Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 26, 2005

Economie in de media


Een man uit het Russische Sint Petersburg beweert dat hij de zogenoemde emoticons heeft verzonnen. Dat zijn de gezichtjes in msn- en sms-berichtjes die uitdrukken of de verzender blij, verdrietig of boos is. "Ik heb het patent op visuele weergaves van de gemoedstoestand van de mens. Als die lachebekjes-smileys dat doen, dan vallen ze onder mijn patent," aldus de 45-jarige Viktor Petrov.Hij zou al in april 1999 het patent hebben aangevraagd voor drie soorten emoticons, namelijk een positieve, een negatieve en een neutrale emoticon. Achttien maanden later zou hij het patent hebben verkregen.In augustus van dit jaar oordeelde een rechtbank in Sint Petersburg al dat de smileys die werden gebruikt in de mobiele telefoons van Siemens teveel op die van Petrov leken. Petrov had de Russische tak van Siemens in 2002 voor het gerecht gesleept. De rechtbank besloot dat Siemens geen gebruik meer mocht maken van de emoticons in Russische gebied. Ook softwaregigant Microsoft probeerde in 2004 een patent aan te vragenop smileys. Microsoft heeft veel kritiek gekregen op deze poging, ze zijn een vorm van taal, zo wordt beargumenteerd. Er is nog geen beslissing genomen over de patentaanvraag.
Yahoo verhoogt de prijzen voor het maandelijks onbeperkt downloaden van muziek en het kopiëren naar draagbare mp3-spelers. Internetters die legaal muziek downloaden via Yahoo Music Unlimited krijgen in december 2005 een prijsverhoging van 70 procent voor de kiezen. Nu betalen ze nog 7 dollar per maand om onbeperkt muziek te downloaden en af te spelen op de pc en draagbare mp3-speler. Vanaf de aankomende feestmaand gaat dat bedrag naar 12 dollar. Het bedrag voor een maandabonnement voor muziek downloaden naar de pc, dus zonder de mogelijkheid tot kopieren naar mp3-spelers, blijft in prijs ongewijzigd staan op 7 dollar per maand. Yahoo speelt in op de algemeen groeiende vraag naar draagbare muziek. Met de prijsverhoging vergroot ze haar winstmarges. Vooralsnog haalt Yahoo 87 procent vanhaar totale omzet uit het plaatsen van advertenties.

Houders van in de Verenigde Staten genoteerde aandelen van het Russische olieconcern Yukos zijn een rechtszaak begonnen tegen de Russische autoriteiten wegens effectenfraude. Ze willen compensatie voor de verliezen die ze leden toen Yukos door de Russische staat grotendeels werd ontmanteld. De aandeelhouders bezitten American Depository Receipts. Deze veelal Amerikaanse beleggers in Yukos hebben naar eigen zeggen ongeveer 6 miljard dollar verloren toen Yukos vorig jaar in een door het Kremlin georganiseerde veiling werd gestript van zijn belangrijkste productiedivisie, Yuganskneftegaz. Dat onderdeel werd verkocht voor 9,3 miljard dollar. Tot de aangeklaagden behoren onder meer de Russische Federatie, de staatsenergiebedrijven Gazprom en Rosneft en de leidinggevenden van deze concerns. In de verklaring van het advocatenkantoor Covington & Burling uit Washington was verder te lezen dat de Russische minister van Energie Viktor Christenko is opgeroepen om te getuigen in de zaak.

Het grootste defensieconcern ter wereld, het Amerikaanse Lockheed Martin, heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 427 miljoen dollar. Dat is 39 procent meer dan in de dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers. De omzet van de fabrikant van onder meer de Joint Strike Fighter (JSF) kwam uit op 9,2 miljard dollar. In het derde kwartaal vorig jaar bedroeg deze nog 8,44 miljard dollar. De winst van 96 dollarcent per aandeel overtrof de verwachtingen van analisten, die in doorsnee uitgingen van een winst van 90 cent per aandeel. Het bedrijf heeft de winstverwachtingen voor heel 2005 en voor 2006 naar boven bijgesteld. Lockheed Martin profiteerde in het derde kwartaal onder meer van een betere verkoop van elektronische systemen. Zo won de onderneming uit Bethesda in de staat Maryland een contract voor de aanleg van een dataverzamelingssysteem ten behoeve van de Amerikaanse volkstelling ter waarde van 500 miljoen dollar.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 82 miljoen dollar na een nettowinst van 331 miljoen dollar in dezelfde periode van 2004. Schade door deorkanen Katrina en Rita drukte de winst met 95 miljoen dollar, zo blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers. Nog veel zwaarder dan de orkaanschade woog een eenmalige belastinglast van 320 miljoen dollar. Exclusief dergelijke eenmalige posten wist DuPont het resultaat te verbeteren. De omzet nam toe met 5 procent tot 6,2 miljard dollar. Het concern maakte ook bekend dat het voor 5 miljard dollar eigen aandelen wil terugkopen, waarvan voor 3 miljard van de zakenbank Goldman Sachs.

