Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2005

Beschermd persstatuut voor Amerikaanse bloggers?

Een nieuwe wetgeving op de Amerikaanse journalistiek zou kunnen betekenen dat ook bloggers er in aanmerking kunnen komen voor het princiepe van de persvrijheid. Dat meldt het magazine Dotjournalism.

Als gevolg van de arrestatie en veroordeling van Judith Miller van The New York Times wegens een weigering om haar bronnen bekend te maken,verwachten de Amerikaanse nieuwsmedia veel van de voorgestelde Free Flow of Information Act, die op dit ogenblik in de Amerikaanse Senaat wordt behandeld.

Door deze nieuwe wet zouden er een grotere beveiliging komen voor derechten van de journalisten, zoals die in het First Amendement worden aangeraakt. "De nieuwe wet spreekt niet specifiek over bloggers, maar heeft het over bescherming van eenheden die een krant, boek, magazine of een ander periodiek uitgeven in gedrukte of elektronische vorm," benadrukt Dotjournalism.

"Dergelijk wet is breed genoeg om ook betrekking te hebben op onafhankelijke bloggers," stipten enkele Amerikaanse senatoren aan. Zij vrezen dat de wet een aantal onverantwoordelijke, onafhankelijke uitgevers daardoor afgeschermd zouden worden tegen een wet die hen zouverplichten om bronnen te vernoemen op basis van de nationale veiligheid.

Het probleem van de bronnenbescherming kwam in de Verenigde Staten eerder dit jaar al aan de orde. In maart kreeg Apple het immers vaneen rechter gedaan om drie weblogs te verplichten bekend te maken wie hun bron was voor een bijdrage over productinformatie bij het computerbedrijf. Reden voor de uitspraak van de rechter was zijn stelling dat de bloggers niet behoorden tot de perswereld.

Dotjournalism wijst er echter op dat het in het Apple-dossier ging om een wet op de handelsgeheimen, die bovendien alleen in de staat Californië geldt. "De nieuwe wet zou echter federale bevoegdheid hebben en de beschermingswetten in de verschillende staten op eenzelfde lijn helpen zetten," aldus het magazine.

Boeing lonkt naar baby-boomers

De Amerikaanse baby-boomers, die vanaf nu met pensioen beginnen te gaan, maken zich bezorgd dat ze het later moeilijk zouden kunnen krijgen om nog vliegtuigreizen te ondernemen. Boeing is dan ook een project gestart om uit te zoeken hoe op de problematiek van die doelgroep kan ingespeeld worden.

"De Verenigde Staten tellen 77 baby-boomers en volgend jaar worden zij zestigers," meldt de zender ABC. "Maar dat betekent niet dat ze niet meer geïnteresseerd zijn in reizen en het ontdekken van van nieuwe dingen." Uit een enquête van ABC en de krant USA Today bleek dat Amerikaanse senioren zich bezorgd maakten over het feit dat ze niet meer in staat zouden kunnen zijn om zelfstandig te reizen.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is volgens ABC dan ook volop bezig met research om oudere passagiers een betere service te kunnen bieden. Dat zou zich volgens Boeing wellicht kunnen vertalen in een nieuwe vliegtuig-design.

Designers werden aan boord gestuurd met speciale brillen die het zicht belemmerden en speciale pakken die hun beweeglijkheid verminderen. Daarmee moesten zij een idee krijgen hoe moeilijk het is om met een handicap of beperkte mogelijkheden zijn plaats te vinden, bagage op te bergen of zich in de toiletten te bewegen.

De resultaten van die experimenten zouden moeten vertaald worden in het ontwerp van het vliegtuig-interieur, zodat de toestelling comfortabeler en toegankelijker zouden worden voor een senioren-publiek, zonder dat die passagier zich oud zou beginnen te voelen.

"Men kan een product onmogelijk geriatrisch laten lijken, want niemand wil voelen dat hij ouder wordt," vertelde Boeing-ingenieur Vicky Curtis. Boeing beseft bovendien dat het zich niet kan veroorloven dat de Amerikaanse baby-boomers met hun triljoenen dollars spaarcenten hun heil elders zouden zoeken.

"Het zijn de 50-plussers die de meeste zin en de meeste middelen hebben om plezierreizen te ondernemen," benadrukte Joseph Coughlin, oprichter van het AgeLab aan het Massachusetts Institute of Technology. "Dit is dan ook geen sociaal beleid, maar wel een zakelijk verstandige keuze."

Is schrikkelseconde er teveel aan?

Het duurt nog wel eventjes voor we zover zijn, maar 1 januari 2006 zal iets langer duren dan een gewone dag van het jaar. Er wordt dit jaar op nieuwjaarsochtend immers een schrikkelseconde ingelast. Amerikaanse informatici vrezen echter voor computerproblemen en sturen daarop aan op het afschaffen van de schrikkelseconde.

De International Telecommunication Union (ITU) vindt de invoering van een schrikkelseconde nodig om de tijd bij te schaven die verloren is gegaan door de vertraging ten gevolge van de vertraging van de aarde door de aantrekkingskracht van de maan. Dat zorgt ervoor dat er een verschil ontstaat tussen de astronomische tijd tegenover de atoomtijd. Om dat verschil uit te wissel wordt geregeld een schrikkelseconde ingelast.

Sinds 1967 wordt gewerkt met Universal Clock Times (UCT), die vastgelegd wordt door ongeveer 200 atoomklokken. Die werken met atoomsecondes, die bepaald werden als één 84.000ste deel zijn van een dag. Maar zo sinecuur is de aarde niet en dus kwam men al vug tot de vaststelling dat er afwijkingen waren. Sinds 1972 heeft men de wereldtijd op de atoomklokken dan ook 22 keer aangepast.

De voorbije zeven jaar is er echter geen schrikkelseconde meer geweest. Had de aarde het einde beet? Ze draaide volgens experts in ieder geval met een meer gelijkmatige snelheid. Wetenschapper Dave Rubincam van het Goddard Space Flight Center (NASA) in Washington vermoedt dat dit te maken heeft met verschuivingen in de aardkern.

Ook de tsunami zou daarin een rol gespeeld hebben. Die zorgde er immers voor dat die rampzalige decemberdag acht miljoensten van een seconden korter was. De kortste dag van de voorbije honderd jaar zou echter 13 juli 2003 geweest zijn. Die duurde volgens de International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) 1,5 duizendsten van een seconde korter dan 24 uur.

Wanneer de astronomische tijd meer dan 0,9 seconden achterhinkt op de atoomtijd, grijpt de IERS in. Dan wordt de ITU verwittigd, die op zijn beurt bepaalt op de schrikkelseconde op 1 juli of 1 januari wordt ingevoerd.

Maar tijdens een ITU-congres volgende maand in Genève zal de Amerikaanse afvaardiging het afschaffen van de schrikkelseconde voorstellen. Correcties zouden pas mogen ingevoerd worden wanneer de afwijkingen echt belangrijk worden. Dat zou honderden jaren kunnen duren.

Toestellen moeten immers tot op microsecondes met elkaar kunnen samenwerken. In het verleden zou dit al tot incidenten geleid hebben. Op 1 januari 1996 zou een Amerikaanse radiostation daardoor een verkeerd programma de lucht hebben ingezonden. Eén jaar later zou zelfs de hele Russische satellietnavigatie hebben plat gelegen.

Het is trouwens satellietnavigatie die aan de grond zou liggen van het Amerikaanse verzoek. Het GPS-systeem werkt immers niet met schrikkelseconden en loopt daardoor nu al veertien seconden achter op de wereldtijd. In de transportsector - vooral met vliegtuigen - zou dit het risico op ongevallen verhogen.

"Niet de schrikkelseconde, maar wel de slecht geprogrammeerde software is het probleem," reageert echter Andreas Bauch van de Universiteit van Braunschweig, waar de Duitse atoomtijd gemeten wordt. De afschaffing van de schrikkelseconde zou bovendien zelf ook tot complicaties kunnen leiden. Telescopen en satellieten zijn op de aanpassing aan de juiste tijd aangewezen om exacte metingen te doen in het heelal.

Waar gevloekt wordt, wordt goed gewerkt

Op de werkvloer wordt in vijf procent van de gesprekken gevloekt. Maar daar is helemaal niets mis mee. Dat stelt de Amerikaanse psycholoog Timothy Jay. Hij voert zelfs aan dat dit taalgebruik voor iedereen nuttig is. Trouwens, in de vrije tijd wordt er in tien procent van de gesprekken gevloekt.

"Verbale agressie is positief," stipt maledictologie-specialist Jay aan. "Het zorgt er immers voor dat het niet tot fysieke agressie komt." Maar schimpen helpt volgens hem ook leraars om hun carrière-verloop gemakkelijker te verdragen en zieken om hun pijnen beter te kunnen verwerken.

Vloeken helpt volgens Jay bij het herstellen van het mentale en fysieke evenwicht. "Het dient als ventiel voor onderdrukte emoties die zich anders tegen zichzelf of anderen zouden richten," meent Jay nog. Ergernis leidt immers tot een opgewonden toestand en door het gebruik van krachtwoorden wordt die situatie weer afgebouwd.

Krachtwoorden zijn ook een vervangingswapen. Daarbij wordt gesproken over een schijngevecht, waarbij men zich door verbale uitlatingen wil laten gelden. "Een dergelijke strijd verhindert een fysiek gevecht," merkt Jay op. "Verbale aanvallen worden maatschappelijk nu eenmaal sneller getolereerd dan fysiek geweld."

Hij stipt aan dat verbale strijd op de werkvloer trouwens voor een betere arbeidsklimaat zorgen. Daarnaast stipt hij aan dat kleine meisjes evenveel krachtwoorden gebruiken als kleine jongens, maar dat mannen dat op volwassen leeftijd verder blijven doen. Bij vrouwen isdat veel minder het geval.

Toerisme Eritrea moeilijk uit startblokken

Eritrea hoopt over vijftien jaar jaarlijks de kaap van de 600.000 toeristen overschreden te hebben. Het land heeft daarvoor onder meer een moderne kustweg aangelegd en hoopt dat de opening van Massawa International Airport in januari voor de nodige impulsen kan zorgen. Maar op dit ogenblik blijft de respons beperkt.



Volgens cijfers van de overheid zou Eritrea jaarlijks 150.000 toeristen aantrekken. Experts vrezen echter dat het toerisme nog altijd afgeschrikt wordt door de onstabiele situatie met blijvende spanningen na de grensoorlog met Ethiopië op het einde van het voorbije decennium. Bovendien zou ook de Eritrese bureaucratie een rem betekenen op de ontwikkeling van het toerisme.

Voor het conflict met Ethiopië bezochten 165.000 toeristen per jaar het land in de Hoorn van Afrika. Maar het conflict heeft er volgenshet persbureau Reuters voor gezorgd dat het land niet mee heeft kunnen profiteren van het lucratieve toerisme in Oost-Afrika. Ook nu nog zijn buitenlandse diplomaten pessimistisch over de toeristische plannen van de regering.

Een anonieme westerse diplomaat zei te geloven in het toeristisch potentieel van het land. "Maar dat zal nooit gerealiseerd worden indien de regering zo gekeerd blijft tegen de private sector," voegde hij daar aan toe. "Het verschil tussen hun beloftes aan privé-initiatieven en de werkelijkheid is bijzonder groot."

Eerder dit jaar waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds er al voor dat een gebrek aan transparante wetgeving en de groeiende rol vande staat in commerciële activiteiten het vertrouwen van investeerders ondermijnde.

"Maar er zijn tekenen van hoop," voert het persbureau aan. Daarbij wordt gewezen naar de Italiaans-Eritrese ondernemer Primo Giovanni, die na 42 jaar vanuit Italië is teruggekeerd naar zijn geboorteland en nu hotels bezit in Asmara, Massawa en de Dahlak-eilanden. Een aantal van zijn grote projecten werden echter maanden uitgesteld wegens een gebrek aan water.

De man stelde dat de slechte infrastructuur er geregeld voor zorgt dat hij zonder de nodige voorraden zit, wat uiteraard de klanten niet ergpleziert. "Maar de toeristische problemen hebben vooral te maken met het grensconflict en niet met het beleid van de overheid," voerde hij aan. "Indien dat probleem kan opgelost worden, mogen er veel Italiaanse investeerders verwacht worden."

