Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 28, 2005

Economie in de media


Nauwelijks één dag nadat de voorlopige F1-kalender voor 2006 werd voorgesteld, raakte bekend dat de organisator van de race in Spa bankroet is. Daarmee komt de toekomst van de Grand Prix België alweer op de helling te staan. Twee dagen na de GP van België 2005 werd al duidelijk dat de organistoren van de race in geldnood zaten. DDGP (Didier DefournyGrand Prix) vroeg toen bij de rechter in Luik een gerechterlijk akkoord aan. De races in 2004 en 2005 leverden enkel verlies op en het bedrijf had geen geld meer om hun schulden (ongeveer 15 miljoen euro) te betalen. Nu, ongeveer een maand na de race in Spa, is het helemaal over voor DDGP. Het bedrijf is bankroet en houdt er mee op.

De trafiek in de haven van Zeebrugge is tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met tien procent gestegen. De groei is aanwezigin alle trafieken. Uitschieter is het stukgoed met een groei van 29 procent. De containertrafiek steeg met 13,2 procent. Tijdens het laatste jaarkwartaal verwacht het havenbestuur een bestendiging van de groei. In 2005 werd al tien procent meer trafiek behandeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat in absolute cijfers om een groei van 23.412.348 ton in 2004 naar 25.746.908 ton dit jaar. Ook de passagierstrafiek zit in stijgende lijn met 7,1 procent groei. Het stukgoed dat maar 785.302 ton vertegenwoordigt, is de grootste groeier ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. Deze trafiek steeg met 29procent. De contrainertrafiek kende 13,2 procent groei tot 11.651.422 ton. De ro/ro, of de rollende goederen, steeg met 7,1 procent tot 8.865.807 ton. Het vloeibare bulk groeide met 3,8 procent tot 3.146.138 ton en de vast bulk nam 8,8 procent toe en strandde op 1.298.239 ton. Door de aanhoudende groei neemt ook de vraag naar havenarbeiders toe. Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar werden al 13,5 procent meer shifts gepresteerd door de havenarbeiders.

Sony, de Japanse fabrikant van consumentenelektronica, zag zijn winst de laatste maanden fors dalen. Oorzaak is de druk op de prijzen van tv-toestellen met een vlak beeldscherm en de hoge ontwikkelingskosten van zijn spelconsole. De omzet van Sony bleef de laatste maanden stabiel. De nettowinst van Sony kwam voor het afgelopen kwartaal, van juli tot september, uit op 200 miljoen euro. Dat is een halvering in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nieuwe directeur van de Sony groep, Howard Stringer, heeft afgelopen maand een herstructureringsplan aangekondigd. Er zouden wereldwijd 10.000 banen moeten verdwijnen. Door te besparen, hoopt hij de concurrentie met Sharp voor televisies en met Apple voor MP3-spelers aan te kunnen.

De Finse papierproducent Stora Enso, één van de grootste papierproducenten van Europa, heeft donderdag een herstructureringsplan aangekondigd. De impact ervan voor de Belgische vestigingen blijft onduidelijk. Het bedrijf wil in Europa tegen 2007 5.000 banen schrappen. De groep heeft ook vestigingen in Diegem, Gent, Kallo en Kieldrecht. Het is nog niet duidelijk of daar banen zullen sneuvelen. Stora Enso maakte de geplande herstructurering bekend bij de publicatie van haar kwartaalresultaten. In het derde trimester, van juli tot september, boekte de groep een nettowinst van 66,4 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal in 2004 was dat nog het dubbele. Bij de groep werken wereldwijd 45.000 mensen.

Het Luxemburgse staalconcern Arcelor, waartoe onder andere Sidmar behoort, heeft in het derde kwartaal van 2005 een nettowinst gerealiseerd van 657 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2004 bedroeg de nettowinst 629 miljoen euro. Dat heeft het tweede grootstse staalconcern van de wereld donderdag bekendgemaakt. Voor heel het jaarvoorspelt het concern dan ook een krachtige winststijging. De omzet van Arcelor steeg in het derde kwartaal met 4,6 procent tot 7,48 miljard euro. De operationele winst klom van 800 naar 835 miljoen euro. Arcelor dankt de goede cijfers aan de aanhoudend hoge staalprijzen en een besparingsplan.

De oliemaatschappij Shell heeft in het derde kwartaal fors meer winst gemaakt dan verwacht dankzij de gestegen olieprijs. De winst exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten steeg met 68 procent tot 7,37 miljard dollar. Dat liet de Nederlands-Britse oliemaatschappij donderdag weten. Shell kreeg in het derde kwartaal 1,57 miljard dollar aan verscheidene eenmalige baten. Zo leverde de verkoop van het belang in Gasunie aan de Nederlandse staat Shell eenmalig 1,77 miljard dollar op. Zonder deze eenmalige inkomsten bedroeg de winst tegen actuele kosten ruim 5,8 miljard dollar. Analisten hielden hier rekening met een resultaat van 5,12 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar kwam de vergelijkbare winst uit op 4,38 miljard dollar.

