Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 28, 2006

Internaut onwetend over Google-strategie?

Meer dan driekwart van de internetgebruikers zijn er zich niet van bewust dat Google persoonlijke informatie over de individuele gebruiker noteert en opslaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Ponemon Institute. Ook in de Verenigde Staten laait de discussie rond de privacy-bescherming van de internaut hoog op.

"Google werkt met een cookie dat in 2038 vervalt," stipt het magazine The Register aan. "Daarbij wordt het IP-adres van de gebruiker genoteerd. Maar recent is men ook begonnen met de het noteren van de zoekgeschiedenis van de individuele internaut, samen met zijn e-mail, online winkelgedrag en sociale contacten."

The Register merkt op dat Google in het verleden beloofd heeft om zijne-maildienst niet te koppelen aan zijn zoekmachine, maar dat uiteindelijk wel blijkt te doen. Dat kadert volgens het magazine blijkbaar in de strategie van Google-topman Eric Schmidt, die benadrukt heeft te streven naar de creatie van een Google 'that knows more about you'.

"Het komt er voor Google nu op aan om enige zuiverheid te scheppen over de manier waarop het gegevens opslaat," aldus nog The Register. "Maar misschien hoopt het bedrijf dat de consument zich daarover niet al te veel zorgen maakt?"

Het onderzoek van het Ponemon Institute bracht echter naar voor dat 56 procent van de ondervraagden van oordeel was dat Google die informatie niet aan de autoriteiten zou mogen verstrekken. Bovendien vond amper 14 procent vond het toelaatbaar dat Google in criminele dossiers informatie zou verstrekken aan de speurders.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home