Japans gezin maakt teveel koolstofdioxide

Japan wil dat alle landen - met inbegrip van de Verenigd Staten en vooral China - instemmen bij gevecht tegen de klimaatverandering na afloop van het huidige Kyoto-protocol in 2012. Dat heeft de Japanse milieuminister Yuriko Koike verklaard. Maar Japan zit op dat vlak zelf nog met een grote uitdaging.

Japan heeft altijd benadrukt dat zijn invloed op de uitstoot van broeikasgassen in het niet verdwijnt in vergelijking met China, de grootste producent van dergelijke uitstoot na de Verenigde Staten. Het is echter de vraag hoe dergelijke landen overhaald kunnen worden om tot het verdrag toe te treden.

"Klimaatverandering kan niet door Japan of Europa alleen aangepakt worden," merkte Koike op. "Het is van essentieel belang dat de hele wereld inspanningen doet om dergelijke emissies terug te schroeven."

Vooral China zorgt in Japan voor bezorgdheid. Het land zorgde het voorbije jaar voor de grootste uitstoot van zwaveldioxide op de hele wereld en gevreesd wordt dat zijn uitstoot door de economische vooruitgang alleen nog maar verergerd zal worden.

"Dat zal een invloed hebben op de hele regio," waarschuwde Koike. "Het gaat hier niet alleen om opwarming van de aarde, maar over de kwaliteit van de atmosfeer en het water. Voor het welzijn van de regio moet dit probleem door gezamenlijke inspanningen opgelost of verbeterd worden."

In juli richtte Japan samen met de Verenigde Staten, China, Australië, India en Zuid-Korea het Asia-Pacific Partnership on Clean Development and Climate op. Dit wordt door sommigen echter beschouwd als een maneuver van de Verenigde Staten om de Kyoto-besprekingen wind uit de zeilen te halen.

De deelname van Japan aan het nieuwe initiatief is volgens Koike niet in tegenspraak met zijn deelname aan het Kyoto-protocol. Maar Japan heeft beloofd om zijn emissies met 6 procent terug te schroeven tegenover het niveau van 1990, maar heeft daar in realiteit 8 procent aan toegevoegd.

Koike beloofde dat Japan het streefdoel zou halen, maar zegt dat het transport en de gezinnen voor een grote uitdaging zorgen. De Japanse gezinnen stoten nu 28,8 procent meer broeikasgassen uit dan vijftien jaar geleden. "Hoe comfortabeler mensen wonen, hoe meer koolstofdioxide ze uitstoten," verklaarde ze. "Die mentaliteit moeten we proberen te veranderen."

Economie in de media


Rusland is vrijdag voor derde keer binnen een maand een satelliet kwijtgeraakt. Het Russische federale ruimtevaartagentschap verloor kort na de lancering van een Mozjajets-5 satelliet vanaf de lanceerbasis Plesetsk in Noord-Rusland het contact en moest concluderen dat de satelliet niet in de gewenste baan rond de aarde terechtgekomen was. Zeven kleinere buitenlandse satellieten die met dezelfde raket de ruimte in werden geschoten kwamen wel in de goede baan terecht, aldus het persbureau Interfax. Op 19 oktober raakte Rusland een in augustus gelanceerde satelliet kwijt, die de aarde vanuit de ruimte moest observeren. Op 8 oktober ging een 120 miljoen euro kostend experimenteel Europees ruimtevaartuig verloren na de lancering vanaf een Russische onderzeeër in de Barentszzee. De vrijdag gelanceerde satelliet had optische experimenten moeten uitvoeren in de ruimte.

Australië gaat meer gebruik maken van satellieten en dna-materiaal om walvissen te beschermen. Daarmee wil het land op den duur voorkomen dat walvissen nog langer worden afgeslacht voor wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers maakten hiertoe vrijdag nieuwe methodes bekend. Zo willen zij de dieren met behulp van een kruisboog voorzien van een markering, waardoor satellieten de beesten kunnen volgen. Ook schieten zij op die manier een stukje uit hun huid. Met het dna-materiaal dat op die manier wordt verkregen kunnen zij de gezondheid en leeftijd meten. Australië is een fel tegenstander van de commerciële walvisvangst. Die is officieel verboden, maar landen mogen de zoogdieren wel om wetenschappelijke redenen bejagen.

Een werkgroep van de wereldhandelsorganisatie WTO waarin alle belangrijke lidstaten zijn vertegenwoordigd, is vrijdag akkoord gegaan met de voorwaarden voor toetreding van Saudi-Arabië. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor goedkeuring door de Algemene Raad van de WTO, waarschijnlijk op 11 november. De topman van de organisatie, Pascal Lamy, sprak vrijdag van "een historische gelegenheid". De Saudische minister van Handel, Hashim Yamani, noemde het besluit "een overwinning voor de principes en de doelstellingen van het multilaterale handelssysteem". Over de toetreding van zijn land is twaalf jaar onderhandeld.

De Britse oliemaatschappij BP zet wellicht een streep door 2500 arbeidsplaatsen in de raffinage en de verkoop. "Het betreft het maximumaantal van een reorganisatieplan dat zich in een zeer vroeg stadium bevindt," zo heeft een woordvoerster van BP vrijdag gezegd. Het aantal van 2500 komt neer op bijna 9 procent van de 28.000 banen bij de raffinage en de verkoop in Europa. "Het stroomlijnen is bedoeld om slagvaardiger te worden," aldus de woordvoerster. De reorganisatie moet de komende twee jaar worden uitgevoerd. Over de hele wereld telde BP eind vorig jaar 103.000 werknemers.

De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller wil de rest van de aandelen van zijn Colombiaanse branchegenoot Bavaria kopen. Eerder dit jaar kreeg het 71,8 procent van de aandelen in handen via een aandelenruil ter waarde van 7,8 miljard dollar. Voor de rest heeft SABMiller 1,36 miljard dollar over, zo werd vrijdag bekend. Enkele grote aandeelhouders die er nog zijn, hebben volgens SABMiller al aangegeven het bod te accepteren. Bavaria is de op een na grootste brouwer in Latijns-Amerika. In juli kreeg het Zuid-Afrikaanse concern de meerderheid van de aandelen Bavaria in bezit. Heineken had er ook belangstelling voor. De Nederlandse brouwer haakte echter af, naar eigen zeggen wegens de politiek instabiele situatie in de regio.

De voormalige oliemagnaat Chodorkovski moet zijn straf uitzitten in Tsjita, een van de meest afgelegen gebieden in Rusland. Russische media berichtten deze week over de omstandigheden waaronder de in september wegens fraude veroordeelde oprichter van oliebedrijf Yukos wordt opgesloten. De reis naar gevangenenkamp bij de stad Krasnokamensk in de regio Tsjita, vlakbij de grens met China, duurt vanuit Moskou ruim vijftien uur. Een deel van de afstand van 6.500 kilometer kan worden overbrugd door een vliegreis van zes uur. Daarna is het nog negen uur rijden over slechte, niet altijd geasfalteerde wegen vol grote kraters. In het grijze Krasnokamensk staat een enorme uraniumfabriek, waardoor de plaats volgens milieuactivisten één van de meest vervuilde zones van Rusland is.

Microsoft heeft een nettowinst in het eerste kwartaal van zijn boekjaar bekendgemaakt van 3,1 miljard dollar, 24 procent hoger dan in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De verwachtingen voor het tweede kwartaal waren eerder teleurstellend. In het eerste kwartaal van het boekjaar 2005-2006 boekte Microsoft een omzet van 9,7 miljard dollar. Voor het tweede kwartaal verwacht het softwareconcern een omzet tussen 11,9 en 12 miljard dollar. Dat is minder dan de 12,3 miljard dollar waarvan analisten tot nu toe uitgingen. Over het hele boekjaar gaat Microsoft uit van een omzet tussen 43,7 en 44,5 miljard dollar. De winst zou uitkomen op 1,26 tot 1,30 dollar per aandeel. Bill Gates geldt met een vermogen van 46,5 miljard dollar als de rijkste man ter wereld.

King Kong, de nieuwe film van oscarwinnaar Peter Jackson, zal drie uur duren. Dat is dubbel zo lang als het origineel uit 1933. Ook de draaikosten zijn enorm: meer dan 200 miljoen dollar. "We hadden ons niet verwacht aan een dergelijke lange film", vertelt de baas van de filmstudio Universal Pictures in de New York Times. "Maar we kunnen amper wachten om het meesterwerk te onthullen". De nieuwe film van de Nieuw-Zeelandse regisseur van de Lord of the Rings-trilogie komt midden december uit in de Verenigde Staten en tal van andere landen. Intussen zijn de kosten van King Kong al over de kaap van 200 miljoen dollar gestegen. Dat komt onder meer door de dure special effects die gebruikt worden. Naast een acht meter hoge computergeanimeerde reuzenaap zullen ook Naomi Watts, Adrien Brody en Jack Black op het witte doek te bewonderen zijn.

Friday, October 28, 2005

Teveel lawaai op Europese werkvloer

In Europa worden zestig miljoen werknemers dagelijks blootgesteld aan teveel lawaai. Dat bijkt uit een rapport van het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid. Daarom wordt in februari 2006 een Europese richtlijn die de geluidslimitet in het bedrijfsleven op 87 decibel legt.

Ruim zestig miljoen Europese werknemers wordt elke dag geconfronteerd meer dan een kwartier blootgesteld aan een te hoog lawaainiveau. Volgens het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk klinken op heel wat werkplaatsen, maar ook in klaslokalen, vaak sonore geluiden die kunnen leiden tot gehoorverlies.

Die aandoening is volgens de onderzoekers op de Europese werkvloer veel verspreid. "Dat kost Europa miljarden euro aan schadevergoedingen en verborgen verliezen door ziekteverlof, productiviteitsdaling en ongelukken ten gevolge van het gehoorverlies," stelt het Agentschap. Daarom wordt in februari 2006 een Europese richtlijn van kracht die de geluidslimiet vastlegt op 87 decibel.

Stad betaalt voor positief nieuws

Newark wil dat zijn bevolking meer goed nieuws over de stad te horen krijgt. Daarom hebben burgemeester Sharpe James en zijn gemeenteraad beslist om een plaatselijke krant 100.000 dollar te betalen voor het publiceren van positief nieuws.De boodschapper is het gratis weekblad Visions Metro Weekly, dat een oplage heeft van 25.000 exemplaren. "Volgens het stadsbestuur zijn er allerlei positieve verhalen en initiatieven die in de media niet voldoende aandacht krijgen," merkt The New York Times op. "Daarbij wordt onder meer gewezen op de buurtwerking van de politie, het toedienen van gratis griepvaccins en jongerenprojecten."

De buurtwerking van de politie in moeilijke wijken van Newark is volgens het stadsbestuur een enorm succes, maar door een gebrek aan media-aandacht zou dat bij de bevolking volledig onbekend blijven. Daarom werd door het stadsbestuur besloten om er zelf voor te zorgen dat positief nieuws bekend zou raken bij de bevolking.

In de deal wordt niet bepaald hoeveel artikels er zullen geplaatst worden. Ze worden echter niet als advertenties, maar als redactionele bijdragen gepubliceerd. John V. Pavlik, mediaspecialist aan de Rutgers University, noemt het initiatief echter 'fake news'. "Men vervaagt de lijn tussen journalistiek en promotiemateriaal," stelde hij. "Daardoor raakt het publiek verward."

Bovendien stelde Pavlik dat kranten van hun bronnen nooit een betaling mogen aanvaarden, want daardoor bindt de journalistiek zich volgens teveel. "Wat gebeurt er wanneer er in het stadhuis corruptie aan de oppervlakte komt?" vroeg hij zich af. "Wat gebeurt er met nieuws dat niet zo positief is?"

Howard J. Scott, uitgever van Visions Metro Weekly, stelde echter dat zijn krant het enige medium in Newark is dat gespecialiseerd is in positief nieuws. "Dat werkt begeesterend voor de bevolking," benadrukte hij. "Wij willen de positieve aspecten van de gemeenschappen promoten."

Scott ontkende dat het stadsbestuur zou kunnen bepalen wat het weekblad al dan niet mag of moet publiceren. Hij gaf wel toe dat de onkosten van een uitgever bijzonder hoog liggen en dat de samenwerking met de stad ook vanuit zakelijk standpunt voor zijn medium positieve gevolgen heeft.

Gates ziet internet zonder snelheidsbeperking


Microsoft-topman Bill Gates denkt dat de oplages van de kranten wereldwijd de komende jaren met tientallen procenten zullen dalen. Gates, die vandaag zijn vijftigste verjaardag viert, is immers van mening dat de consument over vijf jaar tussen de 40 en 50 procent van zijn nieuwsgaring via internet zal doen.

