Nieuwe hoorzittingen tegen Berlusconi
Vandaag beginnen voor een Milanese rechtbank een reeks hoorzittingen die moeten uitwijzen of de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi en dertien anderen in beschuldiging moeten worden gesteld in verband met een fraudedossier rond de omroep Mediaset. Nog maar pas vorige maand werd Berlusconi vrijgesproken in een andere fraudezaak.
Berlusconi probeert al meer dan tien jaar uit handen te blijven van het Italiaanse gerecht, dat een hele reeks fraudezaken tegen de Italiaanse leider heeft willen inbrengen, maar tot nu toe steeds tevergeefs. Indien hij dit keer in beschuldiging wordt gesteld, zal Berlusconi voor de rechter staan tijdens de volgende Italiaanse parlementsverkiezingen.
Die hebben in april plaats en zullen volgens analisten uitdraaien in een nek-aan-nek race met zijn opponent Romano Prodi. Maar Berlusconi en de andere verdachten pleiten onschuldig. De Milanese openbare aanklagers hebben vier jaar gewerkt aan het dossier, waarin sprake is van verduistering, valse boekhouding, belastingsfraude en witwaspraktijken.
De aanklagers stellen dat een Amerikaans bedrijf televisie- en filmrechten heeft verkocht aan twee buitenlandse dochterondernemingen van Fininvest, de familie-holding van Berlusconi. Die dochters zouden vervolgens de rechten duurder verkocht hebben aan Mediaset, dat eveneens gecontroleerd wordt door Fininvest.
Op die manier zouden de Italiaanse belastingswetten ontdoken zijn en zou de familie Berlusconi een geheim fonds hebben opgebouwd. Daarbij zou een bedrag gemoeid zijn van 470 miljoen euro. De transacties zouden plaats gehad hebben tussen 1994 en 1999. De aanklagers zouden deze week 100 miljoen euro bevroren hebben op Zwitserse bankrekeningen van producent Farouk Agama, één van de andere beschuldigden.
Berlusconi is al zeven keer beticht van corruptie, maar is nog nooit veroordeeld. Een aantal keer is hij kunnen ontsnappen door zijn onschendbaarheid. De Italiaanse premier heeft het echter over een politieke heksenjacht tegen hemzelf en zijn familie. Op witwaspraktijken staan in Italië gevangenisstraffen van vier tot twaalf jaar. Belastingsfraude kan bestraft worden met zes jaar cel.
De verdediging zou vandaag echter aan de rechter vragen dat het proces verhuisd zou worden naar een rechtbank in Brescia. Dat zou de behandeling met maanden kunnen vertragen. Ze motiveren hun verzoek met het feit dat 62 Milanese magistraten zouden belegd hebben in Mediaset-aandelen.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home