Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 31, 2011

Herbivoren niet goed voorbereid op klimaatverandering

De hogere temperaturen die door de klimaatverandering zullen worden veroorzaakt, dreigen een negatieve impact te hebben op de populaties van de herbivoren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto. De Canadese onderzoekers stellen dat de temperatuurstijgingen het aantal herbivoren zal doen afnemen, wat volgens hen een belangrijke impact zal hebben op de voedselketen voor de mens.

"Bij hogere temperaturen groeien herbivoren sneller dan de planten waarmee ze zich voeden," merken de onderzoekers Benjamin Gilbert, Mary O'Connor en Chris Brown op. "Dat betekent dat deze herbivoren uiteindelijk geen voeding meer zullen vinden. De warmere temperaturen zullen de aanwezigheid van plankton in de zee doen afnemen, waardoor er uiteindelijk minder voedsel zal zijn voor vissen en daarna ook de mens minder zeevoeding zal kunnen vinden."

De onderzoekers wijzen erop dat verscheidene studies al hebben aangetoond dat het metabolisme van planten en dieren onder invloed van de temperatuur veranderen. De wetenschapper waarschuwen wel dat er nog onderzoek op langere termijn moet worden uitgevoerd om de conclusies van zijn thesis te bevestigen. "Het lijkt er echter op dat de opwarming van het klimaat tot grote verschuivingen in de voedselketen zal leiden, met desastreuze gevolgen voor de wereldwijde voedselveiligheid en het behoud van soorten," benadrukken ze.

Labels: ,

Online reclame-uitgaven groeien volgende twee jaar met 33 procent

De wereldwijde online reclame-uitgaven zullen de volgende twee jaar met ongeveer 33 procent stijgen. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Zenith Optimedia. Dit jaar worden de inkomsten van sector geraamd op 72,5 miljard dollar, maar dat zou over twee jaar volgens het rapport stijgen tot 96,4 miljard dollar. De totale reclamebestedingen zullen tijdens diezelfde periode met ongeveer 11 procent tot 510,6 miljard dollar.

De onderzoekers merken op ook televisie en buitenreclame de volgende twee jaar een belangrijke groei zullen kennen. Voor televisie wordt een groei met 12 procent tot 207 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld, terwijl buitenreclame een stijging met 11 procent zou kennen tot 35,1 miljard dollar. Ook radio en bioscoop zouden nog een beperkte groei kennen, maar voor kranten en magazines wordt een lichte achteruitgang in het vooruitzicht gesteld.

Zenith Optimedia merkt op dat het internet op dit ogenblik een aandeel van 15,8 procent heeft op de totale reclamemarkt. Over twee jaar zal dat aandeel echter gestegen zijn tot 18,9 procent. Het marktaandeel van televisie zou tijdens diezelfde periode van 40,2 procent tot 40,5 procent stijgen. Voor buitenreclame wordt nog een lichte groei van 6,8 procent naar 6,9 procent verwacht. Het aandeel van de bioscoop zou status-quo blijven op 0,5 procent. Magazines zouden echter terugvallen van 9,3 procent tot 8,3 procent, terwijl het krantenaandeel van 20,2 procent naar 17,9 procent zal dalen.

Labels:

Zweeds sociaal model leidt tot hoger geboortecijfer

Europese landen die streven naar een hoger geboortecijfer, moeten een voorbeeld nemen aan het Zweedse model met gesubsidieerde kinderzorg en betaald ouderschapsverlof. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit Gotenburg. Indien men wil bereiken dat vrouwen meer kinderen hebben, moeten ze volgens de onderzoekers de mogelijkheid krijgen om kinderen en werk te combineren. Het beleid heeft volgens de onderzoekers ook een impact op het ogenblik dat een gezin wordt gesticht.

"Het geboortecijfer is in veel landen, vooral in Zuid-Europa en Centraal-Europa, een belangrijk probleem," merkt Andrej Kokkonen, onderzoek aan het departement politieke wetenschappen van de Zweedse universiteit, op. "Zonder immigratie en een verhoogd geboortecijfer zullen de populaties van Spanje, Italië en Duitsland over honderd jaar nog slechts 20 procent van hun huidige omvang vertegenwoordigen. Dat probleem kan echter worden opgevangen door een gezinsbeleid dat aangepast is aan de nood aan economische zekerheid."

Een gezinsbeleid dat gericht is op het individu zal volgens Kokkonen de bevolking ook sneller aanzetten om een gezin te starten. "Dat beleid, waarbij aan de alleenstaande ouder bij een scheiding economische zekerheid biedt, zet het individu aan om sneller de stap naar een gezin te zetten, ook al is men er niet absoluut zeker van dat de relatie zal blijven duren," voert hij aan. "In meer traditionele landen heerst een grotere terughoudendheid om een gezin te stichten."

Labels: , ,

Geïntegreerde aanpak nodig voor engagement vrouwelijke shoppers

Marketeers die vrouwelijke shoppers willen engageren, moeten zich vooral richten op een geïntegreerde aanpak op online en mobiele platformen. Dat blijkt uit een onderzoek van het gespecialiseerde reclamenetwerk SheSpot in Australië bij vrouwen tussen achttien en vijfenzestig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat 94 procent van de Australische vrouwen inmiddels aankopen doet via het internet of de smartphone. Bovendien zegt 93 procent die platformen te gebruiken voor productonderzoek.

Andere activiteiten op de platformen zijn het localiseren van winkels (90 procent), prijsvergelijkingen (90 procent), consumentenbesprekingen (87 procent), kortingen (83 procent), het bewaren van shopping-lijsten (64 procent) en het downloaden van coupons (62 procent). De onderzoekers merken op dat vele respondenten voor tal van activiteiten van beide platformen gebruik maken. Ook wordt opgemerkt dat 22 procent van de respondenten barcodes scant om de beste prijzen te achterhalen.

De respondenten voeren in eerste instantie aan dat de online retailcategorie het gebruiksgemak stimuleert (93 procent), gemakkelijker toelaat om aankopen te bestuderen (68 procent) en de mogelijkheid biedt om goedkopere aankopen te doen (68 procent). Ook wordt gewag gemaakt van tijdwinst (62 procent), aankopen in het buitenland te kunnen doen (56 procent) en een toegang tot een groter assortiment producten (43 procent). Entertainment en tickets vormen de belangrijkste aankopen (80 procent), gevolgd door toerisme (76 procent) en kledij (60 procent).

Labels: ,

Internet vertegenwoordigt meer dan kwart Britse reclame

In Groot-Brittannië heeft het internet inmiddels een aandeel van 27 procent in de totale reclamemarkt. Dat blijkt uit cijfers over de eerste helft van dit jaar van het Interactive Advertising Bureau (IAB) en consulent PricewaterhouseCoopers. De Britse internetreclame kende tijdens de eerste helft van dit jaar een groei met 13,5 procent tot 2,3 miljard pond. Anna Bartz, manager strategie bij PricewaterhouseCoopers, stelt dat marketeers in moeilijke economische tijden de voorkeur geven aan de transparantie en meetbaarheid van zoekmachines en online displays.

Bij betaalde zoekopdrachten werd een groei met 12,6 procent tot 1,3 miljard pond opgetekend. De sector heeft in Groot-Brittannië een aandeel van 58 procent in de totale online reclame-inkomsten. Display-reclame liet een stijging met 18,5 procent tot 510 miljoen pond registreren, onder meer dankzij een groei met 100 procent tot 45 miljoen pond bij online video. Banners blijven in die sector met een omzet van 374 miljoen pond veruit de belangrijkste categorie, ondanks de opkomst van talloze nieuwe formaten.

In de display-categorie vormden de adverteerders uit de financiële dienstensector de belangrijkste categorie (16 procent), gevolgd door consumptiegoederen (15 procent), entertainment en media (12 procent), toerisme en transport (10 procent) en retail (10 procent) Verder lieten online annonces een stijging met 3 procent tot 385 miljoen pond optekenen, terwijl bij lead generation een groei met 20 procent tot 26 miljoen pond werd gemeld.

Labels: ,

Catalogus Spotify groeit met 20.000 songs per dag

Het nummer 'Pumped Up Kicks' van de groep Foster The People genoot dit jaar op het Amerikaanse streaming-platform van muziekdienst Spotify. Er is niet bekend gemaakt hoe vaak het nummer werd gedraaid. Foster The People bekleedt met het nummer 'Helena Beat' ook de vijfde plaats in de rangschikking. Op de tweede plaats eindigde 'Stereo Hearts' van Gym Class Heroes en Adam Levine, gevolgd door 'Rolling In The Deep' van Adele en 'We Found Love' van Rihanna.

In Groot-Brittannië eindigde 'Rolling In The Deep' van Adele op de eerste plaats, gevolgd door 'Grenade' van Bruno Mars en 'S&M' van Rihanna, die met 'What's My Name' en 'Only Girl In The World' nog twee nummers in de top tien had staan. Adele had met 'Make You Feel My Love' op de achtste plaats eveneens nog een tweede nummer in de top tien. De zangeres bekleedde ook in Spanje en Nederland de eerste plaats in de Spotify-jaarlijsten.

Spotify zegt zelf een opmerkelijk jaar jaar achter te rug te hebben, onder meer dankzij een aantal nieuwe diensten zoals Spotify Apps en de integratie met Facebook en iPod en de samenwerking met Blackberry en Windows Phone. De muziekdienst zegt dit jaar meer dan 300.000 onafhankelijke labels aangetrokken te kunnen hebben en breidt naar eigen zeggen de catalogus met ongeveer 20.000 songs per dag uit. De dienst zegt nu 2,5 miljoen betalende gebruikers te hebben.

Labels: ,

Positief ouderschap oplossing voor humeurige kinderen

Gelukkige kinderen zijn een combinatie van genen en een goed ouderschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Denver. Het onderzoek toonde volgens de Amerikaanse onderzoekers aan dat ook kinderen met lagere serotonine-gehaltes in de hersenen, wat aanleiding zou kunnen zijn tot een negatievere houding, door een positief ouderschap toch in staat blijken te zijn om gelukkiger emoties te tonen. Zonder die ondersteunende ouderlijke invloed zouden die positievere emoties volgens de onderzoekers veel zeldzamer zijn.

Onderzoeksleider Benjamin Hankin, professor psychologie aan de University of Denver, trekt een vergelijking met gras en orchideeën. "Gras groeit overal, maar een orchidee is veel gevoeliger voor haar omgeving. Wanneer die omgeving negatief en bestraffend is, wordt de kans heel klein dat er een mooie orchidee gevonden zal kunnen worden." Kinderpsycholoog Marta Flaum zegt dat het onderzoek aantoont hoe belangrijk de omgeving is om een kind tot een gelukkig en succesrijk volwassene te laten ontwikkelen.

Hankin geeft toe dat de meeste mensen geen idee hebben of hun genen tot een lager serotonine-niveau bij hun kinderen zullen leiden. "Maar er moet wel een signaal worden opgevangen wanneer kinderen chronisch humeurig blijken te zijn," voert hij aan. "Men moet beseffen dat een positieve ouder een bijzonder grote impact kan hebben op kinderen met een moeilijk temperament." De onderzoekers waarschuwen wel dat elk kind voordeel haalt uit een warm en ondersteunend ouderschap.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Hongarije heeft de controversiële wet goedgekeurd waardoor de regering de facto haar centrale bank muilkorft. Daarmee gaat de Hongaarse regering de confrontatie aan met de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds, bij wie het land nochtans in november voor noodsteun aanklopte. Door de maatregel wordt de politieke afhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank afgeschaft. De diplomatieke druk op de Hongaarse premier Viktor Orban was nochtans groot. Zowel de Europese Unie, de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hadden scherpe kritiek geuit op de wet, maar Orban legde die ongegeneerd naast zich neer.

Spanje stevent dit jaar op een tekort van 8 procent op de begroting af. Dat is gevoelig meer dan het tekort van 6 procent dat aan de Europese Unie was beloofd. Dat heeft de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy bekend gemaakt. De stijging van het begrotingstekort is vooral toe te schrijven aan de regionale en lokale besturen. Extra besparingen dringen zich volgens Rajoy dan ook op. Tot nu toe ging premier Mariano Rajoy ervan uit dat hij volgend jaar 16,5 miljard euro extra zou moeten besparen. Maar mogelijk komt dat bedrag gevoelig hoger te liggen. Om het tekort op te vangen zal in Spanje twee jaar lang een crisisbelasting worden geheven. Bovendien moeten de ministeries in hun respectievelijke bevoegdheidsdomeinen 8,9 miljard euro wegsnijden.

