Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 29, 2011

Nieuwsoverzicht

Door de financiële crisis zullen in Griekenland tegen het einde van dit aar een kwart miljoen voertuigen uit het verkeer zijn gehaald. Dat heeft het Griekse ministerie van verkeer bekend gemaakt. Sinds vorig jaar zijn al zeker 170.000 personenwagens geschrapt. Bovendien staan er bij de bevoegde diensten bovendien lange wachtrijen van autobezitters die hun nummerplaat willen inleveren. In de meeste gevallen gaat het om een tweede wagen. Door de zware besparingsmaatregelen in Griekenland moeten eigenaars van vijftien jaar oude kleine wagens jaarlijks 120 euro extra belasting betalen. Eigenaars van luxewagens moeten tot 3.000 euro per jaar extra betalen. De Griekse steden worden met zware verkeersproblemen geconfronteerd.

De holding RHJ International (RHJI) verkoopt zijn belang van 63,19 procent in Asahi Tec, fabrikant van onderdelen voor auto's en vrachtwagens, aan fondsen van de Japanse durfkapitaalgroep Unison Capital Group. Unison is van plan daarna een tweede overnamebod te lanceren op de resterende aandelen Asahi Tec, om op die manier ook de belangen van minderheidsaandeelhouders in handen te krijgen. Met de transactie verdwijnt de laatste grote industriële activiteit uit de portefeuille van RHJ International, die zich de voorbije jaren vooral heeft gericht op financiële diensten. De holding verwacht dat de verkoop van Asahi Tec een bedrag van 14,2 miljard yen zal opbrengen. Dat komt overeen met een bedrag van 139 miljoen euro.

Europese banken hebben op één nacht tijd een bedrag van 452 miljard euro aan deposito's geplaatst bij de Europese Centrale Bank. Dat is het hoogste peil sinds de introductie van de euro twaalf jaar geleden en net geen 10 procent meer dan het recordniveau dat een dag eerder werd opgetekend. In normale omstandigheden maken banken voor slechts een honderdtal miljoen euro's gebruik van de faciliteiten van de Europese Centrale Bank. De hoge bedragen illustreren het onderlinge wantrouwen bij de banken. De banken plaatsen hun overtollige middelen tegenwoordig liever bij de Europese Centrale Bank tegen een rente van 0,25 procent dan te lenen aan andere banken tegen een hogere rente.

De nieuwe Spaanse regering van Mariano Rajoy zegt niet van plan te zijn om het minimum maandloon van 640 miljoen volgend jaar te verhogen. Dat hebben de vakbonden bekend gemaakt. De maatregel om de minimumlonen te bevriezen vormt een onderdeel van een groter besparingsplan. De vorige regering had aangegeven de minimumlonen met ongeveer 200 euro te willen optrekken, maar die ambities werden door de economische crisis geblokkeerd. De vakbonden hadden de nieuwe Spaanse regering midden december een brief gestuurd met de vraag om de laagste lonen op te trekken. De nieuwe regering wil volgend jaar de uitgaven beperken en de overheidskosten fors terugdringen.

De Japanse industriële productie is tijdens de maand november met 2,6 procent gekrompen. Ramingen hadden eerder een daling met 0,8 procent naar voor geschoven. In oktober was nog een groei met 2,2 procent opgetekend. Naast de wereldwijde groeivertraging en de crisis in de eurozone zijn vooral de overstromingen in Thailand verantwoordelijk voor de daling. De meeste Japanse elektronicabedrijven en autobouwers bezitten productievestigingen in Thailand of hangen voor onderdelen af van Thaise fabrieken. In november viel de productie van informatie-apparatuur met bijna een kwart terug. De productie van auto's en ander transportmaterieel nam met 9,5 procent af. De impact van de overstromingen zouden ook in december en januari nog merkbaar blijven.

