Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2005

Toerisme Eritrea moeilijk uit startblokken

Eritrea hoopt over vijftien jaar jaarlijks de kaap van de 600.000 toeristen overschreden te hebben. Het land heeft daarvoor onder meer een moderne kustweg aangelegd en hoopt dat de opening van Massawa International Airport in januari voor de nodige impulsen kan zorgen. Maar op dit ogenblik blijft de respons beperkt.



Volgens cijfers van de overheid zou Eritrea jaarlijks 150.000 toeristen aantrekken. Experts vrezen echter dat het toerisme nog altijd afgeschrikt wordt door de onstabiele situatie met blijvende spanningen na de grensoorlog met Ethiopië op het einde van het voorbije decennium. Bovendien zou ook de Eritrese bureaucratie een rem betekenen op de ontwikkeling van het toerisme.

Voor het conflict met Ethiopië bezochten 165.000 toeristen per jaar het land in de Hoorn van Afrika. Maar het conflict heeft er volgenshet persbureau Reuters voor gezorgd dat het land niet mee heeft kunnen profiteren van het lucratieve toerisme in Oost-Afrika. Ook nu nog zijn buitenlandse diplomaten pessimistisch over de toeristische plannen van de regering.

Een anonieme westerse diplomaat zei te geloven in het toeristisch potentieel van het land. "Maar dat zal nooit gerealiseerd worden indien de regering zo gekeerd blijft tegen de private sector," voegde hij daar aan toe. "Het verschil tussen hun beloftes aan privé-initiatieven en de werkelijkheid is bijzonder groot."

Eerder dit jaar waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds er al voor dat een gebrek aan transparante wetgeving en de groeiende rol vande staat in commerciële activiteiten het vertrouwen van investeerders ondermijnde.

"Maar er zijn tekenen van hoop," voert het persbureau aan. Daarbij wordt gewezen naar de Italiaans-Eritrese ondernemer Primo Giovanni, die na 42 jaar vanuit Italië is teruggekeerd naar zijn geboorteland en nu hotels bezit in Asmara, Massawa en de Dahlak-eilanden. Een aantal van zijn grote projecten werden echter maanden uitgesteld wegens een gebrek aan water.

De man stelde dat de slechte infrastructuur er geregeld voor zorgt dat hij zonder de nodige voorraden zit, wat uiteraard de klanten niet ergpleziert. "Maar de toeristische problemen hebben vooral te maken met het grensconflict en niet met het beleid van de overheid," voerde hij aan. "Indien dat probleem kan opgelost worden, mogen er veel Italiaanse investeerders verwacht worden."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home