De Italiaanse topmanager Enrico Bondi is bereid ook in de toekomst het voedingsmiddelenconcern Parmalat te leiden. Dat heeft de Italiaanse krant Il Messaggero dinsdag gemeld. Bondi was na de ondergang van het concern, die volgde op een omvangrijk boekhoudschandaal, in december 2003 tot bewindvoerder benoemd. In die functie heeft hij de bezem door Parmalat gehaald. Ook heeft Bondi Parmalat weer aan een beursnotering geholpen. Aanvankelijk deden geruchten de ronde dat de 71-jarige manager na de herstart Parmalat zou verlaten. Bondi zal zich bij de komende bestuursvergadering begin november beschikbaar stellen voor de functie van algemeen directeur.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Japan, Japan Airlines (JAL), zet een punt achter haar beleid om op eigen houtje te blijven vliegen. Dinsdag liet JAL weten zich te willen aansluiten bij het verbond OneWorld van onder meer British Airways, Iberia, Cathay Pacific, Qantas en American Airlines. Toetreding van JAL tot OneWorld leidt tot een 10 procent groter netwerk van de luchtvaartalliantie. JAL brengt 68 nieuwe bestemmingen mee, waarvan 56 in Japan en vijf in China, zo maakte OneWorld bekend. Momenteel telt OneWorld 599 bestemmingen in 134 landen. Volgens het Japanse zakendagblad Nihon Keizai Shimbun is het besluit van JAL ingegeven door pogingen meer passagiers te trekken, nadat de reizeigersaantallen door veiligheidsproblemen waren gedaald. Die incidenten leidden eerder tot het vertrek van de toenmalige topman van JAL.

De ondernemersorganisatie Voka wil dat de bomen aan de luchthaven van Deurne zo snel mogelijk gekapt worden. Volgens Voka vormen de bomen een gevaarlijke hindernis voor het vliegverkeer. Normaal buigen de Vlaamse regering en de gemeenteraad van Borsbeek zich komende vrijdag over een voorstel van minister Kris Peeters (CD&V). De partij Groen!ziet een verborgen agenda achter het kappen. De bomen bevinden zich op het terrein van Fort III, dat in het verlengde van de startbaan ligt. De bomen moeten weg om de zakenluchthaven in overeenstemming te brengen met de internationale veiligheidsvoorschriften. Maar Fort III is eigendom van de gemeente Borsbeek, dat tot nu de bomen niet wilde kappen. Voka drong erop aan dat de bomen zo snel mogelijk zouden gekapt worden. Anders is het voortbestaan van Antwerpen alszakenluchthaven in gevaar. Dat moet vermeden worden, zeker op een moment dat er privé-investeerders klaar staan, aldus Voka. Volgens de organisatie kan het niet snel voorzien van een oplossing voor de veiligheidsproblemen de positie van Antwerpen als zaken- en diamantmetropool grondig ondermijnen.

Sinds vorige vrijdag loopt het openbaar onderzoek naar de Oosterweelverbinding, het grootscheeps project dat de Antwerpse ring moet sluiten. Het alternatief tracé dat het bewonerscollectief Straten-generaal voorstelt, is volgens de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) geen oplossing. Half september legde de Vlaamse regering het tracé vast voor de Oosterweelverbinding, bestaande uit een nieuwe tunnel onder de Schelde gecombineerd met een viaduct (de Lange Wapperbrug). Er werd gekozen voor het zogenoemd geoptimaliseerd middentracé, dat in een voorlopig Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) werd gegoten. Het ligt ter inzage in Antwerpen, Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Het tracé verzoent volgens minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) het best de economische, verkeerstechnische en natuurtechnische doelstellingen. Straten-generaal blijft evenwel bij haar noordelijker gelegen variant om de stadsontwikkeling in de wijk Het Eilandje niet te belemmeren.

Minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) heeft een actieplan klaar om het wantrouwen van burgers en bedrijven tegenover e-commerce in 2006 weg te werken. De minister licht het plan dinsdag in De Morgen toe. Veel mensen aarzelen om iets te kopen via het internet. Terecht, want uit recente cijfers blijkt dat almaar meer mensen hun slag slaanop het web, aldus de krant. Twijfelaars zullen in de toekomst terecht kunnen bij een aantal officeel erkende instanties die uitsluitsel geven over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld een online reisbureau. Voorts komt er een website die alle mogelijke informatie geeft over rechten en plichten bij elektronische handel. Tegen juni 2006 kan iedereen met klachten over een of andere vorm van bedrog terecht op een internetloket. Ook is Verwilghen vastbesloten het fenomeen van deongewenste reclame-mails in te dijken en de strijd tegen computervirussen voort te zetten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home