De orthodoxe kerk in Griekenland ondersteunt tijdens de zware financiële crisis ongeveer 250.000 inwoners met levensmiddelen en maaltijden. Aan de liefdadigheidsacties nemen ook duizenden burgers en zowat alle supermarkten van het land deel. Dat heeft de Griekse priester Vassilios Havatzas op televisie meegedeeld. Werklozen kunnen in Griekenland slechts voor maximaal één jaar aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering. Daarna wordt de overheidsondersteuning stopgezet en zijn de werklozen aangewezen op hulp van verwanten, kerkelijke instellingen of andere humanitaire organisaties. De werkloosheidsgraad ligt in Griekenland op dit ogenblik op een niveau van meer dan 18 procent.

Er is geen reden voor de Verenigde Staten om economische sancties te nemen tegen China. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse valutarapport van het Amerikaanse ministerie van financiën. China wordt er door de Verenigde Staten vaak van bericht om zijn wisselkoers te manipuleren en op dit manier een oneerlijk voordeel te creëren bij de onderlinge handelsrelaties. In het rapport wordt echter gewezen op de geleidelijke stijging van de Chinese yuan tegenover de Amerikaanse dollar sinds midden vorig jaar, de afname van het Chinese handelsoverschot en een aantal verbintenissen die China heeft aangegaan in het kader van de G-Twintig en de Chinees-Amerikaanse dialoog. Sinds juni vorig jaar is de koers van de yuan tegenover de dollar met meer dan 7 procent gestegen.

De Amerikaanse detailhandelaar Sears Holdings gaat honderd tot honderdtwintig vestigingen van zijn ketens Kmart en Sears sluiten vanwege de zwakke verkopen. Beide ketens deden het vooral slecht in elektronica en kleding. Volgens Sears hangt de sluiting vooral samen met de zwakke economie en de felle concurrentie. De verkoop in het vierde kwartaal ligt tot dusver 5,2 procent lager dan een jaar eerder. Sears verwacht dat het bedrijfsresultaat meer dan de helft lager zal uitvallen vergeleken met het resultaat van 933 miljoen dollar vorig jaar. Het bedrijf verwacht 140 miljoen dollar tot 170 miljoen dollar te kunnen verdienen met het verkopen van voorraden van winkels die worden gesloten en door bedrijfsruimte te verhuren of te verkopen.

Een olievlek van het offshore-boorplatform Bonga van Royal Dutch Shell bedreigt de Nigeriaanse kust. Dat heeft de milieugroep Environmental Rights Action gezegd. Shell had eerder nochtans gemeld dat de olievlek grotendeels verspreid en verdampt was. Tijdens een routine-operatie, waarbij olie van het Nigeriaanse boorplatform naar een tanker werd overgepompt, was een lek in de pijpleiding ontstaan. Daaruit stroomden ongeveer 40.000 vaten olie weg. Het olieveld produceert normaal gezien ongeveer 200.000 vaten per dag. Volgens Shell werd met steun van internationale experts alle inspanningen geleverd om de olie op te ruimen. De milieugroep waarschuwt echter voor de grootste Nigeriaanse milieuramp sinds het Idoho-boorplatform van Exxon dertien jaar geleden.

De Japanse regering van premier Yoshihiko Noda heeft het decennialange verbod op de export van zware wapens opgeheven. Daardoor kunnen Japanse bedrijven voortaan meedingen naar de grote internationale contracten voor geavanceerde wapensystemen. Ook in het westen wordt gehoopt dat Japanse bedrijven vaker zullen deelnemen aan de dure ontwikkelingsprogramma's van vliegtuigen of raketten, zodat de kosten met meerdere spelers gedeeld kunnen worden. Volgens analisten vormde het verbod een belemmering voor onder meer een samenwerking in internationale veiligheidsprojecten. Het algemene exportverbod werd in het midden van de jaren zeventig ingevoerd door toenmalig Japans premier Takeo Miki.

