Economie in de media
Rusland is vrijdag voor derde keer binnen een maand een satelliet kwijtgeraakt. Het Russische federale ruimtevaartagentschap verloor kort na de lancering van een Mozjajets-5 satelliet vanaf de lanceerbasis Plesetsk in Noord-Rusland het contact en moest concluderen dat de satelliet niet in de gewenste baan rond de aarde terechtgekomen was. Zeven kleinere buitenlandse satellieten die met dezelfde raket de ruimte in werden geschoten kwamen wel in de goede baan terecht, aldus het persbureau Interfax. Op 19 oktober raakte Rusland een in augustus gelanceerde satelliet kwijt, die de aarde vanuit de ruimte moest observeren. Op 8 oktober ging een 120 miljoen euro kostend experimenteel Europees ruimtevaartuig verloren na de lancering vanaf een Russische onderzeeër in de Barentszzee. De vrijdag gelanceerde satelliet had optische experimenten moeten uitvoeren in de ruimte.
Australië gaat meer gebruik maken van satellieten en dna-materiaal om walvissen te beschermen. Daarmee wil het land op den duur voorkomen dat walvissen nog langer worden afgeslacht voor wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers maakten hiertoe vrijdag nieuwe methodes bekend. Zo willen zij de dieren met behulp van een kruisboog voorzien van een markering, waardoor satellieten de beesten kunnen volgen. Ook schieten zij op die manier een stukje uit hun huid. Met het dna-materiaal dat op die manier wordt verkregen kunnen zij de gezondheid en leeftijd meten. Australië is een fel tegenstander van de commerciële walvisvangst. Die is officieel verboden, maar landen mogen de zoogdieren wel om wetenschappelijke redenen bejagen.
Een werkgroep van de wereldhandelsorganisatie WTO waarin alle belangrijke lidstaten zijn vertegenwoordigd, is vrijdag akkoord gegaan met de voorwaarden voor toetreding van Saudi-Arabië. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor goedkeuring door de Algemene Raad van de WTO, waarschijnlijk op 11 november. De topman van de organisatie, Pascal Lamy, sprak vrijdag van "een historische gelegenheid". De Saudische minister van Handel, Hashim Yamani, noemde het besluit "een overwinning voor de principes en de doelstellingen van het multilaterale handelssysteem". Over de toetreding van zijn land is twaalf jaar onderhandeld.
De Britse oliemaatschappij BP zet wellicht een streep door 2500 arbeidsplaatsen in de raffinage en de verkoop. "Het betreft het maximumaantal van een reorganisatieplan dat zich in een zeer vroeg stadium bevindt," zo heeft een woordvoerster van BP vrijdag gezegd. Het aantal van 2500 komt neer op bijna 9 procent van de 28.000 banen bij de raffinage en de verkoop in Europa. "Het stroomlijnen is bedoeld om slagvaardiger te worden," aldus de woordvoerster. De reorganisatie moet de komende twee jaar worden uitgevoerd. Over de hele wereld telde BP eind vorig jaar 103.000 werknemers.
De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller wil de rest van de aandelen van zijn Colombiaanse branchegenoot Bavaria kopen. Eerder dit jaar kreeg het 71,8 procent van de aandelen in handen via een aandelenruil ter waarde van 7,8 miljard dollar. Voor de rest heeft SABMiller 1,36 miljard dollar over, zo werd vrijdag bekend. Enkele grote aandeelhouders die er nog zijn, hebben volgens SABMiller al aangegeven het bod te accepteren. Bavaria is de op een na grootste brouwer in Latijns-Amerika. In juli kreeg het Zuid-Afrikaanse concern de meerderheid van de aandelen Bavaria in bezit. Heineken had er ook belangstelling voor. De Nederlandse brouwer haakte echter af, naar eigen zeggen wegens de politiek instabiele situatie in de regio.
De voormalige oliemagnaat Chodorkovski moet zijn straf uitzitten in Tsjita, een van de meest afgelegen gebieden in Rusland. Russische media berichtten deze week over de omstandigheden waaronder de in september wegens fraude veroordeelde oprichter van oliebedrijf Yukos wordt opgesloten. De reis naar gevangenenkamp bij de stad Krasnokamensk in de regio Tsjita, vlakbij de grens met China, duurt vanuit Moskou ruim vijftien uur. Een deel van de afstand van 6.500 kilometer kan worden overbrugd door een vliegreis van zes uur. Daarna is het nog negen uur rijden over slechte, niet altijd geasfalteerde wegen vol grote kraters. In het grijze Krasnokamensk staat een enorme uraniumfabriek, waardoor de plaats volgens milieuactivisten één van de meest vervuilde zones van Rusland is.
Microsoft heeft een nettowinst in het eerste kwartaal van zijn boekjaar bekendgemaakt van 3,1 miljard dollar, 24 procent hoger dan in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De verwachtingen voor het tweede kwartaal waren eerder teleurstellend. In het eerste kwartaal van het boekjaar 2005-2006 boekte Microsoft een omzet van 9,7 miljard dollar. Voor het tweede kwartaal verwacht het softwareconcern een omzet tussen 11,9 en 12 miljard dollar. Dat is minder dan de 12,3 miljard dollar waarvan analisten tot nu toe uitgingen. Over het hele boekjaar gaat Microsoft uit van een omzet tussen 43,7 en 44,5 miljard dollar. De winst zou uitkomen op 1,26 tot 1,30 dollar per aandeel. Bill Gates geldt met een vermogen van 46,5 miljard dollar als de rijkste man ter wereld.
King Kong, de nieuwe film van oscarwinnaar Peter Jackson, zal drie uur duren. Dat is dubbel zo lang als het origineel uit 1933. Ook de draaikosten zijn enorm: meer dan 200 miljoen dollar. "We hadden ons niet verwacht aan een dergelijke lange film", vertelt de baas van de filmstudio Universal Pictures in de New York Times. "Maar we kunnen amper wachten om het meesterwerk te onthullen". De nieuwe film van de Nieuw-Zeelandse regisseur van de Lord of the Rings-trilogie komt midden december uit in de Verenigde Staten en tal van andere landen. Intussen zijn de kosten van King Kong al over de kaap van 200 miljoen dollar gestegen. Dat komt onder meer door de dure special effects die gebruikt worden. Naast een acht meter hoge computergeanimeerde reuzenaap zullen ook Naomi Watts, Adrien Brody en Jack Black op het witte doek te bewonderen zijn.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home