Dieter Hundt, hoofd van de Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), waarschuwt voor overdreven angst en pessimisme. In een interview met het persbureau Reuters stelde Hundt ervan overtuigd te zijn dat Duitsland niet in recessie zal gaan. Een recessie kan volgens hem ook een self fulfilling prophecy zijn en Hundt noemt het dan ook belangrijk om, ondanks de risico's en de zwakke economie, niet te vervallen in pessimisme. Hij verwijst onder meer naar de positieve trend in het Duitse vrachtvervoer en hij verwacht ook dat de arbeidsmarkt zich opnieuw positief zal ontwikkelen. Hundt hoedt zich wel voor nieuwe kredietproblemen. Gezien de toenemende kapitaalvereisten voor de banken verwacht hij mogelijk meer weigerachtigheid bij de banken om snel leningen te geven.

In de Russische stad Roslyakovo heeft brand gewoed aan boord van de Russische nucleaire onderzeeër Yekaterinburg. Negen brandweermannen liepen een rookintoxicatie op tijdens het blussen, maar mochten intussen het ziekenhuis verlaten. Voor de bevolking van Roslyakovo zou er geen enkel risico hebben bestaan. Tijdens het blussen bevond een deel van de bemanning zich nog aan boord, maar nadien zou iedereen de onderzeeër hebben verlaten. De hoeveelheid radioactiviteit in Roslyakovo zou volgens officiële bronnen ook binnen de normen zijn gebleven. De Yekaterinburg, een schip dat normaal gezien uitgerust is met intercontinentale ballistische raketten, vatte vuur in een droogdok in de marinebasis van Moermansk.

De Griekse krant Elefthérotypia heeft bij een rechtbank een speciale procedure aangevraagd voor bedrijven in financiële moeilijkheden. De procedure moet het bedrijf toelaten om, in akkoord met zijn schuldeisers, een herstructureringsplan aan te vatten om een faillissement te vermijden. Bij de krant werken ongeveer achthonderd journalisten, bedienden en technici. De krant is al een week niet meer verschenen door stakingen van het personeel, omdat de lonen sinds augustus niet meer uitbetaald zijn. De linkse Elefthérotypia, eigendom van de groep Tegopoulos, is één van de belangrijkste kranten van Griekenland. De krant werd in het midden van de jaren zeventig opgericht, één jaar na de val van de Griekse militaire junta. De krant was de voorbije drie jaar verlieslatend.

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, denkt dat de eurozone erin zal slagen om de crisis volgend jaar te boven te komen. Dat heeft Schäuble in een interview met de Duitse economische krant Handelsblatt gezegd. Schäuble gaf wel toe dat de problemen in bepaalde landen van de eurozone bijzonder groot zijn en dat het oplossen van die problemen een proces van lange adem zal zijn. Hij voegde er echter aan toe te denken dat de komende twaalf maanden het besmettingsgevaar geëlimineerd en de eurozone gestabiliseerd zullen kunnen worden. De Duitse minister riep nog eens op tot een snelle mogelijke invoering van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), de opvolger van het tijdelijke Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF).

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft door de integratie van dochterondernemingen en de stijgende autoverkoop dit jaar zijn personeelsbestand zien stijgen tot een half miljoen mensen. Met de integratie van vrachtwagenfabrikant MAN kwamen er ongeveer 50.000 werknemers bij. De integratie van sportwagenbouwer Porsche zorgde voor een extra uitbreiding van 20.000 werknemers. Bovendien werden dit jaar 28.000 nieuwe banen gecreëerd, waaronder 7.000 extra werkplaatsen in Duitsland. De autobouwer maakte ook bekend dat zijn fabrieken over zeven jaar 25 procent milieuvriendelijker moeten zijn geworden. Daarbij wordt vooral gemikt op de consumptie van energie en water en de uitstoot van koolstofdioxide.

De Oekraïense oppositieleider Joelija Timosjenko is overgebracht naar de gevangenis waar ze haar gevangenisstraf zal uitzitten. De zwaar zieke Timosjenko werd tot zeven jaar gevangenis veroordeeld voor ambtsmisbruik. Timosjenko werd in een rolstoel de vrouwengevangenis van Kakhanovka, een middelzwaar beveiligd complex, binnengereden. De gevangenen werken er in kledingfabrieken van de overheid. De rechtbank in beroep bevestigde eerder nog de veroordeling van Timosjenko voor ambtsmisbruik in haar functie van premier twee jaar geleden. Timosjenko zou haar land financieel benadeeld hebben bij het afsluiten van een gasverdrag met Rusland. Velen noemen de veroordeling van Timosjenko echter een politieke afrekening door huidig president Victor Janoekovitsj.

Een aantal potentiële kopers heeft interesse betoond in de failliet verklaarde Zweedse autoconstructeur Saab of in delen van het bedrijf. Volgens de curatoren is het niet uitgesloten dat er een transactie uit de bus komt waardoor bepaalde activiteiten kunnen worden voortgezet. Saab Automobile werd eerder deze maand failliet verklaard, na een negen maanden durende strijd van de Nederlandse eigenaar, Swedish Automobile, om de constructeur drijvende te houden. Sinds de maand april waren er vrijwel geen auto's meer gebouwd en diverse reddingspogingen bleven zonder resultaat. De curatoren maken gewag van een aantal binnenlandse en buitenlandse overnamekandidaten. Er zou onder meer interesse zijn vanuit India en Turkije.

Het automerk Chevrolet, de belangrijkste dochter van de Amerikaanse autoconstructeur General Motors, stevent af op het beste verkoopjaar uit zijn geschiedenis. In de eerste elf maanden van het jaar werden wereldwijd al 4,8 miljoen wagens van Chevrolet verkocht. Naar eigen zeggen wordt elke 6,6 seconden ergens in de wereld een Chevrolet verkocht. In de eerste elf maanden was het merk erin geslaagd zijn wereldwijd marktaandeel met bijna een 0,5 procentpunt op te trekken tot 6,21 procent. Chevrolet is niet langer een typisch Amerikaans merk, maar profileert zich meer en meer als een wereldmerk, naar het voorbeeld van Ford, Volkswagen of Toyota. De export vertegenwoordigt inmiddels 60 procent van de totale verkopen.

China heeft voor het eerst officieel bevestigd dat het, in navolging van de Verenigde Staten, een mens op de maan wil brengen. Chinese experts denken dat het zeker tot het volgende decennium zal duren voor een Chinees effectief voet zal kunnen zetten op de maanbodem. De volgende vijf jaar wil China zich voorbereiden door nieuwe satellieten en een bemand ruimtestation in een baan rond de aarde te brengen. Over vijf jaar hopen de Chinezen ook ervaring op te kunnen doen met onbemande maanmissies. Het is inmiddels bijna veertig jaar geleden dat Apollo 17 de laatste astronauten naar de maan bracht. Daarmee werd een punt gezet achter drie jaar bemande Amerikaanse maanlandingen.

De Franse president Nicolas Sarkozy werkt een aantal sociale maatregelen uit, bedoeld om de oplopende werkloosheid in Frankrijk in te dijken. Dat hebben bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Volgens de krant profiteert de Franse regering van de vakantieperiode om een sociale hervorming uit te werken waarbij de lonen kunnen dalen ten voordele van een grotere werkzekerheid. Bij teruglopende volumes en bestellingen zouden bedrijven door looninleveringen bij hun werknemers het aantal ontslagen kunnen beperken. De overheid zou bijspringen met tegemoetkomingen. Op langere termijn zou de Franse overheid ook een debat willen starten over flexibeler werktijden. Er worden wel vragen gesteld op de eventuele financiering van de plannen.

De wereld hoeft geen toenadering te verwachten tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Dat heeft de Noord-Koreaanse regering onder leiding van de pas aangetreden Kim Jong-un aangekondigd. Het beleid van de overleden Kim Jong-il wordt onverminderd doorgezet. Daarmee werd een dooi in de ijzige relaties met Zuid-Korea en de rest van de wereld uitgesloten. Daarbij werd zwaar uitgehaald naar Zuid-Korea en dienst president Lee Myung-Bak. De weigering van Zuid-Korea om een officieel rouwbezoek te brengen na de dood van Kim Jong-il werd een onvergeeflijke zonde genoemd. Daarvoor werden vergeldingen aangekondigd. Het is niet bekend op welke manier Noord-Korea zijn zuiderburen wil straffen.

Deutsche Telekom en zijn Hongaarse dochter Magyar Telekom betalen de Amerikaanse autoriteiten 95,2 miljoen dollar in een schikking over vermeende corruptie in Montenegro en Macedonië. Het Amerikaanse ministerie van justitie en de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) hadden een onderzoek geopend omdat Amerikaanse bedrijven door de corruptie benadeeld zouden zijn. Er kunnen tegen Deutsche Telecom sancties worden genomen en omdat het Duitse bedrijf op de beurs van New York staat genoteerd. Magyar Telekom zou naar verluidt tientallen miljoenen smeergeld hebben betaald aan regeringsfunctionarissen om concurrenten uit Macedonië weg te houden. Deutsche Telekom en Magyar moeten ook hun interne controleprocedures aanpassen.

De Chinese regering gaat de investeringen van buitenlandse autofabrikanten in China ontmoedigen om zijn eigen auto-industrie te ondersteunen. Het nieuws is een opdoffer voor westerse autofabrikanten. China is de grootste automarkt ter wereld en was lange tijd een van de weinige afzetmarkten die nog een stevige groei kenden. Enkele grote autofabrikanten - zoals General Motors, Honda en Volkswagen - hebben al lang productievestigingen in China. Een lokale productie is voor buitenlandse producenten een voorwaarde om ook wagens in China te mogen verkopen. China heeft de investeringen de voorbije zeven jaar aangemoedigd, onder meer door het toestaan van verlaagde invoertarieven voor machines. Die steun zal eind januari verdwijnen.

Meer Nieuws

Friday, December 30, 2011

Amerikaanse verkiezingscampagne verwacht groei met 30 procent

Hoewel de verkiezings-reclamecampagnes in de Verenigde Staten relatief traag op gang zijn gekomen, wordt er na nieuwjaar een snelle groei verwacht. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau MediaVest. Daarbij wordt opgemerkt dat de totale bestedingen met wellicht 30 procent zullen stijgen tegenover vier jaar geleden en mogelijk op een bedrag van 4 miljard dollar zullen uitkomen. Het grootste gedeelte van die bestedingen zou gaan naar lokale televisiestations.

"Elke nieuwe verkiezing breek records en er mag volgend jaar dan ook een grote stijging in de reclamebestedingen worden verwacht," merkt Maribeth Papuga, verantwoordelijke lokale media-aankopen bij MediaVest, op. "Door grote campagnes en de assistentie van externe groepen met politieke belangen kan de groei in een aantal staten mogelijk zelfs tot ver boven de 30 procent uitstijgen. Lokale televisie en radio blijven daarbij het medium bij uitstek om de politieke boodschap uit te dragen."

Papuga geeft toe dat televisie wel met een dalend kijkerspubliek geconfronteerd kan worden, maar dat kan volgens haar in praktijk mogelijk leiden tot grotere budgetten. "Er zullen immers meer reclame-campagnes moeten worden gevoerd om dezelfde massa te bereiken," voert ze aan. "Uiteraard zullen ook de bestedingen aan sociale en online media exponentieel toenemen." Met de start van de republikeinse voorverkiezingen zal volgens de experts de reclamebesteding van de kandidaten snel stijgen.

De trage start van de reclamecampagnes heeft volgens de experts ongetwijfeld te maken met het grote aantal republikeinse televisie-debatten. "Daardoor hadden de kandidaten uitgebreid kans om hun boodschap gratis te verspreiden, waardoor ze minder nood voelden om betaalde reclamecampagnes op te zetten," voeren ze aan.

Labels: , ,

Minder dan een kwart heeft vertrouwen in facebook-commerce

Slechts een klein gedeelte van de gebruikers van het sociale netwerk Facebook voelt zich veilig bij commerciële transacties. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ThreatMetrix en het Ponemon Institute. Opgemerkt wordt dat 53 procent van de gebruikers niet gelooft dat het sociale netwerk erin zou slagen om hen tegen fraude te beschermen. Bovendien geeft 23 procent niet helemaal zeker te zijn van het veiligheidsniveau op het sociale platform. Slechts 23 procent zegt vertrouwen te hebben in de zogenaamde facebook-commerce.

Volgens 51 procent van de respondenten is Google efficiënter dan Facebook om de internet-gebruikers te beschermen tegen online criminelen. De onderzoekers kwamen ook tot de vaststelling dat slechts 20 procent van de respondenten rechtstreeks een aankoop heeft gedaan op het sociale netwerk. "De gebruiker heeft vertrouwen in het merk Facebook, maar niet in die mate dat ze ervan overtuigd zijn dat zijzelf en hun vrienden op het sociale netwerk immuun zijn voor phishing en spam."

