken, maar King verzet zich zelfs tegen het uitlenen van de schat voor een tentoonstelling. "Dan komt de collectie nooit meer naar Groot-Brittannië terug," voerde ze aan.

King ontkent ook dat de weigering van Groot-Brittannië een arrogant overblijfsel is van zijn koloniaal verleden. "De collectie wordt goed bewaard en is in het British Museum voor iedereen gratis te bezichtigen," benadrukte ze. "De schatten van het Parthenon in Athene verkeren daarentegen in slechte conditie, vervallen steeds verder en zijn alleen toegankelijk voor specialisten." Dit laatste wordt door de Griekse autoriteiten met stelligheid ontkent.

King voert echter aan dat de Grieken er een politiek item van hebben gemaakt, wat ze volgens haar beter niet hadden gedaan. Ze heeft het daarbij over een Grieks nationalisme en een symbool van Griekse superioriteit. "Maar de wereld is multicultureel geworden," aldus nog de Britse archeologe.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home