Die evolutie zal volgens Gates ten koste gaan van de gedrukte oplages van kranten en tijdschriften. Hij voegt er echter aan toe dat de meerwaarde van de pers niet het omhakken van bomen is, maar wel het verschaffen van goede verhalen. Ze moeten zich volgens hem aanpassen aan het digitale milieu van hun lezers.

Gates zegt dat de gevestigde media sterker moeten concurreren met nieuwe online initiatieven die inhoudelijk hetzelfde werk verrichten als kranten, tijdschriften, radio en televisie. Hij wees erop dat dedrempels voor de toetreding tot de mediamarkt vroeger bijzonder hoog lagen. Drukpersen en distributie waren alleen weggelegd voor kapitaalkrachtige spelers. Met de opkomst van digitale media is dat volgens de Microsoft-topman echter veranderd.

De Microsoft-topman stelt dat de vooruitgang in computer-hardware wel een mirakel mag geleken hebben, maar hij stipt aan dat snelle internet-verbindingen de veranderingen nog zullen versnellen. Computers zullen volgens hem nagenoeg onzichtbaar worden en geïntegreerd zijn in alles wat we doen. Al deze toestellen zullen volgens hem gekoppeld zijn aan een internet dat ook geen snelheidsbeperkingen meer zal hebben. Bovendien zal al die apparatuurvolgens hem veel goedkoper worden dan vandaag het geval is.

AmBev weet dorstigen te vinden


De Europese en Amerikaanse brouwers maken een moeilijke periode door, maar dat geldt blijkbaar niet voor het Braziliaanse AmBev. De dochter van Inbev zou zijn inkomsten volgens analisten tijdens het derde kwartaal van het jaar zomaar eventjes verdrievoudigd zien hebben.

De winsten tijdens het derde kwartaal bedragen volgens analisten 384,2 miljoen reais (168,5 miljoen dollar), tegenover 131,7 miljoen reais tijdens dezelfde periode vorig jaar en 305,2 miljoen reais tegenover het tweede kwartaal. Zowel op de eigen markt als in het buitenland zou AmBev uitstekende gepresteerd hebben.

AmBev (Companhia de Bebidas das Americas) domineert al lange tijd de Braziliaanse markt. Het bezit de drie grootste Braziliaanse bieren (Skol, Brahma en Antartica) en is tevens eigenaar van de brouwerijen Labatt (Canada) en Quinsa (Argentinië). Bovendien heeft AmBev vestigingen in diverse andere Zuid-Amerikaanse landen.

De omzet ging met 4,4 procent vooruit tegenover het derde kwartaal vorig jaar. In Brazilië, de grootste markt, ging het verkochte volume met 3,4 procent omhoog. Dit jaar zag Ambev zijn omzet al met 8,3 procent stijgen. Op de Braziliaanse markt kende de groep tot nu toe een groei van 10 procent. Ambev heeft nu 68,3 procent van de Braziliaanse biermarkt in handen.

Einde aan Zuid-Afrikaanse trofeejacht?


Zuid-Afrika wil een einde maken aan het jachttoerisme op wilde dieren die in gevangenschap zijn gefokt of in nationale parken leven. Volgens de Britse krant The Guardian volgt de beslissing op een veroordeling van de zogeheten trofeejacht door een commissie van natuurbeschermers.

De trofeejacht is een bloeiende industrie in Zuid-Afrika. Talloze welgestelde toeristen komen er een dier schieten om met de trofee thuis hun interieur mee op te smukken. De strijd is echter weinig fair. De dieren leven immers in omheinde gebieden en hebben geen enkele mogelijkheid om te ontsnappen.

De commissie noemde deze vorm van jacht weerzinwekkend. Vorig jaar doodden naar schatting 6.700 toeristen bijna 54.000 wilde dieren. Documenten van Traffic, een organisatie tegen illegale dierenhandel, toonden bovendien aan dat fokkers rassen kruisen om exotische dieren te introduceren.

Zo lopen in Zuid-Afrika albinoleeuwen rond en zezels, een kruising tussen een ezel en een zebra. Volgens de commissie zou fokken alleen mogen plaatsvinden voor wetenschappelijke doeleinden of instandhouding van het ras. Volgens de commissie is jagen een wezenlijk onderdeel van het Zuid-Afrikaanse leven, maar moet er veel meer controle zijn.

De Zuid-Afrikaanse milieuminister Marthinus van Schalkwyk is volgens de krant zelf een hartstochtelijk jager, maar kondigde een nieuwe jachtwet aan om de reputatie van Zuid-Afrika als een internationaal centrum voor wilde dieren te redden.

Hyundai-geheimen naar China?

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai vermoedt dat enkele toeleveranciers belangrijke interne gegevens hebben doorgespeeld aan Chinese autofabrikanten. Het bedrijf zou achter het lek nadat zijn Chinese dochter alarm sloeg.



Daarop liet Hyundai onmiddellijk twintig toeleveranciers doorlichten. Het zou gaan om minstens twee bedrijven die technologische informatie over onder meer de Sonata- en Grandeur-modellen aan de concurrentie hebben getoond of aangeboden.

Eén van de bedrijven test voor Hyundai de duurzaamheid van motoren en deuren. De onderneming in kwestie gebruikte de Koreaanse gegevens incomputersimulaties die aan verschillende Chinese autofabrikanten werden getoond tijdens presentaties om nieuwe klanten aan te trekken. De firma werkt al sinds 1995 voor Hyundai.

Ook een aantal gewezen werknemers van een ander bedrijf zijn verdacht. Zij zouden geheime ontwerpen en technische gegevens van nieuwe compacte auto's aangeboden hebben aan Chinese autofabrikanten.

Hyundai zou echter geen zekerheid hebben dat de vertrouwelijke documenten ook daadwerkelijk in handen zijn van de concurrentie.

China wil zeewater ontzilten

China heeft plannen om industriewater te gaan bereiden door het ontzilten van zeewater. In 2010 wil het land 350 miljoen kubieke meter zeewater per jaar ontzilten. Dat meldde het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. Tien jaar later moet die capaciteit zelfs verdubbeld zijn.

Het plan voor grootschalige ontzilting werd gelanceerd door het Chinese ministerie van financiën. Het is de bedoeling dat de productie van onzilt zeewater in 2020 stijgt tot meer dan 700 miljoen kubieke meter per jaar.

China is één van de droogste landen ter wereld. Door de enorme populatie van het land en de snelle economische groei kampen honderden Chinese steden met een nijpend tekort aan drinkwater voor de bevolking en het bevoorraden van de industrie.

Ijslandse vrouwen tegen ongelijkheid


Ijsland staat bekend als één van de landen waar de gelijkheid tussen man en vrouw het meest worden gerealiseerd. Maar toch hebben de vrouwen er zopas een staking voor een grotere rechtvaardigheid georganiseerd. Hun loon bedraagt immers nog altijd maar 86 procent van dat van hun mannelijke collega's.

"IJsland staat bekend als een land waar gelijkheid tussen de seksen de norm is," schrijft de Nederlandse krant Trouw. "Het heeft een betaald zwangerschapsverlof van negen maanden, bestaande uit drie maanden voor de vrouw, drie voor de man en drie door ieder stel zelf kunnen verdeeld worden."

Op uitzondering van Turkije kent het land het hoogste geboortecijfer van Europa. Maar tachtig procent van de vrouwen werkt, want kinderopvang wordt immers betaald. "Toch is de weg nog land, ook al zijn we erop vooruitgegaan," voerde Steinunn Valdís Óskarsdóttir, de vrouwelijke burgemeester van Reykjavik aan.

De staking had ook een sterke symbolische achtergrond. Dertig jaar geleden legden de Ijslandse vrouwen immers het werk neer omdat hun salaris 64 procent lager lag dan dat van de mannen. Toen 64 procent van de werkdag voorbij was, hielden de vrouwen op met werken.

Nieuwe hoorzittingen tegen Berlusconi


Vandaag beginnen voor een Milanese rechtbank een reeks hoorzittingen die moeten uitwijzen of de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi en dertien anderen in beschuldiging moeten worden gesteld in verband met een fraudedossier rond de omroep Mediaset. Nog maar pas vorige maand werd Berlusconi vrijgesproken in een andere fraudezaak.

Berlusconi probeert al meer dan tien jaar uit handen te blijven van het Italiaanse gerecht, dat een hele reeks fraudezaken tegen de Italiaanse leider heeft willen inbrengen, maar tot nu toe steeds tevergeefs. Indien hij dit keer in beschuldiging wordt gesteld, zal Berlusconi voor de rechter staan tijdens de volgende Italiaanse parlementsverkiezingen.

Die hebben in april plaats en zullen volgens analisten uitdraaien in een nek-aan-nek race met zijn opponent Romano Prodi. Maar Berlusconi en de andere verdachten pleiten onschuldig. De Milanese openbare aanklagers hebben vier jaar gewerkt aan het dossier, waarin sprake is van verduistering, valse boekhouding, belastingsfraude en witwaspraktijken.

De aanklagers stellen dat een Amerikaans bedrijf televisie- en filmrechten heeft verkocht aan twee buitenlandse dochterondernemingen van Fininvest, de familie-holding van Berlusconi. Die dochters zouden vervolgens de rechten duurder verkocht hebben aan Mediaset, dat eveneens gecontroleerd wordt door Fininvest.

Op die manier zouden de Italiaanse belastingswetten ontdoken zijn en zou de familie Berlusconi een geheim fonds hebben opgebouwd. Daarbij zou een bedrag gemoeid zijn van 470 miljoen euro. De transacties zouden plaats gehad hebben tussen 1994 en 1999. De aanklagers zouden deze week 100 miljoen euro bevroren hebben op Zwitserse bankrekeningen van producent Farouk Agama, één van de andere beschuldigden.

Berlusconi is al zeven keer beticht van corruptie, maar is nog nooit veroordeeld. Een aantal keer is hij kunnen ontsnappen door zijn onschendbaarheid. De Italiaanse premier heeft het echter over een politieke heksenjacht tegen hemzelf en zijn familie. Op witwaspraktijken staan in Italië gevangenisstraffen van vier tot twaalf jaar. Belastingsfraude kan bestraft worden met zes jaar cel.

De verdediging zou vandaag echter aan de rechter vragen dat het proces verhuisd zou worden naar een rechtbank in Brescia. Dat zou de behandeling met maanden kunnen vertragen. Ze motiveren hun verzoek met het feit dat 62 Milanese magistraten zouden belegd hebben in Mediaset-aandelen.

Elvis belangrijkste RIP-grootverdiener


Elvis Presley blijft de grootverdiener onder de dode beroemdheden. Hij verdiende volgens het magazine Forbes dit jaar 45 miljoen dollar. Daarmee voert Elvis al vijf jaar onafgebroken het macabere lijstje aan.

Ook de tweede plaats lijkt voorlopig vast te staan. Die is immers alweer voor Charles Schulz. De Peanuts-tekenaar komt dit jaar aan een inkomen van 35 miljoen dollar. Op de derde plaats staat John Lennon (22 miljoen dollar) en Andy worhal (16 miljoen dollar).

Verder in de top tien staan beroemdheden als Marlon Brando en Marilyn Monroe. Ook Johnny Cash en Ray Charles stootten door naar de top, dankzij de Hollywood-producties die over hun leven worden gemaakt.

Forbes stelt echter dat wellicht de allergrootste verdiener uit de geschiedenis William Shakespeare zou geweest zijn, indien er de hele tijd auteursrechten op zijn werken hadden gegolden. Jaarlijks worden er meer dan 5.000 voorstellingen opgevoerd van de Britse auteur, terwijl van zijn boeken jaarlijks honderdduizenden exemplaren worden verkocht.

Dat zou de Shakespeare-nabestaanden dit jaar 15 miljoen dollar hebben opgeleverd. De toneelauteur zou daarmee op een vijfde plaats zijn terechtgekomen.

Paniek bij de grote mediabedrijven?


De grote mediabedrijven beginnen te panikeren over de grote aardverschuivingen die door het internet binnen de sector zullen worden veroorzaakt. Dat stelde Martin Sorrell, topman van de reclamegroep WPP, tijdens een congres van het Internet Advertising Bureau in Londen.