Alisdair Faulkner, chief products officer bij ThreatMatrix, merkt op de twijfel ongetwijfeld is gevoed door een aantal veiligheidsincidenten op het sociale netwerk. "Om het vertrouwen van de consument te winnen, moet Facebook sneller reageren op dergelijke aanvallen," voert hij aan. "Bij vorige incidenten duurde het uren vooraleer er werd opgetreden en op het internet is dat een eeuwigheid." Faulkner wijst erop dat met de steeds groeiende populariteit van e-commerce ook criminelen hun pogingen zullen opdrijven om uit die trend hun voordeel te halen.

Labels: , ,

Muziek heeft verzachtende invloed op lichamelijke pijn

Muziek heeft een verzachtende invloed op lichamelijke pijn, vooral wanneer het slachtoffer zich grote zorgen maakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Utah. De onderzoekers merken op dat de resultaten van het onderzoek heel praktische toepassingen kunnen hebben. Voor angstige patiënten is het volgens hen zinvol om bij een bezoek aan bijvoorbeeld de tandarts een mp3-speler of videogame met geluid mee te nemen, aangezien daardoor ook het geluid van de instrumenten kan worden onderdrukt.

De onderzoekers stelden vast dat proefpersonen dankzij het concentreren op muziek minder last bleken te hebben van een pijnlijke vingerprik. "Naarmate de respondenten zich meer in de muziek inleefden, bleek het pijnniveau af te nemen," merkt onderzoeksleider David Bradshaw op. "Respondenten die de grootste vrees toonden voor de vingerprik, bleken ook het meeste voordeel te halen uit het luisteren naar muziek." In het onderzoek werd niet gekeken naar de soort muziek die gespeeld wordt.

"Het muziektype is niet zo belangrijk," voert Bradshow aan. "Veel belangrijker is dat de muziek erin slaagt om de aandacht van de patiënt vast te houden." Roger Fillingim, professor aan het college of Dentistry aan de University of Florida, merkt op dat de geneeskunde al langer beseft dat muziek bijzonder nuttig kan zijn en er vooral bezorgde patiënten probeerde mee gerust te stellen. Daarbij werd echter gedacht dat die pogingen door de angst van de patiënten teniet gedaan zouden worden, maar dit onderzoek toont volgens hem aan dat de vrees en de pijn daadwerkelijk kunnen worden afgebouwd.

Labels: , ,

Bedrijven willen investeringen in informatica opdrijven

De bedrijven koesteren plannen om hun bestedingen aan informatica op te drijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent McKinsey bij executives en informatica-verantwoordelijken. De bedrijfsleiders zeggen te verwachten dat de informatica er zal in slagen om nieuwe platformen te creëren voor innovatie en groei, de strategie van de onderneming te ondersteunen met data en geavanceerde analyses en nieuwe ontwikkelingen voor mobiele telefoons op te volgen.

Er wordt aan toegevoegd dat de investeringen van de bedrijven in eerste instantie gericht blijven op het verhogen van de efficiëntie van de bedrijfsprocessen (46 procent) en het terugschroeven van de informaticakosten (44 procent). Daarnaast wordt ook het voorzien van managers met informatie om de planning en beleidskeuzes te ondersteunen steeds meer een belangrijke prioriteit (40 procent). Deze laatste doelstelling haalde één jaar geleden slechts een score van 30 procent.

Lager in de prioriteitenlijst staan het creëren van nieuwe producten en diensten (29 procent), het beantwoorden aan de vereisten op het gebied van regelgeving (23 procent), het betreden van nieuwe markten (20 procent) en het beheren van risico's (14 procent). De onderzoekers stellen echter dat executives in het onderzoek meer naar voor komen met doelstellingen die op groei zijn gericht. "Het creëren van nieuwe producten en diensten is voor 47 procent van de executives een prioriteit vormt, terwijl slechts 17 procent gewag maakt van de reductie van informaticakosten.

Labels: ,

Geen enkel Europees land haalt geluksniveau van 50 procent

In geen enkel Europees land noemt de meerderheid van de bevolking zich gelukkig. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cambridge University. De Britse onderzoekers merken op dat Denemarken, waar 41 procent van de bevolking zich gelukkig noemt, de beste score laat optekenen. Zwitserland staat met een score van 31 procent op de tweede plaats, gevolgd door Oostenrijk (28 procent), Finland (27 procent) en Noorwegen (26 procent).

De slechtste score wordt opgetekend in Portugal en Rusland. Daar zegt amper 9 procent zich gelukkig te voelen, gevolgd door Slovakije (10 procent), Bulgarije (11 procent) en Oekraïne (13 procent). De Britse wetenschappers merken op dat het onderzoek werd uitgevoerd voor het uitbreken van de recessie en de crisis van de eurozone, zodat de actuele cijfers volgens hen mogelijk nog lager zouden kunnen liggen. In het algemeen wordt gesteld dat de bevolking van Noord-Europa het gelukkigste lijkt, gevolgd door Zuid-Europa en tenslotte Oost-Europa.

"Een aantal conclusies lijken bestaande stereotypes te bevestigen," merken de onderzoekers op. "Onder meer blijkt dat Zwitserland, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Duitsland de beste scores halen op het gebied van competentie. Ook bleek dat Rusland op het gebied van optimisme helemaal onderaan staat. Sommige landen laten echter grote variaties optekenen. Frankrijk heeft de hoogste score van heel Europa op het gebied van engagement, maar behoort op het gebied van zelfbeeld en positieve relaties tot het staartpeloton."

Anderzijds blijkt Spanje de hoogste score te halen op het gebied van zelfbeeld, maar laat ook de slechtste score optekenen op het vlak van competentie en vitaliteit.

Labels:

Zondag ideale ogenblik voor lancering applicaties

Ontwikkelaars van mobiele applicaties doen er goed aan om hun toepassing op zondag te lanceren. Applicaties die op zondag worden gelanceerd, blijken statistiek immers het best te presteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mobilewalla naar de lancering van mobiele applicaties tussen half mei en de eerste week van september dit jaar. De onderzoekers voegen er echter aan toe dat de ontwikkelaars zelf een voorkeur blijken te hebben voor een lancering op woensdag, al wordt toegegeven dat de betrokkenen daarin niet altijd zelf de vrije keuze hebben.

Mobilewalla merkt op dat in de bestudeerde periode van zeventien weken in totaal 91.754 applicaties voor de iTunes AppStore werden gelanceerd, terwijl de Android Market 122.220 nieuwe programma's aanbood. Inmiddels zijn er op alle platformen volgens de consulent in totaal 987.863 applicaties beschikbaar. Gemiddeld worden er dagelijks 2.000 nieuwe applicaties op de markt gebracht. Op dit ogenblik telt de iTunes AppStore 589.148 applicaties, tegenover 589.148 eenheden één jaar geleden. Bij Android worden 319.774 applicaties geteld, tegenover 115.000 eenheden één jaar geleden.

De onderzoekers merken op dat 42 procent van de applicaties die op zondag in de AppStore werden gelanceerd, tot de 240 meest succesvolle toepassingen behoren. Bij Android werd een score van 11 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat donderdag op Android het minst geschikt lijkt voor de lancering van een applicatie. Slechts 7 procent van de betrokken toepassingen slaagde erin tot de 240 meest populaire programma's door te dringen. Bij Apple laat vrijdag met een score van 10 procent de slechtste prestaties optekenen.

Mobilewalla merkt wel op dat een applicatie bij Apple vier keer meer kans maakt om te worden ontdekt dan in Android Market. "Dat geeft aan dat Google nog altijd moeite heeft om de beste applicaties van zijn winkel naar voor te schuiven," stippen de onderzoekers aan. "Dat fenomeen verklaart mogelijk ook het succes van de zondag. Op die dag worden minder applicaties gelanceerd, waardoor het voor de gebruiker gemakkelijker zou worden om interessante programma's te ontdekken."

Labels: ,

Zakelijke ethiek moet financieel kapitalisme nog doorgronden

Hoewel de zakelijke ethiek een vaste plaats heeft verworven in business-opleidingen en de bestuurskamers van bedrijven, lijkt de sector nog niet voldoende te zijn verfijnd om met evoluties zoals het financieel kapitalisme en moderne technologieën optimaal te kunnen omgaan. Dat stelt Richard De George, professor filosofie en directeur van het International Center for Ethics aan de University of Kansas, in een essay ter ere van collega Norman Bowie van de University of Minnesota.

"Dertig jaar geleden werd de term zakelijke ethiek nog weggelachen als een klassieke oxymoron," merkt Richard De George, pionier op het gebied van zakelijke ethiek, op. "Dat is niet langer het geval. Maar men is er nog niet in geslaagd om de volle aandacht te besteden aan de nieuwe financiële derivaten die uiteindelijk hebben geleid tot de wereldwijde crisis of aan de problemen rond privacy en intellectuele eigendom die zijn opgedoken met de snelle ontwikkeling van de informatica."

"Onder het industriële kapitalisme genoten bedrijven bijzondere privileges, vanuit de veronderstelling dat de ondernemingen door goederen, diensten en tewerkstelling een bijdrage zouden leveren aan de maatschappij," merkt De George op. "Met het financieel kapitalisme is die overeenkomst echter niet duidelijk. Er blijven immers vragen over de producten en rechtstreekse tewerkstelling die worden gecreëerd. Ook moet men zich afvragen of welke manier bonussen verantwoord kunnen worden en in overeenstemming zijn met de geleverde return."

"Een aantal nieuwe instrumenten van de financiële sector zijn bijzonder vreemd en complex," merkt hij op. "Ook binnen de banksector hebben velen het moeilijk om die instrumenten volledig te begrijpen. Zelfs tijdens de grote financiële crisis begrepen vele banken niet de complexiteit die tot het faillissement hebben geleid." Volgens De George heeft niet het kapitalisme gefaald, maar werden de problemen gecreëerd door de afwezigheid van een degelijke balans tussen de vrije markt en de gepaste regulering en controle door de overheid.

"De vrije markt blijft de beste indicator van de wensen en behoeften van de consument en de meest efficiënte mechanisme om daar aan te voelen," voert hijaan. "Helaas zorgt de vrije markt niet altijd voor de nodige zelfcontrole, zodat overheidsingrijpen noodzakelijk is om een eerlijke omgeving te garanderen en de meest inhalige tendenzen aan banden te leggen. De zakelijke ethiek op zichzelf is niet mislukt en is zelfs nog steeds noodzakelijk, vooral in en na een periode van crisis."

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie weigert de lonen van ongeveer 44.000 Europese ambtenaren te bevriezen. De lidstaten voeren echter aan dat in een crisis iedereen moet inleveren en zijn naar het Europees Hof van Justitie gestapt. De Europese Commissie wil vanaf januari het loon van zijn ambtenaren met 1,7 procent opdrijven. Het gaat om een automatische loonaanpassing, die elk jaar wordt berekend op basis van de evolutie van de koopkracht van ambtenaren in België en zeven andere West-Europese lidstaten en van de levensduurte in Brussel. De salarisverhoging stuit al maanden op hevig verzet bij de lidstaten, die vinden dat de eurocraten in tijden van crisis het goede voorbeeld moeten geven. Bij een gelijkaardig geschil vorig jaar werden de lidstaten in het ongelijk gesteld.

Inaki Urdangarin, de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, is door onderzoeksrechter José Castro in Palma de Mallorca in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Urdangarin, een gewezen handbalkampioen, moet zich begin februari voor een verhoor melden. Centraal in de fraudezaak staat het Instituut Nóos, op papier een non-profitorganisatie waarvan Urdangarin in het midden van het voorbije decennium een tweetal jaar voorzitter was. Onderzoeksrechter Castro verdenkt Urdangarin en diens zakenpartner Diego Torres ervan een web van lege besloten vennootschappen opgezet te hebben rond dat instituut om zo miljoenen euro's naar belastingparadijzen te versluizen. Eerder al Torres was in staat van beschuldiging gesteld in de zaak.

De Italiaanse regeringsleider Mario Monti heeft een solidair, gemeenschappelijk en overtuigend antwoord van de Europese Unie gevraagd op de schuldencrisis. Dat heeft Monti gezegd in een reactie op de rente van 6,98 procent die Italië bij de uitgifte van 7 miljard euro obligaties op tien jaar moet betalen. De rente ligt slechts iets lager dan het recordniveau van 7,56 procent eind november. Monti benadrukte dat lichte daling weliswaar bemoedigd is, maar hij voegde er aan toe geen rechtvaardiging te zien voor het gigantische verschil tussen de Italiaanse en Duitse langetermijnrentes. Dat renteverschil bedraagt weer meer dan 500 basispunten. Monti merkte nog op het niet uitgesloten te achten dat Italië nog zwaardere inspanningen zal leveren om de schuldenberg af te bouwen.

