Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 25, 2005

Hubble doet aan maanonderzoek


De ruimtetelescoop Hubble is ingezet bij het onderzoek van het maanoppervlak, waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA locaties probeert te bepalen die geschikt zouden kunnen zijn voor toekomstige maanbasissen. De telescoop is eigenlijk niet ontworpen voor dergelijke opdrachten, maar zou al puike resultaten opgeleverd hebben.

De beeldapparatuur van Hubble werd ingeschakeld bij het opsporen van zuurstofbronnen op de maan. "Hubble heeft daarbij al zijn nut bewezen," schrijft het magazine The Register. "De ruimtetelescoop heeft met zijn ultra-violetapparatuur al voorraden geregistreerd van ilmenite, een mineraal dat titanium en ijzeroxyde bevat. In twee gevallen betroft het oude landingssites, maar een derde werd nog nooit door mensen bezocht."

Onderzoekers zullen de resultaten van Hubble vergelijken met de maanstalen die onder meer de Apollo-missies mee hebben teruggebracht. De gegevens zijn belangrijk voor het vastleggen van mogelijke locaties voor toekomstige maankolonies. "Bovendien vormen ze een enorme aanvulling op het weinige dat we tot nu toe weten van de maangeologie," benadrukt the Register.

Hubble is eigenlijk niet ontworpen om beelden te nemen van ruimte-elementen die zich zo dichtbij bevinden. Die gebieden die hij heeft onderzocht, kunnen nu echter gebruikt worden door robots en astronauten om verder uit te zoeken hoe het menselijk leven op de maanzou kunnen georganiseerd worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home