Hij verwees daarbij naar de grote internet-aankopen die News Corp, de mediagroep van Rupert Murdoch, recent heeft gedaan. "Dat is een teken dat de mediabedrijven aan het schrapen zijn om bij te blijven," voerde hij aan. "Wat News Corp heeft gedaan, zorgt ervoor dat internet-overnames verplichte kost zijn geworden."

De grote mediabedrijven zien volgens Sorrell hun oplages, kijkcijfers en inkomsten teruglopen. "Ze beginnen zich daar grote zorgen over te maken," merkte hij op. "Maar de meeste van die bedrijven worden geleid door vijftigers en zestigers en zij hebben het moeilijk om die evoluties te begrijpen. Ze hebben liefst dat alles bij het oude blijft."

News Corp heeft dit jaar 1,3 miljard dollar geïnvesteerd in de aankoop van Intermix Media (MySpace.com), IGN Entertainment en Scout Media. Het Engelse BSkyB, eveneens gecontroleerd door News Corp, heeft zopas bekend gemaakt om Easynet, aanbieder van breedband, aan te kopen voor een bedrag van 211 miljoen pond.

Stealth-geheimen verkocht

Een gewezen ingenieur van Northrop Grumman is door het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation gearresteerd op verdenking van militaire spionage. De man in kwestie, Noshir S. Gowadia, zou uiterst geheime informatie over de Stealth-bommenwerper hebben doorgespeeld aan een aantal vreemde mogendheden.



Noshir S. Gowadia (61) werkte als ingenieur van 1968 tot 1986 en is mede-ontwerper van het voorstuwingssysteem van de beroemde B-2 Stealth-bommenwerper. Dat systeem maakt het voor hittezoekende afweerraketten moeilijk om het vliegtuig te kunnen ontdekken.

Gowadia zou in 2002 een document met uiterst geheime informatie over de infrarode technologie hebben doorgefaxt naar een buitenlands contact. Tevens zou hij ook geheime informatie hebben doorgespeeld naar twee andere landen. De Amerikaanse regering weigerde echter de naam van de betrokken landen bekend te maken en hoeveel Gowadia voor zijn diensten was betaald.

De ingenieur werd gearresteerd zonder borgtocht. Hij riskeert tien jaar gevangenisstraf. Gowadia en zijn bedrijf zouden op dit ogenblik een ingenieursbedrijf leiden.

Geen verkoop Franse nucleaire sector

De Franse regering heeft de plannen afgeblazen om zijn nucleaire groep Areva te verkopen. Eerste minister Dominique de Villepin motiveerde die beslissing uit strategische belangen en veiligheidsoverwegingen. De plannen om andere staatsbedrijven te privatiseren, gaan wel door.


Oorspronkelijk was het de bedoeling om volgend jaar Areva-aandelen te koop aan te bieden, maar De Villepin benadrukte dat de staatscontrole de beste garanties boden. Areva is wereldwijd marktleider in de productie van kerncentrales. Alle Franse atoomcentrales werden door Areva geconstrueerd, maar het bedrijf heeft ook verscheidene buitenlandse contracten.

"In een dergelijk strategische sector, zoals de aanlevering van de splijtstof, het verrijken en de behandeling van kernafval, moet een staatscontrole de noodzakelijke garanties bieden aan de Franse bevolking en onze buitenlandse klanten," voerde de Franse premier aan. "Onder die omstandigheden is een privatisering voor deze regering niet aan de orde."

De Franse regering gaat wel verder met de privatisering van andere sectoren, ondanks felle protesten van de vakbonden en werknemers. Vandaag wordt 15 procent van Electricité de France verkocht. Hetzelfde gebeurde al tijdens de zomer met 22 procent van de aandelen van Gaz deFrance.

De Villipin is ook van plan om de meerderheid van de aandelen van de beheersmaatschappijen van de Franse tolwegen te koop aan te bieden.

Economie in de media


Nauwelijks één dag nadat de voorlopige F1-kalender voor 2006 werd voorgesteld, raakte bekend dat de organisator van de race in Spa bankroet is. Daarmee komt de toekomst van de Grand Prix België alweer op de helling te staan. Twee dagen na de GP van België 2005 werd al duidelijk dat de organistoren van de race in geldnood zaten. DDGP (Didier DefournyGrand Prix) vroeg toen bij de rechter in Luik een gerechterlijk akkoord aan. De races in 2004 en 2005 leverden enkel verlies op en het bedrijf had geen geld meer om hun schulden (ongeveer 15 miljoen euro) te betalen. Nu, ongeveer een maand na de race in Spa, is het helemaal over voor DDGP. Het bedrijf is bankroet en houdt er mee op.

De trafiek in de haven van Zeebrugge is tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met tien procent gestegen. De groei is aanwezigin alle trafieken. Uitschieter is het stukgoed met een groei van 29 procent. De containertrafiek steeg met 13,2 procent. Tijdens het laatste jaarkwartaal verwacht het havenbestuur een bestendiging van de groei. In 2005 werd al tien procent meer trafiek behandeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat in absolute cijfers om een groei van 23.412.348 ton in 2004 naar 25.746.908 ton dit jaar. Ook de passagierstrafiek zit in stijgende lijn met 7,1 procent groei. Het stukgoed dat maar 785.302 ton vertegenwoordigt, is de grootste groeier ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. Deze trafiek steeg met 29procent. De contrainertrafiek kende 13,2 procent groei tot 11.651.422 ton. De ro/ro, of de rollende goederen, steeg met 7,1 procent tot 8.865.807 ton. Het vloeibare bulk groeide met 3,8 procent tot 3.146.138 ton en de vast bulk nam 8,8 procent toe en strandde op 1.298.239 ton. Door de aanhoudende groei neemt ook de vraag naar havenarbeiders toe. Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar werden al 13,5 procent meer shifts gepresteerd door de havenarbeiders.

Sony, de Japanse fabrikant van consumentenelektronica, zag zijn winst de laatste maanden fors dalen. Oorzaak is de druk op de prijzen van tv-toestellen met een vlak beeldscherm en de hoge ontwikkelingskosten van zijn spelconsole. De omzet van Sony bleef de laatste maanden stabiel. De nettowinst van Sony kwam voor het afgelopen kwartaal, van juli tot september, uit op 200 miljoen euro. Dat is een halvering in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nieuwe directeur van de Sony groep, Howard Stringer, heeft afgelopen maand een herstructureringsplan aangekondigd. Er zouden wereldwijd 10.000 banen moeten verdwijnen. Door te besparen, hoopt hij de concurrentie met Sharp voor televisies en met Apple voor MP3-spelers aan te kunnen.

De Finse papierproducent Stora Enso, één van de grootste papierproducenten van Europa, heeft donderdag een herstructureringsplan aangekondigd. De impact ervan voor de Belgische vestigingen blijft onduidelijk. Het bedrijf wil in Europa tegen 2007 5.000 banen schrappen. De groep heeft ook vestigingen in Diegem, Gent, Kallo en Kieldrecht. Het is nog niet duidelijk of daar banen zullen sneuvelen. Stora Enso maakte de geplande herstructurering bekend bij de publicatie van haar kwartaalresultaten. In het derde trimester, van juli tot september, boekte de groep een nettowinst van 66,4 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal in 2004 was dat nog het dubbele. Bij de groep werken wereldwijd 45.000 mensen.

Het Luxemburgse staalconcern Arcelor, waartoe onder andere Sidmar behoort, heeft in het derde kwartaal van 2005 een nettowinst gerealiseerd van 657 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2004 bedroeg de nettowinst 629 miljoen euro. Dat heeft het tweede grootstse staalconcern van de wereld donderdag bekendgemaakt. Voor heel het jaarvoorspelt het concern dan ook een krachtige winststijging. De omzet van Arcelor steeg in het derde kwartaal met 4,6 procent tot 7,48 miljard euro. De operationele winst klom van 800 naar 835 miljoen euro. Arcelor dankt de goede cijfers aan de aanhoudend hoge staalprijzen en een besparingsplan.

De oliemaatschappij Shell heeft in het derde kwartaal fors meer winst gemaakt dan verwacht dankzij de gestegen olieprijs. De winst exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten steeg met 68 procent tot 7,37 miljard dollar. Dat liet de Nederlands-Britse oliemaatschappij donderdag weten. Shell kreeg in het derde kwartaal 1,57 miljard dollar aan verscheidene eenmalige baten. Zo leverde de verkoop van het belang in Gasunie aan de Nederlandse staat Shell eenmalig 1,77 miljard dollar op. Zonder deze eenmalige inkomsten bedroeg de winst tegen actuele kosten ruim 5,8 miljard dollar. Analisten hielden hier rekening met een resultaat van 5,12 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar kwam de vergelijkbare winst uit op 4,38 miljard dollar.

Zwitserland speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de atoombom door het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind. Dat is de belangrijkste conclusie uit een regeringsonderzoek naar het aandeel van Zwitserse bedrijven in de bouw van zes atoomwapens door Zuid-Afrika tussen 1970 en 1993. Zuid-Afrika had buitenlandse technologie nodig om uranium te kunnen verrijken voor de productie van kernwapens en Zwitserse en Duitse bedrijven, die daarmee het economisch embargo schonden dat lange tijd gold tegen het land, hebbendaar een belangrijke bijdrage aan geleverd, stelt de historicus Peter Hug, een van de onderzoekers van het Zuid-Afrikaanse atoomproject. Om welke bedrijven het gaat en wat exact hun bijdrage is geweest aan de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse atoombom, is niet bekendgemaakt. In totaal had het land ooit de beschikking over zes gebruiksklareatoomwapens en was een zevende bom bijna af. President Frederik de Klerk gaf in 1993 toe dat Zuid-Afrika kernwapens had ontwikkeld, maar zei dat die allemaal weer waren ontmanteld.

De Amerikaanse president Bush heeft donderdag de hulp ingeroepen van vijf van de prominentste zakenmensen in de Verenigde Staten om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Azië. Het gaat om Jeff Immelt, bestuursvoorzitter van het industriële conglomeraat General Electric, Hank McKinnell Jr., topman van farmacieconcern Pfizer, Anne Mulcahy, topvrouw van printerfabrikant Xerox, SandyWeill, baas van de bank Citigroup en Jim Kelly, de ex-bestuursvoorzitter van pakjesvervoerder UPS. Zij zullen de komendedagen de Amerikaanse bevolking vragen om geld te doneren voor de duizenden slachtoffers van de aardbeving, aldus Bush.Inzamelingsacties voor de slachtoffers van de aardbeving die Zuid-Azië en vooral Pakistan begin oktober trof, hebben in de VS nog niet zoveel geld opgeleverd als bij andere rampen het geval was. Bij de tsunami-ramp en de orkanen Katrina en Rita bleken Amerikanen veel guller te geven.

Van de ruim 4.500 bedrijven die betrokken waren bij het Iraakse olie-voor-voedselprogramma, heeft meer dan de helft zich schuldig gemaakt aan het betalen van smeergeld aan het Iraakse regime. Dat staat in het vijfde en laatste rapport van de onafhankelijke commissie die namens de Verenigde Naties het schandaal heeft onderzocht. Volgens het onderzoek onder leiding van de voormalige Amerikaanse centrale bankier Paul A. Volcker maakten vooral Russische en Franse ondernemingen zich schuldig aan het betalen van illegale toeslagen enprovisies aan het regime van Saddam Hussein. In totaal worden in het ruim vijfhonderd pagina's tellend rapport 2200 bedrijven uit 66 landen genoemd. Het rapport beschuldigt grote bedrijven ervan het Iraakse bewind geld te hebben toegeschoven. Onder meer de activiteiten van BNP Paribas, DaimlerChrysler AG, Siemens en Volvo worden bij naam genoemd. Volcker zei volgens de BBC tijdens een persconferentie dat dit niet hoeft te betekenen dat de bedrijven van de betalingen wisten of ze autoriseerden. Secretaris-generaal Kofi Annan riep de lidstaten van de VN op stappen te nemen tegen ondernemingen en personen die smeergelden hebben betaald of op illegale wijze van het olie-voor-voedselprogrammahebben geprofiteerd.

India biedt Pakistan 25 miljoen dollar aan hulp, bijna 21,5 miljoen euro. Dat heeft een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. De Indiase toezegging isal eerder deze week gedaan tijdens de donorconferentie voor Pakistan in Geneve. India en Pakistan leven al tientallen jaren in onmin wegens de kwestie Kashmir. Een deel van dat gebied, dat nu van India is, wordt ook door Pakistan geclaimd. De twee landen vochten meerdere oorlogen wegens Kashmir uit.