Dit jaar is een record aan ivoren olifantentanden in beslag genomen. Dat heeft Traffic, de organisatie die strijd voert tegen wildhandel, bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat er meer dan 23 ton slagtanden in beslag werden genomen. Dat vertegenwoordigt volgens Traffic minstens 2.500 dode dieren. Sinds het einde van de jaren tachtig is de handel in ivoor verboden om de jacht op olifanten te beperken. Maar illegaal wordt het product nog steeds massaal verhandeld. Een belangrijke markt is Azië, waar men gelooft dat ivoor geneeskundige krachten bezit. De meeste ivoor is afkomstig van Afrikaanse olifanten, met China en Thailand als bestemming. Dit jaar werden minstens dertien grote transporten onderschept. Dat betekent een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Luchtvaartmaatschappij British Airways wil door middel van een nieuwe verf de brandstofkosten drukken. Dat heeft de Britse maatschappij bekend gemaakt. De nieuwe verf bestaat uit een polymeer die al op militaire toestellen gebruikt wordt. De verf moet de aërodynamica van het vliegtuig verbeteren en de afzetting van vuil en stof verhinderen. British Airways experimenteerde al met de verf op een Airbus A318 op de verbinding tussen Londen en New York. In de loop van het jaar stelde de maatschappij vast dat het toestel minder kerosine verbruikte dan een identiek toestel met een traditionele coating. Daarom wil de maatschappij het experiment uitbreiden met een Boeing B777, die tot een grotere categorie vliegtuigen behoort.

De Griekse regering wil de volgende drie maanden 150.000 nieuwe banen creëren. Dat heeft de Griekse eerste minister Lucas Papademos bekend gemaakt, benadrukkend dat de crisis en werkloosheid duizenden gezinnen hebben getroffen. Het plan zal zowat 900 miljoen euro kosten. Dat geld zal vooral komen van de Europese Unie, die prioriteit geeft aan gezinnen in nood. Ook de Griekse steden en gemeenten zullen worden betrokken in het plan, net als de orthodoxe kerk. De Griekse Centrale Bank schat dat zowat 500.000 mensen in gezinnen leven waar beide ouders geen werk hebben. De Griekse economie zal naar verwachting dit jaar met 5,5 procent krimpen en het werkloosheidscijfer staat momenteel op 18 procent.

Duitsland wil voor zwakke landen een nieuw Europees steunfonds opzetten met ongebruikte miljarden uit structuurfondsen van de Europese Unie voor regionale projecten. Sommige lidstaten van de Europese Unie hebben op dit ogenblik geen toegang tot bepaalde hulpfondsen, onder meer omdat ze geen geld hebben om projecten mede te financieren. In dat geval wordt het geld teruggegeven aan de donorlanden. De Duitse overheid wil nu dat deze middelen via een nieuw fonds worden ingezet om de concurrentiekracht en economische groei van zwakke landen aan te jagen. Het zou alleen gaan om geld uit Europese fondsen waartoe Griekenland, Portugal en Ierland geen toegang hebben gehad omdat ze met noodsteun gered dienden te worden.

De Spaanse economie is tijdens het laatste kwartaal van dit jaar gekrompen, in een context van sterke spanningen op de financiële markten en lagere wereldwijde groeiperspectieven. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van de Spaanse centrale bank. De centrale bank stelde vast dat toerisme en export tekenen van verzwakking vertonen tegenover oktober, terwijl de Spaanse bevolking minder uitgeeft en investeert. Bovendien staat de Spaanse werkloosheid op het hoogste peil in vijftien jaar. De voorbije twee jaar kende de Spaanse economie een inkrimping met respectievelijk 3,7 procent en 0,1 procent. Dit jaar was er in het eerste en tweede kwartaal beperkte groei van respectievelijk 0,4 procent en 0,2 procent. In het derde kwartaal bleef het bruto binnenlandse product onveranderd.

Het aandelenpakket van beursgorilla Jacko, die zijn aandelen willekeurig kiest, heeft voor het eerst in twaalf jaar slechter gepresteerd dan de Amsterdamse index. Dat heeft de financiële website BeursGorilla bekend gemaakt. Jacko boekte dit jaar 45,2 procent verlies, terwijl op de Amsterdamse index een achteruitgang met 13,5 procent werd opgetekend. De Berlijnse gorilla Jacko stelde bij het begin van de eeuw zijn aandelenportefeuille samen aan de hand van bananen waarop een label met een aandeel hing. Tien willekeurig gekozen aandelen vormden zijn beginportefeuille. Inmiddels is de gorilla vervangen door een softwareprogramma dat het keuzegedrag van Jacko nabootst. De voorbije jaren deed Jacko het structureel beter dan de Amsterdamse index.

Het Franse modehuis heeft bij een federale rechter in New York een klacht neergelegd tegen de Amerikaanse filmstudio Warner Bros. De Franse handtassenproducent beschuldigt Warner Bros ervan in de komedie The Hangover een reistas in beeld te brengen en de kijker de indruk te geven dat het om een Vuitton-tas gaat, terwijl het in werkelijk een namaakproduct betreft. Louis Vuitton claimt dat de filmstudio bewust gebruik maakte van namaakbaggage van Diophy, een firma die momenteel door het Franse modehuis wordt vervolgd voor de International Trade Commission. Het Franse modehuis eist een grote schadevergoeding en wil dat alle kopieën van de film met de gecontesteerde scènes worden vernietigd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is bezorgd over de uitholling van de democratie in Hongarije. Dat heeft de Amerikaanse minister in een brief aan de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd. Clinton had zich ook in juni tijdens een bezoek aan Hongarije al in die richting uitgelaten. Sinds Orban en zijn nationalistische partij Fidesz vorig jaar aan de macht kwamen, oogsten ze internationale kritiek door hun politieke inmenging te vergroten. Onder meer werd de persvrijheid ingeperkt en ook de macht van het grondwettelijk hof en de begrotingswaakhond werden ingeperkt. Met nieuwjaar wil Orban een nieuwe grondwet laten ingaan die onder meer de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank inperken.

In Spanje is een onderzoek geopend naar voormalig minister van transport José Blanco. De socialistische politicus wordt verdacht van corruptie. José Blanco zou voor 200.000 euro steekpenningen hebben aangenomen om een farmaceutisch contract toe te kennen. De betrokkenheid van Blanco werd bekend gemaakt door een zakenman die sinds mei in de Spaanse gevangenis zit. Blanco was een belangrijke figuur in de regering van José Luis Rodríguez Zapatero. Behalve minister van transport was hij ook woordvoerder en leidde hij vaak de persconferenties na de ministerraad. Blanco is nog altijd de tweede belangrijkste figuur van de Spaanse socialistische partij. De politicus ontkent zich schuldig gemaakt te hebben aan corruptie.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung wil de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons volgend jaar met 15 procent opdrijven. Daarbij wordt een verkoop van 374 miljoen toestellen naar voor geschoven. Samsung wil die doelstelling realiseren door de nadruk nog meer te leggen op smartphones. Met de nieuwe doelstellingen loopt Samsung steeds verder in op marktleider Nokia. Die zou volgens consulent Strategy Analytics volgend jaar een terugval met 5 procent tot 399 miljoen eenheden moeten laten optekenen. Nokia ondervindt vooral op de smartphonemarkt hevige concurrentie van Apple en Samsung en heeft daardoor veel terrein verloren. Het bedrijf begon in februari een samenwerkingsverband met de Amerikaanse softwaregroep Microsoft.

In Duitsland is grootindustrieel Werner Otto (102) overleden. De industrieel is de grondlegger van het postorderbedrijf Otto Group en later de groep Einkaufs-Center Entwicklung (ECE), die zich specialiseert in de bouw en het beheer van winkelcentra in heel Europa. Werner Otto begon aan het einde van de tweede wereldoorlog een schoenenfabriek in Hamburg. Als gevolg van stevige concurrentie van fabrieken uit het zuiden van Duitsland werd het project een complete mislukking. Op het einde van de jaren veertig besloot Otto echter om schoenen per post te gaan versturen. Het bedrijf begon met vier werknemers, maar groeide uit tot een onderneming met vijftigduizend medewerkers. Het bedrijf boekte vooral succes buiten de grote steden.

De Russische vissersboot Sparta heeft twee weken geblokkeerd gezeten in het pakijs aan de Zuidpool. Het schip, met 32 bemanningsleden aan boord, sloeg lek na een aanvaring met een ijsberg op 3.700 kilometer ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland. De bemanning pompte permanent het water overboord, maar slaagde er niet in het lek te dichten. Het duurde uiteindelijk tien dagen vooraleer echte hulp kon opdagen. Met behulp van de bemanning van de Zuid-Koreaanse ijsbreker Araon konden de vissers het lek voorlopig dichten. Dat gebeurde door het aanbrengen van een cementblok langs de binnenzijde van het schip. Op die manier werd de Sparta werd zo opnieuw zeevaardig, waarna hij door de Araon uit het pakhuis richting Nieuws-Zeeland werd begeleid.

Meer Nieuws

Thursday, December 29, 2011

China schroeft exportquota zeldzame aardmetalen verder terug

China heeft aangekondigd zijn exportquota voor zeldzame aardmetalen terug te schroeven. De maatregel zou moeten toelaten om de prijs van de grondstoffen, die gebruikt worden in tal van technologische producten, op te drijven. China vertegenwoordigt ongeveer 97 procent van de productie van zeldzame aardmetalen. Twee jaar geleden besliste China echter de export van de grondstoffen te beperken, zodat de eigen economie meer kans zou krijgen om rond de aardmetalen zelf een industrie op te bouwen.

"Het Chinese ministerie van handel heeft nu bekend gemaakt dat tijdens de eerste helft van volgend jaar maximaal 10.546 ton zeldzame aardmetalen zullen mogen geëxporteerd worden," voert hij persbureau Associated Press aan. "Dat betekent een daling met 27 procent tegenover de quota voor de eerste helft van vorig jaar." De exportbeperkingen hebben een druk gelegd op de relaties van China met de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en andere regeringen die de Chinese regering aansporen om de exportbeperkingen op te heffen.

Ondanks de beperkingen zijn de prijzen voor zeldzame aardmetalen gevoelig teruggevallen. Dat is te wijten aan de dalende vraag door de economische problemen in de Verenigde Staten en Europa. In oktober legde China aan de grootste producent van zeldzame aardmetalen al een exportverbod van één maand op om de prijzen opnieuw op te drijven. China maakte bekend tijdens de eerste elf maanden van dit jaar 14.750 ton uitgevoerd te hebben. Dat is slechts 49 procent van de jaarlijkse quota.

China maakte ook bekend dat slechts elf in plaats van zesentwintig bedrijven de toestemming zullen krijgen om zeldzame aardmetalen te exporteren.

Labels: ,

Russische vastgoedtransacties laten nieuw record optekenen

Dit jaar is er ongeveer 7,5 miljard dollar geïnvesteerd in de Russische vastgoedmarkt. Daarmee wordt een absoluut record gevestigd sinds het instorten van de Sovjet-Unie. Dat blijkt uit een rapport van consulent Cushman & Wakefield. De analisten merken op dat het weinig waarschijnlijk is dat volgend jaar opnieuw voor een transactie-record zal zorgen, maar er wordt aan toegevoegd dat de markt naar verwachting bijzonder actief zal blijven. Het vorige record werd drie jaar geleden opgetekend, toen een bedrag van 5,8 miljard dollar aan transacties werd opgetekend.

De grootste vastgoedtransactie van het voorbije jaar was het Ritz-Carlton Hotel in Moskou, dat voor een bedrag van 600 miljoen dollar door Capital Partners aan de groep Verny Capital uit Kazachstan werd verkocht. "De recordcijfers zijn in belangrijke mate te verklaren door het streven van vastgoed-fondsen om return te genereren voor hun investeerders," merkt de krant The Moscow Times op. "Bovendien werd er tijdens de financiële crisis van de jaren voordien relatief weinig vastgoed op de markt gebracht omdat er geen bevredigende prijs kon worden gevraagd."

Volgens Olesya Cherdantseva, analist bij Jones Lang LaSalle, moet er echter ook gekeken worden naar de nieuwe beschikbare financieringsmiddelen, een positief marktsentiment en de terugkeer van buitenlandse investeerders naar de Russische vastgoedmarkt. Twee jaar geleden werden op de Russische vastgoedmarkt amper voor 2,3 miljard dollar transacties opgetekend. Dat bedrag was vorig jaar al opgelopen tot 4 miljard dollar. Jones Lang LaSalle verwacht voor volgend jaar ongeveer 6 miljard dollar aan nieuwe vastgoedinvesteringen, naast de afwerking van een aantal lopende dossiers.

Labels: ,

Groep New York Times stoot regionale kranten af

Het Amerikaanse mediaconcern New York Times Company verkoopt zijn dochterbedrijf Regional Media Group aan sectorgenoot Halifax Media Holdings. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 143 miljoen dollar. De verkoop kadert in de strategie van New York Times om zich om te vormen van een traditionele krantenuitgever tot een digitaal nieuwsconcern dat rond zijn belangrijkste krantentitel is opgebouwd. Regional Media Group omvat zestien kranten en aanverwante activiteiten.

