Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 26, 2005

Zandfilters tegen arsenicum

Een goedkope filter met gerecycleerd zand slaagt erin om arsenicum uit water te halen en op die manier de vloeistof drinkbaar te maken. Dat stelt het Institute for Water Education (IWE), een dochterorganisatie van de Unesco. De filter is inmiddels al uitgetest in Bangladesh.


"IWE-wetenschappers hebben een goedkope filter ontwikkeld diearsenicum uit water kan halen," meldt het magazine OneWorld. "Dat is handig voor landen als Bangladesh, waar het drinkwater van miljoenen mensen is vervuild met het gif. De filter maakt daarbij gebruik van gerecycleerd zand."

Opgemerkt wordt dat een dergelijke familiefilter dagelijks ongeveer honderd liter water kan zuiveren. "Dat is voldoende voor de drinkwatervoorziening van twintig mensen," aldus het IWE. "Na een jaar moet het zand wel worden vervangen."

Inmiddels werd de waterfilter uitgetest in Bangladesh. Daar wordt de bevolking immers het ergst met het probleem geconfronteerd. "Ongeveer dertig miljoen mensen gebruiken er water dat door arsenicum is vervuild," stelt het IWE. "Maar ook in landen als India, Argentiniƫ, Chili, China, Ghana, Hongarije en de Verenigde Staten drinken veel mensen met arsenicum besmet water."

Arsenicum kan kanker en huidziekten veroorzaken. Het product komt in het drinkwater als gevolg van geologische processen, maar ook door menselijke activiteiten zoals mijnbouw en de verbranding van steenkool.

Volgens de onderzoekers is het filter goedkoop te produceren omdat ze gebruik maken van een bijproduct van waterzuiveringsbedrijven. "In veel fabrieken in de wereld gebruikt men zand om ijzer uit het waterte halen," merken ze op. "Dit ijzerhoudende zand blijkt nu heel goed in staat om arsenicum op te nemen."

De filters die in Bangladesh werden gebruikt, zouden minder dan dertig euro hebben gekost. "Een massaproductie kan de kosten verder beperken," voert de organisatie aan. Samen met Bengaalse organisaties zal er georganiseerd worden voor de distributie onder de bevolking. Bovendien krijgt de bevolking training in het beheer en het onderhoud van de filters.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home