Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2005

Beschermd persstatuut voor Amerikaanse bloggers?

Een nieuwe wetgeving op de Amerikaanse journalistiek zou kunnen betekenen dat ook bloggers er in aanmerking kunnen komen voor het princiepe van de persvrijheid. Dat meldt het magazine Dotjournalism.

Als gevolg van de arrestatie en veroordeling van Judith Miller van The New York Times wegens een weigering om haar bronnen bekend te maken,verwachten de Amerikaanse nieuwsmedia veel van de voorgestelde Free Flow of Information Act, die op dit ogenblik in de Amerikaanse Senaat wordt behandeld.

Door deze nieuwe wet zouden er een grotere beveiliging komen voor derechten van de journalisten, zoals die in het First Amendement worden aangeraakt. "De nieuwe wet spreekt niet specifiek over bloggers, maar heeft het over bescherming van eenheden die een krant, boek, magazine of een ander periodiek uitgeven in gedrukte of elektronische vorm," benadrukt Dotjournalism.

"Dergelijk wet is breed genoeg om ook betrekking te hebben op onafhankelijke bloggers," stipten enkele Amerikaanse senatoren aan. Zij vrezen dat de wet een aantal onverantwoordelijke, onafhankelijke uitgevers daardoor afgeschermd zouden worden tegen een wet die hen zouverplichten om bronnen te vernoemen op basis van de nationale veiligheid.

Het probleem van de bronnenbescherming kwam in de Verenigde Staten eerder dit jaar al aan de orde. In maart kreeg Apple het immers vaneen rechter gedaan om drie weblogs te verplichten bekend te maken wie hun bron was voor een bijdrage over productinformatie bij het computerbedrijf. Reden voor de uitspraak van de rechter was zijn stelling dat de bloggers niet behoorden tot de perswereld.

Dotjournalism wijst er echter op dat het in het Apple-dossier ging om een wet op de handelsgeheimen, die bovendien alleen in de staat Californië geldt. "De nieuwe wet zou echter federale bevoegdheid hebben en de beschermingswetten in de verschillende staten op eenzelfde lijn helpen zetten," aldus het magazine.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home