"De verkoop van Regional Media Group zal NYT Company toelaten om zijn transformatie naar een modern bedrijf, gericht op digitale media en multiplatforme activiteiten verder te zetten," merkt Arthur Sulzberger, voorzitter van het Amerikaanse krantenconcern in een mededeling op. Michael Redding, chief executive van Halifax, voegt er aan toe dat de overgenomen kranten zich verder zullen toeleggen op een sterke lokale verslaggeving. Hij zegt Regional Media Group als een bijzonder goede investering te zien.

De kranten van de Regional Media Group wonnen drie Pulitzer-prijzen. The Gainesville Sun werd veertig jaar geleden bekroond voor bijdragen over de vreedzame desegregatie van de scholen in de Amerikaanse staat Florida. Veertien jaar geleden won The Press Democrat een prijs voor een foto van een brandweerman die een tiener bij overstromingen uit een rivier redt. Dit jaar won The Press Democrat een prijs voor onderzoeksjournalistiek over de impact van de vastgoedverzekering-industrie op het leven van de gemiddelde burger in Florida.

Labels: , , ,

SuperBowl blijft Amerikaanse televisie domineren

Sport vertegenwoordigde dit jaar negen van de tien meest populaire televisie-gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Nielsen. Helemaal bovenaan staat de finale van de SuperBowl tussen de Green Bay Packers en de Pittsburgh Stellers met 111 miljoen televisiekijkers. Daarmee werd de wedstrijd ook de meest bekeken televisie-gebeurtenis uit de Amerikaanse geschiedenis.

De SuperBowl nam de volledige top drie voor zijn rekening. Op de tweede plaats stond immers de Kickoff-uitzending, gevolgd door het PostGame-programma, die elk meer dan 65 miljoen televisiekijkers trokken. De drie programma's werden door televisiezender Fox uitgezonden. Op de vierde plaats staat de American Football Conference van CBS met met 54,8 miljoen kijkers, gevolgd door de National Football Conference van Fox met 51,8 miljoen kijkers.

Ook de andere plaatsen in de top tien worden ingenomen door het American football, op uitzondering van de uitreiking van de Academy Awards, die met 37,9 miljoen televisiekijkers op de negende plaats staat gerangschikt. De uitreiking van de filmprijzen is de enige uitzending waarmee zender ABC in de top tien is vertegenwoordigd. Fox is met zes programma's vertegenwoordigd, terwijl CBS aan drie vermeldingen komt. Het meest populaire programma in primetime blijft American Idol van Fox, dat met gemiddeld 23,9 miljoen kijkers al voor de vierde keer de eerste plaats inneemt.

Labels: ,

Sponsoring wordt drijvende kracht achter groei sportmarkt

Tegen het midden van het decennium zal sportsponsoring wereldwijd meer omzet genereren dan de ticketverkoop voor wedstrijden. Dat is de conclusie van een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers. Opgemerkt wordt dat sponsoring de volgende jaren een snellere groei zal kennen dan de andere sectoren van de sportmarkt. Sponsoring zou tot het midden van het decennium een jaarlijkse groei met 5,3 procent kennen tot een bedrag van 45,3 miljard dollar. De ticketverkoop zou tijdens diezelfde periode jaarlijks met slechts 2,5 procent groeien tot 44,7 miljard dollar.

"Sportsponsoring had zwaar te lijden onder de recessie, waarbij marketeers naar gemakkelijke oplossingen zochten om hun budgetten te beperken," voert het webmagazine Mediapost aan. "De sector kent echter een sterke heropleving." Uit het onderzoek bleek verder dat de mediarechten een jaarlijkse groei met 3,8 procent tot ruim 35,2 miljard dollar zouden kennen. Merchandising zou een jaarlijkse groei met ongeveer 2,6 procent tot iets meer dan 20 miljard dollar laten optekenen.

De totale sportmarkt zal volgens het rapport een jaarlijkse groei met 3,7 procent tot 145,3 miljard dollar kennen. "Tegen het midden van het decennium zal sponsoring ongeveer 31 procent van de totale markt vertegenwoordigen," wordt er opgemerkt. Op dit ogenblik heeft sponsoring een aandeel van 29 procent in de totale sportmarkt. Sponsoring wordt volgens PricewaterhouseCoopers de volgende jaren dan ook een sleutelelement in de omzetgroei van de sportmarkt.

Labels: , ,

Oude geluidsopnames van Alexander Graham Bell ontcijferd

Wetenschappers aan het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory zijn erin geslaagd om met een driedimensionale optische scan-technologie de stemmen uit 125 jaar geluidsopnames van het Volta-laboratorium van Alexander Graham Bell te selecteren. De originele opnames waren door onderzoekers van het Volta-laboratorium op verschillende media gemaakt in een zoektocht naar een betere geluidskwaliteit voor de fonograaf die door Alexander Graham Bell kort voordien was uitgevonden.

Alexander Graham Bell, die beroemd werd voor de uitvinding van de telefoon, had voorbeelden van het onderzoek aan het Volta-laboratorium voor opslag naar het Smithsonian Institute in Washington gestuurd. Daarmee wou Bell beletten dat zijn werk door concurrenten zou worden gestolen. "Het Smithsonian Institute beschikte echter niet over de specifieke apparatuur om die opnames te beluisteren, zodat het materiaal meer dan een eeuw ongebruikt opgeslagen is gebleven," aldus de onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory.

"Dankzij een speciale optische scan-technologie konden die opnames echter nu opnieuw worden beluisterd," merken de restauratie-specialisten Carl Haber en Earl Cornell op. "De techniek laat ook toe om de originele opnames te beluisteren zonder dat de originele media moeten worden aangeraakt. Daarmee wordt een beschadiging van het originele materiaal vermeden." De originele opnames maakten onder meer gebruik van een ondergrond van was en glas, maar door de scan-technologie hoeft niet voor elk systeem een afzonderlijk luister-apparaat worden gebouwd.

De wetenschappers hebben tot nu toe zes muziekdragers kunnen lezen. Het Smithsonian Institute heeft echter ongeveer vierhonderd muziekdragers van het Volta Laboratory en andere uitvinders.

Labels: ,

Klimaat was Olympische Spelen Peking heel goed gezind

China gaat er prat op tijdens de organisatie van de Olympische Spelen drie jaar geleden de luchtvervuiling in Peking met 50 procent te hebben kunnen terugschroeven, maar heeft daarbij kunnen profiteren van perfecte weersomstandigheden. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan het Pacific Northwest National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van energie. Onder meer wordt daarbij gewezen aan een belangrijke regenval bij het begin van het evenement en de voldoende windkracht tijdens het verdere verloop van het sportgebeuren.

"De wind was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de reductie van de vervuiling," merkt Xiaohong Liu, scheikundige aan het Pacific Northwest National Laboratory, op. "Indien de pollutie-niveaus permanent op een lager niveau moeten worden gehouden, is een grotere controle over de emissies noodzakelijk. De regen spoelde de vervuiling uit de lucht en de wind voerde de pollutie uit het gebied weg." De Chinese overheid had ter gelegenheid van de Olympische Spelen onder meer het wegverkeer aan banden gelegd en vervuilende industrieën stilgelegd.

"De organisatoren hebben veel geluk gehad," voert Xiaohong Liu aan. "Net voor de aanvang van het evenement werd de regio getroffen door zware stormen. Bovendien bleek de wind tijdens het verloop van de Olympische Spelen vooral uit het berggebied ten noorden van de Chinese hoofdstad te komen. Normaal zou de wind tijdens die periode vooral uit het zuiden, waar grote stedelijke gebieden liggen, zijn gekomen en dus zware vervuiling meegebracht hebben."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Door de financiële crisis zullen in Griekenland tegen het einde van dit aar een kwart miljoen voertuigen uit het verkeer zijn gehaald. Dat heeft het Griekse ministerie van verkeer bekend gemaakt. Sinds vorig jaar zijn al zeker 170.000 personenwagens geschrapt. Bovendien staan er bij de bevoegde diensten bovendien lange wachtrijen van autobezitters die hun nummerplaat willen inleveren. In de meeste gevallen gaat het om een tweede wagen. Door de zware besparingsmaatregelen in Griekenland moeten eigenaars van vijftien jaar oude kleine wagens jaarlijks 120 euro extra belasting betalen. Eigenaars van luxewagens moeten tot 3.000 euro per jaar extra betalen. De Griekse steden worden met zware verkeersproblemen geconfronteerd.

De holding RHJ International (RHJI) verkoopt zijn belang van 63,19 procent in Asahi Tec, fabrikant van onderdelen voor auto's en vrachtwagens, aan fondsen van de Japanse durfkapitaalgroep Unison Capital Group. Unison is van plan daarna een tweede overnamebod te lanceren op de resterende aandelen Asahi Tec, om op die manier ook de belangen van minderheidsaandeelhouders in handen te krijgen. Met de transactie verdwijnt de laatste grote industriële activiteit uit de portefeuille van RHJ International, die zich de voorbije jaren vooral heeft gericht op financiële diensten. De holding verwacht dat de verkoop van Asahi Tec een bedrag van 14,2 miljard yen zal opbrengen. Dat komt overeen met een bedrag van 139 miljoen euro.

Europese banken hebben op één nacht tijd een bedrag van 452 miljard euro aan deposito's geplaatst bij de Europese Centrale Bank. Dat is het hoogste peil sinds de introductie van de euro twaalf jaar geleden en net geen 10 procent meer dan het recordniveau dat een dag eerder werd opgetekend. In normale omstandigheden maken banken voor slechts een honderdtal miljoen euro's gebruik van de faciliteiten van de Europese Centrale Bank. De hoge bedragen illustreren het onderlinge wantrouwen bij de banken. De banken plaatsen hun overtollige middelen tegenwoordig liever bij de Europese Centrale Bank tegen een rente van 0,25 procent dan te lenen aan andere banken tegen een hogere rente.

De nieuwe Spaanse regering van Mariano Rajoy zegt niet van plan te zijn om het minimum maandloon van 640 miljoen volgend jaar te verhogen. Dat hebben de vakbonden bekend gemaakt. De maatregel om de minimumlonen te bevriezen vormt een onderdeel van een groter besparingsplan. De vorige regering had aangegeven de minimumlonen met ongeveer 200 euro te willen optrekken, maar die ambities werden door de economische crisis geblokkeerd. De vakbonden hadden de nieuwe Spaanse regering midden december een brief gestuurd met de vraag om de laagste lonen op te trekken. De nieuwe regering wil volgend jaar de uitgaven beperken en de overheidskosten fors terugdringen.

De Japanse industriële productie is tijdens de maand november met 2,6 procent gekrompen. Ramingen hadden eerder een daling met 0,8 procent naar voor geschoven. In oktober was nog een groei met 2,2 procent opgetekend. Naast de wereldwijde groeivertraging en de crisis in de eurozone zijn vooral de overstromingen in Thailand verantwoordelijk voor de daling. De meeste Japanse elektronicabedrijven en autobouwers bezitten productievestigingen in Thailand of hangen voor onderdelen af van Thaise fabrieken. In november viel de productie van informatie-apparatuur met bijna een kwart terug. De productie van auto's en ander transportmaterieel nam met 9,5 procent af. De impact van de overstromingen zouden ook in december en januari nog merkbaar blijven.

De orthodoxe kerk in Griekenland ondersteunt tijdens de zware financiële crisis ongeveer 250.000 inwoners met levensmiddelen en maaltijden. Aan de liefdadigheidsacties nemen ook duizenden burgers en zowat alle supermarkten van het land deel. Dat heeft de Griekse priester Vassilios Havatzas op televisie meegedeeld. Werklozen kunnen in Griekenland slechts voor maximaal één jaar aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering. Daarna wordt de overheidsondersteuning stopgezet en zijn de werklozen aangewezen op hulp van verwanten, kerkelijke instellingen of andere humanitaire organisaties. De werkloosheidsgraad ligt in Griekenland op dit ogenblik op een niveau van meer dan 18 procent.

Er is geen reden voor de Verenigde Staten om economische sancties te nemen tegen China. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse valutarapport van het Amerikaanse ministerie van financiën. China wordt er door de Verenigde Staten vaak van bericht om zijn wisselkoers te manipuleren en op dit manier een oneerlijk voordeel te creëren bij de onderlinge handelsrelaties. In het rapport wordt echter gewezen op de geleidelijke stijging van de Chinese yuan tegenover de Amerikaanse dollar sinds midden vorig jaar, de afname van het Chinese handelsoverschot en een aantal verbintenissen die China heeft aangegaan in het kader van de G-Twintig en de Chinees-Amerikaanse dialoog. Sinds juni vorig jaar is de koers van de yuan tegenover de dollar met meer dan 7 procent gestegen.

