Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 27, 2011

Opnieuw overnamegeruchten rond Britse sportwagenbouwer Lotus

De Maleisische autogroep Proton Holding heeft van adverteerders de raad gekregen om de legendarische Britse constructeur Lotus Group International zo snel mogelijk van de hand te doen. Proton Holding zou zelf door zijn moedermaatschappij Khazanah Nasional mogelijk in de etalage worden geplaatst. Analisten stellen dat een verkoop van het Britse automerk een logische beslissing zou zijn, aangezien Lotus en Proton zowel geografisch als productmatig in uiteenlopende markten actief zijn.

"Lotus Group werd zestien jaar geleden door Proton Holding overgenomen," aldus het webmagazine Economywatch. "Sindsdien heeft het legendarische sportwagenmerk echter nog nooit winst gemaakt. Er wordt dan ook al langer gespeculeerd over een eventuele verkoop van Lotus. Onder meer werd opgemerkt dat Shanghai Automotive Industry Corporation mogelijk geïnteresseerd zou kunnen zijn. Ook de naam van het Luxemburgse Genii Capital werd genoemd, maar dat werd door Proton Holding formeel ontkend."

Lotus zou ongeveer 750 miljoen dollar nodig hebben om weer winstgevend te kunnen worden. "Maar ook dan zou het automerk volgens analisten slechts een waarde hebben van ongeveer 316 miljoen dollar," merkt Economywatch nog op. "Dat is drie keer meer dan de huidige ramingen." De verkoop van Lotus zou Proton Holding de mogelijkheid bieden om te investeren in productie-capaciteit om de toenemende concurrentie van de Maleisische autobouwer Perodua en buitenlandse automerken op te vangen.

Danny Taner Bahar, chief executive van Lotus, zegt ervan overtuigd te zijn de autobouwer over drie jaar weer break-even te kunnen laten draaien, op voorwaarde dat de beloofde financiële ondersteuning niet wordt afgebouwd. (MH)

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home