Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 25, 2005

Economie in de media


Pater Damiaan, Ambiorix, Andreas Vesalius, Peter Paul Rubens, Paul Janssen, Eddy Merckx, Gerardus Mercator, Hendrik Conscience, priester Daens en Jacques Brel maken kans om uitgeroepen te worden tot Grootste Belg. Uit een lijst van 111 namen van Belgen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de Belgische samenleving, kozen 25.000 Vlamingen tien finalisten. Hun namen werden maandagavond op Canvas bekendgemaakt. De finale van De Grootste Belg vindt plaats op 1 december. Canvas en Radio 1 eren de winnaar met een standbeeld, dat in het VRT-gebouw komt.

Ben Bernanke gaat vanaf februari volgend jaar leiding geven aan het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Bernanke volgt dan Alan Greenspan op, die al achttien jaar het boegbeeld is van de Federal Reserve. President Bush maakte de voordracht bekend. Greenspan had al aangegeven op 31 januari 2006, als zijn vijfde termijn afloopt, te willen stoppen. De benoeming van Bernanke wordt pas definitief als de Senaat zijn goedkeuring heeft gegeven. De opvolging van Greenspan geldt als de belangrijkste economische benoeming van Bush. De bankpresident bepaalt niet alleen het rentebeleid, maar kan door zijnonafhankelijke positie ook kritiek uiten op het economische beleid in het Witte Huis. De 51-jarige Bernanke staat te boek als een zeer gerespecteerd monetair econoom. Hij behaalde universitaire graden bij de Harvard University en bij de Massachusetts Institute of Technology.

Een meerderheid van de Brazilianen heeft zich in een referendum uitgesproken tegen een verbod op de verkoop van vuurwapens en munitie aan particulieren. Dat is maandag gebleken na het tellen van alle stemmen. Bijna 64 procent van de stemmers sprak zich uit tegen een verbod, terwijl 36 procent voor het verbod stemde. President Luiz Inácio Lula da Silva is juist voorstander van een verbod op wapenverkopen, evenals de Rooms-Katholieke Kerk. In Brazilië komen jaarlijks ongeveer 36.000 mensen om het leven door vuurwapens, meerdan door kanker of verkeersongevallen. Denis Mizne van de Braziliaanse beweging tegen geweld Sou da Paz zei dat wapenproducenten en de Amerikaanse lobbygroep voor wapenbezit (NRA) hebben geprobeerd de volksraadpleging te beïnvloeden door in te spelen op de angsten van mensen voor geweld.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een stijging van de nettowinst van 171 procent tot 402 miljoen euro geboekt. De forse toename was vooral te danken aan de verkoop van een belang in Amadeus, een elektronisch reserveringssysteem van de luchtvaartbranche, zo heeft Iberia maandag bekendgemaakt. Tegenover de fikse groei van de nettowinst staat maareen kleine toename van de omzet met 2,4 procent tot 3,665 miljard euro. De kosten vielen 3,5 procent hoger uit dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de operationele winst over het hele jaar uitkomt op 120 miljoen euro. Over het eerste halfjaar was dat 59,5 miljoen euro.

Veilinghuis Sotheby's heeft in Australië 47 stekken geveild van een naaldboom uit het tijdperk van de dinosaurussen voor een totale som van 630.000 euro. "Een prominente en welbekende heer" kocht de zes jaar oude boompjes op, zo liet Sotheby's maandag weten. De veiling konrekenen op wereldwijde interesse van plantenliefhebbers. Aanvankelijk werd gedacht dat de Wollemi-dennen al 150 miljoen jaar uitgestorven waren. In 1994 trof een ranger in het nationale park van de Blue Mountains echter een boomsoort aan die hij niet kende. Hij legde zijn nieuwe ontdekking voor aan een bioloog. Die zag een treffende gelijkenis met een fossiel van een naaldboom in een Australisch museum en loste zo het raadsel op. De vondst werd bekend als de botanische ontdekking van de eeuw. De naaldboom kan tot 40 meter hoog worden.