Het Chinese oliebedrijf China National Petroleum Corporation (CNPC) gaat drie olievelden in het noorden van Afghanistan ontwikkelen. Daarover heeft het Chinese staatsbedrijf een overeenkomst afgesloten met de Afghaanse regering. Het is de eerste keer dat Afghanistan zijn potentieel aan ruwe olie benut. Het contract heeft een waarde van 7 miljard dollar waard en heeft een looptijd van 25 jaar. Volgens de Afghaanse minister van industrie Wahidullah Sharhani zal het contract honderden banen creëren en haalt de overheid inkomsten uit een belasting op de winsten van het Chinese bedrijf. De drie velden, gelegen in het relatief rustige noorden van Afghanistan, vertegenwoordigen volgens historische ramingen minstens 87 miljoen vaten ruwe olie.

De Duitse autofabrikant Audi, dochter van de groep Volkswagen, gaat de volgende vijf jaar 13 miljard euro investeren in zijn fabrieken en de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat bedrag vertegenwoordigen de hoogste investeringen uit de geschiedenis van de Duitse autobouwer. Eerder was er sprake van 11 miljard euro investeringen. Een bedrag van 8 miljard euro is bestemd voor de Duitse fabrieken in Ingolstadt en Neckarsulm. Audi zal volgend jaar ook 1.200 nieuwe medewerkers aanwerven. Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als dit jaar. De investeringen zijn bestemd voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en technologieën zoals hybride en elektrische wagens, naast de uitbreiding van de productie.

Als er nieuwe sancties tegen de Iraanse olie-export uitgevaardigd worden, dreigt de Straat van Hormuz geblokkeerd te worden. Dat heeft de Iraanse regering gezegd. De Straat van Hormuz, een zee-engte tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, is een belangrijke scheepvaartroute voor aardolie die de Perzische Golf verbindt met de Golf van Oman. Het dreigement was afkomstig van de Iraanse vice-president Mohammed Reza Rahimi. Het dreigement is een reactie op de oproep van de Verenigde Staten en enkele Europese landen tot bijkomende sancties tegen de Iraanse regering, in de hoop dat het land daardoor zijn controversiële kernwapenprogramma zou stopzetten. Iran is alvast begonnen met militaire manoeuvres in de Straat van Hormuz.

De Olympische Spelen van zeven jaar geleden in Athene hebben bijgedragen tot de gigantische schuldenberg van Griekenland. Dat heeft Jacques Rogge, hoofd van het Internationaal Olympisch Comité, gezegd in een interview met de Griekse krant Kathimerini. Volgens Rogge is 2 procent tot 3 procent van de Griekse overheidsschuld het gevolg van de organisatie van de Olympische Spelen. Rogge gaf aan dat de organisatie van het evenement gevoelig goedkoper had gekund. Hij verwees onder meer naar de vertragingen bij de werken, waardoor er ook tijdens de nacht moest worden doorgewerkt, waarvoor het personeel extra moest worden betaald. Ook het gebruik van de infrastructuur na afloop van het evenement had volgens Rogge beter moeten zijn voorbereid.

Turkije heeft zijn toestemming gegeven voor de aanleg van de SouthStream-gaspijpleiding door de Zwarte Zee. Dat heeft het Russische energieconcern Gazprom bekend gemaakt na een ontmoeting tussen de Russische premier Vladimir Poetin en de Turkse minister van energie Taner Yildiz. Rusland, dat al lang wacht op de beslissing, dreigde al met alternatieven. Turkije moest oorspronkelijk voor eind vorig jaar zijn toestemming geven aan het project. Uiteindelijk dreigde Poetin een alternatief tracé uit te werken voor de pijpleiding. De Russische media beweren dat Turkije door zijn terughoudendheid de druk wou opvoeren om een korting te krijgen op zijn gasfactuur. SouthStream is 3.600 kilometer lang en moet West-Europa van Russisch gas voorzien.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home