Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 24, 2005

Unieke biotoop op Mauritius gered?

Het inheemse woud op Mauritius lijkt gered te kunnen worden, nadat de regering besloot om een controversieel snelwegen-project te hertekenen. Die plannen moesten ervoor zorgen dat het noorden van het land interessanter zou worden voor toerisme, maar eerste minister Navin Ramgoolam heeft aangekondigd dat het traject rond het bewuste Ferney-woud zou getrokken worden.

"De beslissing van Ramgoolam is een grote overwinning voor Maritius," benadrukte Doris Seneque, medewerkster van Eco Sud. De snelweg moest de luchthaven in het zuidoosten van het land met de noordelijk gelegen strandgebieden verbinden. Voorzien was dat de weg door de Ferney-vallei zou getrokken worden. Daar bevindt zich echter een eeuwenoud woud dat de biotoop is van meer dan 110 zeldzame plantensoorten en diverse bedreigde vogelsoorten.

De plannen voor de autostrade werden vorig jaar bekend gemaakt en leidde tot protest van heel wat milieuverenigingen. Ze stelden dat dit het laatste overblijfsel van het grote woud dat ooit op Maritius te vinden was, zou vernietigen. Vandaag vormt het bosgebied nog amper 1,6 procent van de oppervlakte van het eiland en Ferney neemt daarvan de hoofdmoot voor zijn rekening.

De snelweg zou ook het einde betekend hebben van een broed- enreïntroductie-project met de inlandse valk, die in de jaren zeventig bijna was uitgestorven. Vandaag zouden de soort opnieuw 800 tot 1.000 exemplaren tellen. Ramgoolam benadrukte dat het gebied zou omgevormd worden tot een natuurreservaat.

De omlegging van de snelweg zou gefinancieerd worden met een extra budget van 16 miljoen dollar, ter beschikking gesteld door de African Development Bank.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home