Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 28, 2005

Stad betaalt voor positief nieuws

Newark wil dat zijn bevolking meer goed nieuws over de stad te horen krijgt. Daarom hebben burgemeester Sharpe James en zijn gemeenteraad beslist om een plaatselijke krant 100.000 dollar te betalen voor het publiceren van positief nieuws.De boodschapper is het gratis weekblad Visions Metro Weekly, dat een oplage heeft van 25.000 exemplaren. "Volgens het stadsbestuur zijn er allerlei positieve verhalen en initiatieven die in de media niet voldoende aandacht krijgen," merkt The New York Times op. "Daarbij wordt onder meer gewezen op de buurtwerking van de politie, het toedienen van gratis griepvaccins en jongerenprojecten."

De buurtwerking van de politie in moeilijke wijken van Newark is volgens het stadsbestuur een enorm succes, maar door een gebrek aan media-aandacht zou dat bij de bevolking volledig onbekend blijven. Daarom werd door het stadsbestuur besloten om er zelf voor te zorgen dat positief nieuws bekend zou raken bij de bevolking.

In de deal wordt niet bepaald hoeveel artikels er zullen geplaatst worden. Ze worden echter niet als advertenties, maar als redactionele bijdragen gepubliceerd. John V. Pavlik, mediaspecialist aan de Rutgers University, noemt het initiatief echter 'fake news'. "Men vervaagt de lijn tussen journalistiek en promotiemateriaal," stelde hij. "Daardoor raakt het publiek verward."

Bovendien stelde Pavlik dat kranten van hun bronnen nooit een betaling mogen aanvaarden, want daardoor bindt de journalistiek zich volgens teveel. "Wat gebeurt er wanneer er in het stadhuis corruptie aan de oppervlakte komt?" vroeg hij zich af. "Wat gebeurt er met nieuws dat niet zo positief is?"

Howard J. Scott, uitgever van Visions Metro Weekly, stelde echter dat zijn krant het enige medium in Newark is dat gespecialiseerd is in positief nieuws. "Dat werkt begeesterend voor de bevolking," benadrukte hij. "Wij willen de positieve aspecten van de gemeenschappen promoten."

Scott ontkende dat het stadsbestuur zou kunnen bepalen wat het weekblad al dan niet mag of moet publiceren. Hij gaf wel toe dat de onkosten van een uitgever bijzonder hoog liggen en dat de samenwerking met de stad ook vanuit zakelijk standpunt voor zijn medium positieve gevolgen heeft.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home