Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2005

Is brugpensioen levensbedreigend?

Het optrekken van het brugpensioen zou wel eens kunnen bijdragen tot de volksgezondheid. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt immers dat bruggepensioneerden gemiddeld korter leven dan collega's die tot hun 65ste levensjaar aan de slag blijven. Als men de onderzoekers moet geloven, spelen de stakers volgende vrijdag met hun leven.

Men zou kunnen verwachten dat het wegvallen van de werkstress bijdraagt tot de gemoedsrust en dus mensen langer zou laten kunnen leven. Maar dat wordt tegengesproken door een Amerikaans onderzoek, waarbij 3.500 gepensioneerde werknemers van Shell in Houston 26 jaar lang werden gevolgd.

Daarbij wilden de onderzoekers nagegaan of eerder stoppen met werken de levensverwachting kan verhogen. "Het tegendeel bleek het geval," aldus de onderzoekers. "Van de werknemers die op hun 55ste stopten met werken, overleden er bijna dubbel zoveel binnen de tien jaar na hun pensioen dan van de arbeiders die pas op 60- of 65-jarige leeftijd stopten.

De onderzoekers denken echter dat vervroegde uittreders gemiddeld eerder overlijden omdat veel mensen die eerder stoppen met werken, dat doen vanwege hun slechte gezondheid. "Niettemin lijkt een vervroegd pensioen geen garantie te bieden voor een langer of gezonder leven," merken ze op.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home