De Amerikaanse detailhandelaar Sears Holdings gaat honderd tot honderdtwintig vestigingen van zijn ketens Kmart en Sears sluiten vanwege de zwakke verkopen. Beide ketens deden het vooral slecht in elektronica en kleding. Volgens Sears hangt de sluiting vooral samen met de zwakke economie en de felle concurrentie. De verkoop in het vierde kwartaal ligt tot dusver 5,2 procent lager dan een jaar eerder. Sears verwacht dat het bedrijfsresultaat meer dan de helft lager zal uitvallen vergeleken met het resultaat van 933 miljoen dollar vorig jaar. Het bedrijf verwacht 140 miljoen dollar tot 170 miljoen dollar te kunnen verdienen met het verkopen van voorraden van winkels die worden gesloten en door bedrijfsruimte te verhuren of te verkopen.

Een olievlek van het offshore-boorplatform Bonga van Royal Dutch Shell bedreigt de Nigeriaanse kust. Dat heeft de milieugroep Environmental Rights Action gezegd. Shell had eerder nochtans gemeld dat de olievlek grotendeels verspreid en verdampt was. Tijdens een routine-operatie, waarbij olie van het Nigeriaanse boorplatform naar een tanker werd overgepompt, was een lek in de pijpleiding ontstaan. Daaruit stroomden ongeveer 40.000 vaten olie weg. Het olieveld produceert normaal gezien ongeveer 200.000 vaten per dag. Volgens Shell werd met steun van internationale experts alle inspanningen geleverd om de olie op te ruimen. De milieugroep waarschuwt echter voor de grootste Nigeriaanse milieuramp sinds het Idoho-boorplatform van Exxon dertien jaar geleden.

De Japanse regering van premier Yoshihiko Noda heeft het decennialange verbod op de export van zware wapens opgeheven. Daardoor kunnen Japanse bedrijven voortaan meedingen naar de grote internationale contracten voor geavanceerde wapensystemen. Ook in het westen wordt gehoopt dat Japanse bedrijven vaker zullen deelnemen aan de dure ontwikkelingsprogramma's van vliegtuigen of raketten, zodat de kosten met meerdere spelers gedeeld kunnen worden. Volgens analisten vormde het verbod een belemmering voor onder meer een samenwerking in internationale veiligheidsprojecten. Het algemene exportverbod werd in het midden van de jaren zeventig ingevoerd door toenmalig Japans premier Takeo Miki.

Het Chinese oliebedrijf China National Petroleum Corporation (CNPC) gaat drie olievelden in het noorden van Afghanistan ontwikkelen. Daarover heeft het Chinese staatsbedrijf een overeenkomst afgesloten met de Afghaanse regering. Het is de eerste keer dat Afghanistan zijn potentieel aan ruwe olie benut. Het contract heeft een waarde van 7 miljard dollar waard en heeft een looptijd van 25 jaar. Volgens de Afghaanse minister van industrie Wahidullah Sharhani zal het contract honderden banen creëren en haalt de overheid inkomsten uit een belasting op de winsten van het Chinese bedrijf. De drie velden, gelegen in het relatief rustige noorden van Afghanistan, vertegenwoordigen volgens historische ramingen minstens 87 miljoen vaten ruwe olie.

De Duitse autofabrikant Audi, dochter van de groep Volkswagen, gaat de volgende vijf jaar 13 miljard euro investeren in zijn fabrieken en de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat bedrag vertegenwoordigen de hoogste investeringen uit de geschiedenis van de Duitse autobouwer. Eerder was er sprake van 11 miljard euro investeringen. Een bedrag van 8 miljard euro is bestemd voor de Duitse fabrieken in Ingolstadt en Neckarsulm. Audi zal volgend jaar ook 1.200 nieuwe medewerkers aanwerven. Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als dit jaar. De investeringen zijn bestemd voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en technologieën zoals hybride en elektrische wagens, naast de uitbreiding van de productie.

Als er nieuwe sancties tegen de Iraanse olie-export uitgevaardigd worden, dreigt de Straat van Hormuz geblokkeerd te worden. Dat heeft de Iraanse regering gezegd. De Straat van Hormuz, een zee-engte tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, is een belangrijke scheepvaartroute voor aardolie die de Perzische Golf verbindt met de Golf van Oman. Het dreigement was afkomstig van de Iraanse vice-president Mohammed Reza Rahimi. Het dreigement is een reactie op de oproep van de Verenigde Staten en enkele Europese landen tot bijkomende sancties tegen de Iraanse regering, in de hoop dat het land daardoor zijn controversiële kernwapenprogramma zou stopzetten. Iran is alvast begonnen met militaire manoeuvres in de Straat van Hormuz.

De Olympische Spelen van zeven jaar geleden in Athene hebben bijgedragen tot de gigantische schuldenberg van Griekenland. Dat heeft Jacques Rogge, hoofd van het Internationaal Olympisch Comité, gezegd in een interview met de Griekse krant Kathimerini. Volgens Rogge is 2 procent tot 3 procent van de Griekse overheidsschuld het gevolg van de organisatie van de Olympische Spelen. Rogge gaf aan dat de organisatie van het evenement gevoelig goedkoper had gekund. Hij verwees onder meer naar de vertragingen bij de werken, waardoor er ook tijdens de nacht moest worden doorgewerkt, waarvoor het personeel extra moest worden betaald. Ook het gebruik van de infrastructuur na afloop van het evenement had volgens Rogge beter moeten zijn voorbereid.

Turkije heeft zijn toestemming gegeven voor de aanleg van de SouthStream-gaspijpleiding door de Zwarte Zee. Dat heeft het Russische energieconcern Gazprom bekend gemaakt na een ontmoeting tussen de Russische premier Vladimir Poetin en de Turkse minister van energie Taner Yildiz. Rusland, dat al lang wacht op de beslissing, dreigde al met alternatieven. Turkije moest oorspronkelijk voor eind vorig jaar zijn toestemming geven aan het project. Uiteindelijk dreigde Poetin een alternatief tracé uit te werken voor de pijpleiding. De Russische media beweren dat Turkije door zijn terughoudendheid de druk wou opvoeren om een korting te krijgen op zijn gasfactuur. SouthStream is 3.600 kilometer lang en moet West-Europa van Russisch gas voorzien.

Meer Nieuws

Wednesday, December 28, 2011

Verlies aan vaardigheden bij ouderen is een fabel

Ouderen kunnen in een aantal taken, waar beslissingsvermogen en accuraatheid worden geëist, even snel handelen als jonge volwassenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University. De onderzoekers merken op dat de resultaten ook aanleiding mogen zijn tot een groter optimisme rond de effecten van de veroudering op de cognitieve vaardigheden. Er wordt immers opgemerkt dat ouderen zelfs tot vijfentachtig of negentig jaar uitstekend blijven presteren.

"Op zijn minst in een aantal situaties reageren zeventigjaren even snel als vijfentwintigjarigen," merkt onderzoeker Roger Ratcliff, op. "Vele mensen vinden het normaal dat de hersenen bij het verouderen vertragen, maar dat wordt door de resultaten van het onderzoek tegengesproken." Het onderzoek bevestigde wel dat jonge kinderen trager en minder accuraat zijn dan ouderen, maar die groep verbetert zijn vaardigheden met het ouder worden.

"Eerdere onderzoeken suggereerden dat ouderen vooral op het gebied van snelheid minder goed begonnen te scoren," stipt Ratcliff aan. "Wanneer men echter snelheid en accuraatheid combineert, blijkt er helemaal geen verschil te zijn met andere volwassenen." Hij voegt er aan toe die schijnbare slechtere prestaties te wijten zijn aan een streven naar accuraatheid. Ouderen willen volgens Ratcliff geen vergissingen begaan en leggen dan ook de nadruk op accuraatheid, wat ten koste gaan van snelheid.

Wel blijken ouderen minder goed te scoren op het gebied van het associatief geheugen, zoals het herinneren van een paar woorden. Er wordt echter opgemerkt dat ouderen wel degelijk getraind kunnen worden om sneller beslissingen te nemen zonder dat aan de accuraatheid wordt geraakt. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de vaardigheden bij ouderen in een aantal cognitieve gebieden even goed zijn als bij jongere volwassenen.

Labels: ,

Europese recessie geen goed teken voor iPhone van Apple

De iPhone 4S heeft het aandeel van het technologiebedrijf Apple in vele markten een nieuwe groei bezorgd. Maar de nieuwe smartphone is niet in alle markten een absoluut succes. Dat blijkt uit cijfers van consulent Kantar. Daarbij wordt opgemerkt dat het nieuwe toestel wel in de smaak blijkt te vallen van het Britse publiek, maar het dalende marktaandeel van Apple in onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje niet tot stilstand heeft kunnen brengen.

"In vele Europese markten blijft het Android-platform van Google volgens de onderzoekers populairder," merkt het webmagazine Gigaom op. "Een mogelijke verklaring daarvoor is de groeiende prijsgevoeligheid van vele Europese consumenten. Europeanen, vooral wanneer ze tot de eurozone behoren, zouden een grotere terughoudendheid vertonen tegenover de relatief dure nieuwe mobiele telefoon van Apple. Concurrent Android is beschikbaar in een bredere waaier van toestellen, waarvan vele exemplaren goedkoper zijn dan de nieuwe iPhone."

In de Verenigde Staten behaalde Apple tijdens het voorbije kwartaal een aandeel van 36 procent in de smartphone-markt, tegenover 25 procent tijdens dezelfde periode vorig jaar. In Groot-Brittannië steeg het aandeel tijdens diezelfde periode van 21 procent naar 31 procent. In Frankrijk daarentegen werd een terugval van 29 procent tot 20 procent geregistreerd. In Duitsland moest de iPhone een achteruitgang van 27 procent tot 22 procent incasseren.

Labels: , ,

Chinese groep Shenhua bouwt grootste steenkoolcentrale van Azië

De Chinese industriële groep Shenhua gaat de volgende vijf jaar de grootste steenkoolcentrale van Azië bouwen. Dat heeft het persbureau Xinhua bekend gemaakt. Gemeld wordt dat Shenhua, de grootste steenkoolgroep van China, met de overheid van de regio Guangxi Zhuang een overeenkomst heeft ondertekend voor de bouw van een centrale met een capaciteit van acht gigawatt. De centrale moet China helpen om te kunnen voorzien in zijn groeiende energiebehoefte.

De steenkoolcentrale zou worden gebouwd in de zuidelijke havenstad Beihai en moet een oplossing bieden voor het elektriciteitstekort dat wordt veroorzaakt door grote droogteperiode en voor een druk op de energiebevoorrading heeft gezorgd. Steenkool vertegenwoordigt in totaal bijna 70 procent van de totale Chinese energiebehoefte, die de voorbije jaren door een snelgroeiende economie een grote stijging heeft gekend. Dit jaar werden al in zeventien Chinese provincies energie-rantsoeneringen opgelegd.

"Het energietekort dreigt nog toe te nemen in de steenkoolvoorraden niet worden opgedreven of indien de noordelijke regio's met een strenge winter zouden worden geconfronteerd," merkt het persbureau AFP op. "Onlangs hebben de lokale overheden van de Chinese regering nog de opdracht gekregen om de uitstoot van vervuilende producten tegen het midden van het decennium met 10 procent terug te schroeven." In de haven van Beihai zullen vier grote diepwater-dokken worden gebouwd om steenkool uit de mijnen van Shenhua in Indonesië en Australië te ontvangen.

Labels: , ,

Japans energiebedrijf Tepco moet tijdelijke staatscontrole overwegen

Het Japanse energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (Tepco), uitbater van de kerncentrale van Fukushima, zou mogelijk een tijdelijke staatscontrole moeten overwegen. Dat heeft Yukio Edano, Japans minister van economie, gesuggereerd. De maatregel zou volgens Edano mogelijk een kans creëren om de financiële positie van Tepco te versterken. Het energiebedrijf heeft ook een extra bedrag van 690 miljard yen gevraagd om de slachtoffers van de nucleaire crisis te kunnen compenseren. Dat komt overeen met een bedrag van 9 miljard dollar.

"Tepco heeft in totaal al 7,1 miljard dollar aan staatssteun ontvangen," meldt BBC News. "Het aantal claims en kosten lopen inmiddels echter al op tot 100 miljard dollar. Minister Edano benadrukte dat de financiële basis van Tepco tijdelijk moet worden versterkt indien het bedrijf de kosten van de sanering van de gecontamineerde zone, de afbouw van de reactoren en de compensaties aan de slachtoffers wil overleven." Edano stelde aan Tepco-topman Toshio Nishizawa voor dat een zakelijk plan met alle mogelijke opties, met inbegrip van tijdelijke staatscontrole, zou worden opgesteld.

Tepco genereert ongeveer één derde van de totale Japanse elektriciteitsproductie en bedient een aantal economisch cruciale Japanse regio's. "Een faillissement van het bedrijf zou desastreuze gevolgen hebben," merkt BBC News nog op. Eerder hadden Japanse media gemeld dat de regering mogelijk een belang van twee derden zou nemen in Tepco, waardoor het bedrijf feitelijk genationaliseerd zou worden. Die berichten werden echter zowel door Tepco als de Japanse regering tegengesproken.

