Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 28, 2005

Ijslandse vrouwen tegen ongelijkheid


Ijsland staat bekend als één van de landen waar de gelijkheid tussen man en vrouw het meest worden gerealiseerd. Maar toch hebben de vrouwen er zopas een staking voor een grotere rechtvaardigheid georganiseerd. Hun loon bedraagt immers nog altijd maar 86 procent van dat van hun mannelijke collega's.

"IJsland staat bekend als een land waar gelijkheid tussen de seksen de norm is," schrijft de Nederlandse krant Trouw. "Het heeft een betaald zwangerschapsverlof van negen maanden, bestaande uit drie maanden voor de vrouw, drie voor de man en drie door ieder stel zelf kunnen verdeeld worden."

Op uitzondering van Turkije kent het land het hoogste geboortecijfer van Europa. Maar tachtig procent van de vrouwen werkt, want kinderopvang wordt immers betaald. "Toch is de weg nog land, ook al zijn we erop vooruitgegaan," voerde Steinunn Valdís Óskarsdóttir, de vrouwelijke burgemeester van Reykjavik aan.

De staking had ook een sterke symbolische achtergrond. Dertig jaar geleden legden de Ijslandse vrouwen immers het werk neer omdat hun salaris 64 procent lager lag dan dat van de mannen. Toen 64 procent van de werkdag voorbij was, hielden de vrouwen op met werken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home