Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2005

Boeing lonkt naar baby-boomers

De Amerikaanse baby-boomers, die vanaf nu met pensioen beginnen te gaan, maken zich bezorgd dat ze het later moeilijk zouden kunnen krijgen om nog vliegtuigreizen te ondernemen. Boeing is dan ook een project gestart om uit te zoeken hoe op de problematiek van die doelgroep kan ingespeeld worden.

"De Verenigde Staten tellen 77 baby-boomers en volgend jaar worden zij zestigers," meldt de zender ABC. "Maar dat betekent niet dat ze niet meer geïnteresseerd zijn in reizen en het ontdekken van van nieuwe dingen." Uit een enquête van ABC en de krant USA Today bleek dat Amerikaanse senioren zich bezorgd maakten over het feit dat ze niet meer in staat zouden kunnen zijn om zelfstandig te reizen.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is volgens ABC dan ook volop bezig met research om oudere passagiers een betere service te kunnen bieden. Dat zou zich volgens Boeing wellicht kunnen vertalen in een nieuwe vliegtuig-design.

Designers werden aan boord gestuurd met speciale brillen die het zicht belemmerden en speciale pakken die hun beweeglijkheid verminderen. Daarmee moesten zij een idee krijgen hoe moeilijk het is om met een handicap of beperkte mogelijkheden zijn plaats te vinden, bagage op te bergen of zich in de toiletten te bewegen.

De resultaten van die experimenten zouden moeten vertaald worden in het ontwerp van het vliegtuig-interieur, zodat de toestelling comfortabeler en toegankelijker zouden worden voor een senioren-publiek, zonder dat die passagier zich oud zou beginnen te voelen.

"Men kan een product onmogelijk geriatrisch laten lijken, want niemand wil voelen dat hij ouder wordt," vertelde Boeing-ingenieur Vicky Curtis. Boeing beseft bovendien dat het zich niet kan veroorloven dat de Amerikaanse baby-boomers met hun triljoenen dollars spaarcenten hun heil elders zouden zoeken.

"Het zijn de 50-plussers die de meeste zin en de meeste middelen hebben om plezierreizen te ondernemen," benadrukte Joseph Coughlin, oprichter van het AgeLab aan het Massachusetts Institute of Technology. "Dit is dan ook geen sociaal beleid, maar wel een zakelijk verstandige keuze."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home