Labels: , ,

Chrome wordt tweede grootste browser van de wereld

Het besturingssysteem Chrome van Google heeft zijn positie als de tweede grootste browser van de wereld versterkt. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau StatCounter. Eerder was al aangekondigd dat Chrome de tweede plaats had afgenomen van Firefox. Tijdens de maand november vertegenwoordigde Chrome 25,69 procent van de wereldwijde browsermarkt, tegenover 25,23 procent voor Firefox. Internet Explorer van Microsoft heeft met een marktaandeel van 40,63 procent nog steeds een grote voorsprong.

In november twee jaar geleden vertegenwoordigde Chrome slechts 4,66 procent van de wereldwijde browsermarkt. "De opgang van Chrome komt niet onverwacht, maar de evoluties moeten wel een waarschuwing zijn voor Mozilla, de ontwikkelaar van Firefox. De browser van Mozilla slaagt er immers al langere tijd niet meer in om nog marktaandeel te winnen. Deze mijlpaal is belangrijk, maar is toch vooral symbolisch. Zowel Mozilla als Google wisten wat er op komst was."

Uit de cijfers blijkt dat Internet Explorer zijn marktaandeel in de Verenigde Staten nog van 50,24 procent naar 50,66 procent heeft uitgebreid. Daar blijft Firefox op de tweede plaats met een aandeel dat van 26,75 procent tot 20,09 procent terugviel. Chrome staat er op een derde plaats met een stijging met 10,89 procent tot 17,3 procent. In Groot-Brittannië is Internet Explorer marktleider met een aandeel van 42,82 procent, gevolgd door Chrome (24,82 procent) en Firefox (20,56 procent).

Labels: , ,

Kerstperiode topperiode voor mobiele consument

In de Verenigde Staten zijn de aankopen met mobiele platformen op kerstdag met 172,9 procent gestegen tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf International Business Machines (IBM). De onderzoekers merken op dat op kerstdag ook een belangrijk stijging met aankopen op tablet-platformen werden opgetekend. Daarbij zouden 7 procent van alle online aankopen met een iPad zijn gedaan, gevolgd door de iPhone (6,4 procent) en Android (5 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat mobiele platformen op kerstdag 14,4 procent van alle online aankopen op de websites van de retailers vertegenwoordigden. Op kerstdag vorig jaar had de mobiele sector een aandeel van 5,3 procent. In totaal stegen de online verkopen op kerstdag met 16,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op tweede kerstdag werd een toename met 27,8 procent geregistreerd. Die cijfers zijn volgens IBM vergelijkbaar met de trends voor Black Friday en Cyber Monday.

"Daarbij werd er vooral gezocht naar kortingen," wordt er opgemerkt. "Het gemiddelde order had een lagere waarde dan vorig jaar. Die vaststellingen geven aan dat retailers heel intelligent omgaan met kortingen en promoties. Dat leidt wel tot lagere gemiddelde bestellingen. De cijfers tonen wel aan dat het online winkelen voor de Amerikaanse consument geen sluitingstijden meer kent. Verwacht mag dan ook worden dat de eindejaarsperiode een nieuw online verkoopsrecord zal laten optekenen.

Labels: ,

Apple is grotere online retailer dan Walmart Stores

Het technologiebedrijf Apple genereerde tijdens de maand november van dit jaar in de Verenigde Staten meer online retailtrafiek dan Walmart Stores. Naast Amazon en eBay was Apple tijdens de maand november de enige retailer in de vijftien meest populaire websites op de Amerikaanse markt. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore. Het succes van Apple is vooral te wijten aan de digitale content-winkel iTunes, die de voorbije maand ongeveer 30 procent van het unieke publiek van Apple vertegenwoordigde.

Apple genereerde tijdens de maand november van dit jaar in de Verenigde Staten meer dan 79 miljoen unieke bezoekers. Daarmee realiseert het technologiebedrijf bijna evenveel bezoekers als de website van The New York Times, de grootste online krant van de Verenigde Staten. Apple was tijdens de maand november de dertiende meest populaire website op de Amerikaanse markt. Amazon is met een vijfde plaats de grootste online retailer van de Verenigde Staten, terwijl eBay op een vijftiende plaats staat. Walmart Stores volgt op een achttiende plaats.

ComScore merkt op dat de grote trafiek naar iTunes goed nieuws is voor uitgevers die hun producten online proberen te verkopen. "Digitale content - boeken, muziek en televisieprogramma's - vormen tijdens het eindejaarsseizoen de snelstgroeiende ecommerce-categorie," voeren de onderzoekers aan. "De totale ecommerce-verkopen kennen een groei met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar bij digitale content ligt die groei dubbel zo hoog."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato heeft het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple een boete opgelegd van 900.000 euro voor het misleiden van de consument met betrekking tot de diensten na verkoop en de garantieplicht. De Italiaanse concurrentie-autoriteit voert aan dat Apple verantwoordelijk is voor oneerlijke commerciële praktijken die de klanten schade hebben berokkend. Onder meer zou Apple de klanten niet correct hebben geïnformeerd over de wettelijke garantieplicht van twee jaar. Op die manier zouden klanten betaald hebben voor technische bijstand, terwijl die nog in de garantieperiode viel. De boete zal worden opgelegd aan de drie Italiaanse filialen van Apple. Het bedrijf moet ook een uittreksel van de beslissing publiceren op zijn website.

De Amerikaanse president Barack Obama is van plan om Jerome Powell en Jeremy Stein te benoemen op de twee vacante posten bij de raad van gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank. Dat hebben woordvoerders van de president bekend gemaakt. Powell was onder de republikeins president George Bush senior verantwoordelijke van de administratie. Stein is een Harvard-professor die eerder nog werkzaam was als adviseur van Obama. De raad van gouverneurs van de Federal Reserve telt zeven zetels, waarvan er nu twee vacant zijn. Obama benoemde al twee van de vijf huidige leden. Ook voorzitter Ben Bernanke kreeg een tweede mandaat van Obama.

Het aandeel van McDonald's is op de beurs van New York gestegen tot een recordhoogte van 100,65 dollar. De beurswaarde van de fastfoodketen overtreft daarmee de 100 miljard euro. Het aandeel van McDonald's is nu al de sterkste stijger van de dertig waarden in de Dow Jones. De beurswaarde van het fastfoodconcern steeg sinds begin dit jaar al met 30 procent. Op de tweede plaats staat IBM met een groei van 25 procent. McDonald's telt meer dan 33.000 restaurants, verspreid over 119 landen. Begin deze maand maakte het bedrijf bekend dat de verkoop met 7,4 procent was gestegen op maandbasis. Vooral in landen zoals China kent de verkoop een belangrijke groei.

De nieuwe Spaanse regering van Mariano Rajoy wil dit jaar nog haar eerste besparingspakket invoeren. Volgens de Spaanse minister van economie Luis de Guindos zal het kabinet op de laatste werkdag van het jaar besparingen voor een bedrag van 4 miljard euro goedkeuren. Rajoy kondigde voor volgend jaar bezuinigingen van in totaal 16,5 miljard euro aan. Daarmee zou Spanje zijn verplichtingen jegens de Europese Unie nakomen om het begrotingstekort terug te brengen tot 4,4 procent van het bruto binnenlands product. De begroting voor volgend jaar wil de regering tegen einde maart klaar hebben. De Spaanse regering wil op de laatste zitting van het kabinet ook over een verhoging van de pensioenen een beslissing nemen.

Banken in Europa zijn onevenredig groot en veel belangrijker in de economie dan in de Verenigde Staten. De risico's van dat systeem worden onderschat. Dat heeft Alberto Gallo, analist bij de Royal Bank of Scotland, gezegd. De bankier meent dat velen de verschillen tussen het Europese en Amerikaanse bankwezen over het hoofd zien. Dat leidt volgens hem tot verkeerde diagnoses in de eurocrisis en dus tot verkeerde oplossingen. De analist stelt ook dat het probleem van de Europese financiële sector niet hoeft gezocht te worden in liquiditeit, maar wel in hun solvabiliteit. Volgens hem moeten de schuldproblemen van Europese lidstaten eerst opgelost worden, willen de perspectieven van banken verbeteren en de zwaktes in het bancaire systeem effectief aangepakt worden.

Samsung heeft Sony uitgekocht uit hun joint venture S-LCD, producent van lcd-schermen voor televisie-apparaten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 940 miljoen dollar. Daarmee komt een einde aan een samenwerking van zeven jaar. De twee technologiebedrijven investeerden in die periode samen meerdere miljarden in de bouw van nieuwe fabrieken, maar het rendement op die investering bleef onder de verwachtingen. Dat heeft alles te maken met de overcapaciteit in de markt voor lcd-schermen, die een te snelle groei heeft gekend en teveel partijen heeft aangetrokken. Analisten verwachten tevens dat de markt voor lcd-toestellen al zijn piek heeft bereikt en de volgende jaren met 3 procent tot 4 procent zal dalen.

Er moet snel een taks op financiële transacties kopen. Dat heeft Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, in een Duits magazine-interview gezegd. Indien in de lente blijkt dat een Europees akkoord niet mogelijk is, zullen Frankrijk en Duitsland de taks alleen in de eurozone invoeren. De markten zijn volgens Schäuble te veel met zichzelf bezig, in plaats van de reële economie te ondersteunen. Daarom moet volgens hem het transactietempo worden vertraagd. Schäuble liet verstaan zich niet te zullen laten afremmen door een veto van Groot-Brittannië. De maatregel zou bovendien tot resultaat kunnen hebben dat bepaalde speculatieve bedrijfsmodellen niet langer meer winstgevend zouden zijn.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-uitvoerder ter wereld, heeft dit jaar een begrotingsoverschot van 306 miljard riyal geboekt. Dat komt overeen met een bedrag van 81,6 miljard dollar. Dat is gebleken uit cijfers van het Saudische ministerie van financiën. De Saudische regering had voor dit jaar een tekort van 40 miljard riyal voorzien, met 580 miljard riyal uitgaven en 540 miljard riyal inkomsten. Uiteindelijk liepen de uitgaven op tot 804 miljard riyal, maar de inkomsten bedroegen 1.110 miljard riyal. Het surplus ligt bijna drie keer zo hoog dan vorig jaar, toen een overschot van 105,8 miljard riyal werd opgetekend. Het koninkrijk profiteerde in hoge mate van de duurdere olie, maar ook de productie moest worden opgedreven om het wegvallen van de Libische activiteiten op te vangen.

Turkije en Azerbeidzjan hebben een akkoord ondertekend om op korte termijn te starten met de constructie van de TransAnatolie-gaspijpleiding. Die verbinding moet gas uit Azerbeidzjan via Turkije naar Europese afzetmarkten transporteren. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 5 miljard dollar. De pijpleiding zou over zes jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. De leiding krijgt een jaarlijkse capaciteit van 16 miljard kubieke meter, waarvan 6 miljard kubieke meter bestemd zal zijn voor de Turkse markt. Het project wordt door het staatsbedrijf Socar uit Azerbeidzjan en de Turkse groepen Botas en TPOA uitgebaat. In een latere fase kunnen ook andere partners toetreden. Azerbeidzjan kan een belangrijke leverancier zijn voor het Europese gaspijpleidingproject Nabucco.

De economie van de eurozone zal volgend jaar met 1 procent krimpen. Dat blijkt uit prognoses van het Institute of International Finance. Door het uitblijven van een krachtdadig antwoord op de eurocrisis, stelden veel consumenten en bedrijven volgens het rapport grote aankopen en investeringen uit. De bankengroep is in zijn rapport gevoelig pessimistischer dan andere instanties, zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) of de Europese Commissie. Voor dit jaar wordt in de eurozone nog een groei met 1,5 procent verwacht. De wereldeconomie zal volgens het rapport dit jaar een groei kennen van 3,2 procent, maar dat zal volgend jaar terugvallen tot 2,8 procent. Daarna wordt een duidelijke kentering verwacht, dankzij een heropleving in Europa.

De Chinese industriële productie zal volgend jaar met 11 procent stijgen. Dat heeft Miao Wei, Chinees minister van industrie, bekend gemaakt. Eerder was nog uitgegaan van een toename met 13,9 procent. De teruggeschroefde verwachtingen zijn het gevolg van de moeilijke wereldwijde economische omstandigheden. Daardoor vertoont ook de Chinese industrie duidelijke tekenen van afkoeling. Tijdens de maand juni werd nog een groeiniveau van 15,1 procent opgetekend, maar dat was in november al teruggevallen tot 12,4 procent. Een industriële groei van 11 procent komt overeen met een toename van het bruto binnenlandse product van ongeveer 8 procent. In het jongste Chinese vijfjarenplan is voorzien dat het bruto binnenlands product met 7 procent per jaar toeneemt.

