Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2011

Marihuana verantwoordelijk voor stijgend Amerikaans druggebruik

In de Verenigde Staten gebruikten vorig jaar 22,6 miljoen mensen illegale drugs. Dat is 8,9 procent van de totale Amerikaanse bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Substance Abuse and Mental Health Services Administration. Op de eerste plaats staat marihuana, dat inmiddels door 17,4 miljoen Amerikanen wordt gebruikt. Dat betekent 6,9 procent van de totale Amerikaanse bevolking, tegenover 5,8 procent vier jaar geleden.

"Er is geen duidelijke verklaring voor het gestegen gebruik van marihuana," merken de onderzoekers op. "Marihuana verklaart echter nagenoeg helemaal te stijging van het Amerikaanse druggebruik." Er wordt aan toegevoegd dat vooral de jongere bevolkingsklasse verantwoordelijk is voor het gestegen druggebruik. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van de groep tussen achttien en vijfentwintig jaar, een categorie die universitaire studies volgt, op de arbeidsmarkt komt en aan een gezin begint.

In die jongere bevolkingsgroep is volgens de onderzoekers het druggebruik op twee jaar gestegen van 19,6 procent naar 21,5 procent. "Aan die groep is in het verleden onvoldoende aandacht besteed," voeren de onderzoekers aan. "Er moet vroeger worden ingegrepen, vooraleer deze jongeren in moeilijkheden komen. Er moet worden bekeken op welke manier de ontradende maatregelen op het gebied van alcohol en tabak ook van toepassing zouden kunnen zijn op het illegale druggebruik."

Er wordt aan toegevoegd dat ook het illegaal gebruik van geneesmiddelen is toegenomen. Vrienden of verwanten zijn verantwoordelijk voor 55 procent van de bevoorrading. Slechts 4,4 procent doet beroep op een dealer, terwijl minder dan 1 procent de producten op het internet koopt. Anderzijds wordt gewag gemaakt van een daling in het gebruik van methamphetamine en cocaïne.

Labels: ,

Aanslagen maakten Amerikaanse bevolking meer bezorgd

Nagenoeg de helft van de Amerikaanse volwassenen die in de maanden na de terroristische aanslagen van nine-eleven met fysische of psychologische problemen werden geconfronteerd, worstelen tien jaar later nog altijd met gevoelens van vrees en angsten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris Interactive. Daarbij wordt in de eerste plaats gewag gemaakt van bezorgdheid om familie en vrienden (24 procent), gevolgd door angstaanvallen (13 procent). Ook zegt 12 procent door de aanslagen de hoop voor de toekomst verloren te hebben.

De onderzoekers stelden ook vast van 19 procent van de ondervraagden aangeeft door de aanslagen vliegangst gekregen te hebben. Bij de groep die op het ogenblik van de aanslagen in New York of Washington was, of vrienden en familie in de omgeving had, ligt dat cijfer nog 4 procentpunten hoger. "Nog vele mensen worstelen met de gevolgen van de aanslagen," merkt Alan Hilfer, directeur psychologie aan het Maimonides Medical Center in New York City, op. "Vooral gevoelige mensen of personen die meer direct bij de aanvallen zijn betrokken, blijken met de gevolgen te worstelen."

Uit het onderzoek blijkt dat 9 procent van de ondervraagden toegeeft zich angstig te voelen in grote steden of drukke omgevingen. Ook zegt 18 procent wraak te willen tegen de terroristen, terwijl 14 procent toegeeft zich nerveus te voelen wanneer ze mensen in traditionele moslim-kledij opmerken. Anderzijds zegt 47 procent aan sinds de aanslagen te proberen om het leven meer te appreciëren, terwijl 34 procent zegt meer tijd door te brengen met familie en vrienden. Daarnaast zegt 21 procent vaker of meer intens te bidden. Slechts 10 procent gaat vaker naar de kerk.

Labels: ,

Progressieve belasting zorgt voor gelukkige bevolking

Een vlaktaks, waarbij iedereen een even groot gedeelte van zijn inkomen aan de belastingen moet afdragen, leidt tot een lager maatschappelijk welzijn. Dat is de conclusie van een internationaal aan de University of Virginia. Een progressief belastingstelsel leidt volgens de Amerikaanse onderzoekers daarentegen tot gelukkiger burgers. Indien de maatschappij de doelstelling heeft om zijn burgers gelukkig te maken, is een overwogen belastingbeleid volgens de onderzoekers van groot belang.

"De bevolking van landen met de meest progressieve belastingsystemen lieten ook de meest positieve evaluatie over hun eigen leven optekenen," merkt onderzoeksleider Shigehiro Oishi, psycholoog aan de University of Virginia, op. "Bovendien maakt deze groep ook gewag van meer bevredigende ervaringen en minder vervelende gebeurtenissen dan mensen uit landen met minder progressieve belastingstelsels." Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met een grotere tevredenheid over de publieke goederen, zoals huisvesting, onderwijs en openbaar vervoer.

"Grotere overheidsbestedingen leiden op zich niet tot een groter geluksgevoel, hoewel de perceptie over het welzijn gekoppeld wordt aan de tevredenheid met openbare diensten," voert Oishi nog aan. "In realiteit werd er zelfs een licht negatieve correlatie opgetekend tussen de overheidsbestedingen en het gemiddelde geluksniveau. Maar dat heeft wellicht te maken met nationale verschillen in de efficiëntie waarmee deze diensten worden aangeboden en de toegankelijkheid voor de bevolking."

"De Verenigde Staten besteden meer aan onderwijs en gezondheidszorg dan de andere ontwikkelde landen, maar haalt in die sectoren toch weinig hoge scores," geeft Oishi als voorbeeld aan.

Labels: ,

Seksuele content in muziek gevoelig toegenomen

De seksuele content in de populaire muziek is de voorbije vijftig jaar gevoelig toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Brigham Young University. De Amerikaanse onderzoekers merken op dat vooral mannelijke en niet-blanke muzikanten tijdens de voorbij twee decennia geneigd bleken muziek te maken met seksuele boodschappen. Dat kan volgens de onderzoekers zware gevolgen hebben, waarbij jonge mannen aangeleerd wordt om zich seksueel agressief te gedragen en aan jonge vrouwen wordt aangeleerd om seksueel plezier te voorzien voor anderen.

"Jongeren consumeren de jongste jaren 45 procent meer muziek dan vroeger," merken de onderzoekers op. "Dat is in belangrijke mate te wijten aan de groeiende populariteit van muziekdragers zoals de iPod. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat er een sterke band kan worden vastgesteld tussen de blootstelling aan seksuele media en seksuele activiteit. Tieners blijken de seksuele activiteit van hun generatie te overschatten. Entertainment-media vormen één van de belangrijke pijlers van die verkeerde percepties."

"De hedendaagse muziek omvat veel meer seksuele referenties dan vijftig jaar geleden," voeren de onderzoekers nog aan. "Hoewel niet alle seksuele referenties dezelfde impact hebben, heeft degraderende en geseksualiseerde muziek een negatieve impact op tieners. Vooral tienermeisjes kunnen daardoor aangezet worden om zichzelf alleen vanuit een seksueel perspectief te bekijken, wat kan leiden tot negatieve percepties over het eigen lichaam, depressies, eetstoornissen en druggebruik."

Labels: ,

Positieve perceptie verleden belangrijk voor gezondheid

De houding van het individu tegenover ervaringen uit het verleden, belevingen in het heden en verwachtingen naar de toekomst hebben een impact op de percepties over de eigen gezondheid en levenskwaliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad de Granada. De sterkste indicator daarbij is volgens de Spaanse onderzoekers de perceptie over het verleden. Een negatieve perceptie over het verleden is volgens hen een belangrijke indicator voor een slechte gezondheid.

"Personen die een negatieve opstelling hebben tegenover het verleden, blijken ook een pessimistisch of fatalistische houding tegenover huidige gebeurtenissen aan te nemen," merkt onderzoeksleider Cristian Oyanadel op. "Dat leidt tot grotere problemen in relaties. Bovendien geven de betrokkenen signalen van een lagere levenskwaliteit aan. Deze groep lijkt het moeilijk te hebben om in hun dagelijks leven een fysieke inspanning te doen en zijn ook fysiek beperkt in de werkomgeving."

"Er wordt meer gewag gemaakt van lichaamspijn en deze groep loopt ook een grotere kans om ziek te worden," voert Oyanadel verder aan. "Deze groep heeft ook vaak symptomen van angsten en depressies en vertoont ook vaak gedragsveranderingen. Mensen die daarentegen positieve lessen trekken uit het verleden zijn meer gericht op het realiseren van toekomstige doelstellingen en leggen daarbij de lat vaak hoog, maar deze groep vergeet niet om op een aangename manier van het heden te genieten."

Deze laatste groep geniet volgens de onderzoekers ook fysiek en mentaal van een betere gezondheid. Ook loopt deze groep ook minder risico's op ziekte of lichamelijke ongemakken. "Personen die echter helemaal op de toekomst zijn gericht, zetten hun persoonlijke doelstellingen en voor alles en vergeten op een aangename manier van het heden te genieten," wordt er opgemerkt. "Deze mensen hebben ook weinig banden met positieve ervaringen uit het verleden. Hoewel deze groep mentaal en fysiek niet ongezond is, ligt de levenskwaliteit toch lager bij de meer evenwichtige opstelling."

Labels:

Innovatie minder gevoelig voor economische crisis

De export van geavanceerde technologie-productie heeft minder te lijden onder de economische crisis dan minder innovatieve goederen. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse National Science Foundation (NSF). Opgemerkt wordt dat de uitvoer van Amerikaanse geavanceerde technologie-producten twee jaar geleden een waarde vertegenwoordigde van 245 miljard dollar. Dat betekende weliswaar een daling met 9 procent tegenover het jaar voordien, maar dat is gevoelig minder dan de terugval met 20 procent die bij minder innovatieve goederen werd opgemerkt.

Er wordt echter opgemerkt dat de export van geavanceerde technologie-productie bij de heropleving van de economie ook minder snel groeit dan de uitvoer van andere goederen. "Vorig jaar kende de sector van de geavanceerde technologie-producten een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien," aldus het rapport. "De export van andere Amerikaanse goederen liet echter een stijging met 23 procent optekenen."

Verder wordt opgemerkt dat de export van geavanceerde technlogie-producten naar Azië twee jaar geleden sterker terugviel dan de uitvoer naar de Europese Unie en de regio van de North Atlantic Free Trade Agreement (Nafta). De export naar Azië viel met 15 procent terug tot 79 miljard dollar. Dat was vooral te wijten aan de terugval in elektronica-exporten naar Azië, de belangrijkste uitvoermarkt voor Amerikaanse innovatieve producten. Daarnaast werd ook een terugval opgetekend in de export van informatie en communicatie.

Azië liet vorig jaar echter ook een snellere groei optekenen dan Nafta en de Europese Unie.

Labels: ,

Uitstap uit kernenergie technologisch en economisch haalbaar

Een herstructurering van het energiesysteem zonder kernenergie tegen het midden van de eeuw is technisch mogelijk en economisch realiseerbaar. Daarvoor is echter wel een doorgedreven inspanning van de hele maatschappij vereist. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers van het Energy Science Center van het ETH Zurich. Er wordt opgemerkt dat een uitstap uit kernenergie op lange termijn aan alle sectoren van de economie een groei zou kunnen bezorgen.

De onderzoekers stellen dat de elektriciteits-productie in Zwitserland tegen het midden van de eeuw moet geraamd worden op een niveau tussen 67 terawattuur en 92 terawattuur. Daarbij wordt een raming van 80 terwattuur als het meest waarschijnlijke scenario naar voor geschoven. Hydroelektriciteit, die ongeveer 50 procent van de Zwitserse energievoorziening vertegenwoordigt en slechts beperkte groeimogelijkheden heeft, een belangrijke bijdrage zal blijven leveren. Voor de resterende 40 terawattuur moet kernenergie door alternatieve bronnen worden vervangen.

Daarbij wordt gewag gemaakt van zonnekracht, biomassa en geothermische energie. Er wordt aan toegevoegd dat gasgestookte energiecentrales en import zeker op korte termijn noodzakelijk zullen blijven om de piekvraag op te vangen. Daarbij wordt echter opgemerkt dat de uitstoot van koolstofdioxide van de gasgestookte energiecentrales door technologische vooruitgang kan worden opgevangen en opgeslagen. De onderzoekers stellen dat energie-efficiëntie echter het sleutelelement in de duurzame energieproductie zal vormen.

