Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 26, 2006

Economie in de media

Een internationaal team astronomen heeft de tot nu toe kleinste 'aarde' buiten ons zonnestelsel ontdekt. De nieuwe planeet heeft vijf keer de massa van onze aarde. De Australische actrice Nicole Kidman is benoemd tot ambassadrice van het VN-fonds voor de ontwikkeling van vrouwen Unifem. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Kidman gaat Unifem helpen bij de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en tegen vrouwenmishandeling, aldus het fonds van de Verenigde Naties in een verklaring. De 38-jarige actrice speelde vorig jaar een tolk bij de volkerenorganisatie in de film The Interpreter van Sydney Pollack.

De planeet is ongeveer 25.000 lichtjaren verwijderd en bevindt zich dicht bij het centrum van de Melkweg. Door de koude temperaturen op de planeet is het onwaarschijnlijk dat er leven wordt aangetroffen, meldde de Britse omroep BBC woensdagavond. De ontdekking van OGLE-2005-BLG-390Lb is beschreven in het Britse vakblad Nature. De planeet draait een keer in ongeveer tien jaar om zijn zon, een Rode Dwerg die kleiner en koeler is dan onze zon.

De Amerikaanse president Bush voelt weinig voor het verlenen van overheidshulp om de verlieslijdende Amerikaanse autoindustrie uit het slop te halen. "General Motors en Ford kunnen beter een product ontwikkelen dat relevant is, in plaats van naar Washington te kijken voor hulp met hun torenhoge pensioenverplichtingen," aldus Bush. De president zei dat er met de top van GM en Ford gesproken is over een gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe brandstoftechnologieën. Over eventuele financiële noodhulp door de Amerikaanse regering is niet gesproken, aldus Bush. In 1979 schoot de Amerikaanse president Carter de autobouwer Chrysler te hulp met een gegarandeerde aflossing van 1,5 miljard dollar om een dreigend faillissement te voorkomen.

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai heeft vorig jaar een recordwinst geboekt. De omzet ging echter voor het eerst in zeven jaar omlaag, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. Netto verdiende Hyundai 2,32 biljoen won (2 miljard euro), een stijging van 32,6 procent ten opzichte van 2004. De omzet kwam uit op 27,38 biljoen won (23,5 miljard euro), wat 0,3 procent lager was dan het voorgaande jaar. De verkoopdaling hing samen met valuta-effecten, de stijgende olieprijs en hogere grondstofprijzen.

Een rechtbank in Zuid-Korea heeft donderdag de Amerikaanse bedrijven Dow Chemical en Monsanto veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan ongeveer 6800 Zuid-Koreanen die in de oorlog in Vietnam in aanraking kwamen met het ontbladeringsmiddel Agent Orange. De bedrijven moeten schadevergoedingen betalen die variëren van 6200 dollar (5300 dollar) tot ongeveer het zesvoudige van dat bedrag. Dow Chemical en Monsanto zijn veroordeeld omdat ze Agent Orange hebben vervaardigd. Het Amerikaanse leger zette het ontbladeringsmiddel op grote schaal in de oorlog in Vietnam in. Veel Vietnamezen liepen daardoor gruwelijke verminkingen op. Ook Zuid-Koreaanse militairen kwamen in aanraking met Agent Orange. Het Aziatische land stuurde tussen 1965 en 1973 ongeveer 300.000 militairen naar Vietnam om tegen de communisten te vechten. De Amerikaanse regering heeft nooit over schadevergoedingen willen praten. Zeven chemische bedrijven, waaronder Dow Chemical Company en Monsanto, keerden in 1984 in een eerdere rechtszaak wel 180 miljoen dollar uit aan gedupeerden.

Het Russische olieconcern Lukoil heeft in Rusland de grootste olie- en gasvondst gedaan van de laatste tien jaar. Het veld ligt in het noordelijke deel van de Kaspische Zee en zou naar schatting 600 miljoen vaten (van 159 liter) ruwe olie bevatten en 1,2 miljard kubieke meter aardgas. Lukoil maakte dit woensdag bekend. Voor de ontdekking bedroegen de olie- en gasreserves van Lukoil, naar eigen zeggen, meer dan twintig miljard vaten. Dat is de op een na grootste voorraad ter wereld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home