Frankrijk wil een eind maken aan het zogenaamde rooktoerisme. In de toekomst mogen reizigers slechts tien pakjes sigaretten legaal naar Frankrijk invoeren. Totnogtoe was het tienvoudige daarvan toegestaan. De strijd tegen het roken dient als motivatie van de nieuwe wet. De nieuwe wet betekent meteen ook een begrenzing op de hoeveelheid tabak die men in huis mag hebben. Vanaf nu mogen privé-personen slechts twee kilogram tabak in huis halen, vroeger was dat nog tien kilogram.

Thursday, October 27, 2005

Leiders missen emotionele intelligentie

Slechts één bedrijf op tien is gezond. Dat is de stelling van de Amerikaanse psycholoog Robert Rosen. Volgens hem heeft dat allemaal te maken met het leiderschap, dat het grote verschil zou maken tussen succesrijke en onsuccesvolle bedrijven. Maar het ontbreekt vele leiders volgens Rosen aan emotionele intelligentie.

Rosen onderzoekt wat succesvolle bedrijven onderscheidt van onsuccesvolle. Zijn conclusie luidt onafgebroken dat alles draait om leiderschap. "De psycholoog brengt in zijn onderzoek bedrijven in kaart met een performance scan," aldus het magazine Management Team. "Hiermee wordt geanalyseerd hoe managers scoren op tientallen globalliteracies, de kerncompetentie van leidinggevenden in de 21ste eeuw."

De gezondste bedrijven begrijpen volgens Rosen dat mensen het belangrijkste kapitaal vormen. Hij stipt aan dat Europese bestuurders meer dan hun Amerikaanse collega's gedreven worden door menselijke waarden. "Het is één van de grootste uitdagingen voor de managers van de 21ste eeuw om de menselijke waarden te combineren met winst maken,"meent hij.

Rosen stelt dat het de hedendaagse managers vaak ontbreekt aan emotionele intelligentie. "De meeste managers voelen zich meer op hun gemak met financien en processen, dan met mensen," stipt hij aan.

Leiderschap is volgens hem echter wijsheid in actie. "Managers moeten ophouden met het lezen van boeken en het luisteren naar goeroe's," zegt hij. "Ze moeten de tijd nemen om stil te staan en bij zichzelf naar binnen kijken. Daar zit alles wat ze nodig hebben om gezond en effectief te worden."

Is brugpensioen levensbedreigend?

Het optrekken van het brugpensioen zou wel eens kunnen bijdragen tot de volksgezondheid. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt immers dat bruggepensioneerden gemiddeld korter leven dan collega's die tot hun 65ste levensjaar aan de slag blijven. Als men de onderzoekers moet geloven, spelen de stakers volgende vrijdag met hun leven.

Men zou kunnen verwachten dat het wegvallen van de werkstress bijdraagt tot de gemoedsrust en dus mensen langer zou laten kunnen leven. Maar dat wordt tegengesproken door een Amerikaans onderzoek, waarbij 3.500 gepensioneerde werknemers van Shell in Houston 26 jaar lang werden gevolgd.

Daarbij wilden de onderzoekers nagegaan of eerder stoppen met werken de levensverwachting kan verhogen. "Het tegendeel bleek het geval," aldus de onderzoekers. "Van de werknemers die op hun 55ste stopten met werken, overleden er bijna dubbel zoveel binnen de tien jaar na hun pensioen dan van de arbeiders die pas op 60- of 65-jarige leeftijd stopten.

De onderzoekers denken echter dat vervroegde uittreders gemiddeld eerder overlijden omdat veel mensen die eerder stoppen met werken, dat doen vanwege hun slechte gezondheid. "Niettemin lijkt een vervroegd pensioen geen garantie te bieden voor een langer of gezonder leven," merken ze op.

Consument stelt zich harder op


De consument is bereid om desnoods zware beperkingen op te leggen aan individuen of organisaties die de kwaliteit van het leven zouden kunnen beïnvloeden. Bedrijven moeten volgens analisten dan ook duidelijk laten verstaan dat ze echt naar de consument luisteren en rekening houden met zijn stelling.

"De consument stelt zich duidelijk harder op," voert het magazine Marketing Week aan. "Hij is meer bereid om restricties op te leggen aan mensen en organisaties die zijn algemene levenskwaliteit kunnen beïnvloeden." Deze trend - Assault on Pleasure - blijkt volgens het magazine uit verschillende recente evoluties.

Er wordt opgemerkt dat tachtig procent van de respondent van oordeelis dat alcohol op het werk niet zou toegestaan mogen worden. Maar bijna veertig procent vindt ook dat SUV-auto's in de stadscentra verboden zouden moeten worden. Dit heeft ook zijn weerslag in de reclame. Zo vindt 45 procent van de volwassen consumenten dat voedingsbedrijven niet langer reclame zouden mogen voeren naar kinderen.

Het bedrijfsleven moet volgens Marketing Week de consument duidelijk maken dat er met zijn opmerkingen en standpunten rekening gehouden wordt. Daarbij wordt verwezen naar de campagne 'We hear You', waarmee fastfood-gigant McDonald's zijn nieuwe, gezondere menu's adverteerde.

Britten lusten geen Duitse wijn meer


De Britse consument keert de Duitse wijn de rug toe. Uit een studie van het onderzoeksbureau AC Nielsen blijkt immers dat de verkoop van Duitse wijn in Britse pub op één jaar tijd met elf procent is gedaald. De voorkeur gaat naar Franse en steeds meer ook Chileense wijnen.

In het rapport stelt AC Nielsen dat de jaaromzet van Duitse wijnen in Britse pubs een bedrag van 255 miljoen dollar vertegenwoordigt. Dat is een daling met maar liefst elf procent tegenover het jaar voordien.

De meest populaire wijn komt voor de Britten nog altijd uit Frankrijk. Op de tweede plaats komt Australië, maar ook daar zag men een achteruitgang met vier procent. Als derde zag ook Italië zich met een achteruitgang (vijf procent) geconfronteerd.

Chili wipte over de Verenigde Staten en Duitsland naar de vierde plaats. Daarmee werd een groei van vijftien procent gerealiseerd. Amerikaanse wijnen kenden volgens het onderzoeksbureau een groei met negentien procent.

Het verlies van de Duitse wijnen is volgens het drankenmagazine The Morning Advertiser te wijten aan het imago van het product. "Men is er niet in geslaagd het publiek ervan te overtuigen dat de productie verder is geëvolueerd dan de zoete smaken die de Duitse wijnen in de jaren tachtig zo populair maakten," aldus het tijdschrift.

Verder in de rangschikking volgen Zuid-Afrika, Spanje, Nieuw Zeeland en Argentinië.

Steeds meer jacht op IT-personeel

Bedrijven hebben het steeds lastiger om hun IT-talenten bij zich te houden. Ze moeten volgens het onderzoeksbureau Foote Partners dan ook steeds meer toegevingen doen om te vermijden dat die topelementen overstappen naar de concurrentie.
Foote Partners stelt dat werkgevers steeds creatiever tewerk zullen moeten gaan om strategisch belangrijk IT-personeel in huis te houden. Er is immers bijzonder grote vraag naar IT-specialisten met geavanceerde kennis over technologie, de sector en de consument.



Het onderzoeksbureau benadrukt dat het tekort aan IT-talent ervoorzorgt dat de bedrijven in een steeds kleinere vijver moeten vissen. "Het gaat daarbij trouwens ook niet uitsluitend over de topjobs in de IT-afdelingen," waarschuwt Foote. "Ook in de lagere regionen van de hiërarchie duiken problemen op."

Bedrijven moeten volgens Foote dan ook trachten om die werknemers gelukkig te houden en te helpen vooruitgang te maken in hun carrière. "De betrokkenen wensen vooral extra vakantiedagen, flexibele werkuren, thuisarbeid en extra opleidingen, maar ook boeiend werk," stipt het bureau aan.

Foote waarschuwt ervoor dat de strijd voor het beste IT-personeel alleen nog maar zal toenemen en stipt aan dat bedrijven strategieën moeten ontwikkelen om te vermijden dat hun medewerkers door de concurrenten worden weggekaapt. "De kosten van een dergelijk verlies lopen steeds hoger op en vele bedrijven zijn daarop niet voorzien," aldus nog het bureau.

Luchtkwaliteit bedreiging voor Maasvlakte?

De strenge normen voor luchtkwaliteit vormen een bedreiging voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte in Nederland. Dat gaf de Nederlandse verkeersminister op vragen van Kamerleden over de uitbreidingsplannen voor de Rotterdamse haven. Peijs noemde het probleem van de luchtkwaliteit een groot vraagstuk met veel onzekere factoren.


Een aantal onderzoeken zou meer duidelijkheid moeten brengen over de problematiek, maar de Nederlandse minister benadrukte dat het project zeer zeker een effect zou hebben. Inmiddels heeft het Nederlandse kabinet een nieuwe wet terzake naar de Raad van State gestuurd voor advies. Daardoor hoopt de Nederland meer armslag te kunnen krijgen.

Indien de wet aanvaard wordt, hoeven projecten niet meer individueel te worden getoetst aan de Europese regelgeving, wat in Nederland op dit ogenblik nog steeds verplicht is. "Deze strenge aanpak is uniek in Europa, wat verklaart waarom
bijvoorbeeld de haven van Antwerpen en industriegebieden in Frankrijk wel zonder veel moeite kunnen uitbreiden," aldus het Nederlandse kabinet.

Maar minister Peijs gaf toe dat een positieve uitkomst voor de Tweede Maasvlakte allesbehalve zeker is. Daarom werd aan de ambtenarij opdracht gegeven mogelijke alternatieve uitwegen te zoeken, zodat er in 2008 zoals gepland toch met de aanleg zou kunnen gestart worden.

De ministers Brinkhorst van economische zaken en Dekker van ruimtelijke ordening stelden eerder deze maand nog dat er geen uitstel meer dreigt voor het miljardenproject, dat eerder al anderhalf jaar vertraging opliep doordat de Raad van State de uitbreidingsplannen afkeurde omwille van de onduidelijkheid voor de gevolgen op milieu, landbouw en visserij.

Daaraan zou inmiddels verholpen zijn. De toetsing op luchtkwaliteit moet echter nog volgen. "Eerder werden ook al tal van kleinere bouwplannen, zoals voor de aanleg van wegen, naar de prullenmand verwezen vanwege de gevolgen voor de luchtvervuiling," aldus een bericht van de Nederlandse overheid.

Werknemers halen spyware binnen

De helft van alle spyware op bedrijfscomputers is afkomstig van werknemers die tijdens de werkuren online op zoek gaan naar pornografische of goksites. Dat stelt het magazine eSecurityPlanet. Daarbij wordt opgemerkt dat bedrijven niet voldoende moeite doen om tijd en energie te steken in het controleren van de online activiteit van hun werknemers.



Ken van Wyk, columnist van eSecurityPlanet, stelt dat het controleren van het online werknemersgedrag nog blijkbaar altijd als verfoeilijk beschouwd wordt. "Er wordt gerekend op het vrijwillige ethische gedrag van de werknemer, maar dat blijkt niet te werken," voegt hij daar aan toe.

Hij wijst erop dat spyware bijzonder veel schade kan aanrichten bij een bedrijf. "Ik zou dergelijke toestanden niet op mijn netwerk willen hebben," benadrukt hij. Indien IT-verantwoordelijken de werknemers zouden kunnen beletten nog langer pornografische en goksites te bezoeken, zou het probleem van spyware volgens het magazine met de helft kunnen verminderd worden.

Ken Dunham, woordvoerder van VeriSign iDefense Intelligence, voert daarbij aan dat de betrokken werknemers van de veronderstelling uitgaan dat ze toch nooit zullen betrapt worden. "Bovendien vinden ze het minder erg om daarbij op het werk betrapt te worden dan thuis," meent hij.

De werknemer heeft volgens hem schrik voor de schade die malware op zijn thuiscomputer zou kunnen uitrichten. "Maar over het computersysteem op het werk zijn ze veel minder bezorgt," aldus Dunham. "Het is zoals het verschil tussen het huren en het bezit van een huis."

Van Wyk voert echter aan dat het blokkeren van dergelijke websites niet zo eenvoudig is als wordt verondersteld. "Er is niet alleen de technologie," verduidelijkt hij. "Het bedrijf moet ook een heel strikt beleid volgen indien men een kans op succes wil hebben. Er moet duidelijk gesteld worden dat de computers alleen voor het werk mogen gebruikt worden en dat de werknemers gecontroleerd zullen worden en desnoods gesanctioneerd zullen worden."

