Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2005

Waar gevloekt wordt, wordt goed gewerkt

Op de werkvloer wordt in vijf procent van de gesprekken gevloekt. Maar daar is helemaal niets mis mee. Dat stelt de Amerikaanse psycholoog Timothy Jay. Hij voert zelfs aan dat dit taalgebruik voor iedereen nuttig is. Trouwens, in de vrije tijd wordt er in tien procent van de gesprekken gevloekt.

"Verbale agressie is positief," stipt maledictologie-specialist Jay aan. "Het zorgt er immers voor dat het niet tot fysieke agressie komt." Maar schimpen helpt volgens hem ook leraars om hun carrière-verloop gemakkelijker te verdragen en zieken om hun pijnen beter te kunnen verwerken.

Vloeken helpt volgens Jay bij het herstellen van het mentale en fysieke evenwicht. "Het dient als ventiel voor onderdrukte emoties die zich anders tegen zichzelf of anderen zouden richten," meent Jay nog. Ergernis leidt immers tot een opgewonden toestand en door het gebruik van krachtwoorden wordt die situatie weer afgebouwd.

Krachtwoorden zijn ook een vervangingswapen. Daarbij wordt gesproken over een schijngevecht, waarbij men zich door verbale uitlatingen wil laten gelden. "Een dergelijke strijd verhindert een fysiek gevecht," merkt Jay op. "Verbale aanvallen worden maatschappelijk nu eenmaal sneller getolereerd dan fysiek geweld."

Hij stipt aan dat verbale strijd op de werkvloer trouwens voor een betere arbeidsklimaat zorgen. Daarnaast stipt hij aan dat kleine meisjes evenveel krachtwoorden gebruiken als kleine jongens, maar dat mannen dat op volwassen leeftijd verder blijven doen. Bij vrouwen isdat veel minder het geval.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home