Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 24, 2005

Oneerlijke rijkdom rem op ontwikkeling

Wanneer economische ongelijkheid op een oneerlijke basis tot stand gekomen is, zorgt ze voor een rem op de economische groei. Dat stelt de Eritrese economist Daniël Tecle Haile in zijn proefschrift 'Inequality, redistribution and growth: theory and evidence' aan de Universiteit van Tilburg. Dat kan volgens hem verklaren waarom in bepaalde landen economische groei achterwege blijft.

Daniel Tecle Haile stelt in zijn proefschrift dat niet alleen economische ongelijkheid, maar vooral ook de perceptie daarvan een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling. "Als de ongelijkheid het resultaat is van valse spelletjes in de maatschappij - zoals corruptie - dan heeft dat een negatieve invloed op de economische groei," stelt hij.

Arbeiders hebben volgens hem dan immers weinig zin om met het management samen ter werken, waardoor de economische groei achterblijft. "Als de armen vinden dat de ongelijkheid eerlijk tot stand is gekomen, werken ze wel samen en is de economische groei hoger," voert Haile aan.

"In landen als Zaïre, Zimbabwe en Egypte, waar leiders als Mobuto Seseko, Robert Mugabe en Hosni Mubarak op oneerlijke wijze rijk zijn geworden, kan dit verschijnsel dus de lage economische groei verklaren," benadrukt Haile. Maar de economist geeft toe dat de bereidheid om samen te werken ook kan worden bepaald door etnische of raciale factoren. Hij ontdekte immers dat inkomensongelijkheid afgunst toevoegt aan raciale verschillen.

Verder stelde Haile dat economische groei nooit helemaal ten goede komt aan de totale bevolking. "De rijken zijn in staat de overheid om te kopen, zodat zij geen of minder belasting hoeven te betalen," stipthij aan. "Zo voorkomt een slecht functionerend belastingsysteem en het ontbreken van good governance een eerlijke verdeling van de economische groei."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home