Nieuwe economieën stimuleren reclame

De economische groei in ontwikkelingslanden bezorgt de wereldwijde reclamesector nieuwe impulsen. Dat stelt media-buyer ZenithOptimedia. Het bedrijf heeft zijn verwachtingen voor dit jaar dan ook naar boven bijgesteld.



ZenithOptimedia, dochteronderneming van de reclamegroep Publicis, stelde te verwachten dat de reclamesector wereldwijd dit jaar een groei zal kennen met 5,2 procent. Enkele maanden geleden sprak het bedrijf van een verwachte groei van 4,7 procent, nadat bij het begin van het jaar met een groei van 5,4 procent rekening was gehouden.

Toegegeven wordt echter dat de invloed van de stijgende olieprijzen op de inflatie de reële groei beperkt houdt tot 1,3 procent, wat een verlaging met 0,6 procent betekent tegenover de voorspellingen die in het begin van de zomer werden gedaan.

"De wereldwijde reclame groeit aan hetzelfde tempo als de economie, ondanks de afname van de groei van de vraag bij de consument," benadrukt ZenithOptimedia. Brazilië, Rusland, India en China dragen samen 27 procent bij tot de groei van wereldwijde reclame-investeringen, terwijl hun bijdrage tot de groei van het bruto binnenlands product van de wereldeconomie slechts 16 procent bedraagt.

Uitwijken naar Oost-Europa niet altijd succes


Bedrijven die omwille van loonkosten uitwijken naar het vroegere Oostblok, blijken achteraf niet allemaal supergelukkig te zijn met die beslissing. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Nyenrode-universiteit. Er zijn volgens de onderzoekers heel wat problemen die een succes op die markten in de weg kunnen staan.

De onderzoekers Martin van Zanten en Martien van Dijken onderzochten een aantal Nederlandse bedrijven die hun heil hebben gezocht in eenaantal Oost-Europese landen. Van de 27 gevolgde bedrijven bleken een opmerkelijk aantal toch niet zo positieve ervaringen opgedaan te hebben. Zes van de betrokken ondernemingen zijn inmiddels alweer terug in Nederland.

Het merendeel van de betrokken bedrijven zocht omwille van de hoge Nederlandse loonkosten zijn heil op goedkopere markten. Maar dat bleek voor een aantal ondernemers al snel tegen te vallen. "In de Oostbloklanden die nu deel uitmaken van de Europese Unie stijgen de salarissen explosief," benadrukken de onderzoekers. "In Tsjechië zijn de lonen het voorbije jaar met 9,7 procent omhoog gegaan."

Ook goedkopere bouwgronden en eenvoudige regelgevingen bleken voor bedrijven een belangrijke motivatie te zijn om zich in Oost-Europa te vestigen. "Maar daarbij werden vele ondernemers geconfronteerd metcorruptie-praktijken," stellen de onderzoekers.

Tenslotte is ook de technologische achterstand van de Oostbloklanden een rem op het succes van outsourcing. "Daardoor bleek het in sommige gevallen bijzonder moeilijk of onmogelijk om te voldoen aan de Nederlandse eisen op het gebied van hygiëne en kwaliteit," voeren ze aan. "De kwaliteit van de producten ging soms zwaar achteruit, waardoor het amper nog verantwoord was om ze op de markt te brengen."

Economie in de media


In een poging het sekstoerisme te ontmoedigen, wil Rio de Janeiro ansichtkaarten met vrouwen in bikini verbieden. De regionale autoriteiten besloten tot een ban van kaarten met schaars geklede dames op de beroemde stranden van de Braziliaanse stad. De gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro heeft dertig dagen de tijd om het besluit te bekrachtigen. Ansichtkaarten met de dames op stranden als Ipanema en Copacabana trekken het verkeerde soort toeristen aan, aldus een afgevaardigde. Het beeld van de halfnaakte dame werd vereeuwigd in het bossa nova lied Girl From Ipanema.

Fiat boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 818 miljoen euro tegenover een verlies van 404 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsverlies bij Fiat Auto, de grootste divisie, verkleinde van 282 tot 85 miljoen euro. Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin het concern winst kan neerzetten. De kwartaalomzet steeg met 2 procent tot 10,6 miljard euro. Bij Fiat Auto werden dit jaar al voor 500 miljoen euro aan kostenbesparingen in gang gezet, die divisie zorgde de afgelopen vier jaren voor de grootste verliesbijdrage. Afgevaardigd bestuurder Sergio Marchionne zette een nieuwe topman aan het hoofd van de divisie en schrapte er 19.000 banen. De kwartaalwinst wordt wel vertekend door een eenmalige opbrengst van 850 miljoen euro door de verkoop van een 25 procent-participatie in Italenergia Bis aan Electricité de France en door de verkoop van nieuwe aandelen voor 300 miljoen euro. Fiat heeft op jaarbasis 1,1 procent aan marktaandeel verloren op de Europese automarkt. Nieuwe modellen, zoals de compacte Punto, moeten voor een ommekeer zorgen.

Oliemaatschappij Shell heeft in het derde kwartaal fors meer winst gemaakt dan verwacht dankzij de gestegen olieprijs. De winst exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten (CCS) steeg met 68 procent tot 7,37 miljard dollar. Analisten hielden rekening met een CSS-winst van 5,12 miljard dollar. In juli, augustus en september steeg de nettowinst met 68 procent tot 9,03 miljard dollar. De omzet liep met 6 procent op tot 94,72 miljard dollar. De schade die Shell opliep als gevolg van de orkanen in de Golf van Mexico becijfert het concern op 350 miljoen dollar. Het belangrijke Mars-platform in de Golf van Mexico wordt pas in de tweede helft van 2006 weer in gebruik genomen. Shell rekent voor heel 2006 op een gemiddelde dagelijkse productie van 3,5 miljoen vaten. Dat is aan de onderkant van de eerder genoemde verwachting van 3,5 tot 3,8 miljoen vaten per dag. Shell gaat er nog steeds van uit dat het dit jaar 15 miljard dollar investeert.

De Europese Commissie heeft Karel van Miert gevraagd om als bemiddelaar op te treden in de ruzie rond het Galileo-satellietproject. De EU-lidstaten hebben afspraken gemaakt om tot een eigen GPS-systeem te komen, om voor navigatie niet meer van het Amerikaanse Global Positioning System afhankelijk te zijn. Het zou in 2008 moeten starten en 3,2 miljard euro mogen kosten. De industrie zou circa tweederde van het bedrag ophoesten, regeringen de rest, in de vorm van subsidie. Recent werd door Italiaanse kritiek bekend dat Duitsland zijn bijdrage van 430 miljoen euro nog niet wilde betalen, zolang Europa niet had gekozen om een centrum voor het satellietbeheer in Duitsland te vestigen. Maar ook de industrie ziet weinig heil in het project, zo maakt de Commissie bekend. Ze zit daar danig mee in haar maag, want Europa noemt dit zelf zijn eerste grote industriële EU-project. Nu maakt de Europese Commissie bekend uit eigen middelen met een startkapitaal van 550 miljoen euro te komen. Ook de European Space Agency (ESA) betaalt een bijdrage van 550 miljoen euro, indirect ook subsidiegeld. Al in 2006 zouden vier satellieten beschikbaar moeten zijn voor een begin van Galileo, in 2008 het hele systeem met dertig satellieten.

De Franse producent van apparatuur voor communicatienetwerken Alcatel heeft de operationele winstmarges voor dit jaar verlaagd van 10 naar 9 procent. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Voor analisten kwam de boodschap niet als een verrassing. De operationele winst bedroeg in het derde kwartaal 278 miljoen euro. Dat was minder dan de 372 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer kwam wel overeen met de verwachtingen. Vooral Alcatels divisie die zich met mobiele communicatie bezighoudt, presteerde sterk. De omzet was hoger dan verwacht. Het bedrijf verkocht in het voorbije kwartaal voor 3,29 miljard euro, een stijging van 9,4 procent.

De Britse regering heeft woensdag na dagen kibbelen een compromis bereikt over een rookverbod. Volgens de omroep BBC wordt het roken in openbare gelegenheden verboden. Een uitzondering wordt gemaakt voor pubs en clubs waar geen eten wordt geserveerd. In het handvest van de Labour-partij wordt gepleit voor een volledig rookverbod. Het besluit is een nederlaag voor minister Hewitt van Volksgezondheid die pleitte voor een strengere ban. De Britse medische vakorganisatie noemde het compromis een verloren kans.

Wednesday, October 26, 2005

Oneerlijke baas is een moordenaar

Werknemers die zich op de werkvloer door hun baas fair behandeld voelen, lopen veel minder risico op een hartaandoening. Dat blijkt uit een studie van het Finse Institute of Occupational Health (IOH). Hartziekten zijn in de westerse maatschappij de belangrijkste doodsoorzaak.

"De meeste mensen hechten er veel belang aan dat ze door autoriteiten eerlijk behandeld worden," benadrukte onderzoeksleider Mika Kivimaki. "Gebrek aan faire handelswijzen kunnen leiden tot verdrukking en stress."

Werknemers voelen zich volgens de onderzoekers eerlijk behandeld wanneer hun supervisor hun standpunten overweegt, informeert over beslissingen en het individu op een faire en oprechte manier benadert. Werknemers die zich bijzonder eerlijk behandeld voelen, zouden volgens de onderzoekers 30 procent minder risico lopen op hartziektes.

Japan niet gemakkelijk voor Airbus


Drie grote Japanse constructeurs hebben een aanbod van Airbus afgewezen om samen te werken aan het A350-type. Ze stellen dat hun verbintenissen met concurrent Boeing dat niet toelaat. Airbus wil eventueel kleinere Japanse constructeurs aanspreken, maar blijft het moeilijk hebben op de Japanse markt.

Airbus-topman Gustav Humbert gaf tijdens een congres in Tokyo toe dat de Japanse giganten Mitsubishi, Fuji en Kawasaki een aanbod tot samenwerking hebben afgewezen. Ze zijn al betrokken bij de productie van nieuwe Boeing 787, onder meer in het ontwerp en de productie van de vleugels.

Humbert stelde echter te hopen dat de drie bedrijven zich nog zouden bedenken, maar voegde er ook aan toe dat hij ook de deur open houdt voor kleinere Japanse bedrijven. Het persbureau Associated Press merkt op dat Airbus weliswaar marktleider is, maar het in Japan bijzonder moeilijk heeft. Daar heeft de bedrijfsleven immers al decennia hechte banden met Boeing.

Airbus controleert 62 procent van de vliegtuigmarkt in Europa, maar ook 49 procent in Amerika en 55 procent in Zuid-Oost Azië. In Japan blijft zijn aandeel echter beperkt tot amper 4 procent. Boeing probeert ook opnieuw zijn leiderspositie te heroveren. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dit jaar 320 exemplaren op te leveren, tegenover 370 bij Airbus. Maar Boeing zou een orderboek van 616 vliegtuigen hebben, tegenover 407 bij Airbus.

Noch Japan Airlines, noch All Nippon Airways hebben bestellingen geplaatst voor de A380, de nieuwe superjumbo van Airbus. Humbert stelde dan ook dat de Europese constructeur in Japan nog voor een grote uitdaging staat. Daarom werd eerder dit jaar al de Amerikaanse onderhandelaar Glen Fukushima aan het hoofd van Airbus Japan geplaatst.

Met het inschakelen van locale bedrijven hoopt Airbus een gemakkelijker toegang te krijgen tot de Japanse markt. Op dit ogenblik werken 21 Japanse bedrijven mee aan de bouw van de A380, maar hun betrokkenheid is niet zo groot als de samenwerking tussen Boeing en zijn Japanse partners.

Humbert kreeg bij Mitsubishi, Kawasaki en Fuji te horen dat hun werkschema's voorlopig volledig vol zitten. Mitsubishi maakt al wel cargo-deuren voor de A380 en stelde altijd geïnteresseerd te blijven in een toekomstige samenwerking en ondertussen toch goede relaties te behouden met Boeing.

Dikkertjes krijgen geen promotie


Werknemers met gewichtsproblemen worden gediscrimineerd op het gebied van sollicitaties en promoties en verliezen ook gemakkelijker hun job. Dat moet blijken uit een onderzoek bij 2.000 Britse personeelsverantwoordelijken. Die zouden niet snel geneigd zijn om dikkere mensen veel kansen te gunnen.