De eilandenstaat Samoa heeft beslist om de voorlaatste dag van dit jaar over te slaan. De eilandengroep, gelegen in de Stille Oceaan, wil voortaan dezelfde datum aanhouden als zijn belangrijkste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. Op dit ogenblik situeert Samoa zich aan de oostkant van de datumgrens, maar door het schrappen van één dag verhuist het land naar de westkant. Op die manier wordt Samoa het eerste land dat officieel nieuwjaar kan vieren en wordt het dorp Palagi Beach op Amerikaans Samoa - dat niet meegaat in de maatregel - de laatste plaats op aarde die de zon ziet ondergaan. Beslist werd dat werknemers de verloren dag wel gewoon vergoed krijgen.

Bij de start van het nieuwe jaar wordt in Cuba overgegaan tot de geleidelijke privatisering van een aantal ambachten die nu nog onder staatscontrole staat. Het gaat onder meer om schrijnwerkers, fotografen, juweliers en slotenmakers. De betrokken ambachtslieden krijgen voortaan het statuut van cuantapropistas of kleine zelfstandigen. Eind jaren zestig besliste het regime van Fidel Castro om alle eenmanszaken en kleine ondernemingen in staatshanden te brengen, maar nu wordt een omgekeerde beweging gemaakt. De maatregel kadert in de beslissing van de Cubaanse regering om de economie een meer open karakter te bezorgen. De overheid zal materiaal en werkplaatsen ter beschikking stellen, waarna de ambachtslui voor eigen rekening kunnen werken.

De Griekse politie heeft de abt van het Vatopedi-klooster op de beroemde berg Athos opgepakt en in zijn kloostercel onder huisarrest geplaatst. De abt en zijn monniken zouden de overheid meer dan 100 miljoen euro afhandig hebben gemaakt in een ondoorzichtig handel in onroerende goederen met de Griekse staat. De abt heeft beloofd vrijwillig mee te werken, maar de autoriteiten zouden niettemin vrezen dat hij zou proberen te ontsnappen. De abt moet zich samen met 31 andere verdachten voor het gerecht verantwoorden voor het witwassen van geld. Speurders zouden onder meer gestoten zijn op de verkoop van een meer dat blijkbaar niet aan het klooster toebehoorde maar door de abt werd ingepalmd. Het meer werd geruild voor landerijen nabij Athene en in toeristische regio's.

Ongeveer vierduizend grote bedrijven en overheidsorganisaties lopen het risico dat hun kredietkaartgegevens gekraakt zijn door een groep internetactivisten. De groep lekte op kerstavond een lijst met klanten van Strategic Forecasting (Stratfor), een gereputeerde Amerikaanse denktank die gespecialiseerd is in geopolitieke rapporten en risico-analyses. Niet veel later publiceerden de hackers ook een reeks gecodeerde bestanden, die naar verluidt de kredietkaartgegevens van Stratfor-klanten zouden bevatten. Meerdere slachtoffers hebben inmiddels bevestigd dat hun kredietkaart misbruikt werd. De hactivisten stortten bedragen van enkele honderden dollars op de rekening van hulporganisaties. De aanval werd aanvankelijk toegeschreven aan het hackerscollectief Anonymous, maar dat ontkent de aantijgingen.

Meer Nieuws

Tuesday, December 27, 2011

Opnieuw overnamegeruchten rond Britse sportwagenbouwer Lotus

De Maleisische autogroep Proton Holding heeft van adverteerders de raad gekregen om de legendarische Britse constructeur Lotus Group International zo snel mogelijk van de hand te doen. Proton Holding zou zelf door zijn moedermaatschappij Khazanah Nasional mogelijk in de etalage worden geplaatst. Analisten stellen dat een verkoop van het Britse automerk een logische beslissing zou zijn, aangezien Lotus en Proton zowel geografisch als productmatig in uiteenlopende markten actief zijn.

"Lotus Group werd zestien jaar geleden door Proton Holding overgenomen," aldus het webmagazine Economywatch. "Sindsdien heeft het legendarische sportwagenmerk echter nog nooit winst gemaakt. Er wordt dan ook al langer gespeculeerd over een eventuele verkoop van Lotus. Onder meer werd opgemerkt dat Shanghai Automotive Industry Corporation mogelijk geïnteresseerd zou kunnen zijn. Ook de naam van het Luxemburgse Genii Capital werd genoemd, maar dat werd door Proton Holding formeel ontkend."

Lotus zou ongeveer 750 miljoen dollar nodig hebben om weer winstgevend te kunnen worden. "Maar ook dan zou het automerk volgens analisten slechts een waarde hebben van ongeveer 316 miljoen dollar," merkt Economywatch nog op. "Dat is drie keer meer dan de huidige ramingen." De verkoop van Lotus zou Proton Holding de mogelijkheid bieden om te investeren in productie-capaciteit om de toenemende concurrentie van de Maleisische autobouwer Perodua en buitenlandse automerken op te vangen.

Danny Taner Bahar, chief executive van Lotus, zegt ervan overtuigd te zijn de autobouwer over drie jaar weer break-even te kunnen laten draaien, op voorwaarde dat de beloofde financiële ondersteuning niet wordt afgebouwd. (MH)

Labels: , ,

Gratis online massagames blijven snelle groei verder zetten

Gratis online massagames hebben de voorbije drie jaar een snelle groei gekend. Ook voor de toekomst wordt een robuuste groei voorspeld. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf Panda Networks. Er wordt opgemerkt dat het aantal downloads van gratis online massagames de voorbije drie jaar wereldwijd met 450 procent is gestegen. De grootste groei werd daarbij opgetekend in Europa, waar het aantal downloads op drie jaar tijd met 1.025 procent is toegenomen, gevolgd door Latijns-Amerika (595 procent), Japan (392 procent) en Zuid-Korea (259 procent).

"In de media wordt massaal gewag gemaakt van de snelle groei van sociale games van aanbieders zoals Zynga en Rovia, maar ook de gratis online massagames blijven op steeds meer bijval te kunnen rekenen," merken de onderzoekers op. "Dat succes kan misschien wel overschaduwd worden door meer trendy-gevoelige genres, maar het is duidelijk dat de gratis online massagames een steeds belangrijker plaats innemen in de gamesector."

"Ook voor de volgende periode mag een verdere robuuste groei worden verwacht," voert Robert Levitan, chief executive van Pando Networks, aan. "Dat kadert in een trend waarbij traditionele uitgevers van games steeds meer overschakelen op een volledige digitale distributie en het gratis model adopteren. De groeiende populariteit van games leidt naar een toenemend gebruik van gamification-technieken door merken om consumenten te engageren."

Labels: ,

Bestedingen gesponsorde content op historisch hoogtepunt

Amerikaanse bedrijven hebben dit jaar gemiddeld 1,91 miljoen dollar besteed aan gesponsorde content. Daarvan ging 450.000 dollar naar elektronische contentvormen. Dat is de conclusie van een rapport van de sectororganisatie Custom Content Council en het marketingbureau ContentWise. Er wordt aan toegevoegd dat personeelskosten het grootste aandeel hebben in die budgetten. Het voorbije jaar waren de bestedingen aan gesponsorde content nog teruggevallen, maar is volgens de onderzoekers nu tot een absoluut piekbedrag gestegen.

"Het verstrekken van informatie aan de consument is de belangrijkste reden om in gesponsorde content te investeren," merken de onderzoekers op. "Die reden wordt door 49 procent van de betrokken bedrijven naar voor geschoven, gevolgd door het streven naar het behoud van klanten (26 procent). Ook omzetgroei wordt door vele respondenten als een motivatie voor gesponsorde content naar voor geschoven.

"Content helpt de consument om risico's te vermijden," merkt Maria Pergolino, marketingdirecteur bij het bedrijf Marketo, op tegenover het webmagazine eMarketer. "Gesponsorde content moet ervoor zorgen dat de consument zich comfortabel voelt bij een geplande aankoop. Content helpt ook vertrouwen en consistentie op te bouwen voor het merk. Wanneer geschikte content wordt aangeboden, wordt het bedrijf een betrouwbare en vertrouwde bron van informatie."

Labels: ,

Gebruikers sociale netwerken zoeken vooral naar zielsverwanten

Het sociale netwerk Facebook wordt vooral gebruikt om in contact te komen met gelijkgestemde zielen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University. Hoe meer karakteristieken gebruikers van het sociale netwerk delen, hoe groter volgens de onderzoekers de kans is dat de betrokkenen virtuele vrienden zullen worden. Het onderzoek spreekt tegen dat het individu het gemakkelijkst wordt beïnvloed door zijn directe omgeving.

Onderzoeksleider Kevin Lewis, socioloog aan de Harvard University, merkt op dat gebruikers in sociale netwerken vooral op zoek gaan naar gelijkgestemde zielen in plaats van te streven naar nieuwe perspectieven en nieuwe voorkeuren. Uit het onderzoek bleek dat een gemeenschappelijke raciale achtergrond, economische status, geslacht en geografische herkomst een belangrijke basis kunnen vormen voor vriendschappen in sociale netwerken.

Maar volgens Lewis blijkt ook een gemeenschappelijke smaak in film en muziek de kans op vriendschap te stimuleren. Een gemeenschappelijke interesse in bepaalde vormen van literatuur zou op dat vlak minder invloed hebben. Lewis voegt er aan toe dat er weinig signalen konden worden gevonden dat vrienden een invloed hadden op elkaars smaak, met uitzondering van jazz en klassieke muziek. De resultaten van het onderzoek zijn volgens de wetenschapper belangrijk voor adverteerders die groepen gebruikers van sociale netwerken willen benaderen.

Labels: ,

Emotionele expressies hebben heel concrete achtergrond

Emoties zijn niet louter sociale afspraken, maar hebben heel concrete historische gronden. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Oregon en University of British Columbia. Pas in de loop van de geschiedenis zijn die uitdrukkingen volgens de onderzoekers een communicatievorm voor anderen geworden. Die expressies worden niet alleen gedeeld met andere culturen, maar ook met andere soorten, zoals tekenen van trots bij chimpansees en een aantal andere apen.

"Een opgehaalde neus beletten dat de prehistorische mens giftige wasems zou inademen," merken de onderzoekers Azim Shariff en Jessica Tracy op. "Het opzetten van een trotse borst zorgde voor de productie van testosteron en de uitbreiding van longcapaciteit in voorbereiding op de strijd. Naarmate het sociale leven belangrijker werd voor het evolutionaire succes, kregen deze uitdrukkingen ook een sociale rol, waarbij bijvoorbeeld een gelukkige gelaatsuitdrukking een gebrek aan bedreiging vertegenwoordigde."

De onderzoekers wijzen erop dat een aantal emotionele uitdrukkingen een universeel karakter hebben en zelfs kunnen worden teruggevonden in afgelegen gebieden waar men niet is blootgesteld aan westerse media. "Dat toont aan dat deze expressies geen maatschappelijke constructies zijn die in West-Europa werden uitgevonden en dan naar de rest van de wereld werden geëxporteerd," voeren de onderzoekers nog aan. "Het feit dat deze expressies gedeeld worden met een aantal apensoorten, geeft aan dat de herkomst vermoedelijk bij een gemeenschappelijke voorvader moet worden gezocht."

Labels: ,

China overweegt vingerafdrukken voor buitenlandse bezoekers

Buitenlandse bezoekers zullen in de toekomst bij hun aankomst in China vingerafdrukken moeten laten nemen. Dat hebben de Chinese ministeries van openbare veiligheid en buitenlandse zaken bekend gemaakt. Yang Huanning, vice-minister van openbare veiligheid van China, stelde dat vingerafdrukken en andere biometrische informatie efficiënte maatregelen vormen voor identificatie en de douane-procedures kunnen versnellen.

"De snelle economische ontwikkeling van China heeft volgens de overheid zowel nieuwe mogelijkheden als nieuwe problemen gecreëerd," meldt China Daily. "Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar hebben 260 miljoen buitenlanders China bezocht. In het begin van de jaren tachtig was er sprake van ruim 12 miljoen bezoekers per jaar. De jongste twee decennia is er sprake van een stijging met ongeveer 10 procent per jaar. Daarom moeten ook efficiëntere maatregelen worden geïmplementeerd."

"Het is essentieel om het management en de controle van de stroom buitenlandse bezoekers te verbeteren," merkt het Chinese ministerie van openbare veiligheid op, hoewel er wordt aan toegevoegd dat het aantal illegale buitenlanders nagenoeg ongewijzigd blijft. Er wordt echter benadrukt dat de maatregel onder meer moet toelaten om op te treden tegen buitenlandse zakenlui die het land zouden willen verlaten zonder hun Chinees personeel betaald te hebben. Dat zou sinds de wereldwijde financiële crisis vooral in de kustregio's zoals Guangdong en Shandong een groeiend probleem zijn geworden.

Labels: , ,