Het Belgische chemie- en farmaconcern Solvay bouwt samen met de Duitse chemiereus BASF een fabriek voor de productie van waterstofperoxide in Antwerpen. De bouw start begin 2006 en de fabriek moet in productie gaan in 2008, zo maakte BASF maandag bekend. Het bedrijf bevestigtdaarmee de intentie die ze in september van vorig jaar bekendmaakte. De fabriek krijgt bij de aanvang een capaciteit van 230.000 ton waterstofperoxide in een enkele productielijn. BASF en Solvay hebben daarvoor een joint venture opgericht. De fabriek zal worden gebouwd volgens de regels van Solvay's hoogwaardige waterstofperoxideprocessen. De bouw van de waterstofperoxidefabriek past in de plannen van BASF en Dow Chemical, die een propyleenoxidefabriek gaan bouwen in Antwerpen. Die nieuwe fabriek heeft waterstofperoxide nodig voor het propyleenoxideproces en Solvay kreeg de voorkeur voor het leveren van de waterstofperoxide. De bouw van de nieuwe propyleenoxidefabriek start begin 2006 en moet klaarzijn in 2008. De fabriek krijgt bij aanvang een capaciteit van 300.000 ton. Er zijn nog fabrieken gepland in de Verenigde Staten en in Azie, in 2009 en 2010.

De uitstaande lening van Agfa-Gevaert aan AgfaPhoto komt niet in gevaar. Dat zegt woordvoerder Johan Jacobs van Agfa-Gevaert in een reactie op het feit dat AgfaPhoto in Kontich maandag de boeken heeft neergelegd. Het Duitse AgfaPhoto GmBh werd in november 2004 van de groep Agfa-Gevaert afgesplitst en verkocht aan een externe partij en het voormalig management van de afdeling. Om de afdeling een goede start te geven, werd een lening verschaft ten bedrage van 112 miljoen euro. "Die wordt door de holding AgfaPhoto gedekt en niet door het noodlijdende AgfaPhoto Gmbh", aldus Jacobs. De 112 miljoen euro moet voor november 2008 worden terugbetaald.

Duizenden Srilankaanse vissers zijn maandag in de hoofdstad Colombo de straat op gegaan om te protesteren tegen de gebrekkige hulp die zij naar eigen zeggen van de regering krijgen om hun industrie na de tsunami weer op te bouwen. Met name vragen de vissers zich af wat er gebeurd is met de 2,66 miljard euro aan internationale hulp die volgens de Srilankaanse regering is toegezegd. De verwoestende tsunami van 26 december vorig jaar doodde in Sri Lanka meer dan 31.000 mensen, onder wie 7.222 vissers, en verwoestte meer dan 22.000 vissersboten. Een vissersboot van fiberglas kost een Srilankaanse visser omgerekend 2.100 euro, een enorm bedrag op het eiland. De vissers zeggen driehonderd dagen na de tsunami nog steeds niet aan het werk te kunnen omdat de regering niet met geld over de brug komt waarmee zij hetvissersbestaan weer kunnen oppakken.

Griekenland eist van het Amerikaanse Paul Getty Museum in Los Angelesvier oude kunstschatten terug die illegaal uit het land zouden zijn meegenomen. Het museum is al verwikkeld in een juridische strijd met Italië over vermeend geroofde kunstschatten. De Grieken hebben naar hun zeggen archeologische bewijzen voor de Griekse origine van drie objecten die het Paul Getty Museum in 1993 heeft aangeschaft. Het zijneen gouden grafkrans, een grafsteen met inscriptie en een marmeren torso van een jonge vrouw, alle daterend van circa 400 voor Christus. Het vierde object dat Griekenland terug wil, is een archaïsch votiefreliëf dat Paul Getty persoonlijk aanschafte in 1955. Griekenland stelde de eis negen jaar geleden al, maar heeft die nu herhaald. Athene zegt het Amerikaanse museum te hebben gewaarschuwd voordat het de krans en de torso kocht, dat die vrijwel zeker waren geroofd uit Griekenland.

De Europese Unie versterkt de strijd tegen illegaal gekapt hout. De unie gaat daartoe akkoorden sluiten met grote houtproducerende landen. De EU zal alleen hout uit deze landen toestaan als het ecologisch en sociaal verantwoord is gekapt. De unie gaat de landen daarbij helpen. De ministers van landbouw van de EU-landen hebben maandag een politiekakkoord bereikt over dit zogeheten Flegt-voorstel van de Europese Commissie. De beoogde akkoorden betekenen dat er vrijwillige vergunningen worden ingevoerd. In landen als Indonesië, Brazilië en Kameroen zijn veel houthakbedrijven illegaal bezig. De houthakkers missen de juiste vergunningen, kappen buiten hethun toegewezen gebied of vellen ook beschermde boomsoorten.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home