Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 28, 2005

Geen verkoop Franse nucleaire sector

De Franse regering heeft de plannen afgeblazen om zijn nucleaire groep Areva te verkopen. Eerste minister Dominique de Villepin motiveerde die beslissing uit strategische belangen en veiligheidsoverwegingen. De plannen om andere staatsbedrijven te privatiseren, gaan wel door.


Oorspronkelijk was het de bedoeling om volgend jaar Areva-aandelen te koop aan te bieden, maar De Villepin benadrukte dat de staatscontrole de beste garanties boden. Areva is wereldwijd marktleider in de productie van kerncentrales. Alle Franse atoomcentrales werden door Areva geconstrueerd, maar het bedrijf heeft ook verscheidene buitenlandse contracten.

"In een dergelijk strategische sector, zoals de aanlevering van de splijtstof, het verrijken en de behandeling van kernafval, moet een staatscontrole de noodzakelijke garanties bieden aan de Franse bevolking en onze buitenlandse klanten," voerde de Franse premier aan. "Onder die omstandigheden is een privatisering voor deze regering niet aan de orde."

De Franse regering gaat wel verder met de privatisering van andere sectoren, ondanks felle protesten van de vakbonden en werknemers. Vandaag wordt 15 procent van Electricité de France verkocht. Hetzelfde gebeurde al tijdens de zomer met 22 procent van de aandelen van Gaz deFrance.

De Villipin is ook van plan om de meerderheid van de aandelen van de beheersmaatschappijen van de Franse tolwegen te koop aan te bieden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home