Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 25, 2005

WWF-trofee voor Great Barrier Reef

Australië is door het Wereld Natuur Fonds (WWF) bekroond met de Gift to the Earth Award voor de invoering van een reddingsplan voor het Great Barrier Reef. Vorig jaar werd immers beslist om één derde van het hele gebied de status van maritiem reservaat mee te geven. Daarmee is het Barrier Reef echter nog niet gered.
Vorig jaar besliste Australië om in het Great Barrier Reef, behorend tot het Werelderfgoed van de Unesco, een maritiem park in te voeren. Daardoor werd in één derde van het gebied de visvangst verboden. Het WWF stelde dat Australië met dit initiatief een pionier is op het gebied van maritieme reservaten.



Het Great Barrier Reef heeft een oppervlakte van 345.000 vierkantekilometer en de biotoop van ongeveer 1.500 vissoorten. Het wordt beschouwd als het grootste levende organisme van de wereld en het netwerk van koraalriffen vormt het centrum van een toerisme-industrie die jaarlijks goed is voor vele miljarden dollars en duikers uit de hele wereld aantrekt.

In het plan van juli vorig jaar werd het reservaatgedeelte van het Great Barrier Reef van 4,6 procent van de totale oppervlakte uitgebreid tot 33 procent. Ondanks die maatregelen blijft het gebied een bedreigde regio, vooral vanwege de koraalbleek, die volgens specialisten wellicht veroorzaakt wordt door de opwarming van de zeeën. Australië heeft altijd geweigerd het Kyoto-protocol te ondertekenen.

Achim Steiner, directeur-generaal van de World Conservation Union, stelde dat landen moeten samenwerken om te komen tot een wereldwijd systeem van beschermde maritieme gebieden, zodat vermeden kan worden dat de oceanen worden leeggevist. "De maritieme problematiek is geen nationale kwestie, maar vergt vooral een internationale aanpak," benadrukte hij.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home