"Die energie-efficiëntie zal echter niet alleen door de consument kunnen worden bereikt," voeren de onderzoekers aan. "Er is ook nodig om het energieverlies in de opslag en distributie weg te werken." Er wordt aan toegevoegd dat immobiliën en automotive de belangrijkste sectoren vormen waar op het gebied van energie-besparing de grootste vooruitgang kan worden geboekt. Ook wordt gewezen op de noodzaak om de energie-metingen te verfijnen, zodat de nodige maatregelen kunnen genomen worden om de totale stabiliteit van de netwerken te verbeteren.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Jürgen Stark, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, stapt op. Het ontslag zou te maken hebben met een conflict over het beleid van de centrale bank om obligaties op te kopen van noodlijdende eurolanden. De Europese Centrale Bank zelf maakt gewag van persoonlijke redenen, maar verdere details werden niet gegeven. Stark zou tegen het einde van dit jaar opgevolgd worden door Jörg Asmussen, huidig Duits staatssecretaris van financiën. Stark was vijf jaar bestuurder van de Europese Centrale Bank. Met hem verliest de instelling een tweede Duitse sterkhouder op minder dan één jaar. Eerder stapte ook raadslid Axel Weber op. Ook Weber zou het niet eens zijn geweest met de beslissing van de instelling om obligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen.


De Zweedse vakbonden Unionen en Sveriges Ingenjörer, vertegenwoordigers van respectievelijk bedienden en ingenieurs, hebben aangekondigd het faillissement voor autobouwer Saab te zullen aanvragen indien de werknemers over drie dagen nog niet zijn betaald. IF Metall, de vakbond van bijna 1.500 fabrieksarbeiders, heeft nog geen concreet tijdsbestek genoemd voor het indienen van een faillissementsaanvraag voor Saab. Maar woordvoerder Stefan Löfvén zei niet lang meer te kunnen wachten. Saabs voorman Victor Muller heeft tegenover Zweedse media aangegeven dat het geld voor de salarissen van de 3.600 Saab-medewerkers aanwezig is, maar dat het nog niet kon uitgekeerd worden vanwege de schulden bij toeleveranciers. Die krijgen volgens de Zweedse wet voorrang op de lonen.


Misschien moet de Europese Unie lidstaten met buitensporige begrotingstekorten straffen door hun vlaggen voor de Europese gebouwen halfstok te hangen. Dat heeft Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, geopperd in een Duits kranteninterview. Volgens Oettinger zou de maatregel vooral een symbolische waarde hebben, maar vooral een ontradend effect hebben. Een woordvoerder van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zei achteraf dat Oettingen sterke beeldtaal gebruikte en voerde aan dat eurocommissarissen zich soms ook in eigen naam en als politici uitspreken. Oettinger is in Duitsland lid van de conservatieve partij van bondskanselier Angela Merkel.


De ontslagen bij de noodlijdende Bank of America zouden veel hoger zijn dan eerst vooropgesteld. Er zouden scenario's circuleren waarbij uitgegaan wordt van een afbouw van 40.000 banen. Dat zou neerkomen op 14 procent van het personeelsbestand. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het cijfer zou echter geenszins vastliggen en kan dus nog wijzigen. Eerder werd gesproken over 10.000 bedreigde banen, waarna onlangs een cijfer van 30.000 uitlekte. De herstructurering die Bank of America aankondigde zou over drie jaar worden gespreid en deels gebeuren via natuurlijke afvloeiingen en een aanwervingsstop. Bank of America gaat dit kwartaal al 3.500 banen schrappen. De betrokken zouden tegen eind september al verdwijnen.


De deadline aan het einde van dit jaar voor de integratie van Porsche in Volkswagen wordt niet gehaald. Eerst moeten nog belangrijke juridische hindernissen worden genomen. Aanvankelijk was het plan om Porsche aan het einde van dit jaar als tiende merk aan de groep Volkswagen toe te voegen. In de Verenigde Staten loopt echter nog een miljardenclaim tegen Porsche wegens manipulatie van de markt. Die aanklacht liep Porsche op nadat twee jaar uit alle macht werd geprobeerd de waarde van het bedrijf op te schroeven in een poging om Volkswagen over te nemen. Uiteindelijk liepen de schulden van Porsche daardoor op tot 11,4 miljard euro. Daarmee daalde ook de waarde van de aandelen en werd het voor Volkswagen mogelijk om Porsche over te nemen.


Sinds de aanslagen van nine-eleven tien jaar geleden zijn de veiligheidskosten van de luchthavens vervijfvoudigd. Dat blijkt uit cijfers die Europees parlementslid Saïd El Khadraoui heeft verzameld. Na de aanslagen en de terroristische dreigingen die er op volgden namen de veiligheidsvoorschriften fors toe. De controles werden gevoelig aangescherpt. Al die maatregelen hebben echter een kostprijs. Voor de aanslagen spendeerden de luchthavens tussen de 5 procent en 8 procent van hun operationele kosten aan veiligheid. Nu gaat tussen de 29 procent en 35 procent van de werkingsmiddelen naar veiligheid. Per tien personeelsleden op de luchthavens zijn er vier mensen actief betrokken bij veiligheidscontroles.


De internationale scheepvaartsector wil dat de Verenigde Naties blauwhelmen inzetten om het groeiende piraterijprobleem in de Indische Oceaan aan te pakken. Dat heeft de International Chamber of Shipping in een brief gemeld aan Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De International Chamber of Shipping, die 90 procent van de sector vertegenwoordigt, vergelijkt de regio rond de Golf van Aden en de Indische Oceaan, waarlangs 12 procent van alle olie passeert, met het wilde westen. De huidige aanpak levert volgens de organisatie geen resultaten op en er is naar eigen zeggen een krachtige nieuwe strategie nodig. In het eerste halfjaar vielen Somalische piraten 187 schepen aan, waarbij een recordaantal van 22 schepen werd gekaapt.


De Franse energiegroep Total heeft een belangrijke gasbron gevonden in de Kaspische Zee. Dat heeft het Franse concern gemeld. De vondst bevindt zich nabij het schiereiland Absheron in Azerbeidzjan, op honderd kilometer van hoofdstad Baku. De eerste resultaten tonen dat er een potentieel van duizenden miljarden kubieke meter gas en condensaat aanwezig is. De gasbron zit op een diepte van vijfhonderd meter. Marc Blaizot, onderzoeksdirecteur van Total, noemt de vondst het resultaat van de nieuwe exploratiestrategie van het concern. De vondst ligt vijfentwintig kilometer naast het veld Shah Deniz, dat door Total en GdF Suez wordt beheerd in samenwerking met het Azerische staatsbedrijf Socar.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn eerder aangekondigde banenplan voorgesteld. Daarmee reageert Hiermee reageert de Amerikaanse president op de tegenvallende cijfers op het gebied van werkgelegenheid. Obama is onder meer van plan om de belastingen te verlagen voor kleine bedrijven en werknemers. Verder wordt er geinvesteerd in infrastructuurprojecten. Scholen worden opgeknapt en vliegvelden gemoderniseert. Het banenplan zou de Amerikaanse overheid 447 miljard dollar kosten. Het plan moet echter nog worden goedgekeurd in het Amerikaanse Congres. Obama wil dat het banenplan uiterlijk eind dit jaar wordt goedgekeurd. Tot nu toe hebben de republikeinen de economische plannen van de president echter steeds afgewezen.


De microbloggingdienst Twitter heeft inmiddels meer dan honderd miljoen actieve gebruikers. Dat heeft Dick Costolo, algemeen directeur van Twitter, bekend gemaakt. Dat betekent echter niet dat de site honderd miljoen twitteraars telt. Ongeveer 40 procent heeft de voorbije maand zelf geen berichten geplaatst, maar het platform wel gebruiken als nieuwskanaal om onder meer bepaalde media of beroemdheden te volgen. In totaal heeft de site tweehonderd miljoen geregistreerde gebruikers. De helft daarvan logt minstens elke maand in en wordt daardoor beschouwd als een actief gebruiker. Ongeveer 50 miljoen gebruikers zouden elke dag inloggen. In totaal trekt de website ongeveer 400 miljoen bezoekers per dag. Costolo verwacht eind dit jaar 126 miljoen actieve gebruikers.


Het internetbedrijf Google heeft de Amerikaanse besprekingssite Zagat, gespecialiseerd in de restaurant-sector, overgenomen. De overname moet het internetbedrijf versterken met lokale resultaten, waar Google op dit ogenblik nog niet bijzonder sterk staat. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt. Op de site van Zagat kunnen bezoekers recensies lezen van restaurants uit meer dan honderd steden in de wereld. Zagat werd meer dan dertig jaar geleden opgericht. De nieuwe dochter wordt gekoppeld aan Google Maps. Marissa Mayer, vice-president van Google, wijst erop dat Zagat met behulp van enquêtes nog voor de opkomst van het internet gebruikmaakte van zogenaamde user-generated content.


Het bruto binnenlands product (bbp) van Japan is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 2,1 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is gebleken uit aangepaste gegevens van de Japanse overheid. Eerder was men nog uitgegaan van een inkrimping van 1,3 procent. Voor Japan betekent dit meteen het derde opeenvolgende kwartaal met een economische terugval. In maart van dit jaar werd het land getroffen door een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami en een nucleaire ramp, waarna de industriële productie een forse terugslag kende. De grotere terugval tijdens het tweede kwartaal is te wijten aan een daling met 0,9 procent van de kapitaalsinvesteringen, terwijl er oorspronkelijk gerekend was op een stijging met 0,2 procent.


Mode-ontwerper John Galliano heeft van een rechter in Parijs een voorwaardelijke boete gekregen voor antisemitische en racistische uitspraken. Het openbaar ministerie had een boete van 10.000 euro geëist. Galliano riskeerde maximaal zes maanden cel en een boete van 22.500 euro. Galliano had op het terras van bistro La Perle in Parijs een jong koppel met antisemitische uitspraken uitgescholden. Ook zou hij een vrouw op basis van haar uiterlijk hebben gediscrimineerd. Op internet verscheen een video waarin een dronken Galliano zijn bewondering uitspreekt voor Hitler. Daarop werd Galliano door zijn werkgever Dior ontslagen. Volgens hemzelf was zijn gedrag te wijten aan de invloed alcohol, valium en slaapmiddelen. Hij is na zijn ontslag behandeld in een ontwenningskliniek.


Het Griekse ministerie van financiën heeft de namen vrijgegeven van ongeveer zesduizend ondernemingen die de Griekse staat samen nog 30 miljard euro aan achterstallige belastingen moeten betalen. De bekendmaking is volgens de Griekse media een poging van de regering om de inkomsten op te drijven. De lijst, waar verschillende Griekse staatsbedrijven op staan, wordt aangevoerd door de Griekse nationale spoorwegmaatschappij Ose, die de Griekse staat nog 1,26 miljard euro schuldig zou zijn. De Atheense busmaatschappij Oasa volgt op een tweede plaats met een schuld van 163,5 miljoen euro. Volgens de Griekse regering zal de transparantie ook het vertrouwen van de belastingbetaler in het ministerie van financiën verhogen.


De Europese Commissie maakt de derde tranche van hulp voor Ierland vrij. De derde schijf, die in twee keer uitbetaald zal worden eind september en eind oktober, bedraagt 5,5 miljard euro. De steun kadert in het reddingsplan dat vorig jaar voor Ierland samen met het Ineternationaal Monetair Fonds (IMF) werd opgezet. De Europese Commissie merkte op dat Ierland belangrijke vooruitgang heeft geboekt op het vlak van fiscale consolidatie, de versterking van de financiële sector en groeiversterkende structurele maatregelen. Er wordt aan toegevoegd dat het Ierse besparingsprogramma op koers zit. Eerder gaf de Europese Commissie al een bedrag van 15 miljard euro vrij aan Ierland. Vorig jaar werden aan Ierland leningen voor in totaal 45 miljard euro, gespreid over drie jaar, toegezegd.


Meer Nieuws

Friday, September 09, 2011

Milieu Baltische Zee wordt onvoldoende beschermd

De negen landen rond de Baltische Zee doen onvoldoende inspanningen om de zware watervervuiling aan te pakken. Dat is de conclusie van een rapport van het World Wide Fund for Nature (WWF). Volgens de organisatie schieten vooral Rusland en Letland tekort en worden de gedane beloftes te weinig ingevuld. De twee landen kregen in het rapport een score van ongeveer 25 procent. Duitsland en Zweden haalden met een totaal van 45 procent de beste score van alle landen rond de Baltische Zee.

In het rapport wordt opgemerkt dat de betrokken landen de beste vooruitgang hebben geboekt met het invullen van de beloftes om de aanwezigheid van giftige stoffen in het zeewater terug te dringen. Er wordt echter aan toegevoegd dat ook hier nog veel werk moet worden geleverd. Anderzijds wordt gezegd dat er bijzonder slecht wordt gepresteerd op het gebied van biodiversiteit en het gebruik van meststoffen. Het massale gebruik van meststoffen kan volgens het rapport worden opgemerkt aan de aanwezigheid van groene algen langs de kust.

