Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2005

Leiders missen emotionele intelligentie

Slechts één bedrijf op tien is gezond. Dat is de stelling van de Amerikaanse psycholoog Robert Rosen. Volgens hem heeft dat allemaal te maken met het leiderschap, dat het grote verschil zou maken tussen succesrijke en onsuccesvolle bedrijven. Maar het ontbreekt vele leiders volgens Rosen aan emotionele intelligentie.

Rosen onderzoekt wat succesvolle bedrijven onderscheidt van onsuccesvolle. Zijn conclusie luidt onafgebroken dat alles draait om leiderschap. "De psycholoog brengt in zijn onderzoek bedrijven in kaart met een performance scan," aldus het magazine Management Team. "Hiermee wordt geanalyseerd hoe managers scoren op tientallen globalliteracies, de kerncompetentie van leidinggevenden in de 21ste eeuw."

De gezondste bedrijven begrijpen volgens Rosen dat mensen het belangrijkste kapitaal vormen. Hij stipt aan dat Europese bestuurders meer dan hun Amerikaanse collega's gedreven worden door menselijke waarden. "Het is één van de grootste uitdagingen voor de managers van de 21ste eeuw om de menselijke waarden te combineren met winst maken,"meent hij.

Rosen stelt dat het de hedendaagse managers vaak ontbreekt aan emotionele intelligentie. "De meeste managers voelen zich meer op hun gemak met financien en processen, dan met mensen," stipt hij aan.

Leiderschap is volgens hem echter wijsheid in actie. "Managers moeten ophouden met het lezen van boeken en het luisteren naar goeroe's," zegt hij. "Ze moeten de tijd nemen om stil te staan en bij zichzelf naar binnen kijken. Daar zit alles wat ze nodig hebben om gezond en effectief te worden."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home