Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2005

Japans gezin maakt teveel koolstofdioxide

Japan wil dat alle landen - met inbegrip van de Verenigd Staten en vooral China - instemmen bij gevecht tegen de klimaatverandering na afloop van het huidige Kyoto-protocol in 2012. Dat heeft de Japanse milieuminister Yuriko Koike verklaard. Maar Japan zit op dat vlak zelf nog met een grote uitdaging.

Japan heeft altijd benadrukt dat zijn invloed op de uitstoot van broeikasgassen in het niet verdwijnt in vergelijking met China, de grootste producent van dergelijke uitstoot na de Verenigde Staten. Het is echter de vraag hoe dergelijke landen overhaald kunnen worden om tot het verdrag toe te treden.

"Klimaatverandering kan niet door Japan of Europa alleen aangepakt worden," merkte Koike op. "Het is van essentieel belang dat de hele wereld inspanningen doet om dergelijke emissies terug te schroeven."

Vooral China zorgt in Japan voor bezorgdheid. Het land zorgde het voorbije jaar voor de grootste uitstoot van zwaveldioxide op de hele wereld en gevreesd wordt dat zijn uitstoot door de economische vooruitgang alleen nog maar verergerd zal worden.

"Dat zal een invloed hebben op de hele regio," waarschuwde Koike. "Het gaat hier niet alleen om opwarming van de aarde, maar over de kwaliteit van de atmosfeer en het water. Voor het welzijn van de regio moet dit probleem door gezamenlijke inspanningen opgelost of verbeterd worden."

In juli richtte Japan samen met de Verenigde Staten, China, Australiƫ, India en Zuid-Korea het Asia-Pacific Partnership on Clean Development and Climate op. Dit wordt door sommigen echter beschouwd als een maneuver van de Verenigde Staten om de Kyoto-besprekingen wind uit de zeilen te halen.

De deelname van Japan aan het nieuwe initiatief is volgens Koike niet in tegenspraak met zijn deelname aan het Kyoto-protocol. Maar Japan heeft beloofd om zijn emissies met 6 procent terug te schroeven tegenover het niveau van 1990, maar heeft daar in realiteit 8 procent aan toegevoegd.

Koike beloofde dat Japan het streefdoel zou halen, maar zegt dat het transport en de gezinnen voor een grote uitdaging zorgen. De Japanse gezinnen stoten nu 28,8 procent meer broeikasgassen uit dan vijftien jaar geleden. "Hoe comfortabeler mensen wonen, hoe meer koolstofdioxide ze uitstoten," verklaarde ze. "Die mentaliteit moeten we proberen te veranderen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home