In de rangschikking van het World Wide Fund for Nature (WWF) staat Finland op de derde plaats met een score van ongeveer 40 procent, gevolgd door Denemarken (35 procent) en Esland, Letland en Polen (20 procent). Er wordt opgemerkt dat Duitsland vooral inspanningen heeft gedaan om de uitstoot van de landbouw terug te schroeven, maar ook op andere vlakken relatief goede prestaties heeft laten optekenen. Zweden liet vooral goede cijfers optekenen op het gebied van scheepvaart en geïntegreerd zeemanagement, maar staat op de laatste plaats op het gebied van biodiversiteit.

Labels: ,

Bijna kwart werknemers lijdt aan slapeloosheid

Slapeloosheid treft 23,2 procent van de Amerikaanse bevolking. Het probleem kost de Amerikaanse economie ongeveer 63,2 miljard dollar verliezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine. Er wordt daarbij opgemerkt dat de Amerikaanse werknemer gemiddeld 11,3 dagen per jaar productiviteit verliest door slapeloosheid. Werknemers die aan slapeloosheid leiden, blijven volgens de onderzoekers weliswaar niet thuis, maar kunnen door de aandoening minder productief zijn.

"We waren geschokt door de enorme impact die slapeloosheid heeft op het leven van de gemiddelde mensen," merkt onderzoeksleider Ronald Kessler, psychiater aan de Harvard Medical School, op. "Slapeloosheid is een aandoening die zwaar wordt onderschat. In een informatie-gerichte economie is er bijna geen enkele aandoening te vinden die een grotere impact heeft op de productiviteit. Het is nu de vraag of de werkgevers bereid zijn te investeren in maatregelen die het probleem kunnen aanpakken."

Uit het onderzoek blijkt dat bij vijfenzestigplussers het probleem van slapeloosheid daalt tot 14,3 procent. Er wordt aan toegevoegd dat bij werkende vrouwen 27,1 procent aan slapeloosheid leidt. Bij werkende mannen blijft het probleem beperkt tot 19,7 procent. De onderzoekers merken op dat de jaarlijkse gemiddelde kost van een behandeling varieert van ongeveer 200 dollar voor generische slaaptabletten tot 1.200 dollar voor een gedragstherapie.

Labels: ,

Roetstrategie belangrijk voor klimaataanpak

Het terugschroeven van de roetuitstoot kan wegsmelten van de ijskap op de noordpool sneller en economischer aanpakken dan andere maatregelen. Dat heeft Mark Jacobson, onderzoeker aan de Stanford University gezegd tijdens het recente jaarcongres van de American Chemical Society. Roetuitstoot, onder meer door dieselwagens, is volgens een aantal bronnen de tweede meest belangrijke factor in de opwarming van de aarde. Alleen de uitstoot van koolstofdioxide heeft nog een grotere impact.

"Het continue afsmelten van de poolkap dreigt tot een keerpunt te leiden dat een onomkeerbare klimaatverandering zal veroorzaken," voert Mark Jacobson aan. "Het ijs, dat het zonlicht reflecteert en warmte terugkaatst naar de ruimte, wordt door het afsmelten van de poolkap immers vervangen door donkerder water, wat de warmte absorbeert en de opwarming van het klimaat versnelt. Er is ook geen enkele strategie bekend om de zee opnieuw te kunnen bevriezen."

Uit de berekeningen van Jacobson blijkt dat het controleren van de roetuitstoot de opwarming boven het poolgebied over een periode van vijftien jaar met ongeveer 1,66 graden celsius zou kunnen controleren. "Dat zou bijna de volledige opwarming van het poolgebied tijdens de voorbije honderd jaar opslorpen," benadrukt hij. "Geen enkele andere maatregel kan op korte termijn een dergelijk resultaat voorleggen." Roet vertegenwoordigt ongeveer 17 procent van de klimaatverandering. Dat is meer dan de bijdrage van broeikasgassen zoals methaan.

Met agressieve nationale en internationale bijdragen zou de impact van roet volgens Jacobsen op vijf tot tien jaar echter met 90 procent kunnen worden teruggebracht. "In tegenstelling tot koolstofdioxide blijft roet immers slechts enkele weken aanwezig in de atmosfeer," merkt hij op. "Bovendien zijn er al technologische betaalbare middelen, zoals roetfilters, beschikbaar op de markt."

Labels: ,

Mannen zijn niet beter in ruimtelijk inzicht

Er is altijd onterecht verondersteld dat mannen beter zijn dan vrouwen in het oplossen van ruimtelijke problemen en dan ook een grotere natuurlijke aanleg hebben voor wiskunde en een reeks andere wetenschappen. Dat is gebleken uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of California bij twee Indiase gemeenschappen. De onderzoekers merken daarbij op dat het ruimtelijk inzicht wordt gevormd door de omgeving en niet afhankelijk is van het geslacht.

"Er is altijd beweerd dat mannen beter waren in het oplossen van ruimtelijke problemen," voert onderzoeksleider Moshe Hoffman aan. "Dat gegeven zou het verschil moeten verklaren in het aantal opleidingen in wiskunde en wetenschappen. Door dat ruimtelijk inzicht zouden mannen beter in staat zijn om zich in te beelden hoe bepaalde elementen in de loop van een proces in elkaar zouden passen in plaats van te werken met vallen en opstaan. Die theorie blijkt echter niet met de waarheid te stroken."

In een Indiase patrimoniale gemeenschap bleken mannen volgens de onderzoekers 36 procent sneller dan vrouwen de oplossing van een opgelegde puzzel gevonden te hebben. In een nabije gemeenschap, die matrimoniaal was gestructureerd, bleek er tussen de geslachten echter geen verschil opgemerkt te worden. "Dat geeft aan dat het verschil in de resultaten het gevolg is van culturele verschillen in plaats van geslachtsgebonden eigenschappen," merkt Hoffman op.

Labels:

Adverteerders moeten voorzichtig zijn met gewelddadige videogames

Reclame in gewelddadige videogames kunnen bij de consument een negatieve impact hebben op het merkbewustzijn en het merkgedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas. Er wordt aan toegevoegd dat adverteerders dan ook bijzonder goed moeten nadenken vooraleer ze beslissen om dergelijke reclames in hun mediacampagne op te nemen. Vooral vrouwelijke consumenten zouden bijzonder negatief reageren op reclames in gewelddadige videogames.

"Gewelddadige videgames zijn weliswaar bijzonder populair en kunnen een jong en bijzonder geëngageerd publiek aanspreken, maar bij hun efficiëntie als reclamemedium moeten vragen worden gesteld," merken de onderzoekers Jorge Pena en Seung-Chul Yoo op. "Uit het onderzoek blijkt dat geweld het merkbewustzijn verminderen en een negatieve houding creëert tegenover het merk." De grote gevoeligheid van vrouwen heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met hun relatief beperkte ervaring met het genre, terwijl mannen er relatief ongevoelig voor zouden zijn geworden.

Yoo en Pena merken op dat gewelddadige videocontent niet alleen de aandacht van de spelers trekt, maar hen ook afleidt van andere informatiebronnen in het game. "Daardoor gaat ten koste van de mentale capaciteit om de reclame-informatie in de games te verwerken," voeren de onderzoekers aan. "Bovendien worden de negatieve connotaties bij het vertoon van bloed en andere afschrikwekkende elementen overgedragen naar het merk van de adverteerder."

Labels: , ,

Buurtbewoners cruciaal voor reddingswerken bij rampen

Het is heel belangrijk om zijn buren te kennen. Bovendien is het cruciaal om waarschuwingen ernstig te nemen. Dat zijn twee lessen die kunnen worden geleerd uit de aardbeving en tsunami die zes jaar geleden Japan hebben getroffen. Dat zegt Daniel Aldrich, professor politieke wetenschappen aan de Amerikaanse Purdue University. De onderzoeker waarschuwt ook dat privacy-bepalingen een hinder kunnen vormen bij reddingswerkzaamheden.

"Het kennen van de buren kan bij een ramp het verschil betekenen tussen leven en dood," merkt Daniel Aldrich op. "Overlevingskansen hangen vaak af van de integratie in de gemeenschap. Dat was vooral het geval in de Japanse kustgemeenschappen, waar oudere bewoners op anderen beroep moesten doen om geëvacueerd te worden. De eerste reddingswerkers zijn immers geen professionelen, maar wel buren die wisten hoeveel mensen er in de nabijgelegen woningen leefden en die de gewoonten van de bewoners kenden, zodat ze wisten waar er naar overlevenden moest worden gezocht."

Aldrich voegde er aan toe dat vele dodelijke slachtoffers weigerden om geëvacueerd te worden omdat ze uit ervaringen met vorige tsunami's meenden dat de vloed niet zo erg was als oorspronkelijk was gewaarschuwd. "Dat moet eraan herinneren dat elke waarschuwing uniek is," merkt hij op. "Wat vooraf is gebeurd, heeft geen enkel belang." Daarnaast stelde Aldrich dat er bij de reddingswerkzaamheden veel tijd verloren is gegaan omdat het omwille van de privacy-bescherming moeilijk bleek gezondheidsinformatie over de slachtoffers te verkrijgen.

Labels: , , ,

Beton biedt grote kansen op energiebesparing

Met een brede waaier van maatregelen kan de ecologische voetafdruk van de meeste nieuwe betonnen gebouwen gevoelig worden teruggeschroefd. Ook de uitstoot van een aantal bestaande gebouwen kan door de ingrepen worden verlaagd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Concrete Sustainability Hub van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daarbij moet volgens de onderzoekers een energiebeheer voor de hele levenscyclus van een gebouw worden samengesteld. Gebouwen vertegenwoordigen in de Verenigde Staten ongeveer 40 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Onderzoeksleider John Ochsendorf, professor burgerlijke en ecologische bouwkunde aan het Massachusetts Institute of Technology, merkt op dat sommige maatregelen niet alleen het energieverbruik en de emissies van gebouwen terugschroeven, maar de eigenaars ook financiële besparingen opleveren. "Door gebruik te maken van de thermische mogelijkheden van beton voor de passieve opslag van zonne-energie, kan het materiaal de energiebehoeftes van gebouwen in belangrijke mate verlagen," voert Ochsendorf aan.

"Door beton tijdens de winterperiode aan het zonlicht bloot te stellen, kan tijdens de dag warmte worden opgeslagen, om het tijdens de nacht weer vrij te geven," merkt hij op. "Bovendien kunnen leidingen in betonnen vloeren, muren en zolderingen zowel voor verwarming als koeling worden gebruikt, waardoor een grotere efficiëntie en comfort kan worden gecreëerd dan bij systemen die gebaseerd zijn op de verwarming van de lucht in de ruimtes."

De grootste besparingsmogelijkheden zitten volgens Ochsendorf eerder in het beheer dan in de constructie van de gebouwen. "Bij de meeste consumptiegoederen - zoals computers - ligt het energieverbruik tijdens de operationele levensduur nagenoeg even hoog als bij de constructie," benadrukt hij. "Gebouwen gebruiken tijdens de operationele fase echter tien keer meer energie dan bij de constructie."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse openbare zender Rai Uno wordt er door de pers van beschuldigd de omroep ervan de Duitse televisiereeks 'Um Himmels Willen' te hebben gecensureerd omdat een aflevering het huwelijk van twee mannelijke personages in een katholiek klooster omvat. Mauro Mazza, directeur van Rai Uno, stelde echter dat de Duitse reeks heel lang loopt en er voor de start van het nieuwe seizoen een aflevering moest worden geschrapt. De bewuste aflevering werd volgens Mazza opgeofferd omdat de directie een polemiek wilde vermijden. Indien het huwelijk in het stadhuis bezegeld zou zijn, zou er volgens Mazza geen probleem zijn geweest. De homorechtenvereniging Gay Center heeft het echter over een zoveelste homofobe censuur door de Italiaanse staatstelevisie.


Een partijenoverschrijdende groep van Britse politici uit het Britse Lagerhuis en het Europees Parlement heeft 100.000 handtekeningen verzameld om in het Britse parlement een debat over het lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie op gang te brengen. In Groot-Brittannië kan enkel de regering een nationaal referendum op stapel zetten. Een petitie van 100.000 handtekeningen kan wel een debat in het parlement afdwingen. De Britse premier David Cameron zei eerder geen dwingende reden te zien voor een referendum. Hij stelde dat Groot-Brittannië binnen Europa een aantal zaken kunnen beïnvloeden die voordelig zijn voor het nationaal belang.


De Europese Commissie wil dat vanaf het midden van het decennium alle nieuwe modellen van auto's en lichte voertuigen uitgerust zijn met een systeem dat bij een ernstig verkeersongeval automatisch de hulpdiensten waarschuwt. Bestuurders of inzittenden zijn volgens de Europese Commissie net na een ongeval niet steeds in staat om meteen de hulpdiensten te bellen. Dat kan opgelost worden via het zogenoemde eCall-systeem, dat bij een zware aanrijding automatisch naar het Europese alarmnummer belt en de hulpdiensten de plaats van het ongeval meldt. Volgens de Europese Commissie wordt op die manier de tijd waarin de hulpteams ter plaatse komen gemiddeld met 40 procent ingekort in steden en met de helft op het platteland.


