Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 25, 2005

Irak kostte honderd journalisten het leven


In Irak zijn sinds de Amerikaanse invasie van maart 2003 ruim tweeduizend soldaten gesneuveld, maar ook bij de journalisten is de dodentol inmiddels opgelopen tot meer dan honderd. De jongste in de rij was de moord op Mohammed Haroun Hassan.

Hassan was hoofdredacteur van de populaire krant Nabdh al-Shabab en secretaris van het Iraakse journalistensyndicaat. "De aanslag op Hassan maakt nogmaals duidelijk dat mediamensen een groot gevaar lopen in deze eindeloze spiraal van geweld," stipte Hayet Zeghiche, woordvoerder van de International Federation of Journalists (IFJ),aan.

Hij wees erop dat de internationale journalistengemeenschap zich moet realiseren dat vooral Iraakse journalisten het leeuwendeel vormen van de slachtoffers. "Dit jaar waren 31 van de 32 journalisten die in Irak werden gedood, Irakis," voerde hij aan. De IFJ heeft de voorbije maanden in Irak geregeld veiligheidstrainingen gehouden voorjournalisten. Hassan was onderweg naar een collega toen hij door vier kogels werd geveld.

Maandag werd ook nog een zelfmoordaanslag gepleegd op het Palestine Hotel in Bagdad, traditioneel de uitvalsbasis van vele journalisten.Amerikaanse beveiligingstroepen en de aanwezige journalisten bleven ongedeerd. Twee AP-medewerkers en drie andere journalisten liepen lichte verwondingen op. Een vijftiental burgers verloor wel het leven.

De Iraakse veiligheidsadviseur Mouwafak al-Rubaie stelde dat de aanval een duidelijke poging was om het hotel over te nemen en Arabische en buitenlandse journalisten te gijzelen. Dat werd echter door Hussein Kamal, onderminister van binnenlandse zaken, tegengesproken.

In april 2003 verloren in het Palestine Hotel twee journalisten het leven toen een Amerikaanse tank bij de verovering van Bagdad het vuur opende op het hotel. Reporters Sans Frontières stelt dat de aanslagvan maandag duidelijk een aanval was om de westerse media te treffen. De aanslag van maandag is inmiddels opgeëist door Al-Qaeda.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home