Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2005

Uitwijken naar Oost-Europa niet altijd succes


Bedrijven die omwille van loonkosten uitwijken naar het vroegere Oostblok, blijken achteraf niet allemaal supergelukkig te zijn met die beslissing. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Nyenrode-universiteit. Er zijn volgens de onderzoekers heel wat problemen die een succes op die markten in de weg kunnen staan.

De onderzoekers Martin van Zanten en Martien van Dijken onderzochten een aantal Nederlandse bedrijven die hun heil hebben gezocht in eenaantal Oost-Europese landen. Van de 27 gevolgde bedrijven bleken een opmerkelijk aantal toch niet zo positieve ervaringen opgedaan te hebben. Zes van de betrokken ondernemingen zijn inmiddels alweer terug in Nederland.

Het merendeel van de betrokken bedrijven zocht omwille van de hoge Nederlandse loonkosten zijn heil op goedkopere markten. Maar dat bleek voor een aantal ondernemers al snel tegen te vallen. "In de Oostbloklanden die nu deel uitmaken van de Europese Unie stijgen de salarissen explosief," benadrukken de onderzoekers. "In Tsjechiƫ zijn de lonen het voorbije jaar met 9,7 procent omhoog gegaan."

Ook goedkopere bouwgronden en eenvoudige regelgevingen bleken voor bedrijven een belangrijke motivatie te zijn om zich in Oost-Europa te vestigen. "Maar daarbij werden vele ondernemers geconfronteerd metcorruptie-praktijken," stellen de onderzoekers.

Tenslotte is ook de technologische achterstand van de Oostbloklanden een rem op het succes van outsourcing. "Daardoor bleek het in sommige gevallen bijzonder moeilijk of onmogelijk om te voldoen aan de Nederlandse eisen op het gebied van hygiƫne en kwaliteit," voeren ze aan. "De kwaliteit van de producten ging soms zwaar achteruit, waardoor het amper nog verantwoord was om ze op de markt te brengen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home