De Russische president Dmitri Medvedev heeft bij de onderzoekscommissie en de regering een diepgaand onderzoek bevolen naar het vliegtuigongeval met de Russische Yak-42 in de buurt van Jaroslav. Dat heeft Medvedev gezegd tijdens een bezoek aan de plaats waar het vliegtuig neerstortte. Bij het ongeval kwamen 43 mensen om het leven, waaronder nagenoeg alle spelers van het Russische ijshockeyteam Lokomotiv Yaroslavl. Slechts twee personen overleefden de ramp. Volgens ooggetuigen had het vliegtuig na de start moeite met klimmen en stortte het niet ver van het vliegveld van Jaroslav neer. Medvedev stelde dat er dringend maatregelen moet komen in de Russische luchtvaart, verwijzend naar een reeks ongevallen tijdens de voorbije zomer.


De Italiaanse Senaat heeft het nieuwe besparingsplan van premier Silvio Berlusconi goedgekeurd. Het nieuwe besparingsplan van 54,2 miljard euro moet helpen om de economische problemen en schuldencrisis van Italië aan te pakken. Onder druk van een aantal partijen was het pakket besparingen op het laatste ogenblik nog aangepast. In juli was al een besparingsplan van 48 miljard euro goedgekeurd. Dat betekent dat Italië voor meer dan 100 miljard euro aan besparingen zal doorvoeren. Bedoeling is dat Italië over twee jaar een begroting in evenwicht kan voorleggen. Het nieuwe plan moet nog wel worden goedgekeurd door de Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers.


Een exit of verwijdering uit de eurozone is niet mogelijk. Dat heeft de woordvoerder van Olli Rehn, Europees Commissaris van economische en monetaire zaken, gezegd in een reactie op suggesties van de Nederlandse regering dat Griekenland uiteindelijk tot een vertrek uit de eurozone gedwongen zou kunnen worden. Opgemerkt wordt dat het Verdrag van Lissabon een exit of verwijdering uit de eurozone niet toelaat. Een deelname aan de eurozone is volgens de woordvoerder onherroepelijk. Hij herhaalde ook dat een Griekse exit dan ook niet geen onderwerp vormt van het huidige debat over de aanpak van de eurocrisis. Er wordt ook gezegd dat de huidige voorstellen het mogelijk zullen maken om sneller sancties uit te vaardigen tegen landen die de regels met voeten treden.


Zoals werd verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rente onveranderd gelaten op 1,5 procent. Tegelijkertijd werden ook de groeivooruitzichten voor de eurozone naar beneden bijgesteld. De Europese Centrale Bank verwacht voor dit jaar een groei van 1,6 procent, terwijl eerder gewag gemaakt werd van 1,9 procent. Voor volgend jaar werden de verwachtingen van 1,7 procent naar 1,3 procent herleid. Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zegt dat de neerwaartse risico's voor de eurozone zijn toegenomen. In de tweede jaarhelft zou de economie in de eurozone volgens alvast zeer gematigd groeien. Anderzijds verkleint ook het inflatierisico. Voor dit jaar wordt een inflatie van 2,6 procent verwacht, terwijl volgend jaar 1,7 procent wordt voorzien.


De Zweedse rechter heeft het verzoek van Saab tot bescherming tegen schuldeisers afgewezen. Daarmee is het dochterbedrijf van het Nederlandse Swedish Automobile dichter bij een faillissement gekomen. Het moederbedrijf van Saab tekent wel beroep aan tegen de uitspraak. Volgens de rechtbank is uit de aanvraag van Saab niet duidelijk op te maken wanneer de aangekondigde Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. Andere door Saab aangedragen voorstellen voor de reorganisatie van het bedrijf blijven volgens de rechter te algemeen. In juni gaf Saab aan dat twee Chinese bedrijven, Pang Da en Youngman, een belang zouden nemen in het bedrijf. Deze deals wachten nog steeds op goedkeuring van de Chinese autoriteiten.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de eurocrisis bestrijden met een grotere economische integratie. Dat heeft Merkel aangekondigd in de Duitse Bundestag. Volgens Merkel mag een wijziging van de Europese verdragen geen taboe zijn als Europa de eurocrisis wil oplossen. Over de concrete inhoud van de verdragswijziging gaf de Duitse bondskanselier geen verdere verduidelijking, maar wel zei Merkel dat een sterker Europa nodig is, waarmee ze een opening creëerde naar een versnelling van de Europese economische integratie en dus een verdere overdracht van economische macht van de lidstaten aan Brussel. Tegelijkertijd benadrukte de Duitse bondskanselier een tegenstander te blijven van gemeenschappelijke euro-obligaties.


De Verenigde Staten en de Noord-Amerikaanse banken zijn de oorzaak van de huidige eurocrisis. Dat heeft de Braziliaanse gewezen president Luiz Inácio Lula da Silva in de Portugese hoofdstad Lissabon gezegd. Het is volgens Lula da Silva niet eerlijk dat Portugal, Griekenland, Spanje en andere kleine landen voor de crisis moeten betalen die door de speculaties van de Noord-Amerikaanse banken is veroorzaakt. Lula da Silva riep tevens de rijken van de wereld op hun verantwoordelijkheid op te nemen, al voegde hij er aan toe dat iedereen opofferingen zal moeten doen om de economische crisis te overwinnen. Lula da Silva zei wel dat de Eurpese Unie zijn crisis snel kan overwinnen. Europa heeft volgens hem het voordeel van een hoge ontwikkeling op sociaal vlak.


Timothy Geithner, Amerikaans minister van financiën, heeft gepleit voor een mondiale aanpak om de wereldeconomie te versterken. De minister zei zich te realiseren dat sommige landen, die gebukt gaan onder hoge tekorten en hoge leenkosten, geen andere keuze hebben dan zich te richten op het verbeteren van hun financiële positie. Anderen hebben volgens hem echter ruimte om meer groei te bevorderen of om bezuinigingen wat meer te spreiden. Geithner sloot een herhaling van de gecoördineerde maatregelen door de tien grootste centrale banken van twee jaar geleden echter uit. De wereld toonde volgens hem toen een uitzonderlijke eensgezindheid, maar hij merkte op dat de uitdagingen deze keer heel anders zijn en kunnen niet worden opgelost met de maatregelen van destijds.


De Russische Sberbank gaat de Oost-Europese actviteiten van de Oostenrijkse Volksbanken kopen, met uitzondering van een filiaal in Roemenië. Volksbanken was één van de banken die gezakt waren voor de Europese stresstests. De overname past in het streven van Sberbank, de grootste bank van Rusland, om zich uit te breiden buiten de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie. Sberbank betaalt een bedrag van 585 miljoen euro tot 645 miljoen euro voor Volksbanken, afhankelijk van de resultaten die de afdeling dit jaar kan voorleggen. De transactie zal naar verwachting dit jaar worden afgerond. Volksbanken staat na de mislukte stresstest onder verhoogde druk om activa te verkopen De bank kreeg twee jaar geleden een injectie van 1 miljard euro van de Oostenrijkse staat.


De sociale netwerksite Facebook heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar. Dat is een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Facebook maakt de resultaten zelf niet bekend. Volgens de bron bedroeg de nettowinst bijna 500 miljoen dollar. Hoewel een verdubbeling van de omzet niet makkelijk te bereiken is, waren de verwachtingen volgens de technologiewebsite Business Insider veel groter. Er werd tegen het einde van het jaar namelijk een omzet van 4 miljard dollar verwacht, waarvan 2 miljard dollar nettowinst. Dit zou kunnen betekenen dat de groei van de sociaalnetwerksite, die meer dan 750 miljoen leden telt, begint te vertragen.


De olieproductie in Libië zal ten vroegste over twee jaar opnieuw het niveau bereiken dat werd gerealiseerd voor de opstand tegen Mouammar Kadhafi. Dat heeft Maria van der Hoeven, directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), gezegd. Voor de opstand werden in Libië ongeveer 1,6 miljoen vaten olie per dag geproduceerd. De voorbije weken is de productie teruggevallen naar enkele tienduizenden vaten. Verschillende Europese oliemaatschappijen, zoals het Italiaanse ENI, het Franse Total en het Spaanse Repsol, hebben grote belangen in de Libische olie-industrie. Allemaal zijn ze hun terugkeer naar die markt aan het voorbereiden. Hoe vlot die terugkeer zal verlopen, zal volgens van der Hoeven afhankelijk zijn van het tempo van de politieke stabilisering.


Carol Bartz, de ontslagen topvrouw van het internetbedrijf Yahoo, heeft bij haar vertrek een bedrag van ongeveer 10 miljoen dollar meegekregen omdat haar contract vervroegd werd verbroken. Bartz had nog een contract voor anderhalf jaar bij het internetbedrijf. In een interview met het Amerikaanse magazine Fortune haalt Bartz zwaar uit naar het bestuur van Yahoo. Bartz zegt zich door de bestuursleden van het internetbedrijf bedrogen te voelen. Volgens Bartz werd ze telefonisch door Roy Bostock, voorzitter van de raad van bestuur, van haar ontslag op de hoogte gebracht. Bostock zou daarbij letterlijk de verklaring van een advocaat hebben voorgelezen. Bartz kwam twee jaar geleden aan het hoofd van het internetbedrijf.


Meer Nieuws

Thursday, September 08, 2011

Nasa moet tekort aan astronauten vermijden

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) moet meer astronauten in dienst houden dan oorspronkelijk was voorzien, ook al zullen er vanuit de Verenigde Staten voorlopig geen bemande ruimtemissies worden gelanceerd. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse National Research Council. Vele Amerikaanse astronauten zijn met pensioen of hebben door het stopzetten van het spaceshuttle-programma een andere baan gezocht. Er blijkt volgens het rapport echter nog altijd nood aan een omvangrijk astronautenkorps.

"Er moeten nog altijd astronauten op missie naar het International Space Shuttle - als passagier van de Russische Soyouz-ruimtecapsules - worden gestuurd," voert de National Research Council aan. "Bovendien zijn de astronauten noodzakelijk om de weg te effenen voor de ruimte-exploratie gedurende de volgende decennia." Bij het begin van deze eeuw had de Nasa een recordaantal van 149 astronauten in dienst. Op dit ogenblik zijn er nog zestig actief. De Nasa-projecten hebben de volgende vijf jaar vijfenvijftig tot zestig astronauten nodig.

Dat aantal zal volgens de National Research Council echter mogelijk onvoldoende blijken te zijn. "De huidige omvang van het korps biedt onvoldoende flexibiliteit om een onverwacht vertrek of andere gebeurtenissen op te vangen," wordt er gewaarschuwd. "Zeker in deze overgangsperiode is het noodzakelijk dat de kennis, de diversiteit en de specialisaties binnen het astronautenkorps wordt bewaard. Bovendien moet er voor gezorgd worden dat de trainingen worden verder gezet."

Er wordt aan toegevoegd dat er voor elke missie voldoende reserves moeten worden voorzien om eventualiteiten zoals een ziekte op te vangen. "Een missie van één week vergt een heel andere aanpak en voorbereiding dan een ruimtereis van zes maanden," wordt daarbij opgemerkt. "Daarnaast zijn astronauten ook op het hoofdkantoor in Houston nodig om assistentie te verlenen bij het beheer van het ruimtestation en in te grijpen bij eventuele noodsituaties. Ook moeten toekomstige ruimteschepen worden ontworpen en moet de communicatie met het publiek op peil blijven."

In het rapport positief gereageerd op het feit dat de Nasa periodiek een kleine groep nieuwe astronauten blijft vormen. De jongste groep met negen astronauten werd twee jaar geleden geselecteerd.

Labels: , ,

Economie dankt edele metalen aan meteorieten

De toegankelijke voorraden edelmetalen zijn het resultaat van een bombardement met meteorieten meer dan tweehonderd miljoen jaar na de vorming van de aarde. Dat is de conclusie van een analyse van wetenschappers aan de University of Bristol in Groot-Brittannië van een aantal stalen van de oudste gesteenten van de aarde. De onderzoekers stellen dan ook dat de edele metalen die een groot gedeelte van de economie en industriële processen ondersteunen, toevallig op de planeet terecht zijn gekomen door een bombardement met ongeveer twintig miljard ton asteroïde-materiaal.

"Tijdens de vorming van de aarde zonk gesmolten ijzer naar het centrum van de planeet," merken de onderzoekers op. "Dat proces trok de grote meerderheid van de voorraden edele metalen - zoals goud en platinium - mee. In de kern van de aarde zijn er voldoende voorraden edele metalen aanwezig om het hele aardoppervlak met een laag van vier meter dik te bedekken. Daardoor zou de buitenste mantel van de aarde eigenlijk geen edele metalen meer kunnen bevatten, maar toch is die aanwezigheid tienduizenden keer hoger dan zou mogen verwacht."

