Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 28, 2005

Einde aan Zuid-Afrikaanse trofeejacht?


Zuid-Afrika wil een einde maken aan het jachttoerisme op wilde dieren die in gevangenschap zijn gefokt of in nationale parken leven. Volgens de Britse krant The Guardian volgt de beslissing op een veroordeling van de zogeheten trofeejacht door een commissie van natuurbeschermers.

De trofeejacht is een bloeiende industrie in Zuid-Afrika. Talloze welgestelde toeristen komen er een dier schieten om met de trofee thuis hun interieur mee op te smukken. De strijd is echter weinig fair. De dieren leven immers in omheinde gebieden en hebben geen enkele mogelijkheid om te ontsnappen.

De commissie noemde deze vorm van jacht weerzinwekkend. Vorig jaar doodden naar schatting 6.700 toeristen bijna 54.000 wilde dieren. Documenten van Traffic, een organisatie tegen illegale dierenhandel, toonden bovendien aan dat fokkers rassen kruisen om exotische dieren te introduceren.

Zo lopen in Zuid-Afrika albinoleeuwen rond en zezels, een kruising tussen een ezel en een zebra. Volgens de commissie zou fokken alleen mogen plaatsvinden voor wetenschappelijke doeleinden of instandhouding van het ras. Volgens de commissie is jagen een wezenlijk onderdeel van het Zuid-Afrikaanse leven, maar moet er veel meer controle zijn.

De Zuid-Afrikaanse milieuminister Marthinus van Schalkwyk is volgens de krant zelf een hartstochtelijk jager, maar kondigde een nieuwe jachtwet aan om de reputatie van Zuid-Afrika als een internationaal centrum voor wilde dieren te redden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home