Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2005

Economie in de media


In een poging het sekstoerisme te ontmoedigen, wil Rio de Janeiro ansichtkaarten met vrouwen in bikini verbieden. De regionale autoriteiten besloten tot een ban van kaarten met schaars geklede dames op de beroemde stranden van de Braziliaanse stad. De gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro heeft dertig dagen de tijd om het besluit te bekrachtigen. Ansichtkaarten met de dames op stranden als Ipanema en Copacabana trekken het verkeerde soort toeristen aan, aldus een afgevaardigde. Het beeld van de halfnaakte dame werd vereeuwigd in het bossa nova lied Girl From Ipanema.

Fiat boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 818 miljoen euro tegenover een verlies van 404 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsverlies bij Fiat Auto, de grootste divisie, verkleinde van 282 tot 85 miljoen euro. Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin het concern winst kan neerzetten. De kwartaalomzet steeg met 2 procent tot 10,6 miljard euro. Bij Fiat Auto werden dit jaar al voor 500 miljoen euro aan kostenbesparingen in gang gezet, die divisie zorgde de afgelopen vier jaren voor de grootste verliesbijdrage. Afgevaardigd bestuurder Sergio Marchionne zette een nieuwe topman aan het hoofd van de divisie en schrapte er 19.000 banen. De kwartaalwinst wordt wel vertekend door een eenmalige opbrengst van 850 miljoen euro door de verkoop van een 25 procent-participatie in Italenergia Bis aan Electricité de France en door de verkoop van nieuwe aandelen voor 300 miljoen euro. Fiat heeft op jaarbasis 1,1 procent aan marktaandeel verloren op de Europese automarkt. Nieuwe modellen, zoals de compacte Punto, moeten voor een ommekeer zorgen.

Oliemaatschappij Shell heeft in het derde kwartaal fors meer winst gemaakt dan verwacht dankzij de gestegen olieprijs. De winst exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten (CCS) steeg met 68 procent tot 7,37 miljard dollar. Analisten hielden rekening met een CSS-winst van 5,12 miljard dollar. In juli, augustus en september steeg de nettowinst met 68 procent tot 9,03 miljard dollar. De omzet liep met 6 procent op tot 94,72 miljard dollar. De schade die Shell opliep als gevolg van de orkanen in de Golf van Mexico becijfert het concern op 350 miljoen dollar. Het belangrijke Mars-platform in de Golf van Mexico wordt pas in de tweede helft van 2006 weer in gebruik genomen. Shell rekent voor heel 2006 op een gemiddelde dagelijkse productie van 3,5 miljoen vaten. Dat is aan de onderkant van de eerder genoemde verwachting van 3,5 tot 3,8 miljoen vaten per dag. Shell gaat er nog steeds van uit dat het dit jaar 15 miljard dollar investeert.

De Europese Commissie heeft Karel van Miert gevraagd om als bemiddelaar op te treden in de ruzie rond het Galileo-satellietproject. De EU-lidstaten hebben afspraken gemaakt om tot een eigen GPS-systeem te komen, om voor navigatie niet meer van het Amerikaanse Global Positioning System afhankelijk te zijn. Het zou in 2008 moeten starten en 3,2 miljard euro mogen kosten. De industrie zou circa tweederde van het bedrag ophoesten, regeringen de rest, in de vorm van subsidie. Recent werd door Italiaanse kritiek bekend dat Duitsland zijn bijdrage van 430 miljoen euro nog niet wilde betalen, zolang Europa niet had gekozen om een centrum voor het satellietbeheer in Duitsland te vestigen. Maar ook de industrie ziet weinig heil in het project, zo maakt de Commissie bekend. Ze zit daar danig mee in haar maag, want Europa noemt dit zelf zijn eerste grote industriële EU-project. Nu maakt de Europese Commissie bekend uit eigen middelen met een startkapitaal van 550 miljoen euro te komen. Ook de European Space Agency (ESA) betaalt een bijdrage van 550 miljoen euro, indirect ook subsidiegeld. Al in 2006 zouden vier satellieten beschikbaar moeten zijn voor een begin van Galileo, in 2008 het hele systeem met dertig satellieten.

De Franse producent van apparatuur voor communicatienetwerken Alcatel heeft de operationele winstmarges voor dit jaar verlaagd van 10 naar 9 procent. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Voor analisten kwam de boodschap niet als een verrassing. De operationele winst bedroeg in het derde kwartaal 278 miljoen euro. Dat was minder dan de 372 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer kwam wel overeen met de verwachtingen. Vooral Alcatels divisie die zich met mobiele communicatie bezighoudt, presteerde sterk. De omzet was hoger dan verwacht. Het bedrijf verkocht in het voorbije kwartaal voor 3,29 miljard euro, een stijging van 9,4 procent.

De Britse regering heeft woensdag na dagen kibbelen een compromis bereikt over een rookverbod. Volgens de omroep BBC wordt het roken in openbare gelegenheden verboden. Een uitzondering wordt gemaakt voor pubs en clubs waar geen eten wordt geserveerd. In het handvest van de Labour-partij wordt gepleit voor een volledig rookverbod. Het besluit is een nederlaag voor minister Hewitt van Volksgezondheid die pleitte voor een strengere ban. De Britse medische vakorganisatie noemde het compromis een verloren kans.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home