Uit het onderzoek van Personnel Today bleek dat 93 procent van de personeelsverantwoordelijken dat ze bij dezelfde kwalificaties en ervaring de voorkeur zouden geven aan een kandidaat met een gewoon gewicht dan aan een sollicitant met overgewicht.

Verder merkte 30 procent van de human resource managers op dat overgewicht een legale medische reden is om iemand niet aan te werven. Daarnaast stelde 15 procent dat ze minder snel geneigd zouden zijn om een dikkere werknemer te promoten. Tenslotte was 10 procent van oordeel dat bedrijven het recht hebben een werknemer met overgewicht
te ontslaan.

"Werknemers met gewichtsproblemen worden gemarginaliseerd en krijgen minder mogelijkheden dan hun slankere collega's," benadrukte Karen Dempsey, hoofdredacteur van Personnel Today.

Aanklacht tegen Paris Hilton


Hotelerfgename Paris Hilton is door model en actrice Zeta Graff voor de rechter in Santa Monica gedaagd wegens laster. Graff is woest omwille van de uitlating die Hilton over haar deed in The New York Post. Het model eist nu een schadevergoeding van tien miljoen dollar.

Alles draait rond een avondje eind juni in Kabaret, een Londense nachtclub. In het krantenartikel van columnist Richard Johnson staat vermeld dat Graff er in een golf van razernij Hilton naar de hals zou gevlogen hebben. Hilton was toen immers verloofd met de rederij-telg Paris Latsis, die voordien twee jaar lang een relatie zou hebben gehad met Graff.

In het artikel staat vermeld dat Graff een diamanten halssnoer ter waarde van vier miljoen dollar van Hiltons nek probeerde te rukken. Daarop zou ze door de security overmeesterd zijn geworden en uit de nachtclub zijn gezet. Een anonieme bron voegde daar in het artikel aan toe dat Graff midden in de dertig is en haar jeugdigheid aan het verliezen is.

Een woordvoerder van Hilton vertelde in het artikel dat Graff zich als een stalker pleegde te gedragen, maar dat Paris geen klacht wilde neerleggen. Ze zou alleen wensen dat Graff haar gerust zou laten.

Maar het verhaal van Graff luidt enigszins anders. Zij stelt dat Hilton haar begon te beledigen en vervolgens aan de uitbaters gevraagd had om Graff uit de nachtclub te verwijderen. Toen dat geweigerd werd, zou Hilton met haar gevolg de club hebben verlaten. Graff zou daarentegen nog een tijdje ter plaatse gebleven zijn.

De Britse kranten The Sunday Maik en The People brachten een kort berichtje over de rel, maar verontschuldigden zich laten bij Graff. Daarbij zou toegegeven zijn dat de feiten nooit waren gebeurd. De media zouden ook een schadevergoeding hebben betaald aan de actrice. Johnson blijft echter achter zijn verhaal staan, ondanks hij naar eigen zeggen door de Graff-entourage met een aanklacht was bedreigd.

Graff speelde een kleine rol in de film 'The Fifth Element' uit 1997. De rechter stelde de zaak begin volgend jaar verder te zullen behandelen.

Zandfilters tegen arsenicum

Een goedkope filter met gerecycleerd zand slaagt erin om arsenicum uit water te halen en op die manier de vloeistof drinkbaar te maken. Dat stelt het Institute for Water Education (IWE), een dochterorganisatie van de Unesco. De filter is inmiddels al uitgetest in Bangladesh.


"IWE-wetenschappers hebben een goedkope filter ontwikkeld diearsenicum uit water kan halen," meldt het magazine OneWorld. "Dat is handig voor landen als Bangladesh, waar het drinkwater van miljoenen mensen is vervuild met het gif. De filter maakt daarbij gebruik van gerecycleerd zand."

Opgemerkt wordt dat een dergelijke familiefilter dagelijks ongeveer honderd liter water kan zuiveren. "Dat is voldoende voor de drinkwatervoorziening van twintig mensen," aldus het IWE. "Na een jaar moet het zand wel worden vervangen."

Inmiddels werd de waterfilter uitgetest in Bangladesh. Daar wordt de bevolking immers het ergst met het probleem geconfronteerd. "Ongeveer dertig miljoen mensen gebruiken er water dat door arsenicum is vervuild," stelt het IWE. "Maar ook in landen als India, Argentinië, Chili, China, Ghana, Hongarije en de Verenigde Staten drinken veel mensen met arsenicum besmet water."

Arsenicum kan kanker en huidziekten veroorzaken. Het product komt in het drinkwater als gevolg van geologische processen, maar ook door menselijke activiteiten zoals mijnbouw en de verbranding van steenkool.

Volgens de onderzoekers is het filter goedkoop te produceren omdat ze gebruik maken van een bijproduct van waterzuiveringsbedrijven. "In veel fabrieken in de wereld gebruikt men zand om ijzer uit het waterte halen," merken ze op. "Dit ijzerhoudende zand blijkt nu heel goed in staat om arsenicum op te nemen."

De filters die in Bangladesh werden gebruikt, zouden minder dan dertig euro hebben gekost. "Een massaproductie kan de kosten verder beperken," voert de organisatie aan. Samen met Bengaalse organisaties zal er georganiseerd worden voor de distributie onder de bevolking. Bovendien krijgt de bevolking training in het beheer en het onderhoud van de filters.

Noordpool creëert vreemde allianties


Het ontginnen van de gigantische petroleumvoorraden in het Noordpoolgebied zou grote gevolgen kunnen hebben voor het economisch en politiek machtsevenwicht van de wereld. Dat stelt Jorn Madslien, economisch analist van de BBC. Rusland en Noorwegen zouden daarbij volgens hem wel eens in belangrijke mate kunnen van profiteren.

"De natuurlijke rijkdom van de Europese Noordpool bleef lang onbereikbaar door de bevroren toendra en de verraderlijke Barentszee," merkt de BBC op. "Bovendien was er ook de gespannen relatie tussen Noorwegen en Rusland en de Nato en de Sovjet-Unie."

Maar beide groepen zijn volgens de BBC bijzonder hongerig naar de rijkdommen van het gebied, dat ongeveer een kwart van de petroleumvoorraden van de wereld zou bevatten. "Na het einde van de Koude Oorlog werd dan ook snel begonnen met de exploratie van het gebied."

Dat zou volgens de BBC kunnen leiden tot een nieuw machtevenwicht in de wereldeconomie, waar petroleum een sleutelrol vervult. Zo stelde Jonas Gahr, de pas benoemde Noorse minister van buitenlandse zaken, vorig jaar al dat de militaire geallieerden van zijn land niet noodzakelijk ook de vanzelfsprekende geallieerden zouden zijn op het gebied van energie-voorziening.

De samenstelling van de nieuwe Noorse regering van premier Jens Stoltenberg geeft volgens de omroep ook aan welke strategische belangrijkheid wordt toegeweten aan de toekomst van het Noordpool-gebied en de Barentszee.

"Industrieminister Odd Eriksen, energieminister Odd Roger Enoksen en visserijminister Helga Pedersen komen allemaal van het hoge noorden, een regio die geografisch is afgelegen en cultureel duidelijk verschilt van het meer bevolkte zuiden," oppert de BBC. "Hun visie terzake kwam ook onmiddellijk naar boven."

Stoltenberg benadrukte dat zijn regering de petroleum-exploraties in de Barentszee zal verder zal doordrukken, ondanks het protest van milieuverenigingen. Tevens stipte Jurij Trutnev, Russische minister van natuurlijke bronnen, aan te werken aan een oplossing voor een aanslepend grensgeschil tussen beide landen in de Barentszee.

"Beide landen weten dat de Barentszee enorme rijkdommen bevat en geen van hen is happig op grensconflicten om hun vorderingen in het gebied af te remmen," meent de BBC. "Echte commerciële grensoverschrijdende allianties blijven nog beperkt, maar evolueren heel snel in echte relaties."

De Noorse energiegiganten Statoil en Hydro hebben met hun Russische tegenhanger Gazprom een intentieverklaring ondertekend en praten over samenwerking rond toekomstige projecten. Samen met Total, Chevron en Conoco willen de Noorse bedrijven deel uitmaken van een consortium, geleid door Gazprom, om in de Barentszee een gigantisch gasveld uit te bouwen.

Het Shtokman-gasveld, 1.400 vierkante kilometer groot, wordt het grootste offshore gasveld van de wereld. Het omvat 3,2 triljoen kubieke meter gas in reservoirs twee kilometer beneden de zeebodem, die zelf op een diepte van 350 meter ligt. Vier pijplijnen moeten het gas langs de extreem oneven zeebodem naar Moermansk brengen, ongeveer 550 kilometer verder.

Vervolgens wordt het met andere pijpleidingen naar de havens getransporteerd, maar ook met een 1.200 kilometer lang traject door de Baltische Zee naar Duitsland. Zowel Rusland als Noorwegen hopen grote leveranciers te worden van Noord-Amerika. Daarbij zou het eerst gaan om gas uit Shtokman en Snohvit, maar later ook van ruwe olie uit de Barentszee.

Een voordeel daarbij is dat een tanker vanuit Moermansk de Noord-Amerikaanse kust kan bereiken in iets meer dan een week. Een transport vanuit de Arabische Golf doet er drie keer langer over. Gazprom wil trouwens 15 tankers voorbereiden voor LNG-transporten naarde Amerikaanse markt.

"Gazprom is 51 procent eigendom van de Russische regering," stipt de BBC aan. "De rol van het bedrijf als wereldwijd marktleider op energiegebied zal ook diplomatieke kringen niet ontgaan. En daar gaan geld en macht hand in hand."

Toyota wolf in schapenvacht?


Toyota verkoopt meer hybride auto's dan zijn concurrenten, maar wordt door een Amerikaanse milieuvereniging toch op de korrel genomen. De vereniging stelt immers dat het gemiddelde brandstofverbruik van een Toyota-auto hoger ligt dan twintig jaar geleden.

Het Bluewater Network uit San Francisco wil de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Eén van de acties is een advertentie in de kranten waarbij de vraag gesteld wordt of Toyota een wolf in schapenvacht is. Daarbij verschijnt een foto van Toyota-topman Katsuaki Watanabe, samen met een wolf in een zakenpak.

De organisatie stelt dat Toyota één van de bedrijven is die de Californische nieuwe milieuwetten voor de rechtbank wil bestrijden. Bovendien wordt er opgemerkt dat de auto's van het Japanse merk minder energie-efficiënt zijn dan twintig jaar geleden. In 1985 zou een Toyota immers gemiddeld 30 mijl kunnen rijden per gallon. Vandaag zou dat gedaald zijn tot 27,5 mijl.

In de advertentie wordt de vraag gesteld of dit dezelfde onderneming is die de Prius-hybride op de markt heeft gebracht en zich wil opwerpen als een milieu-strijder. Twee jaar geleden trok Bluewater Network ook al van leer tegen Ford, nadat gebleken was dat de Amerikaanse constructeur er niet in slaagde zijn auto's 25 procent zuiniger te maken, zoals was beloofd.

Toyota stelt echter zichzelf wel degelijk als een milieuvoortrekker te beschouwen en zegt dan ook verrast en teleurgesteld te zijn door de actie van Bluewater Network. Het bedrijf geeft toe dat het gemiddelde verbruik van Toyota-modellen de voorbije twintig jaar inderdaad is gestegen, maar merkt op dat dit te wijten is aan de uitbreiding vanhet vrachtwagen- en SUV-park.

"Het aanbod van Toyota is duidelijk veranderd," aldus een woordvoerder tegen Associated Press. "Maar dat is het gevolg van de voorkeuren van de consument." Over het gerechterlijk gevecht met Californië stipte het bedrijf aan dat het wenselijk is dat de federale overheid de nieuwe milieunormen zou moeten opleggen in plaats van individuele staten.

Toyota hoopt dat zijn hybride modellen het volgende decennium een kwart van zijn Amerikaanse verkopen zou vertegenwoordigen. Dat zou een stijging zijn met ongeveer drie procent tegenover vorig jaar. Naast de Prius en twee SUV-hybrides, wil het merk volgend jaar ook hybride versies van de Camry en Lexus op de markt brengen.

De SUV-hybrides van Toyota zijn volgens Bluewater Network trouwens niet veel beter dan hun traditionele versies, hoewel het werk beweert dat de modellen zuiniger zijn dan vele personenwagens. "Toyota misleidt het publiek," aldus de organisatie. "Men doet geloven dat hybride technologie gepaard gaat met een zuiniger verbruik."

