Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2005

Luchtkwaliteit bedreiging voor Maasvlakte?

De strenge normen voor luchtkwaliteit vormen een bedreiging voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte in Nederland. Dat gaf de Nederlandse verkeersminister op vragen van Kamerleden over de uitbreidingsplannen voor de Rotterdamse haven. Peijs noemde het probleem van de luchtkwaliteit een groot vraagstuk met veel onzekere factoren.


Een aantal onderzoeken zou meer duidelijkheid moeten brengen over de problematiek, maar de Nederlandse minister benadrukte dat het project zeer zeker een effect zou hebben. Inmiddels heeft het Nederlandse kabinet een nieuwe wet terzake naar de Raad van State gestuurd voor advies. Daardoor hoopt de Nederland meer armslag te kunnen krijgen.

Indien de wet aanvaard wordt, hoeven projecten niet meer individueel te worden getoetst aan de Europese regelgeving, wat in Nederland op dit ogenblik nog steeds verplicht is. "Deze strenge aanpak is uniek in Europa, wat verklaart waarom
bijvoorbeeld de haven van Antwerpen en industriegebieden in Frankrijk wel zonder veel moeite kunnen uitbreiden," aldus het Nederlandse kabinet.

Maar minister Peijs gaf toe dat een positieve uitkomst voor de Tweede Maasvlakte allesbehalve zeker is. Daarom werd aan de ambtenarij opdracht gegeven mogelijke alternatieve uitwegen te zoeken, zodat er in 2008 zoals gepland toch met de aanleg zou kunnen gestart worden.

De ministers Brinkhorst van economische zaken en Dekker van ruimtelijke ordening stelden eerder deze maand nog dat er geen uitstel meer dreigt voor het miljardenproject, dat eerder al anderhalf jaar vertraging opliep doordat de Raad van State de uitbreidingsplannen afkeurde omwille van de onduidelijkheid voor de gevolgen op milieu, landbouw en visserij.

Daaraan zou inmiddels verholpen zijn. De toetsing op luchtkwaliteit moet echter nog volgen. "Eerder werden ook al tal van kleinere bouwplannen, zoals voor de aanleg van wegen, naar de prullenmand verwezen vanwege de gevolgen voor de luchtvervuiling," aldus een bericht van de Nederlandse overheid.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home