Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 26, 2005

Europa moet ingrijpen tegen veroudering

De Europese Unie moet zijn openbare financiƫn drastisch omvormen. Dat stelt Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken. Hij stelde daarbij dat belastingen, pensioenen en gezondheidszorg drastisch moeten omgevormd worden indien men wil kunnen reager op de snel verouderende bevolking.

De Spanjaard Almunia had het daarbij over een actiever arbeidsbeleid, gecontroleerde immigratie en een loonbeleid, zodat naar een grotere economische groei en een verbeterde productiviteit zou kunnen gestreefd worden. Dat is volgens hem essentieel om het Europees demografisch probleem aan te pakken.

De Europees Commissaris benadrukte dat binnen het huidig beleid de veroudering de investeringen op het gebied van pensioenen en gezondheidszorg tegen 2050 in Europa zou doen toenemen met ongeveer vier tot acht procent van het bruto binnenlands product. Het Stabiliteitspact legt echter een maximum van vier procent op budgettekorten.

Vanaf 2010 zal de Europese economische groei volgens hem de gevolgen ondervinden van een afname van de arbeidsbevolking. Tegen 2050 zou die met 48 miljoen eenheden (16 procent) zijn afgenomen. In dezelfde
periode zou het aantal 65-plussers met 58 miljoen (77 procent) toenemen. Daardoor zouden tegenover elke gepensioneerde nog amper tweein plaats van vier werkenden staan.

Almunia wees erop dat zelfs indien de Europese Unie zijn arbeidsgraad van de huidige 63,3 procent zou kunnen opdrijven tot 70 procent, er in 2050 nog altijd 9 miljoen werknemers minder zouden zijn dan vandaag. "Daarom moet er een actievere politiek gevoerd worden om de tewerkstelling van vrouwen en ouderen te stimuleren," benadrukte hij.

De toekomstige groei zal volgens de commissaris in belangrijke mate afhankelijk zijn van een verbeterde productiviteit. "Het arbeidsbeleid moet dan ook hervormd worden en mobiliteit promoten door uitgebreide herscholingen en levenslang leren," waarschuwde Almunia. "Bovendien zullen de lonen dichter bij de evolutie van de productiviteit gebracht worden. Lagere lonen zijn voor Europa geen concurrerend middel, maar er moet een betere relatie komen tussen lonen en productiviteit."

Verder stelde Almunia dat er gewerkt moet worden aan legale migraties om de Europese arbeidsbevolking uit te breiden, maar voegde daar aan toe dat daarbij rekening gehouden moest worden met de absorptiecapaciteiten van de gemeenschappen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home