Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2006

Twee decennia computervirussen

Deze maand wordt de twintigste verjaardag van het pc-virus herdacht. Het was immers tijdens de eerste weken van 1986 dat het Brain-virus werd ontdekt. Op dit ogenblik zijn er meer dan 150.000 kwaadaardige virussen actief en zou bijna geen enkel bedrijf ontsnappen aan virusaanvallen, meestal afkomstig van criminelen die op financieel gewin uit zijn.

Het Brain-virus is weliswaar beroemd geworden, maar kende geen wereldwijde verspreiding. Het kon zich immers alleen verplaatsen door besmette floppy-disks die uitgewisseld werden door computergebruikers. Waar het Brain-programma vandaan kwam, is nooit met zekerheid vastgesteld. Maar volgens een aantal specialisten zou het gecreƫerd zijn door een Pakistaans softwarebedrijf, dat er zijn software zou mee willen beschermen hebben.

Het virus is nu echter uitgestorven. Brain was weliswaar het eerste pc-virus, maar niet het allereerste kwaadaardige computerprogramma. Dat is Elk Cloner, geschreven door Richard Skrenta en bedoeld om Apple II-toestellen aan te vallen. De term computervirus werd in 1984 voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse computerwetenschapper Fred Cohen.

Sinds Brain is het aantal virussen en andere kwaadaardige programma's enorm gegroeid. De meeste aanvallen zijn gericht op het Windows-systeem van Microsoft. Bovendien zijn de hobbyisten van destijds grotendeels vervangen door criminelen die uit zijn op financieel gewin. Volgens de FBI werden vorig jaar 84 procent van de Amerikaanse bedrijven door virussen aangevallen. Virusbestrijding zou een Amerikaans bedrijf gemiddeld 24.000 dollar kosten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home