Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 26, 2006

Te weinig aandacht voor online veiligheid

Bij de aanschaf van een computer wordt er weliswaar nagedacht over de installatie van beveiligingsprogramma's, maar nadien wordt er niet meer naar omgekeken. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Millward Brown. Pas wanneer er problemen ontstaan, lijkt men volgens het rapport de veiligheid weer als een prioriteit te beschouwen.

Uit de enquête bleek dat de veiligheid van het indernet voor de meeste mensengeen onderwerp is waar men dagelijks bij stilstaat. "Er is een duidelijke discrepantie tussen de houding en het geclaimd gedrag," aldus de onderzoekers. "Men zegt wel het belang van de internetveiligheid te onderkennen, maar in het dagelijks gebruik houdt men relatief weinig rekening met mogelijke risicovolle situaties."

De belangrijkste fouten zijn het achterlaten van privacygevoelige informatie zoals creditcardgegevens op een onbeveiligde website, het openen van gevaarlijke e-mailberichten en attachments en het gebruik van één wachtwoord of één e-mailadres voor meerdere gebruiksdoeleinden op internet.

Verder stelden de ondervraagden dat ze internet voldoende veilig vinden om financiële transacties uit te voeren, waardoor onveilige handelingen ernstiger gevolgen kunnen hebben dan een traag werkende computer of het ontvangen van veel ongewenste e-mail.

Bedrijven zijn meer bekommerd over internetveiligheid, al stellen de onderzoekers vast dat eenderde van de geïnterviewde werknemers en bedrijfseigenaren zich geen zorgen maakt over online veiligheid. "Dat is een bijzonder hoog cijfer," benadrukken de onderzoekers.

Ongeveer tien procent van de ondervraagden stipte aan wel eens geconfronteerd te zijn met ernstige vormen van internetmisbruik zoals oplichting, fraude met kredietkaarten en manipulatie van bedrijfsgegevens. Heel dikwijls wordt ook geen aangifte gedaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home