Verondersteld werd dan ook dat de voorraden edele metalen in de mantel van de aarde afkomstig zouden zijn van een gigantische meteorieten-regen. Onderzoekers van de University of Bristol hebben die theorie getest en bevestigd aan de hand van gesteente uit Groenland dat bijna vier miljard jaar oud is. Die stenen bieden een beeld van de samenstelling van de aarde kort nadat de planeet was gevormd, maar voor de impact van de meteorenregen.

Labels: ,

Financiële inbreuken oorzaak Russische ruimtevaart-mislukkingen

De reeks problemen die de Russische ruimtevaart de voorbije maanden heeft gekend met mislukte lanceringen, is mogelijk te wijten aan een oneigenlijk gebruik van middelen binnen het Russische Federal Space Agency. Dat heeft de Russische Audit Chamber bekend gemaakt. Sergei Stepashin, voorzitter van de Audit Chamber, stelde dat een onderzoek ernstige financiële inbreuken aan het licht heeft gebracht. Die inbreuken zouden volgens Stepashin hebben kunnen bijdragen tot de mislukte lanceringen.

"Sergei Stepashin wenste niet verder in te gaan op de aard van de inbreuken en maakte ook niet bekend welk bedrag daarmee betrokken zou zijn, maar zei dat de resultaten van het onderzoek aan de gerechtelijke diensten werden overgemaakt," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Stepashin stelde wel dat de resultaten van het onderzoek mogelijk geleid zou kunnen hebben tot het ontslag van Anatoly Perminov, topman van het Federal Space Agency." Na zeven jaar leiding gegeven te hebben aan het Fedral Space Agency, werd Perminov in april van dit jaar tot opstappen gedwongen.

"De reeks mislukkingen begon in december vorig jaar," merkt The Moscow Times nog op. "Toen stortte een Proton-raket met drie satellieten voor het Glonass-navigatiesysteem in de oceaan. Dat ongeval is nog in onderzoek, maar volgens bepaalde bronnen zou het incident mogelijk te wijten zijn aan het gebruik van inferieure materialen of een slechte lasnaad. In februari stuurde een defect een militaire satelliet in een verkeerde baan rond de aarde. Vorige maand ging op dezelfde manier een communicatie-satelliet verloren. Onlangs stortte ook een cargo-raket voor het internationale ruimtestation neer."

Labels: ,

Merkentrouw van consument is verder gedaald

De merkentrouw is nagenoeg bij alle Amerikaanse consumenten gedaald. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Catalina Marketing naar de opstelling van het Amerikaanse publiek tegenover grote producenten van consumptiegoederen. Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de loyale consumenten, die 70 procent van hun aankopen bij één enkel merk doen, hun gedrag hebben veranderd. Daarbij heeft volgens de onderzoekers 20 procent helemaal afgehaakt, terwijl 26 procent tenminste occasioneel naar een ander merk heeft gegrepen.

Er wordt opgemerkt dat 32 procent van de loyale consumenten van merk zijn veranderd nadat ze één keer een concurrerend aanbod hadden uitgeprobeerd. "Het verlies aan trouwe consumenten heeft een belangrijke impact op de groei van de producenten," wordt er aan toegevoegd. "Indien het loyaliteitsniveau op peil was gebleven, zouden de betrokken bedrijven het voorbije jaar een omzetgroei met 8,5 procent hebben gerealiseerd. Dat is nu beperkt gebleven tot een groei met 0,7 procent."

Catalina Marketing merkt op dat het probleem het zwaarst werd aangevoeld in de ijsroom-categorie. "Daar werd een omzetverlies met 16,8 procent opgetekend," voeren de onderzoekers aan. "Ook bij snacks werd een daling met 7,4 procent opgetekend." Catalina Marketing voert verder aan dat de snoepgoed-merken 79 procent van hun trouwe consumenten hebben verloren, gevolgd door de bakkerij-sector (57 procent), snack-producenten (53 procent) en alcoholische dranken (50 procent).

Labels: ,

Millennials bijzonder geïnteresseerd in extralegale voordelen

Bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe generatie jonge medewerkers. Deze zogenaamde millennials hebben immers heel andere behoeftes, verwachtingen en voorkeuren dan de vorig generaties. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse verzekeraar Colonial Life. Er wordt aan toegevoegd dat de millennials vooral geïnteresseerd zijn in extra legale voordelen, wat bedrijven volgens Colonial Life mogelijkheden biedt om jonge werknemers aan zich te binden.

"Het aantrekken van talentrijke jonge werkkrachten wordt bijzonder cruciaal voor ondernemers die op langere termijn succes willen boeken, vooral omdat de generatie babyboomers in steeds grotere groepen met pensioen begint te gaan," benadrukt Stephen Bygott, onderzoeksdirecteur bij Colonial Life. "De millennials verschillen echter grondig van de vorige generaties. Bedrijven moeten dan ook een
andere aanpak hanteren om deze groep jonge werknemers aan te spreken. Bedrijven die er niet in slagen om zich aan te passen, dreigen een belangrijk concurrentieel voordeel te verliezen."

Colonial Life merkt op dat 60 procent van de millennials extralegale voordelen als het tweede belangrijkste aspect van jobtevredenheid aanstipt. Tegelijkertijd wordt erop gewezen dat millennials ook vaak van werkgever veranderen. "Wanneer ze zesentwintig jaar zijn geworden, hebben ze gemiddeld al zeven werkgevers gehad," aldus Colonial Life. "Dat betekent dat een goede communicatie over de extra legale voordelen die worden geboden, een belangrijk instrument kan zijn om interessante werknemers aan te trekken."

Labels:

London Olympics hebben binnenlands sponsoringbudget rond

Dankzij een overeenkomst met de winkelcentrum-keten Westfield is het voorziene binnenlandse sponsoringbudget van de Olympische Spelen rond geraakt. Oorspronkelijk was voor het binnenlandse sponsoringbudget van de Olympic and Paralympic Games een bedrag tussen 650 miljoen pond en 700 miljoen pond naar voor geschoven. Dankzij het aantrekken van Westfield als sponsor kon de bovenste grens van die doelstelling worden bereikt. Westfield is de vierenveertigste binnenlandse sponsor van de London Olympics, die volgende zomer worden georganiseerd.

Winkelcentrum-keten Westfield heeft een grote vestiging in Stratford City, naast het Olympisch park. "Verwacht wordt dat driekwart van de toeschouwers van de Olympische spelen tijdens het evenement een bezoek zullen brengen aan het winkelcentrum," merkt het webmagazine Sportbusiness.com op. "In Westfield komt ook de eerste merchandise-shop van de Olympische Spelen." Die winkel zou volgens Paul Deighton, chief executive van de London Olympics, later deze maand zijn deuren openen.

Sebastian Coe, voorzitter van de London Olympics, geeft toe dat er ambitieuze doelstellingen waren geformuleerd voor het binnenlandse sponsoring-budget. "De economische problemen hebben die opdracht niet gemakkelijker gemaakt," merkte hij op. Er werd verder nog opgemerkt dat het organisatiecomité tot nu toe merchandising-contracten heeft afgesloten die voor een gegarandeerd minimum-inkomen zullen zorgen van 44 miljoen pond. Ook werd een gegarandeerde ticket-verkoop van 266 miljoen pond aangekondigd.

Labels: , , ,

Verenigde Staten hebben een openbare omroep nodig

De Verenigde Staten moeten overwegen om een openbare omroep te starten. Volgens Justin Martin, professor journalistiek aan de University of Maine, moeten de Verenigde Staten het voorbeeld van een aantal andere moderne democratieën volgen en de Amerikaanse burgers toegang bieden tot een openbaar nieuwskanaal dat onafgebroken aandacht besteedt aan actualiteit en belangrijke maatschappelijke problematieken.

"Het Amerikaanse televisie-aanbod bestaat hoofdzakelijk uit de drie traditionele netwerken en een reeks shopping-kanalen," merkt Justin Martin op in de Columbia Journalism Review. "Er is echter een nood aan een openbaar nieuwskanaal dat aandacht besteedt aan de daadwerkelijke wereldwijde actualiteit, zoals BBC World of Al-Jazeera. De Amerikaanse consument blijft grotendeels verstoken van een ernstige wereldwijde nieuwsverslaggeving. Op het ogenblik dat de Libische rebellen de hoofdstad Tripoli belegerden, richtte CNN zijn aandacht op het huwelijk van celebrity Kim Kardashian."

"Eerder dit jaar al riep Lee Bollinger, voorzitter van de Columbia University, op tot de oprichting van een American World Service," voert Martin nog aan. "Ook hij voerde aan dat een dergelijk initiatief de Amerikaanse bevolking toegang zou verlenen tot een ernstig globaal nieuwskanaal. Een American World Service zou de Verenigde Staten bovendien in de wereldwijde journalistiek een aanwezigheid bezorgen die een betere weerspiegeling zou zijn van zijn plaats onder de grootste moderne democratieën."

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe heeft de Duitse financiële steun voor Griekenland en het Europese noodfonds goedgekeurd. Een aantal Duitse eurosceptische academici en politici hadden gevraagd dat de financiële steun op zijn grondwettelijkheid zou worden getest. Onder meer wezen ze daarbij naar het Europese verdrag, waarin staat dat lidstaten geen schulden van elkaar mogen overnemen. Duitsland is de belangrijkste geldschieter voor de Europese financiële steunoperaties die werden gelanceerd. Indien de Duitse bijdrage onwettelijk was verklaard, zouden de gevolgen voor de eurozone desastreus zijn geweest. Wel wil het hof meer inspraak van het Duitse parlement bij toekomstige beslissingen over steunoperaties.


Het Amerikaanse bedrijf Groupon, online aanbieder van kortingsbonnen, bergt zijn plannen voor een beursgang voorlopig op. Groupon was van plan om eerstdaags zijn aandelen op de beurs te laten noteren en zou normaal gezien deze maand nog de intekenprijs daarvoor bekendmaken. Daarna was een roadshow gepland tijdens dewelke Groupon institutionele beleggers warm wilde maken voor de beursintroductie. Er werd geschat dat die intekenprijs het bedrijf op ongeveer 20 miljard dollar zou waarderen. De extreme volatiliteit op de aandelenbeurzen heeft er echter toe geleid dat Groupon de beursgang voor onbepaalde tijd uitstelt. Ook een aantal andere bedrijven hebben de voorbije periode hun beursplannen voorlopig opgeborgen.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft zijn chief executive Carol Bartz ontslagen. Financieel directeur Tim Morse komt tijdelijk aan het hoofd van het internetbedrijf, dat een moeilijke periode doormaakt. Carol Bartz (63) volgde twee jaar geleden Jerry Yang, oprichter van Yahoo, als chief executive van het internetbedrijf op. Het werd Yang kwalijk genomen dat hij, ondanks zware druk van de aandeelhouders van Yahoo, een overnamebod ter waarde van 47,5 miljard dollar van Microsoft geweigerd. Yahoo was één van de grote bedrijven uit de beginperiode van het internet, maar staat nu in de schaduw van jongere concerns, zoals Google en Facebook. De raad van bestuur van Yahoo zegt echter nog altijd enorme groeimogelijkheden te zien voor het bedrijf.


Bij het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service zullen de volgende drie jaar 138.000 banen moeten verdwijnen. Daarmee zal het overheidsbedrijf zijn personeelsbestand met ongeveer een kwart afbouwen. Dat heeft Patrick Donahoe, topman van het bedrijf, gezegd tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Eerder was er sprake geweest van 120.000 ontslagen. Donahoe zei de bedoeling te hebben om de jaarlijkse kosten met 20 miljard dollar te verminderen. Daardoor zouden de jaarlijkse kosten onder 60 miljard dollar zakken. Het Amerikaanse postbedrijf houdt nog ongeveer 425.000 personeelsleden overhouden. Drie jaar geleden telde het bedrijf nog 663.000 medewerkers. US Postal Service wordt echter al verscheidene jaren met financiële moeilijkheden geconfronteerd.


De Griekse regering heeft beslist om haar privatiseringsplannen versneld uit te voeren. Een eerste reeks activa wordt met onmiddellijke ingang overgemaakt aan het bevoegde fonds. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos gezegd. Het fonds voor de exploitatie van het Griekse staatspatrimonium zal volgens Venizelos gelast worden met de onmiddellijke opstart van een uitbreiding van de concessie van de luchthaven van Athene, de verkoop van staatsparticipaties in gasbedrijf Depa en oliebedrijf Helpe en de verkoop van een eerste reeks vastgoed van de staat. De Griekse regering heeft er zich toe verbonden om tegen het midden van het decennium voor 50 miljard euro te privatiseren. Dit jaar zouden activa voor een bedrag van 5 miljard euro moeten worden afgestoten.