John Barker, directeur van het bureau DZP Marketing, stipt aan dat de krantenactie van Bluewater Network weinig invloed zal hebben. "Door één van de de marktleider op het gebied van milieubeleid aan te pakken, brengt de vereniging zichzelf en haar zaak in diskrediet," voerde hij aan.

Europa moet ingrijpen tegen veroudering

De Europese Unie moet zijn openbare financiën drastisch omvormen. Dat stelt Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken. Hij stelde daarbij dat belastingen, pensioenen en gezondheidszorg drastisch moeten omgevormd worden indien men wil kunnen reager op de snel verouderende bevolking.

De Spanjaard Almunia had het daarbij over een actiever arbeidsbeleid, gecontroleerde immigratie en een loonbeleid, zodat naar een grotere economische groei en een verbeterde productiviteit zou kunnen gestreefd worden. Dat is volgens hem essentieel om het Europees demografisch probleem aan te pakken.

De Europees Commissaris benadrukte dat binnen het huidig beleid de veroudering de investeringen op het gebied van pensioenen en gezondheidszorg tegen 2050 in Europa zou doen toenemen met ongeveer vier tot acht procent van het bruto binnenlands product. Het Stabiliteitspact legt echter een maximum van vier procent op budgettekorten.

Vanaf 2010 zal de Europese economische groei volgens hem de gevolgen ondervinden van een afname van de arbeidsbevolking. Tegen 2050 zou die met 48 miljoen eenheden (16 procent) zijn afgenomen. In dezelfde
periode zou het aantal 65-plussers met 58 miljoen (77 procent) toenemen. Daardoor zouden tegenover elke gepensioneerde nog amper tweein plaats van vier werkenden staan.

Almunia wees erop dat zelfs indien de Europese Unie zijn arbeidsgraad van de huidige 63,3 procent zou kunnen opdrijven tot 70 procent, er in 2050 nog altijd 9 miljoen werknemers minder zouden zijn dan vandaag. "Daarom moet er een actievere politiek gevoerd worden om de tewerkstelling van vrouwen en ouderen te stimuleren," benadrukte hij.

De toekomstige groei zal volgens de commissaris in belangrijke mate afhankelijk zijn van een verbeterde productiviteit. "Het arbeidsbeleid moet dan ook hervormd worden en mobiliteit promoten door uitgebreide herscholingen en levenslang leren," waarschuwde Almunia. "Bovendien zullen de lonen dichter bij de evolutie van de productiviteit gebracht worden. Lagere lonen zijn voor Europa geen concurrerend middel, maar er moet een betere relatie komen tussen lonen en productiviteit."

Verder stelde Almunia dat er gewerkt moet worden aan legale migraties om de Europese arbeidsbevolking uit te breiden, maar voegde daar aan toe dat daarbij rekening gehouden moest worden met de absorptiecapaciteiten van de gemeenschappen.

Economie in de media


Een man uit het Russische Sint Petersburg beweert dat hij de zogenoemde emoticons heeft verzonnen. Dat zijn de gezichtjes in msn- en sms-berichtjes die uitdrukken of de verzender blij, verdrietig of boos is. "Ik heb het patent op visuele weergaves van de gemoedstoestand van de mens. Als die lachebekjes-smileys dat doen, dan vallen ze onder mijn patent," aldus de 45-jarige Viktor Petrov.Hij zou al in april 1999 het patent hebben aangevraagd voor drie soorten emoticons, namelijk een positieve, een negatieve en een neutrale emoticon. Achttien maanden later zou hij het patent hebben verkregen.In augustus van dit jaar oordeelde een rechtbank in Sint Petersburg al dat de smileys die werden gebruikt in de mobiele telefoons van Siemens teveel op die van Petrov leken. Petrov had de Russische tak van Siemens in 2002 voor het gerecht gesleept. De rechtbank besloot dat Siemens geen gebruik meer mocht maken van de emoticons in Russische gebied. Ook softwaregigant Microsoft probeerde in 2004 een patent aan te vragenop smileys. Microsoft heeft veel kritiek gekregen op deze poging, ze zijn een vorm van taal, zo wordt beargumenteerd. Er is nog geen beslissing genomen over de patentaanvraag.
Yahoo verhoogt de prijzen voor het maandelijks onbeperkt downloaden van muziek en het kopiëren naar draagbare mp3-spelers. Internetters die legaal muziek downloaden via Yahoo Music Unlimited krijgen in december 2005 een prijsverhoging van 70 procent voor de kiezen. Nu betalen ze nog 7 dollar per maand om onbeperkt muziek te downloaden en af te spelen op de pc en draagbare mp3-speler. Vanaf de aankomende feestmaand gaat dat bedrag naar 12 dollar. Het bedrag voor een maandabonnement voor muziek downloaden naar de pc, dus zonder de mogelijkheid tot kopieren naar mp3-spelers, blijft in prijs ongewijzigd staan op 7 dollar per maand. Yahoo speelt in op de algemeen groeiende vraag naar draagbare muziek. Met de prijsverhoging vergroot ze haar winstmarges. Vooralsnog haalt Yahoo 87 procent vanhaar totale omzet uit het plaatsen van advertenties.

Houders van in de Verenigde Staten genoteerde aandelen van het Russische olieconcern Yukos zijn een rechtszaak begonnen tegen de Russische autoriteiten wegens effectenfraude. Ze willen compensatie voor de verliezen die ze leden toen Yukos door de Russische staat grotendeels werd ontmanteld. De aandeelhouders bezitten American Depository Receipts. Deze veelal Amerikaanse beleggers in Yukos hebben naar eigen zeggen ongeveer 6 miljard dollar verloren toen Yukos vorig jaar in een door het Kremlin georganiseerde veiling werd gestript van zijn belangrijkste productiedivisie, Yuganskneftegaz. Dat onderdeel werd verkocht voor 9,3 miljard dollar. Tot de aangeklaagden behoren onder meer de Russische Federatie, de staatsenergiebedrijven Gazprom en Rosneft en de leidinggevenden van deze concerns. In de verklaring van het advocatenkantoor Covington & Burling uit Washington was verder te lezen dat de Russische minister van Energie Viktor Christenko is opgeroepen om te getuigen in de zaak.

Het grootste defensieconcern ter wereld, het Amerikaanse Lockheed Martin, heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 427 miljoen dollar. Dat is 39 procent meer dan in de dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers. De omzet van de fabrikant van onder meer de Joint Strike Fighter (JSF) kwam uit op 9,2 miljard dollar. In het derde kwartaal vorig jaar bedroeg deze nog 8,44 miljard dollar. De winst van 96 dollarcent per aandeel overtrof de verwachtingen van analisten, die in doorsnee uitgingen van een winst van 90 cent per aandeel. Het bedrijf heeft de winstverwachtingen voor heel 2005 en voor 2006 naar boven bijgesteld. Lockheed Martin profiteerde in het derde kwartaal onder meer van een betere verkoop van elektronische systemen. Zo won de onderneming uit Bethesda in de staat Maryland een contract voor de aanleg van een dataverzamelingssysteem ten behoeve van de Amerikaanse volkstelling ter waarde van 500 miljoen dollar.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 82 miljoen dollar na een nettowinst van 331 miljoen dollar in dezelfde periode van 2004. Schade door deorkanen Katrina en Rita drukte de winst met 95 miljoen dollar, zo blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers. Nog veel zwaarder dan de orkaanschade woog een eenmalige belastinglast van 320 miljoen dollar. Exclusief dergelijke eenmalige posten wist DuPont het resultaat te verbeteren. De omzet nam toe met 5 procent tot 6,2 miljard dollar. Het concern maakte ook bekend dat het voor 5 miljard dollar eigen aandelen wil terugkopen, waarvan voor 3 miljard van de zakenbank Goldman Sachs.

De Italiaanse topmanager Enrico Bondi is bereid ook in de toekomst het voedingsmiddelenconcern Parmalat te leiden. Dat heeft de Italiaanse krant Il Messaggero dinsdag gemeld. Bondi was na de ondergang van het concern, die volgde op een omvangrijk boekhoudschandaal, in december 2003 tot bewindvoerder benoemd. In die functie heeft hij de bezem door Parmalat gehaald. Ook heeft Bondi Parmalat weer aan een beursnotering geholpen. Aanvankelijk deden geruchten de ronde dat de 71-jarige manager na de herstart Parmalat zou verlaten. Bondi zal zich bij de komende bestuursvergadering begin november beschikbaar stellen voor de functie van algemeen directeur.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Japan, Japan Airlines (JAL), zet een punt achter haar beleid om op eigen houtje te blijven vliegen. Dinsdag liet JAL weten zich te willen aansluiten bij het verbond OneWorld van onder meer British Airways, Iberia, Cathay Pacific, Qantas en American Airlines. Toetreding van JAL tot OneWorld leidt tot een 10 procent groter netwerk van de luchtvaartalliantie. JAL brengt 68 nieuwe bestemmingen mee, waarvan 56 in Japan en vijf in China, zo maakte OneWorld bekend. Momenteel telt OneWorld 599 bestemmingen in 134 landen. Volgens het Japanse zakendagblad Nihon Keizai Shimbun is het besluit van JAL ingegeven door pogingen meer passagiers te trekken, nadat de reizeigersaantallen door veiligheidsproblemen waren gedaald. Die incidenten leidden eerder tot het vertrek van de toenmalige topman van JAL.

De ondernemersorganisatie Voka wil dat de bomen aan de luchthaven van Deurne zo snel mogelijk gekapt worden. Volgens Voka vormen de bomen een gevaarlijke hindernis voor het vliegverkeer. Normaal buigen de Vlaamse regering en de gemeenteraad van Borsbeek zich komende vrijdag over een voorstel van minister Kris Peeters (CD&V). De partij Groen!ziet een verborgen agenda achter het kappen. De bomen bevinden zich op het terrein van Fort III, dat in het verlengde van de startbaan ligt. De bomen moeten weg om de zakenluchthaven in overeenstemming te brengen met de internationale veiligheidsvoorschriften. Maar Fort III is eigendom van de gemeente Borsbeek, dat tot nu de bomen niet wilde kappen. Voka drong erop aan dat de bomen zo snel mogelijk zouden gekapt worden. Anders is het voortbestaan van Antwerpen alszakenluchthaven in gevaar. Dat moet vermeden worden, zeker op een moment dat er privé-investeerders klaar staan, aldus Voka. Volgens de organisatie kan het niet snel voorzien van een oplossing voor de veiligheidsproblemen de positie van Antwerpen als zaken- en diamantmetropool grondig ondermijnen.

Sinds vorige vrijdag loopt het openbaar onderzoek naar de Oosterweelverbinding, het grootscheeps project dat de Antwerpse ring moet sluiten. Het alternatief tracé dat het bewonerscollectief Straten-generaal voorstelt, is volgens de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) geen oplossing. Half september legde de Vlaamse regering het tracé vast voor de Oosterweelverbinding, bestaande uit een nieuwe tunnel onder de Schelde gecombineerd met een viaduct (de Lange Wapperbrug). Er werd gekozen voor het zogenoemd geoptimaliseerd middentracé, dat in een voorlopig Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) werd gegoten. Het ligt ter inzage in Antwerpen, Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Het tracé verzoent volgens minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) het best de economische, verkeerstechnische en natuurtechnische doelstellingen. Straten-generaal blijft evenwel bij haar noordelijker gelegen variant om de stadsontwikkeling in de wijk Het Eilandje niet te belemmeren.

Minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) heeft een actieplan klaar om het wantrouwen van burgers en bedrijven tegenover e-commerce in 2006 weg te werken. De minister licht het plan dinsdag in De Morgen toe. Veel mensen aarzelen om iets te kopen via het internet. Terecht, want uit recente cijfers blijkt dat almaar meer mensen hun slag slaanop het web, aldus de krant. Twijfelaars zullen in de toekomst terecht kunnen bij een aantal officeel erkende instanties die uitsluitsel geven over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld een online reisbureau. Voorts komt er een website die alle mogelijke informatie geeft over rechten en plichten bij elektronische handel. Tegen juni 2006 kan iedereen met klachten over een of andere vorm van bedrog terecht op een internetloket. Ook is Verwilghen vastbesloten het fenomeen van deongewenste reclame-mails in te dijken en de strijd tegen computervirussen voort te zetten.