Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 28, 2006

Economie in de media (27/1)

De Duitse fabrikant van luxe sportwagens Porsche heeft in de eerste helft van zijn boekjaar 2005/2006 volgens voorlopige cijfers een nettowinst genoteerd van 167,5 miljoen euro. Dat is 13 procent meer dan in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Porsche vrijdag laten weten. De onderneming schrijft de verbetering van de winst toe aan hoge verkoopcijfers van haar modellen 911 en de Boxster. Beduidend minder goed liep de verkoop van de terreinwagen Cayenne. Die kromp met dik 12 procent. De omzet in het eerste halfjaar tot eind januari groeide met 15 procent aan tot 3,25 miljard euro. Porsche verkocht 41.750 wagens, wat neerkomt op een stijging van bijna 17 procent. Voor het hele boekjaar, dat eind juli afloopt, rekent Porsche op een afzet van ruim 90.000 auto's.

Op de beurzen is vrijdagmorgen grote beroering ontstaan bij de aandelen van de grote staalconcerns. Geruchten over een fusie dan wel een overname waar de grote ondernemingen bij betrokken zouden zijn, leidden tot forse koersstijgingen. Twee concerns werden uit de handel gehaald. De handel in de aandelen van het Europese staalconcern Arcelor werd stilgelegd. Dat gold ook voor de aandelen van de Indiase staalreus Mittal. De koers van Corus schoot omhoog met bijna 11 procent. Het Duitse ThyssenKrupp steeg met bijna 8 procent in koers. Een beurshandelaar in Londen zei dat volgens een gerucht Arcelor en Mittal gezamenlijk een overnamebod op Corus willen uitbrengen. Een ander gerucht wil dat Arcelor een deel van het Canadese Dofasco, dat het onlangs kocht, wil overdoen aan Mittal. Ook zou er een fusie in de maak zijn tussen Mittal en Arcelor.

Er doen dit jaar elf renstallen mee aan de Formule 1. De Internationale Automobiel Federatie (FIA) maakte donderdag bekend dat ook Super Aguri een racelicentie krijgt voor het komende seizoen. Door de toelating van het Japanse team staan er voor het eerst sinds 2002 weer 22 auto's op de startgrid. In eerdere instantie werd het team nog een licentie geweigerd omdat het er in november niet op tijd in slaagde een borg van 48 miljoen dollar (41,1 miljoen euro) te betalen. Nadat het team aan alle financiële verplichtingen had voldaan en de goedkeuring kreeg van de tien andere renstallen, werd alsnog besloten om een vergunning af te geven. De laatste keer dat er een nieuw team in de Formule 1 kwam, was in 2002 toen Toyota zijn entree in de hoogste formuleklasse maakte.

Het Russische staatsconcern Gazprom blijft erop hameren dat Oekraïne aardgas steelt. Het buurland houdt dagelijks 80 miljoen kubieke meter gas achter dat bedoeld is voor afnemers in Europa. Die beschuldiging deed Gazprom, 's werelds grootste gasproducent, donderdag in een verklaring. Volgens de Russen heeft Oekraïne in de afgelopen week 326 miljoen kubieke meter gas gestolen. Gazprom zegt zich bijzonder veel zorgen te maken over de vermeende diefstal. "Bijna elke dag sturen we meer gas naar de grens van Rusland en Oekraïne, maar de tekorten bij de uiteindelijke leveringen in Europa lopen eveneens op. En er is meer en meer gas in Oekraïne," aldus Gazprom-baas Alexi Miller. Het Russische staatsconcern heeft Kiev al herhaaldelijk beschuldigd van diefstal van aardgas. Oekraïne ontkent de aantijgingen tot dusver in alle toonaarden. Aanhoudend streng winterweer zorgt voor een grote vraag naar gas in Oost-Europa.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors is over het afgelopen kwartaal nog dieper in de rode cijfers terechtgekomen. Het verlies over het vierde kwartaal nam toe van 99 miljoen dollar naar 4,8 miljard dollar. "Het afgelopen jaar is een van de moeilijkste jaren geweest in de geschiedenis van General Motors, vooral door de zwakke prestaties van het concern in Noord-Amerika," aldus GM-topman Rick Wagoner. Daar bedroeg het verlies in het laatste kwartaal 1,5 miljard dollar. De verkoop daalde in Noord-Amerika met 4 procent tot 4,52 miljoen wagens. Het bedrijf heeft veel last van concurrentie van vooral Aziatische merken en een dalende verkoop van de benzineslurpende sportieve terreinwagens SUV’s. General Motors verwacht dat de kosten bij de activiteiten in Noord-Amerika in 2006 structureel met 6 miljard dollar omlaag gaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home