Zwitserland speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de atoombom door het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind. Dat is de belangrijkste conclusie uit een regeringsonderzoek naar het aandeel van Zwitserse bedrijven in de bouw van zes atoomwapens door Zuid-Afrika tussen 1970 en 1993. Zuid-Afrika had buitenlandse technologie nodig om uranium te kunnen verrijken voor de productie van kernwapens en Zwitserse en Duitse bedrijven, die daarmee het economisch embargo schonden dat lange tijd gold tegen het land, hebbendaar een belangrijke bijdrage aan geleverd, stelt de historicus Peter Hug, een van de onderzoekers van het Zuid-Afrikaanse atoomproject. Om welke bedrijven het gaat en wat exact hun bijdrage is geweest aan de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse atoombom, is niet bekendgemaakt. In totaal had het land ooit de beschikking over zes gebruiksklareatoomwapens en was een zevende bom bijna af. President Frederik de Klerk gaf in 1993 toe dat Zuid-Afrika kernwapens had ontwikkeld, maar zei dat die allemaal weer waren ontmanteld.

De Amerikaanse president Bush heeft donderdag de hulp ingeroepen van vijf van de prominentste zakenmensen in de Verenigde Staten om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Azië. Het gaat om Jeff Immelt, bestuursvoorzitter van het industriële conglomeraat General Electric, Hank McKinnell Jr., topman van farmacieconcern Pfizer, Anne Mulcahy, topvrouw van printerfabrikant Xerox, SandyWeill, baas van de bank Citigroup en Jim Kelly, de ex-bestuursvoorzitter van pakjesvervoerder UPS. Zij zullen de komendedagen de Amerikaanse bevolking vragen om geld te doneren voor de duizenden slachtoffers van de aardbeving, aldus Bush.Inzamelingsacties voor de slachtoffers van de aardbeving die Zuid-Azië en vooral Pakistan begin oktober trof, hebben in de VS nog niet zoveel geld opgeleverd als bij andere rampen het geval was. Bij de tsunami-ramp en de orkanen Katrina en Rita bleken Amerikanen veel guller te geven.

Van de ruim 4.500 bedrijven die betrokken waren bij het Iraakse olie-voor-voedselprogramma, heeft meer dan de helft zich schuldig gemaakt aan het betalen van smeergeld aan het Iraakse regime. Dat staat in het vijfde en laatste rapport van de onafhankelijke commissie die namens de Verenigde Naties het schandaal heeft onderzocht. Volgens het onderzoek onder leiding van de voormalige Amerikaanse centrale bankier Paul A. Volcker maakten vooral Russische en Franse ondernemingen zich schuldig aan het betalen van illegale toeslagen enprovisies aan het regime van Saddam Hussein. In totaal worden in het ruim vijfhonderd pagina's tellend rapport 2200 bedrijven uit 66 landen genoemd. Het rapport beschuldigt grote bedrijven ervan het Iraakse bewind geld te hebben toegeschoven. Onder meer de activiteiten van BNP Paribas, DaimlerChrysler AG, Siemens en Volvo worden bij naam genoemd. Volcker zei volgens de BBC tijdens een persconferentie dat dit niet hoeft te betekenen dat de bedrijven van de betalingen wisten of ze autoriseerden. Secretaris-generaal Kofi Annan riep de lidstaten van de VN op stappen te nemen tegen ondernemingen en personen die smeergelden hebben betaald of op illegale wijze van het olie-voor-voedselprogrammahebben geprofiteerd.

India biedt Pakistan 25 miljoen dollar aan hulp, bijna 21,5 miljoen euro. Dat heeft een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. De Indiase toezegging isal eerder deze week gedaan tijdens de donorconferentie voor Pakistan in Geneve. India en Pakistan leven al tientallen jaren in onmin wegens de kwestie Kashmir. Een deel van dat gebied, dat nu van India is, wordt ook door Pakistan geclaimd. De twee landen vochten meerdere oorlogen wegens Kashmir uit.

Frankrijk wil een eind maken aan het zogenaamde rooktoerisme. In de toekomst mogen reizigers slechts tien pakjes sigaretten legaal naar Frankrijk invoeren. Totnogtoe was het tienvoudige daarvan toegestaan. De strijd tegen het roken dient als motivatie van de nieuwe wet. De nieuwe wet betekent meteen ook een begrenzing op de hoeveelheid tabak die men in huis mag hebben. Vanaf nu mogen privé-personen slechts twee kilogram tabak in huis halen, vroeger was dat nog tien kilogram.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home