Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 25, 2005

Debuut voor biogas-trein


In Zweden heeft de eerste biogas-trein van de wereld zijn debuut gemaakt. De trein biedt plaats aan zestig passagiers en zal in eerste instantie dagelijks één trip maken van ongeveer 80 kilometer tussen Linkoeping bij Stockholm naar de kuststad Vaestervik.

Zweden is bijzonder geïnteresseerd in de energievoorziening door biobrandstoffen. Het biogas is afkomstig van organisch afval. Volgens Svensk Biogas, de eigenaar van de trein, verliep de maidentrip van de trein perfect. "We hopen in de toekomst het aantal ritten te kunnen opdrijven tot twee of meer per dag," vertelde woordvoerder Peter Unden aan het persbureau AFP.

De trein telt één wagon en is een aangepaste oude Fiat-trein waarvan de dieselmotoren vervangen werden door twee gasmotoren van Volvo. Carl Lilliehoeoek, directeur van Svensk Biogas, benadrukte dat het gebruik van hernieuwbare energie een goede manier is om een duurzaam transportsysteem uit te bouwen. Bovendien wordt men daardoor veel minder afhankelijk van de olie-import.

Lilliehoeoek benadrukte dat gemeenschappen hun eigen biogas-productie zouden kunnen opstarten. "Dat helpt meteen om werkgelegenheid te creëren," voegde hij daar aan toe. De biogas-motoren zouden ook minder lawaai maken dan andere treinen. De trein heeft een actieradius van 600 kilometer en haalt een snelheid van 130 kilometer per uur.

Unden stelde dat verscheidene landen al interesse hebben getoond in het project. Onder meer vanuit India zou er belangstelling zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home