Portugal heeft voor 854 miljoen euro aan staatspapier met een looptijd van drie maanden uitgegeven. Dat gebeurde tegen een rente van 4,959 procent, wat hoger is dan bij een vorige uitgifte. Half augustus had Portugal nog 985 miljoen euro aan overheidsobligaties uitgegeven met een looptijd van drie maanden tegen een rente van 4,854 procent. Portugal kreeg in mei van dit jaar een hulppakket van 78 miljard euro over drie jaar van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor een belangrijk bezuinigingsprogramma. Het waren de hoge rentevoeten op obligaties met een lange looptijd die Lissabon dwongen financiële hulp te vragen.


China telt op dit ogenblik 271 miljardairs. Dat is meer dan een verdubbeling op nauwelijks twee jaar tijd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Hurun. De allerrijkste Chinees is Liang Wengen, een grootaandeelhouder van Sany Group, een bedrijf dat zware machines maakt. Wengen bezit een vermogen van 8 miljard euro. Op de tweede plaats staat de drankenmagnaat Zong Qinghou met 7,6 miljard euro. De jongste miljardair in de lijst is de 43-jarige Robin Li Yanhong, topman van zoekmachine Baidu. Yanhong heeft een persoonlijk vermogen van 6,3 miljard euro. Bij de vijftig rijkste Chinezen worden negenentwintig vastgoedtycoons geteld.


Landen uit de eurozone die zich niet aan de gezamenlijke begrotingsafspraken houden, moeten veel harder worden aangepakt. Dat heeft de Nederlandse regering gezegd. Onder meer wil Nederland de aanstelling van een afzonderlijk Europees Commissaris die zou toezien op het naleven van de afspraken. Op die manier hoopt Nederland volgens premier Mark Rutte een grotere begrotingsdiscipline te kunnen afdwingen. Landen die hun begrotingstekort te ver laten oplopen, zouden volgens Rutte de bindende verplichting moeten opgelegd krijgen om maatregelen te nemen om hun overheidsfinanciën weer op orde te brengen, zoals hogere belastingen of lagere uitgaven. Nederland is ook voor strengere sancties bij het verkrijgen van subsidies en bij de bijdrage aan de Europese begroting.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de mondiale groeiverwachtingen verder bijgesteld. Dat blijkt volgens het Italiaanse persbureau Ansa uit een nieuwe voorlopige versie van de economische verwachtingen van de instelling. Voor dit jaar wordt nu uitgegaan van een mondiale economische groei van 4 procent. Volgend jaar wordt gerekend op een groei met 4,2 procent. Eind augustus had Ansa gewag gemaakt van een groei met 4,2 procent voor dit jaar en 4,3 procent voor volgend jaar. De verlaagde groeiverwachting is volgens Ansa hoofdzakelijk te wijten aan de economische vertraging in de eurozone. Het Internationaal Monetair Fonds publiceert nog deze maand zijn jongste verwachtingen. Eerder was daarbij een groei van 4,3 procent dit jaar voorzien en van 4,5 procent volgend jaar.


De Nederlandse energiebeurs APX-Endex is actief op zoek naar een koper. Dat zeggen verschillende bronnen uit de bancaire sector gemeld. Volgens hen zou het management van APX-Endex zich hebben laten overtuigen door externe adviseurs om aansluiting bij andere beursbedrijven te zoeken. Meerderheidsaandeelhouder Tennet liet eerder dit jaar al verstaan zijn belang van 56 procent in de energiebeurs mogelijk te willen verkopen, maar toen waren er nog geen concrete plannen voor de verkoop van het hele bedrijf. Volgens Mel Kroon, de topman van Tennet, zou APX-Endex enkele tientallen miljoenen euro waard zijn. Op APX-Endex handelen energiebedrijven, grootverbruikers en financiële partijen in elektriciteit en gas voor de Nederlandse, Belgische en Britse markt.


Autofabrikant Saab heeft bij de Zweedse rechter om bescherming tegen een faillissement gevraagd, als onderdeel van een vrijwillige reorganisatie. De voorgestelde reorganisatie vindt plaats in eigen beheer, een juridisch proces dat volgens de Zweedse wet is bepaald. Daarnaast wordt een onafhankelijke bewindvoerder aangesteld die nauw zal samenwerken met het managementteam van Saab Automobile. Na een goedkeuring door de rechtbank zal de vrijwillige reorganisatie worden uitgevoerd gedurende een initiële periode van drie maanden. Indien nodig kan de reorganisatieperiode worden verlengd met nog eens drie maanden, tot een maximum van twaalf maanden. Door financiële problemen ligt de productie bij Saab al maanden stil.


Het investeringsvehikel Vallares heeft een akkoord gesloten om het Turkse oliebedrijf Genel Energy over te nemen. Vallares is het investeringsfonds van Tony Hayward, gewezen topman van het olieconcern British Petroleum. De twee partijen willen zich richten op de ontwikkeling van olievelden in de Koerdische regio in het noorden van Irak. Vallares betaalt 2,1 miljard dollar voor Genel Energy. De combinatie gaat verder onder de naam Genel Energy, dat de notering van Vallares op de beurs van Londen zal overnemen. Tony Hayward blijft bestuursvoorzitter van de fusiegroep. Julian Metherell, gewezen topman van Goldman Sachs in Groot-Brittannië, wordt financieel directeur van het nieuwe Genel Energy.


De Ierse regering overweegt zijn belang van 25 procent in de nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus te verkopen. Heeft de Ierse minister voor transport Leo Varadkar tijdens de radiogesprek met een Ierse zender gezegd. De minister zei het Ierse aandeel in Aer Lingus niet meer als een strategisch belang te beschouwen. Dit maakt de weg vrij voor de verkoop van het belang. Maar een formele beslissing is volgens Varadkar nog niet genomen. Eerder beloofde Ierland om in ruil voor Europese noodsteun voor 2 miljard euro aan staatsbelangen te privatiseren. Varadkar gaf eerder aan dat privatiseringen in de luchtvaartsector daarvan een onderdeel zouden vormen.


De Spaanse oliegroep Repsol voert gesprekken met de machthebbers in Libië om de olieproductie te hervatten. Dat heeft een woordvoerder van het concern bevestigd. Hij voerde aan dat Repsol zo snel mogelijk naar Libië wil terugkeren. Repsol heeft al experts naar Libië gestuurd om de schade aan de olie-installaties op te nemen. Het Spaanse concern haalde in februari zijn buitenlandse personeel weg uit het olierijke Libië vanwege de gespannen politieke situatie. Libië vertegenwoordigt 3,8 procent van de wereldwijde olieproductie van Repsol. De Italiaanse energiemaatschappij Eni sloot vorige maand al een overeenkomst met de Nationale Overgangsraad (NTC) van Libië om de productie te hervatten.


De kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn vooruitzichten voor de wereldwijde auto-industrie voor dit jaar verlaagd tot een groei met 3,5 procent. Dat is het gevolg van de verslechterende economische omstandigheden. Eerder ging het ratingbureau uit van een toename met 5,1 procent. Ook voor volgend jaar voorziet Moody's een groeivertraging van 7,4 procent naar 6,5 procent. Het wordt volgens Moody's voor de sector lastiger om aan krediet te komen door een lagere economische groei in de volwassen markten en een stijgende rente, die de inflatie in groeimarkten zoals China en India moet beteugelen. Daarnaast voorziet Moody's dat de winstgevendheid van autofabrikanten verder onder druk komt te staan door de stijgende grondstofkosten.


Meer Nieuws

Wednesday, September 07, 2011

Britse wetenschappers op zoek naar veertig jaar oude satelliet

Een team van Britse wetenschappers wil proberen om opnieuw contact te krijgen met de satelliet Prospero-X3, die veertig jaar geleden werd gelanceerd, maar waar de jongste vijftien jaar geen nieuws meer is van vernomen. Prospero-X3 is de enige satelliet in de geschiedenis die door een volledig Britse raket werd gelanceerd. De lancering gebeurde kort na de stopzetting van het Britse raketprogramma en was bedoeld om allerlei informatie over de ruimte in te winnen.

"De eerste uitdaging was het terugvinden van de originele codes om met Prospero te communiceren," merkt onderzoeksleider Roger Duthie op. "Dat was al een eerste moeilijkheid omdat het bureau dat verantwoordelijk was voor de lancering werd ontmanteld en opgedeeld over andere organisaties." Uiteindelijk werden de codes gevonden in de National Archives in Londen. Het team van Duthie moet ook een nieuw communicatiesysteem bouwen, want de originele versie is eveneens al lang verdwenen.

Eerst moet echter van de autoriteiten de toestemming verkregen worden om de betrokken radiofrequenties te mogen gebruiken, want ook die werden inmiddels door andere satellieten overgenomen. De onderzoekers moeten echter ook uitvinden of Prospero nog actief is, wat door de leeftijd van de satelliet niet erg waarschijnlijk wordt geacht. Indien de satelliet toch nog operationeel zou zijn, hopen de wetenschappers eind oktober een publieke presentatie te kunnen houden.

Labels: ,

Babyboomers herdefiniëren ook het grootouderschap

De hedendaagse grootouder-populatie is heel anders dan de meeste marketeers veronderstellen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van Metropolitan Life. Er wordt opgemerkt dat het grootste gedeelte van de hedendaagse grootouders bestaan uit babyboomers tussen vijfenveertig en vierenzestig jaar, die belangrijke bedragen besteden aan een brede waaier van activiteiten en producten, gaande van geavanceerde fietsen tot nieuwe universiteits-opleidingen.

"Op dit ogenblik vertegenwoordigen grootouders 60 procent van het totale Amerikaanse inkomen," stippen de onderzoekers aan. "Dat is 10 procent meer dan dertig jaar geleden. Bovendien groeit de grootouders-bevolking twee keer zo snel aan dan de rest van de Amerikaanse bevolking. Vorig jaar konden er in de Verenigde Staten ongeveer 65 miljoen grootouders worden geteld. Tegen het einde van het decennium zal dat echter gegroeid zijn tot 80 miljoen eenheden. Op dat ogenblik zal één derde van de Amerikaanse volwassenen grootouder zijn."

"Ook vele grootouders werden getroffen door de economische crisis, maar in het algemeen was de impact veel minder zwaar dan bij hun kinderen," wordt er opgemerkt. "Dat betekent dat de grootouders in staat zijn geweest om hun kinderen bij te springen. Twee jaar geleden besteedden Amerikaanse grootouders 7,6 miljard dollar aan kinderproducten. Dat betekent een stijging met 71 procent tegenover tien jaar voordien. Bovendien werd een bedrag van 2,43 miljard dollar aan schoolmateriaal besteed. Dat is drie keer meer dan tien jaar voordien."

"Die opstelling heeft echter ook met waarden te maken," stipt Metropolitan Life aan. "De grootouders van de huidige generatie waren destijds ook de eerste golf babyboomers die het ouderschap herdefinieerden. Het is dan ook geen verrassing dat deze groep ook het grootouderschap wil heruitvinden. Bovendien is deze groep hoger opgeleid dan voorgaande generaties en heeft ze ook meer reizen ondernomen. De babyboomers groeiden op in een periode van sociale en politieke onrust en hebben een gevoel van verplichting en verantwoordelijkheid aangeleerd."

Labels: ,

Europese kaasmarkt staat onder grotere druk

De kaasmarkt van de Europese Unie maakt een moeilijke periode door. Producenten konden in het verleden terugvallen op een comfortabele omgeving, maar die situatie is geëvolueerd tot een moeilijke markt waar de stijgende melkprijzen de winstmarges bedreigen. Dat is de conclusie van een rapport van Rabobank. Na verse melk was kaas in de Europese Unie tot nu toe volgens de onderzoekers het meest populaire markt voor de zuivelsector, maar die situatie zou gevoelig aan het veranderen zijn.

"De mature Europese kaasmarkt wordt geconfronteerd met een dalende groei en druk op de winstmarges," stippen de onderzoekers aan. "Die evolutie is te wijten aan de betere prijzen die voor melkpoeder en boterproducten kunnen worden verkregen, waardoor de prijzen van de verse melk voor de kaasproducenten worden opgedreven. Onder meer in het Midden-Oosten en Azië is er een toenemende vraag naar melkpoeder en boterproducten."

Er wordt opgemerkt dat de Europese kaasmarkt weliswaar een verdere groei zal kennen, maar daarbij zal volgens de onderzoekers een duidelijke vertraging optreden. Voor de eerste vijf jaar van dit decennium wordt gewag gemaakt van een groei met 0,6 procent, tegenover 1,1 procent tijdens de tweede helft van het voorbije decennium. Volgens Rabobank moeten de producenten zich onder meer proberen te richten op gebieden buiten de Europese Unie waar de groeiende vraag naar verse melk weinig ruimte open laat voor kaasproductie.

Labels: ,

Sport wordt speelterrein van bionische superatleten

In het midden van de eeuw zullen de teams op de Rugby World Cup wellicht bestaan uit elite-sportmannen met bionische inplantingen, ingebouwde chips om de prestaties te volgen en shirts met nanotechnologie om kleine verwondingen te genezen. De wedstrijden zullen geleid worden door robots. De toeschouwers zullen de wedstrijden volgen vanuit luxueuze hotelkamers die het stadion omranden. Dat zegt Ian Yeoman, professor aan de Victoria University in Nieuw-Zeeland.

"Het beeld lijkt misschien op science-fiction, maar een aantal van die technologieën zijn al op de markt of worden op dit ogenblik ontwikkeld," voert professor Yeoman, die volgend jaar het boek 'Tomorrow's Tourism' lanceert, aan. Hij geeft toe dat zijn onderzoek zich toespitst op technologieën die mogelijk zijn en niet rekening houdt met een wenselijkheid. Hij stelt wel dat de ethiek constant verandert. Wat vandaag absoluut onmogelijk lijkt, kan volgens hem over twintig jaar misschien algemeen aanvaard zijn.

Bionische atleten - een samengaan van mens en robot - is volgens Yeoman duidelijk een realiteit aan het worden. "Genetische engineering biedt de mogelijkheid tot designer-babies," merkt hij op. "Bovendien zijn implantaten steeds meer gewoon geworden voor organen, beenderen en ledematen." Hij verwijst daarbij naar de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, die zich met twee prothese-benen geplaatst heeft voor de Olympische Spelen van Londen.

"Bovendien zijn er de zogenaamde nanobots, die de bloedsomloop kunnen binnendringen om cellen te voeden en afval af te voeren," merkt Yeoman op. "Mensen met injecties van deze nanobots kunnen uitstekende atleten worden. Nanotechnologie kan gebruikt worden bij textiel om microben en vervuiling te bestrijden. Dat wordt al gebruikt om de schoenen van atleten zuiver te houden. Volgens een aantal consulenten kan vooruitgang worden gebruikt om kwetsuren te detecteren vooral ze duidelijk worden."

Hij wijst er ook op dat vooruitgang in voeding en andere takken van de wetenschap een impact zullen hebben op de gezondheid en prestaties van atleten. "Het herstel na kwetsuren kan daarvoor met 300 procent worden versneld," aldus Yeoman. Verder heeft hij het over rugby-ballen met rfid-technologie en robot-lijnrechters, waardoor scheidsrechterlijke vergissingen grotendeels uitgesloten zullen kunnen worden.

Labels: ,

Europese zonnekracht tegen einde decennium concurrentieel

De Europese fotovoltaïsche industrie kan tegen het einde van het decennium een concurrentiële positie hebben opgebouwd tegenover conventionele energievormen. Dat zegt de European Photovoltaic Industry Association (EPIA). Er wordt echter aan toegevoegd dat dit streefdoel in een aantal landen sneller zou kunnen worden bereikt. Onder meer in Italië zou zonnekracht over twee tot drie jaar al kunnen concurreren met andere energiebronnen. Bepalend daarvoor zijn volgens de organisatie beleidsbeslissingen en marktomstandigheden.

"De fotovoltaïsche industrie is nog steeds afhankelijk van overheidssteun," merkt de sectororganisatie op. "Daarbij werden incentives gegeven aan de producenten van zonnekracht, die konden worden doorgespeeld naar de factuur van de eindklant. Inmiddels hebben regeringen die steun aan de industrie echter beginnen terug te schroeven om de industrie te verplichten zijn kosten sneller terug te schroeven. Dat proces heeft de winsten van de bedrijven echter aangetast."

"Afhankelijk van de omstandigheden kan de prijs van een kilowattuur zonnekracht tegen het einde van het decennium dalen tot een bedrag tussen 0,08 euro en 0,18 euro," merkt de organisatie nog op. "Op dit ogenblik varieert dat niveau tussen 0,16 euro en 0,35 euro per kilowattuur." De kostprijs voor steenkool kost in Duitsland op dit ogenblik 0,9 euro per kilowattuur. De Europese Unie wil tegen het einde van het decennium het aandeel van duurzame bronnen in de energievoorziening met 20 procent opdrijven.

Labels: ,

Italiaanse reclamebestedingen weerspiegelen economische malaise

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werd in Italië een bedrag van iets meer dan 4,5 miljard euro uitgegeven aan reclame. Dat betekent een daling met 4,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen. Die terugval weerspiegelt de moeilijke financiële periode die het land op dit ogenblik doormaakt. Groeisectoren waren farmaceutica en gezondheidszorg (11,7 procent), lichaamsverzorging (10,1 procent), automotive (2,8 procent) en media en entertainment (2,2 procent).

De Italiaanse televisiereclame viel volgens Nielsen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 4,7 procent terug tot een bedrag van 2,5 miljard dollar. "Er wordt echter aan toegevoegd dat de digitale televisiestations beter bestand bleken tegen de terugval dan de hele sector," aldus het persbureau Reuters. "Bovendien moet er rekening mee gehouden worden dat de eerste helft van vorig jaar bijzonder succesvol was, onder meer dankzij het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika."

Online reclame kende tijdens de eerste helft van dit jaar een groei met 14,1 procent tot 300 miljoen euro. Er wordt wel op gewezen dat de groei tijdens de maand juni is vertraagd tot 4,7 procent. Daarentegen werd in de krantensector een daling met 5,1 procent genoteerd. Bij de gratis kranten werd een gelijkaardige terugval opgetekend. De magazines konden de terugval beperken tot 1,5 procent. Bij direct mail werd een daling met 0,9 procent opgetekend.

Labels: ,

Aziatische bedrijven zien eBay als internationaal platform

Steeds meer Aziatische bedrijven en producenten gebruiken het veilingplatform eBay om een wereldwijd publiek op te bouwen. De Aziatische exporteurs zouden op het platform volgens het veilingbedrijf een omzetgroei met 26 procent op één jaar tijd hebben laten optekenen. Dit jaar verscheepten Aziatische aanbieders een totaal van 140 miljoen pakketten. Dat zou volgend jaar naar alle verwachtingen verder aangroeien tot 200 miljoen pakketten.

Ebay zegt zijn Aziatische klanten ook informatie te verstrekken over producten die op het platform het snelst een koper vinden aan welke prijzen, zodat de bedrijven hun aanbod kunnen aanpassen en hun inventaris onder optimale omstandigheden op de markt kunnen brengen. De bedrijven gebruiken het platform om kopers over de hele wereld aan te trekken en hun merkbekendheid op de internationale markt te verhogen.

Het veilingbedrijf zegt het voorbije jaar 4 miljard dollar internationale verkopen opgetekend te hebben in de regio Asia-Pacific. Volgens eBay mag verwacht worden dat de omzet van onder meer Chinese bedrijven op het platform de volgende jaren een groei van 30 procent tot 40 procent zullen kunnen blijven handhaven. Het veilingbedrijf zegt in China naar overnamemogelijkheden te zoeken om zijn activiteiten op de Chinese markt verder te kunnen uitbreiden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

In het afluisterschandaal rond de opgedoekte Britse tabloid News of the World komt James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, steeds meer onder druk. In een hoorzitting van de bevoegde parlementscommissie hebben twee vroegere topmedewerkers van de tabloid immers gezegd dat James Murdoch met zekerheid kennis heeft gehad van een e-mail waaruit bleek dat niet alleen journalist Clive Goodman zich aan afluisterpraktijken schuldig had gemaakt. Juridisch manager Tom Crone gaf tegenover de commissie toe dat over de e-mail was gepraat en dat aan James Murdoch het probleem was voorgelegd om een oplossing uit te werken. Ook gewezen hoofdredacteur Colin Myler zei dat over het elektronisch bericht was gepraat. Murdoch zei niets van een e-mail te weten.


De luchtvaartcombinatie Air France-KLM gaat 700 miljoen euro tot 800 miljoen euro per jaar extra bezuinigen om het hoofd te bieden aan de economische onzekerheid en de groeiende concurrentie. Dat bedrag komt bovenop de eerder aangekondigde sanering van 470 miljoen euro. Pierre-Henri Gourgeon, bestuursvoorzitter van de luchtvaartmaatschappij, zou aan een groep vakbondsbestuurders hebben verteld dat er zwaar moet worden bespaard. De groep zou de kostenbesparingen willen gebruiken om zijn schulden te verlagen en investeringen te kunnen doen. Geen enkel bedrijfsonderdeel zou bij de bezuinigingsronde gespaard blijven. Topman Gourgeon zou ontslagen niet uitsluiten. Air France-KLM zou ook zijn groeiverwachting naar beneden hebben bijgesteld.


De Russische autoriteiten hebben voor het eerst gas gepompt door de 1.224 kilometer lange NordStream-aardgasleiding door de Baltische Zee. De pijpleiding verbindt Rusland met de Europese Unie. De eerste leveringen in Duitsland, waar de leiding aankomt, gebeuren volgens het Russische gasbedrijf Gazprom mogelijk eind oktober of begin november. Het zal immers ongeveer twee maanden duren vooraleer de druk in de leiding op een werkbaar niveau ligt en de hele pijplijn getest is op mogelijke lekken. Tegen eind volgend jaar zou nog een tweede pijpleiding klaar moeten zijn. NordStream zou vooral gebruikers in Duitsland, Tsjechië en Slovakije bevoorraden.


In heel Italië hebben tienduizenden manifestanten geprotesteerd tegen het besparingsplan van de Italiaanse overheid. Susanna Camusso, secretaris-generaal van de vakbond Confederazione Generale del Lavoro (CGIL), stelde dat het besparingsplan Italië geen enkel voordeel oplevert. Het land staat volgens haar aan de rand van de afgrond. Camusse stelde dat Italië een verantwoordelijke regering nodig heeft. De vakbond, die tot de manifestaties had opgeroepen, noemt het besparingsplan bijzonder onrechtvaardig, vooral omdat aan het arbeidsrecht wordt geraakt. Onder meer wordt het gemakkelijker om werknemers te ontslaan. De Italiaanse regering hoopt het besparingsplan tegen midden september te kunnen goedgekeurd krijgen.


De Europese overheden zouden zich opmaken voor een worstcase-scenario en beginnen na te denken over een manier om de Europese bankensector te ondersteunen. Volgens waarnemers onderzoeken medewerkers van verschillende Europese ministeries van financiën op welke manier er in noodgevallen nieuw overheidsgeld in de banken kan worden gepompt. De Europese topmedewerkers besloten rond de tafel te zitten omdat ze zich steeds meer zorgen maken dat er te weinig privégeld zal worden opgehaald voor het Griekse reddingsplan. Tot dusver ging men ervan uit dat het nieuwe hulpplan van 109 miljard euro deels zou worden gefinancierd door de banksector, maar als gevolg van de moeilijke marktomstandigen wordt gevreesd dat er te weinig middelen zullen kunnen worden opgehaald.


Martin Blessing, de topman van de Duitse Commerzbank, ziet ondanks de turbulentie op de markten geen grond voor paniek. Dat heeft Blessing gezegd op een bankenconferentie in Frankfurt. Blessing merkte op naar de toekomst met een zeker voorzichtig optimisme te kijken. Europa heeft volgens hem steeds getoond een stap vooruit te zetten wanneer het moeilijk wordt. Dat betekent niet dat Blessing de conjunctuur volledig rooskleurig inziet. Hij zegt uit te gaan van een zwakke groei. Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, zorgde eerder wel voor onrust te stellen dat de marktsituatie hem herinnert aan de herfst van drie jaar geleden. Het instorten van de Amerikaanse bank Lehman Brothers zorgde toen voor een wereldwijde recessie.


De Zwitserse nationale bank legt een minimumkoers van de frank tegenover de euro vast. Daarmee wordt gereageerd op de nieuwe recordkoers van de Zwitserse munt. De Zwitserse centrale bank tolereert geen wisselkoers meer waarbij minder dan 1,20 frank Zwitserse frank zou worden geboden voor één euro. De bank zegt de minimumkoers door de aankoop van valuta vastberaden te zullen doorzetten. De hoge koers van de Zwitserse frank - die door beleggers als een veilige haven in turbulente tijden wordt beschouwd - weegt zwaar door op de Zwitserse economie. Als gevolg van de maatregel verloor de frank al echter al wel terrein tegenover de euro.


Griekenland heeft een bedrag van 1,3 miljard euro opgehaald via de uitgifte van staatsleningen met een looptijd van zes maande. Daarbij werd een rente van 4,8 procent bedongen. Die rentevoet is iets kleiner dan een gelijkaardige uitgifte ongeveer een maand geleden. Dat heeft het Griekse agentschap van de Schuld gemeld. Griekenland moet zich voorlopig financieren via kortlopende leningen. Langlopende leningen, met rentevoeten van meer dan 17 procent voor tienjarige staatsobligaties, zijn uitgesloten voor Griekenland, dat in zwaar financieel weer verkeert en al een tijd de hele eurozone in gevaar dreigt te brengen. Griekenland haalde met deze actie drie keer meer op dan door de financiële markten werd verwacht.


Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, zegt niet te verwachten dat de Verenigde Staten en de wereld opnieuw in een recessie zullen belanden. Dat heeft Zoellick gezegd op een conferentie in Singapore. Zoellick gaf wel toe dat de risico's voor de wereldeconomie toenemen. Vooral de eurozone zou volgens hem aankijken tegen een bijzonder gevoelige periode. Zoellick voegde er aan toe dat de vooruitzichten voor de eurozone afhangen van de juiste beslissingen van de Europese politici. De verklaringen van de Wereldbank-topman kwamen er na nieuwe zware koersdalingen op de beurzen, uit vrees voor een recessie en de zorgen om de Europese schuldencrisis.


De noodlijdende Spaanse staatsbank Caja Mediterraneo (CAM) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 1,14 miljard euro. Caja Mediterraneo is één van de vijf Spaanse financiële instellingen die niet geslaagd zijn voor stresstest van de Europese banken. Spaanse banken zijn zwaar getroffen door de instorting van de markt van onroerend goed in eigen land, waardoor veel mensen niet meer in staat zijn om hun leningen af te lossen. Caja Mediterraneo kwam tijdens de maand juli van dit jaar in handen van de Spaanse overheid, na een kapitaalinjectie van 2,8 miljard euro en het afsluiten van een nieuwe kredietlijn van 3 miljard euro.


De Griekse regering heeft van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) meer tijd gekregen om de beslissingen te nemen die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank in een Frans televisie-interview gezegd. Volgens Trichet heeft de troika Griekenland opgedragen de afspraken over de noodzakelijke maatregelen na te komen. De Griekse regering heeft volgens Trichet de boodschap begrepen en zal volgens hem doen wat nodig is om de doelen te halen.De Griekse regering heeft laten weten er nog steeds van overtuigd te zijn dat het volgende deel van de toegezegde noodleningen deze maand zal worden uitgekeerd.


Zuid-Afrika gaat reclame voor alcohol verbieden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister voor volksgezondheid Aaron Motsoaledi bekendgemaakt bij de start van een conferentie van de World Health Organisation (WHO). Motosaledi benadrukte dat alcohol een factor van geweld is. Daarbij verwees hij naar de situatie in zijn eigen land, waar alleen aids een belangrijker doodsoorzaak is dan geweld. Sinds enkele weken woedt er in Zuid-Afrika een debat over een verbod op alcoholreclame. Volgens een aantal bronnen werkt een regeringsteam aan een aantal belangrijke beperkingen en een verbod voor sommige segmenten van de media. Een volledig verbod zou er echter niet komen. Zuid-Afrika staat op de 52ste plaats op de wereldranglijst voor alcoholgebruik.


Het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle Group werkt aan een beursintroductie. Het fonds heeft bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, een aanvraag ingediend voor een notering op de beurs in New York. Eerder werd al bekend dat een beursgang 1 miljard dollar van het investeringsfonds zou moeten opbrengen. Als de beursgang doorgaat, voegt Carlyle zich bij rivalen Blackstone en Kohlberg Kravis Roberts (KKR), die beiden al een notering hebben. Carlyle is met een beheerd vermogen van 153 miljard dollar één van de grootste investeringsfondsen ter wereld. Verwacht wordt dat de beursintroductie tijdens de eerste helft van volgend jaar zal kunnen worden doorgevoerd.


Het olieconcern British Petroleum (BP) investeert, samen met twee andere bedrijven, bijna 800 miljoen euro in de ontwikkeling van olieveld Kinnoull in de Noordzee. Het olieveld werd drie jaar geleden ontdekt en zou ongeveer 45 miljoen vaten olie omvatten. De productie van Kinnoull zal naar verwachting over twee jaar worden opgestart. Het olieveld is voor 77 procent eigendom van British Petroleum. Het Italiaanse energieconcern ENI heeft een belang van 17 procent in het olieveld. Het resterende pakket van ruim 6 procent is in handen van het bedrijf Summit. De piekproductie van het olieveld wordt geraamd op 45.000 vaten per dag. De productie zou per pijpleiding naar Teesside op de Britse kust worden getransporteerd.


Het Amerikaanse technologieconcern Apple opent twee nieuwe winkels in China. In Hongkong opent volgens een woordvoerder van het bedrijf nog voor het einde van het jaar het eerste Apple-filiaal zijn deuren. Ook Shanghai krijgt er een winkel bij. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu vier eigen winkels in de Chinese volksrepubliek. De producten van Apple zijn bijzonder populair in China, maar in grote delen van het land kunnen gegadigden alleen via internet een iPhone of iPad bestellen. Er zijn echter ook veel elektronicazaken die de apparaten verkopen zonder dat ze daarvoor de toestemming hebben. Daarnaast zijn er volop namaakversies van de Apple-apparten te koop.


Meer Nieuws

Tuesday, September 06, 2011

Competitief karakter videogames bepalend voor agressie

Extreem competitieve videogames kunnen leiden tot een agressief gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brock University in Canada. Dat zou volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat race-games meer agressie zouden kunnen opwekken dan sommige shoot-spellen. De Canadese wetenschappers merken op dat het agressie-niveau ook stijgt naarmate het competitieve karakter van het videogame stijgt.

"Bij het bestuderen van agressief gedrag wordt meestal gekeken naar de invloed van gewelddadige videogames, maar vooral de competitie-graad zou daarbij een bepalende factor kunnen zijn," voeren de onderzoekers aan. Geweld alleen zou bij de experimenten van de Canadese wetenschappers geen aanleiding hebben gegeven tot agressief gedrag. Daarentegen bleken competitieve games tot een grotere agressie aanleiding te geven dan minder competitieve variaties, ongeacht het aanwezige geweldniveau.

"In het experiment bleek dat de deelnemers aan competitieve videogames nadien pikantere sausen bereidden voor een proefpubliek," merkt onderzoeksleider Paul Adachi op. "Voordien was nochtans gezegd dat het proefpubliek niet erg veel van pikante gerechten hield." Ook bleek bij de deelnemers aan competitieve videogames een hogere hartslag opgetekend te worden. De onderzoeker zegt in een volgende studie te willen onderzoeken of ook sport-videogames een impact hebben op de agressiviteit.

Labels: ,

Droedels zijn een nuttig onderwijsinstrument

Tekeningen en droedels zijn een handig hulpinstrument bij het studeren. Dat zeggen onderzoekers van de School of Psychology aan de University of Nottingham. De onderzoekers merken op dat tekeningen en droedels vooral nuttig zouden kunnen zijn voor studenten wetenschap, aangezien daar vaak gebruik gemaakt wordt van visuele elementen, zoals grafieken, tekeningen, video's en beelden om hypothesen, theorieën en bevindingen te verduidelijken.

"Tekeningen en droedels kunnen studenten inspireren om informatie te leren en bewaren," merkt onderzoeksleider Shaaron Ainsworth, professor psychologie aan de University of Nottingham, op. "Bovendien kan de activiteit hen aanzetten om zich bezig te houden met educatief materiaal, waarvoor ze anders misschien geen aandacht zouden hebben. Tekeningen en droedels kunnen hen bovendien helpen om de opgeslagen informatie te herinneren en te reproduceren."

Ainsworth merkt wel op dat het tekenen een aanvulling moet vormen op andere activiteiten, zoals schrijven en praten. De tekeningen zijn volgens haar geen alternatief voor die activiteiten. Ook merkt ze op dat de tekeningen de creativiteit moeten versterken en meer moeten zijn dan het inkleuren van het geheel. Ainsworth voert aan dat de tekeningen het leerplezier opvallend verhogen in vergelijking met het louter lezen van een tekst en het maken van samenvattingen.

"Informele educatieve elementen worden vaak ondergewaardeerd," stipt Ainsworth nog aan. "Dergelijke activiteiten kunnen de interesse van de studenten stimuleren en zouden dan ook in het leerprogramma moeten worden opgenomen. Het stimuleren van de interesse is belangrijk wanneer men studenten wil motiveren om zich op lange termijn voor wetenschappelijk onderzoek te engageren." Tekeningen lieten studenten bij tests toe om betere resultaten te behalen. Dat heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met het feit dat de tekeningen het afzwakken van de concentratie tegengaan.

Labels: ,

Vooral kleine ruimtevaartprojecten worden bedreigd

De kosten van de twee nieuwe hoofdprojecten van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) - de bouw van een nieuwe ruimtetelescoop en de bouw van een nieuwe raket - dreigen het grootste gedeelte van het budget van de ruimtevaartorganisatie op te slorpen. Daardoor zouden er mogelijk onvoldoende middelen beschikbaar blijven voor andere projecten. Die waarschuwing komt van een groep Amerikaanse politici en wetenschappers.

"De budgetten voor de James Webb Space Telescope en de nieuwe raket zijn inmiddels al met miljarden dollars gestegen tegenover de eerste schattingen," aldus een nota van de politici en wetenschappers. Het budget voor de Webb-ruimtetelescoop is inmiddels al gestegen van 3,5 miljard dollar naar 8,7 miljard dollar. De prijs van de Orion-ruimtecapsule wordt inmiddels geraamd op een bedrag van 32 miljard dollar, wat volgens het rapport wellicht een onderschatting is.

"Gevreesd wordt dat de aandacht voor die grote projecten alle budgetten zullen opslorpen die normaal zouden worden voorzien voor minder opvallende afdelingen, zoals de robotmissies naar de planeet Mars en de ontwikkeling van een hele reeks satellieten," aldus de Amerikaanse krant The Orlando Sentinel. "Bovendien blijft de Amerikaanse overheid aansturen op belangrijke budgetbeperkingen bij de ruimtevaartorganisatie. Gevreesd wordt dat tegen het einde van het decennium nog slechts vijf missies per jaar rond aardwetenschappen zullen worden opgezet. Op dit ogenblik zijn er twintig missies per jaar."

Labels: ,

Australische werkgevers voorstander individuele contracten

De meeste bedrijven zijn van mening dat een terugkeer naar individuele arbeidscontracten een stimulans zouden kunnen zijn om de productiviteit te verhogen. Dat is de conclusie van een enquête van Australian Industry Group (AIG) bij een groep Australische bedrijfsleiders. Heather Ridout, directeur van de Australian Industry Group, merkt daarbij op dat de bedrijfsleiders een voorkeur hebben voor een terugkeer naar individuele contracten en flexibele arbeidsovereenkomsten.

"De Fair Work Act, die amper twee jaar geleden door de Australische labour-regering werd ingevoerd, heeft volgens de bedrijfsleiders een negatieve impact gehad op de productiviteit," voerde Heather Ridout aan. "Uit het onderzoek is gebleken dat 69 procent van de respondenten binnen het wettelijk kader de mogelijkheid willen om individuele overeenkomsten af te sluiten. Vooral grotere bedrijven zijn voorstander van individuele arbeidscontracten."

Bij bedrijven met meer dan vijfhonderd medewerkers zou meer dan 80 procent voorstander zijn van individuele arbeidsovereenkomsten. De Fair Work Act heeft volgens Ridout een aantal werkgevers aangezet om extra productie uit het buitenland in te voeren in plaats van de eigen activiteiten uit te breiden. Er wordt aan toegevoegd dat de bedrijven ook klagen over de beperkingen op het gebied van outsourcing en contract-arbeid, waardoor het naar eigen zeggen moeilijk is om de productie aan de vraag aan te passen.

Labels:

Amerikaanse vakbonden gaan door dalperiode

Door de economische crisis en de problemen op de arbeidsmarkt maken de Amerikaanse vakbonden een moeilijke periode door. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute for Research on Labor and Employment aan de University of California. Het lidmaatschap van de vakbonden is volgens de onderzoekers op het einde van het tweede kwartaal tot op een historisch dieptepunt gedaald. De onderzoekers noemen de evolutie slecht voor de vakbonden, de werknemers en de economie in het algemeen, aangezien het fenomeen slechte economische omstandigheden weerspiegelt.

In het rapport wordt opgemerkt dat op dit ogenblik nog 11,8 procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking bij een vakbond is aangesloten. Dat is het laagste niveau sinds met de metingen tijdens de eerste helft van de jaren tachtig werden opgestart. Maar er wordt opgemerkt dat ook geruime tijd voordien het percentage vakbonds-aansluitingen hoger zal hebben gelegen dan het huidige niveau. De onderzoekers merken op dat de populariteit van de vakbonden wellicht tot het laagste niveau is gedaald sinds de Grote Depressie.

Volgens de onderzoekers is de terugval vooral te wijten aan de privésector, net zoals vorig jaar. "De recessie sloeg in eerste instantie toe in de sectoren die weinig vakbonds-activiteit kennen, zoals vastgoed en financiële instellingen," wordt er opgemerkt. "Maar naarmate de economische crisis zich verder uitspreidde, werden ook sectoren geraakt met een belangrijke vakbondswerking. Technisch verkeert de economie zich weliswaar in een herstelfase, maar de tewerkstelling blijft achter. Bovendien is er bij de meeste nieuwe banen weinig sprake van vakbondsactiviteit."

Labels: ,